2018-04-19 15:35:45
Μπορεί να πήρε το όνομά του το 1307 π.Χ. από τους Βοιωτούς που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή
ωστόσο οι κάτοικοι έπαιρναν από παλιά ...όρκο ότι ο Λάδωνας «βαφτίστηκε» έτσι επειδή είναι ήσυχος σαν το λάδι. Σε αυτό τον ήσυχο ποταμό, έκανε εμφάνιση λίγες ώρες πριν την Ανάσταση η «καταιγίδα» του ανεξήγητου και πήρε μαζί της μια ανθρώπινη ζωή.
Την ηρεμία ακολούθησε ο θρήνος. Στη Δάφνη των Καλαβρύτων ακόμη πενθούν. Κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι έφταιξε και χάθηκε μια 40χρονη γυναίκα. Τα αθλήματα στο ποτάμι έχουν σταματήσει. Όλοι είναι συντετριμμένοι, ενώ καμία λογική απάντηση δεν έχει δοθεί για την τραγωδία καθώς όλα συνέτειναν σε μια ακόμη ήσυχη ... βαρκάδα, όπως όλες όσες έχουν γίνει από το 2000 έως σήμερα.
Το ενημερωτικό ένθετο «7 Μέρες» Ενημέρωση μίλησε με την αντιδήμαρχο του δήμου Καλαβρύτων υπεύθυνη για την περιοχή Παϊων, δικηγόρο Στέλλα Πανουτσακοπούλου η οποία βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας και μας εξηγεί τι συνέβη και ποιό είναι το καθεστώς που επικρατεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Λάδωνα ενός ποταμού στον οποίο το ράφτινγκ μοιάζει περισσότερο με βαρκάδα παρά με sport, πολλώ δε μάλλον με extreme.
Καμία σχέση με τον δήμο
«Το ράφτινγκ υπάγεται σε υπαίθριες τουριστικές δραστηριότητες αναψυχής, ως μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Η αδειοδότηση των εταιρειών γίνεται από τις κρατικές αρχές και η λειτουργία τους διέπεται από ευρωπαϊκό πλαίσιο προδιαγραφών. Οι νόμιμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο συμμετέχουν στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαιθρίων Δραστηριοτήτων με έδρα την Αθήνα που είναι το εκλεγμένο καταστατικό τους όργανο το οποίο έχει στόχο την οργάνωση και τη θέσπιση κανόνων για τη λειτουργία τους» λέει η αντιδήμαρχος.
Από το 2001 η εταιρεία στο Λάδωνα
Η συγκεκριμένη εταιρεία που στην ουσία είναι ένα τουριστικό περίπτερο και παρέχει υπηρεσίες τουριστικών δρασρτηριοτήτων, έχει έδρα την Αθήνα και δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στο Λάδωνα.
Όλα ξεκίνησαν το 1999 όταν ιδρύθηκε ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Δάφνης για την εκμετάλλευση του ποταμού με σκοπό την αθλητική ενασχόληση κυρίως των νέων της περιοχής με αθλήματα του νερού (κανό, καγιάκ ράφτινγκ)
Αρχικά ξεκίνησε να δραστηριοποιείται ο ίδιος ο Όμιλος ενώ είχαν διοργανωθεί και πανελλήνιοι αγώνες κανόε καγιάκ. Από το 2001, δραστηριοποιήθηκε ως επιχείρηση συγκεκριμένων τουριστικών παροχών και η συγκεκριμένη εταιρεία.
«Μιλάμε δηλαδή για δραστηριότητα 17 χρόνων χωρίς να έχει σημειωθεί κανένα περιστατικό και λόγω της εταιρείας που τηρούσε τους όρους αλλά λόγω της μορφολογίας του ποταμού» λέει η κ. Πανουτσακοπούλου.
Δεκάδες δραστηριότητες για σχολεία και παιδιά
Τα ποτάμια χαρακτηρίζονται αναλόγως με τις δυσκολίες της καταβάσής τους, με κριτήρια τα φυσικά εμπόδια, τα τεχνητά εμπόδια, τις καιρικές συνθήκες και την εποχή.
«Ο Λάδωνας είναι από τα πιο ήπια ποτάμια που υπάρχουν, το μεγάλο μάλιστα μήκος του είναι και αβαθές. Ούτε έχει ορμητικά νερά, ούτε επηρρεάζεται ιδιαίτερα από τις καιρικές συνθήκες. Για αυτό είναι και από τα λίγα ποτάμια όπου επιτρέπεται η συμμετοχή ανηλίκων άνω των 6 ετών. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν οργανωθεί πολλές δραστηριότητες με σχολεία και συλλόγους, καθώς ο ποταμός θεωρείται εντελώς ακίνδυνος».
«Η κακιά η ώρα» και η φωτογραφία στο fb
Τι έφταιξε δεν το γνωρίζει κανείς, ούτε έχει εντοπιστεί κάποια αμέλεια. Εικάζεται ότι είναι στη σφαίρα των παραγόντων που δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει, αυτό που λέει ο λαός “η κακιά η ώρα”. «Οι συνθήκες τη συγκεκριμένη μέρα ήταν εξαιρετικές. Είχε λιακάδα, η στάθμη και η ορμή του νερού ήταν φυσιολογικές. Είχαν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Αυτό καταδεικνύεται και από μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο fb πρωτού ξεκινήσουν τη μοιραία κατάβαση όπου φαίνονται όλοι οι επιβαίνοντες να έχουν άρτιο εξοπλισμό και μάλιστα φαίνεται ότι ο οδηγός της βάρκας κάνει και το προβλεπόμενο μάθημα εξοικείωσης προτού ξεκινήσει η κατάβαση».
Η διαδρομή αυτή των 4-5 χιλιομέτρων έχει σημείο κατάληξης τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
«Βρέθηκα εκεί όταν είχαν επιστρέψει τα παιδιά μαζί με συγγενή τους η οποία είχε μια κόρη γύρω στα 17 και είχαν έρθει μαζί για το Πάσχα, ακριβώς για το ράφτινγκ και για τα παιδιά. Η θανούσα μάλιστα τις τελευταίες 15 μέρες είχε έρθει άλλες δύο φορές και είχε συμμετάσχει στη συγκεκριμένη διαδρομή. Φέρεται ότι είχε εμπειρία στο συγεκριμένο άθλημα. Οι πληροφορίες όταν έφτασαν τα παιδιά 15 και 8 ετών στις εγκαταστάσεις ήταν ότι η βάρκα ανατράπηκε καθώς συγκρούστηκε με κορμούς δέντρων. Βρέθηκαν όλοι μέσα στο νερό. Μέχρι να ανέβουν ξανά στη βάρκα και να γίνει αντιλητπό ότι η άτυχη γυναίκα λείπει, προφανώς πέρασαν λίγα λεπτά.
Εκείνη την ημέρα ακολουθούσε και άλλη βάρκα με άλλους επιβάτες και άλλο οδηγό. Σταμάτησε και αυτή. Οδηγοί και επιβαίνοντες έκαναν βουτιές και ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό προσπαθώντας να την εντοπίσουν. Την βρήκαν τελικά σε μικρή απόσταση παρακάτω εγκλωβισμένη κάτω απο κορμούς. Τώρα ποιος παράγοντας έπαιξε ρόλο; Μπορεί όπως έπεσε να ζαλίστηκε, μπορεί να χτύπησε σε κορμό, μπορεί να πιάστηκε το σωσίβιο σε κορμό και να την κράτησε εγκλωβισμένη στο νερό. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει».
(Η μοιραία βάρκα είναι η αριστερή στην φωτογραφία που αναρτήθηκε στο FB της εταιρίας, όπου φαίνονται και τα παιδιά της 40χρονης (η κόρη της με το πορτοκαλί σωσίβιο)
Να μην δαινομοποιήσουμε το Λάδωνα
«Δεν πρέπει από ένα ατυχές γεγονός να δαιμονοποιηθεί το συγκεκριμένο άθλημα. Σε εμάς είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένο σε σχέση με άλλα ποτάμια όπως ο Άραχθος η ο Βοϊδομάτης, όπου χιλιάδες άτομα κάνουν ράφτινγκ. Ήταν ένα τυχαίο τραγικό περιστατικό, πρωτόγνωρο για την περιοχή, μέσα στις άγιες μέρες. Και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αλλά και οδηγός που ήταν εμπειρότατος καθώς δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στο χώρο προσπαθούν να συνέλθουν. Δεν μπορεί να χωρέσει το μυαλό κανενός πώς γίνεται να υπάρξει στο Λάδωνα τέτοιο περιστατικό».
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου
( από το ένθετο 7 Μέρες Ενημέρωση της εφημερίδας 7 Μέρες Αγγελίες)
via dete.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ