2018-04-21 15:08:04
Φωτογραφία για Προκαλεί Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Η Ελλάδα είναι κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών
Νέα πρόκληση από Τουρκία – Επιστολή «βόμβα» στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή από τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ – Οργή της Άγκυρας για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να αφεθεί ελεύθερος ο ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Οργή έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μια ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Σήμερα, Σάββατο (21/04/2018), όπως μεταδίδουν τουρκικά Μέσα Ενημερώσης, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ έστειλε μία επιστολή - «βόμβα» στον Έλληνα ομόλογό του, Σταύρο Κοντονή.

Ο Τούρκος υπουργός εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη χώρας μας, χαρακτηρίζοντάς την «τόπο συγκέντρωσης εγκληματιών».

«Παρακολουθούμε από την απόπειρα πραξικοπήματος και μετά, πως η Ελλάδα είναι ασφαλές ''λιμάνι'' για τους εγκληματίες της χώρας μας. Είναι γνωστό ότι τα αιμοσταγή μέλη (σ.σ. του πραξικοπήματος) πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα, που έγινε τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλ βάζοντας λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Αυτή είναι η απόφαση του ΣτΕ

Στις 19 Απριλίου 2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Τούρκο αξιωματικό για τον οποίο αρχικά είχε δοθεί άσυλο, ενώ διέταξε να οριστεί ως τόπος διαμονής του συγκεκριμένη μη δημιοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβληθεί η υποχρεωτική καθημερινή εμφάνισή του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, υπό την προεδρία του Νικόλαου Σακελλαρίου (Πρόεδρος του ΣτΕ) και με εισηγητή τον Δημήτρη Κυριλόπουλο, τονίζει στην απόφασή του ότι το δημόσιο οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ’ ουσίαν με κράτηση. Η απόφαση έχει ισχύ ως το Μάιο όταν και θα εκδικαστεί η ουσία της υποθέσεως, δηλαδή θα αποφασιστεί αν θα του δοθεί η όχι άσυλο.

Με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κάνει δεκτή εν μέρει την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία άσκησε το ένδικο μέσο κατά της απόφασης με την οποία είχε δοθεί άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό, έναν από τους οκτώ, για τους οποίους η Άγκυρα επιμένει στην έκδοσή τους, παρά την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Μπαράζ δηλώσεων για τους «8»: «Η Ελλάδα είναι συνένοχη στο πραξικόπημα»

Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο της απόφασης του Συμβολίου της Επικρατείας, οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης εξαπολύουν ομαδόν πυρά εναντίον της Ελλάδας.

Με μια σειρά από απαράδεκτα tweets, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «συνένοχη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 που σημειώθηκε στην Τουρκία».

«Η Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕE φαίνεται να προστατεύει καθαρά τα μέλη της οργάνωσης FETO, που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Επιπλέον με το να απελευθερώνει τους πραξικοπηματίες, σημαίνει ότι τώρα τους ενθαρρύνει πλέον. Το πραξικόπημα θεωρείται το πιο το πιο απάνθρωπο έγκλημα. Η Ελλάδα προστατεύοντας αυτούς τους τρομοκράτες, γίνεται συνένοχος. Ακόμη περισσότερο, έχει καταστεί ένα κράτος που επιβραβεύει πραξικοπηματίες, αφήνοντάς τους ελεύθερους», υποστήριξε ο κ. Τσελίκ σε αναρτήσεις του στο Twitter.

Στη συνέχεια, ο ίδιος στρέφεται κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, λέγοντας: «Είναι καθαρές οι προθέσεις της Ελλάδας η οποία οργανώνει προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στις οποίες συμμετέχει και ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνάς της ενώ η Τουρκία έδινε σοβαρό αγώνα ενάντια στους τρομοκράτες με την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας. Βλέπουμε καθαρά τις προθέσεις της. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας ο οποίος άρχισε να συναγωνίζεται τον Υπουργό Άμυνας πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει ότι θα αφεθούν ελεύθεροι οι πραξικοπηματίες. Αυτή είναι μεγαλύτερη προκλητική ενέργεια και από αυτές του Υπουργού Άμυνας».

Και συνέχισε λέγοντας: «Απέναντι σε αυτή την εικόνα κανείς να μην μας μιλά για δικαιοσύνη. Αυτή η εικόνα δεν είναι εικόνα δικαιοσύνης. Το παγκόσμιο δίκαιο δεν προστατεύει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα καταπατάει το δίκαιο για να προστατεύσει πραξικοπηματίες. Το διεθνές δίκαιο έχει γίνει όμηρός της για να προστατεύσει τους πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα που συμπεριφέρεται άδικα σε κάθε επίπεδο αρέσκεται να αναφορές τύπου "διεθνές δίκαιο" και ‘σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν δίνει όμως καμία σημασία όταν ενθαρρύνει και προστατεύει πραξικοπηματίες».

Μάλιστα, ο κ. Τσελίκ έκανε αναφορά και στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 που έγινε στην Ελλάδα. Γράφει: «Η Ελλάδα η οποία στο παρελθόν έχει πληγωθεί από πραξικοπήματα, δεν μπορεί να δώσει εξήγηση βάσει δικαίου πώς προστατεύει τρομοκράτες που εμπλέκονται σε απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα μας. Δεν μπορεί να αμαυρώνει έτσι το δίκαιο. Με το δρόμο που έχει επιλέξει η Ελλάδα, διαφαίνεται ότι δεν προτιμά το δρόμο σεβασμού, δεν δίνει σημασία στο δίκαιο και αντί για τις σχέσεις καλής γειτονίας προτιμά μια άλλη στάση».

Γιλντιρίμ: Η Ελλάδα είναι ασφαλές λιμάνι για τους πραξικοπηματίες

Λίγη ώρα νωρίτερα, τη «σκυτάλη» των επιθέσεων σε βάρος της Ελλάδας είχε λάβει ο πρωθυπουργός της γείτονος, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Γιλντιρίμ είπε σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής (20/04/2018) ότι είναι απαράδεκτο για τους ανθρώπους που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα να «προστατεύονται από την Ελλάδα».

«Οι εχθροί της Τουρκίας βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές λιμάνι. Αυτό βλάπτει τις σχέσεις των δύο χωρών», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Γιλντιρίμ ήρθαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία στηλίτευε την απόφαση του ΣτΕ, αναφέροντας πως συνιστά «άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες».

Όλη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε τα εξής:

«Χθες (σ.σ. 19 Απριλίου) έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον Suleyman Özkaynakçı, έναν από τους οκτώ που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα και συμμετείχαν στην προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Παρά τους ισχυρισμούς ότι αφέθηκαν ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και κάτω από αυστηρή επιτήρηση, αυτή η απόφαση έδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και για ακόμα μια φορά η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες.

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πιέζονται να ανακοινώσουν ότι και οι άλλοι οργανωτές του πραξικοπήματος θα αφεθούν ελεύθεροι τις ερχόμενες ημέρες.

Αυτό δεν γίνεται επειδή απλά εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει συγκεκριμένη διάρκεια κράτησης. Το ελληνικό δικαστικό σύστημα, έχει επανειλημμένα αρνηθέι την έκδοση των πραξικοπηματιών που προσπάθησαν να βλάψουν τη Δημοκρατία.

Η Τουρκία επιμένει στην έκδοση των πραξικοπηματιών προκειμένου να έρθουν αντιμέτωποι με την τουρκική Δικαιοσύνη». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ