2018-04-24 07:25:17
Φωτογραφία για Και έγκυος και εργαζόμενη: Μπορείς να τα καταφέρεις!
Κάθε μέρα στη δουλειά είναι και μια πρόκληση, από μόνη της. Το να είσαι έγκυος και παράλληλα να συνεχίζεις την εργασία σου είναι ένα άλλο επίπεδο πρόκλησης. Συγχαρητήρια, έχεις περάσει στο επόμενο στάδιο!

Συγκεκριμένα έχεις περάσει στο στάδιο που πρέπει να αντιμετωπίσεις την πρωινή ναυτία και αμέσως μετά να είσαι σε θέση χαμογελαστή, αγέρωχη και συγκεντρωμένη να φέρεις εις πέρας ένα meeting. Η πρώτη σου αντίδραση είναι: «Δεν γίνεται!». Κι όμως, γίνεται. Πολλές γυναίκες είναι στην ίδια κατάσταση με σένα και τα καταφέρνουν. Τι ξέρουν εκείνες που δεν ξέρεις εσύ;

Πρώτα από όλα πρέπει να πιστέψεις ότι η εγκυμοσύνη σου δεν είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για τη δουλειά σου. Φυσικά και δεν μπορείς να τα κάνεις όλα όπως τα έκανες πριν, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι μειονεκτικά. Έχεις ήδη αρκετή εμπειρία στην εργασία σου και ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και πώς. Η πρόκληση είναι να το κάνεις παρά τις αντιξοότητες, δηλαδή να βρεις τον καινούριο τρόπο να «βγει» η δουλειά.


Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Έχει τις δυσκολίες της αλλά οφείλεις στον εαυτό σου να του επιτρέψεις να την απολαύσει κιόλας. Και σίγουρα να μην την θεωρείς αρνητικό παράγοντα για τη δουλειά σου. Θυμήσου ότι τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού σου και γεμίζουν εσένα με άγχος. Παράλληλα, αν εσύ αντιμετωπίζεις την εγκυμοσύνη σου ως αρνητικό παράγοντα για την εργασία σου, πώς περιμένεις να σε αντιμετωπίζουν οι προϊστάμενοι και οι συνάδελφοι;

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το «πάρεις» αλλιώς. Η εγκυμοσύνη θα σε δυσκολέψει, αυτό είναι σίγουρο, αλλά δεν κάνει τα πράγματα στην εργασία αδύνατα. Είναι στο χέρι σου να τα φέρεις βόλτα και είναι μια πρώτης τάξης «πρόβα» για το πώς θα λειτουργήσει το μοντέλο «και μαμά και εργαζόμενη», που είναι το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή σου.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι είσαι σε μια πολύ ευαίσθητη και συναισθηματική φάση της ζωής σου. Οι ορμόνες σε τρελαίνουν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστείς όσο καλύτερα μπορείς για τους γύρω σου. Αυτό σημαίνει ότι μια υπερβολική αντίδρασή σου σε κάποιο σχετικά ασήμαντο γεγονός στη δουλειά θα ερμηνευθεί ως «υστερία της εγκύου». Μην αφήσεις να «χτιστεί» μια τέτοια εικόνα για σένα. Μόλις αισθανθείς καλύτερα και αφού έχεις αναλύσεις το γεγονός, αν θεωρήσεις ότι όντως η αντίδρασή σου ήταν υπερβολική, πήγαινε βρες τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο και με χιούμορ παραδέξου ότι ήταν μια στιγμή «τρέλας»! Αυτό θα διαλύσει την εικόνα της «υστερικής εγκύου», αφού θα δείξεις σε όλους ότι «η έγκυος» λειτουργεί όπως όλοι: έχουμε δύσκολες ή ατυχείς στιγμές, αλλά δεν είμαστε αυτές οι στιγμές μας.

Το αμέσως πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι οι γύρω σου δεν έχουν ούτε πολύ αρνητική, ούτε πολύ θετική προδιάθεση απέναντι στην εγκυμοσύνη σου. Αυτό σημαίνει ότι θα σε αντιμετωπίσουν ανάλογα με αυτό που θα τους παρουσιάσεις. Αν δεν γκρινιάζεις για το παραμικρό ή αν δεν τα αντιμετωπίζεις όλα ξαφνικά σαν βουνό, τότε θα ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με τον ίδιο άνθρωπο που ήξεραν και το πιθανότερο είναι να τους έχεις συμμάχους στις δυσκολίες που είναι επόμενο πως θα παρουσιαστούν στην πορεία της εγκυμοσύνης. Αν πάλι ήσουν πάντα μια γκρινιάρα , τότε κανείς δεν θα δει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή σε σένα, οπότε... όλα καλά!

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον προϊστάμενό σου, είναι απολύτως κατανοητό να ανησυχείς για το τι σκέφτεται για σένα σε αυτή τη φάση της εργασιακής ζωής σου, αλλά πιο αποτελεσματικό θα ήταν να κάνεις μια ωραία και ξεκάθαρη συζήτηση μαζί του. Εξήγησέ του για παράδειγμα ότι είσαι πολύ πιο αποτελεσματική και αποδοτική αφού περάσει η πρωινή αδιαθεσία, στη διάρκεια της οποίας ούτως ή άλλως βρίσκεσαι μεταξύ φθοράς - αφθαρσίας και... τουαλέτας. Θα μπορούσες να ζητήσεις τροποποίηση του ωραρίου και να προτείνεις να φεύγεις λίγο αργότερα για να αναπληρώσεις τις πρωινές ώρες ή να εργαστείς από το σπίτι ή να εργαστείς κάποιες ώρες το Σαββατοκύριακο ή σε αργίες. Κανένας σοβαρός προϊστάμενος δεν θα αρνηθεί μια τέτοια διευθέτηση, αφού ο κοινός στόχος είναι «να βγει η δουλειά». Αν πάλι ο προϊστάμενός σου αποδειχθεί στραβόξυλο, καλό είναι να το ξέρεις από τώρα, γιατί και όταν αποκτήσεις το μωρό σου τα πράγματα δεν θα είναι τα ίδια με πριν και άρα θα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου.

Η βασική ιδέα που θα σε βοηθήσει να γίνει βιώσιμη η φάση «και έγκυος και εργαζόμενη» είναι η οργάνωση και ο καλός προγραμματισμός. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εξετάσεις τι ακριβώς θα πρέπει να έχεις ολοκληρώσει στη δουλειά έως την ημέρα που θα πάρεις την άδεια εγκυμοσύνης και να το προγραμματίσεις με κάθε λεπτομέρεια και μάλιστα σε συνδυασμό με τις ανάγκες της εγκυμοσύνης σου. Θα χρειαστεί να αναθέσεις εργασίες σε συναδέλφους και θα πρέπει ενδεχομένως να εκπαιδεύσεις κάποιους για να μπορούν να συνεχίσουν το έργο όταν εσύ θα χαίρεσαι τις πρώτες ημέρες με το μωρό σου. Θα πρέπει να ενημερώσεις τους πελάτες σου, εάν έχεις, και οπωσδήποτε να προετοιμάσεις το έδαφος για την επιστροφή σου, εφόσον κάτι τέτοιο είναι στα σχέδιά σου.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου θα διαπιστώσεις ότι οι πρώτοι τρεις μήνες είναι δύσκολοι ειδικά εάν έχεις πρωινή αδιαθεσία, οι τρεις επόμενοι όμως είναι μια κανονικότερη κατάσταση. Η κοιλίτσα σου και γενικώς η φυσική σου κατάσταση δεν σε εμποδίζει για να εργαστείς και μάλιστα σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς. Τις μεγαλύτερες δυσκολίες θα τις αντιμετωπίσεις προς το τέλος της εγκυμοσύνης, δηλαδή αφού μπεις στον 7ο μήνα και μετά.

Τότε σταδιακά «βαραίνεις , γίνεσαι πιο δυσκίνητη και αισθάνεσαι κόπωση. Οι μετακινήσεις είναι πιο δύσκολες και κουράζεσαι ευκολότερα. Για εκείνο το διάστημα θα χρειαστεί να πάρεις τα μέτρα σου. Για παράδειγμα, να ζητήσεις από τους άλλους να έρχονται συχνότερα στο γραφείο σου αντί να πηγαίνεις εσύ στο δικό τους, να κάνεις τηλεδιασκέψεις αντί συναντήσεις, να έχεις μια στάνταρ θέση πάρκινγκ κοντά στην είσοδο του κτιρίου κι ό,τι άλλο πρακτικό θα μπορούσε να κάνει βιώσιμη την ζωή σου στο χώρο εργασίας σου. Θυμήσου ότι είναι μόνο για λίγο καιρό και είναι απολύτως κατανοητό από όλους. Αλλωστε θα έχεις κάνει την ψυχολογική προετοιμασία που χρειάζεται στους γύρω σου και εκείνοι στον 8ο μήνα πια θα σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά από ότι στον 3ο. Η κοιλιά θα είναι σύμμαχός σου!

Tips!

Για μια όσο το δυνατόν πιο άνετη και υγιεινή ζωή στη δουλειά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου θα πρέπει:

Να κάνεις συχνά διαλείμματα

Να φοράς άνετα ρούχα και παπούτσια

Να έχεις ένα μαξιλαράκι καθίσματος για να στηρίζει τη μέση σου

Να τρως μικρά και υγιεινά γεύματα και σνακ και πολύ νερό

Στο σπίτι να ξεκουράζεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο

Να κάνεις χαλαρωτικά μπάνια πριν πέσεις για ύπνο

Να κοιμάσαι νωρίς

Να τρως ελαφρύτερο πρωινό
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ