2018-04-18 09:30:55
Φωτογραφία για Πρησμένα πόδια; Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας!
Ποιος σας είπε ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε ανάλαφρα και δροσερά πόδια; Ακολουθήστε τις απλές συμβουλές που σας προτείνουμε και πετάξτε το βάρος από πάνω σας.

Οι συνήθεις «ύποπτοι» Αναρωτιέστε γιατί πρήζονται τα πόδια σας; Οι αιτίες που προκαλούν το πρήξιμο σε γενικές γραμμές δεν εμπνέουν ανησυχία και είναι αρκετές:

• Διαταραχή της λέμφου (των υγρών του οργανισμού), η οποία συσσωρεύεται στα πόδια και προκαλεί ορισμένες φορές επώδυνα πρηξίματα, που είναι ιδιαίτερα εμφανή στους αστραγάλους.

• Κακή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, που οφείλεται σε παρατεταμένη ακινησία, έλλειψη άσκησης και καθιστική ζωή, ή σε ορθοστασία.

• Υπερβολική κατανάλωση αλατιού, που ευθύνεται για την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό.

• Λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη και ορισμένα αντιυπερτασικά, που επίσης κατακρατούν υγρά.

• Σπανιότερα, το πρήξιμο μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις του κυκλοφορικού (ευρυαγγείες, κιρσοί, φλεβίτιδα) ή της καρδιάς (καρδιακή ανεπάρκεια).


Το καλοκαίρι...

Η ζέστη διογκώνει τα αγγεία των ποδιών και απορρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου

Υιοθετήστε καλές συνήθειες!

• Περιορίστε το αλάτι, επειδή ευνοεί την κατακράτηση υγρών, και καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά, που έχουν διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες και επιπλέον είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καλή υγεία των αγγείων.

• Μην κάθεστε πολλή ώρα όρθιοι ή καθιστοί χωρίς λόγο και να γυμνάζεστε καθημερινά (περπάτημα, τζόγκινγκ).

• Μη φοράτε στενά παπούτσια και σφιχτές κάλτσες και περιορίστε την έκθεσή σας στον ήλιο.

• Όταν ξεκουράζεστε, τοποθετήστε τα πόδια σας ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα σας (π.χ. πάνω σε ένα μαξιλάρι), για να αποσυμφορήσετε την περιοχή.

Αξιοποιήστε την ευεργετική δύναμη του νερού

Σκοτσέζικο ντους Βάλτε τα πόδια σας στην μπανιέρα και ρίχνετε εναλλάξ ζεστό και κρύο νερό (διάρκεια εναλλαγής περίπου 20 δευτερόλεπτα) για 1-2 λεπτά στο κάθε πόδι. Με αυτό τον τρόπο «γυμνάζετε» τα αγγεία της περιοχής, καθώς συστέλλονται και διαστέλλονται, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Υδροθεραπεία Κάντε κρύο ντους (25 βαθμοί Κελσίου) μέρα παρά μέρα για 5 λεπτά στα πόδια σας, και ειδικότερα στην εσωτερική μεριά των μηρών και στα γόνατα, τουλάχιστον για 1 μήνα.

Ποδόλουτρο με αλάτι Προσθέστε 1/2 χούφτα χοντρό αλάτι σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και βάλτε μέσα τα πόδια σας. Σύντομα θα τα νιώσετε πιο ξεκούραστα και ανάλαφρα, επειδή το χλιαρό νερό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνει τους μυς, ενώ το αλάτι βοηθά στην υποχώρηση του πρηξίματος.

Κολυμπήστε στη θάλασσα Ο καλύτερος τρόπος άσκησης για τους μυς και τα αγγεία! Το νερό κάνει ευεργετικό μασάζ σε όλο το σώμα και παράλληλα ο οργανισμός σας επωφελείται από τα ευεργετικά του συστατικά (κάλιο, νάτριο).

Κάντε μασάζ

Στα πέλματα Χρησιμοποιήστε ένα ρόλερ ή ένα μπουκάλι με ραβδώσεις. Καθίστε σε μια καρέκλα και κυλήστε απαλά μπρος-πίσω για 2 λεπτά το κάθε πέλμα σας πάνω στη σκληρή επιφάνεια. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα μπαλάκι του τένις για να κάνετε και κυκλικές κινήσεις.

• «Δουλέψτε» την περιοχή με τους αντίχειρες ή τις γροθιές σας. Κάντε έντονες κυκλικές κινήσεις για 3 λεπτά στο κάθε πέλμα.

Στο κουντεπιέ Ασχοληθείτε με τους τένοντες. Κάντε ελαφρύ κυκλικό μασάζ στα σημεία μεταξύ των τενόντων (αυλάκια) στο κουντεπιέ του κάθε ποδιού για 2 λεπτά.

Εστιάστε στους αστραγάλους Κάντε μασάζ για 1-2 λεπτά με κυκλικές κινήσεις στην πλαϊνή πλευρά του ποδιού, ξεκινώντας από τη βάση του μικρού δαχτύλου και καταλήγοντας στον αστράγαλο. Επιμείνετε στην περιοχή γύρω από τον αστράγαλο και ιδιαίτερα στο αυλάκι που υπάρχει ακριβώς από κάτω. Συνεχίστε και στην πάνω πλευρά από το αυλάκι που σχηματίζεται μέχρι να φτάσετε στην άλλη πλευρά του αστραγάλου.

Σήμα κινδύνου

Επισκεφτείτε το γιατρό σας οπωσδήποτε εάν:

• Το πρήξιμο συνοδεύεται από δύσπνοια και ζαλάδα.

• Το πρήξιμο είναι επώδυνο, κοκκινίζει και δεν υποχωρεί καθόλου.

• Πρήζεται ξαφνικά μόνο το ένα σας πόδι, πονά και δεν υποχωρεί το πρήξιμο.

Για τους λάτρεις του εναλλακτικού

Πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες θεραπείες, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας, ιδιαίτερα εάν έχετε κυκλοφορικό πρόβλημα.

Ρεφλεξολογία

Μην εφαρμόζετε απευθείας πιέσεις στα πόδια, αλλά σε σημεία των χεριών που συνδέονται αντανακλαστικά -μέσω του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος- με τις περιοχές του σώματος που υποφέρουν. 

Συγκεκριμένα:

Για την αποσυμφόρηση της λέμφου Ασκήστε κυκλικές πιέσεις για 1-2 λεπτά στην πάνω πλευρά του καρπού σε κάθε αυλάκι που σχηματίζεται μεταξύ των τενόντων και των οστών (π.χ. μεταξύ 1ου και 2ου δαχτύλου, καθώς και 2ου και 3ου δαχτύλου).

Αν είναι πρησμένες οι γάμπες Ασκήστε για 1-2 λεπτά κυκλικές πιέσεις στην εξωτερική πλάγια πλευρά του κάθε χεριού σας, από τη βάση του μικρού δαχτύλου μέχρι τον καρπό σας.

Αν είναι πρησμένα τα γόνατά Ασκήστε κυκλικές πιέσεις για 1 λεπτό γύρω από τον αγκώνα του κάθε χεριού σας.

Αρωματοθεραπεία

Ποδόλουτρο Σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, προσθέστε: 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 4 σταγόνες tea-tree για χαλάρωση και αποσυμφόρηση ή 3 σταγόνες δεντρολίβανο, 2 σταγόνες χαμομήλι, 2 σταγόνες λεβάντα για την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. Αφήστε τα πόδια σας μέσα στο νερό για 15 λεπτά.

Λοσιόν για μασάζ Σε 100 ml αμυγδαλέλαιο, προσθέστε 2 σταγόνες σανδαλόξυλο, 2 σταγόνες λεβάντα (τονώνει τους μυς και την κυκλοφορία του αίματος) και 1 σταγόνα γεράνι. Αφού κάνετε ένα χλιαρό ποδόλουτρο, χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα για κάθε πόδι, για να κάνετε μασάζ με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤIΝΟ ΛΑΜΠIΔΗ, αγγειοχειρουργό-αγγειολόγο, συνεργάτη του Νοσοκομείου «Ιασώ General», το δρ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, πτυχιούχο Ιατρικής, ρεφλεξολόγο, πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων και του Πανελλήνιου Επαγγελματικού Σωματείου Ρεφλεξολόγων, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου «Τitu Maiorescu», και την κ. ΕΒΙΤΑ ΜΕΤΑΞΑΤΟΥ, αρωματοθεραπεύτρια.

Πηγή

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ