2018-05-02 09:12:04
Φωτογραφία για Σε δεύτερη μοίρα η υγεία για τους Έλληνες λόγω οικονομικών δυσκολιών
Την υγεία τους αναγκάζονται να ρισκάρουν οι Έλληνες, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που συνεχίζουν να τους ταλανίζουν. Ανάμεσα τους και άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Τη μελανή αυτή εικόνα αποτυπώνει μελέτη της Medi Mark, σύμφωνα με την οποία το 60% των ερωτηθέντων χρειάστηκε να αλλάξει συμπεριφορά σε θέματα υγείας λόγω οικονομικής δυσχέρειας, πέρσι. Το ποσοστό αυτό διατηρείται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα από το 20011. Μόλις 6% δήλωσε πως δεν χρειάστηκε να αλλάξει στάση, ενώ περιέργως υψηλό είναι το ποσοστό (34%) όσων δεν θυμούνταν αν χρειάστηκε να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους σε θέματα υγείας…

Ειδικότερα, μεταξύ των αλλαγών ήταν η μείωση των αγορών άλλων προϊόντων -εκτός από φάρμακα-από το φαρμακείο, η αναβολή κάποιων επισκέψεων σε γιατρό για προληπτικές εξετάσεις, η μείωση των αγορών ΜΗΣΥΦΑ, η αναβολή διαγνωστικεών εξετάσεων, η αναβολή προγραμματισμένων επισκέψεων στο γιατρό/νοσοκομείο, η ακύρωση προγράμματος ιδιωτικής ασφάλισης, η αναβολή των εκτελέσεων συνταγής και η μείωση της δόσης ή η παράληψη δόσεων των φαρμάκων.Πιο συγκεκριμένα, από τους 6 στους 10 ερωτηθέντες που χρειάστηκε να αλλάξουν συμπεριφορές το 56% ανέβαλαν εξετάσεις ή επισκέψεις στο γιατρό
. Δυστυχώς, σημαντική ήταν η αύξηση όσων μείωσαν δόσεις ή ανέβαλαν την εκτέλεση συνταγών που το 2017 ανήλθε στο 39% από 30% το 2015 και 20% το 2014. Σημαντική ήταν και η αύξηση του ποσοστού όσων μείωσαν γενικά ενέργειες που αφορούσαν στην υγεία, καθώς ανήλθε στο 82%, από 70% το 2015 και 64% το 2014.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν όμως οι σχετικές απαντήσεις των χρονίως πασχόντων, αφού το 67% εξ αυτών χρειάστηκε να αλλάξουν συμπεριφορές σε θέματα που αφορούσαν στην υγεία τους, όταν στους μη πάσχοντες το ποσοστό ήταν 54%.

Μάλιστα, 63% των χρονίως πασχόντων ανέβαλαν εξετάσεις ή επισκέψεις στο γιατρό, συγκριτικά με το 49% των μη πασχόντων, ενώ τα ποσοστά όσων μείωσαν δόσεις ή ανέβαλαν την εκτέλεση συνταγών ήταν 42% και 39%, αντίστοιχα. Γενικά, οι χρονίως πάσχοντες μείωσαν ενέργειες που αφορούσαν στην υγεία τους σε ποσοστό 86% συγκριτικά με 78% των μη πασχόντων.

Η έρευνα διεξήχθη με τη μορφή ερωτηματολογίου μεταξύ 1250 ατόμων, για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ