2018-05-06 10:43:04
Φωτογραφία για Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ «ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ
«Η συζήτηση για ''σοσιαλδημοκρατικοποίηση'' του ΣΥΡΙΖΑ αφορά περισσότερο τους αναλυτές και λιγότερο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής και εκπρόσωπος Τύπου του ''Ποταμιού'' Δημήτρης Τσιόδρας και, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αντί για μια σύγχρονη, αξιοκρατική διοίκηση στήνει το δικό του πελατειακό κράτος. Οι κινήσεις του στη Δικαιοσύνη παραπέμπουν στην Πολωνία και την Ουγγαρία κι όχι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και στην Παιδεία, αντί για βήματα εκσυγχρονισμού επιστρέφουμε σε ρυθμίσεις που απηχούν ιδεολογικά στερεότυπα της δεκαετίας του '80» και ρωτά «τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία;»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ τονίζει ότι Ευρωπαίοι «για πρώτη φορά είχαν μια κυβέρνηση που πέρασε χωρίς μεγάλες αντιδράσεις μέτρα που είχαν ζητήσει από προηγούμενες και δεν τα είχαν δεχθεί. Γιατί λοιπόν να μη χτυπούν τον κ. Τσίπρα φιλικά στην πλάτη;» και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα χάνει διαρκώς έδαφος.


Δηλώνει αντίθετος με τη δημιουργία ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να αναπαράγουμε το διχαστικό ''ή εμείς ή αυτοί'' του κ. Τσίπρα. Οι λαϊκο-μετωπικές συγκρούσεις είναι εντελώς ξένες με την φιλοσοφία μιας πραγματικά προοδευτικής παράταξης».

Ο Δημήτρης Τσιόδρας υπεραμύνεται της πρότασης της κ. Γεννηματά για εκλογές τώρα και εξηγεί ότι «αυτή τη στιγμή έχει κατατεθεί ένα σχέδιο στο Eurogroup για τα επόμενα χρόνια, το οποίο η κυβέρνηση κρατάει μυστικό από τον ελληνικό λαό. Δεν μπορούμε να πάμε έτσι. Χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή».

Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι σήμερα πορεία του Κινήματος Αλλαγής; Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι το νέο Κίνημα είναι περισσότερο «ΠΑΣΟΚ» από όσο θα ήθελε και ο Σπύρος Λυκούδης εκφράζει την πικρία του για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα στο χώρο. Βλέπετε τριγμούς στο εγχείρημα και τι είναι αυτό που θα καθορίσει την πορεία του;

Οι 212.000 πολίτες που πήγαν στην κάλπη για να ψηφίσουν για την εκλογή αρχηγού το Νοέμβριο, έδειξαν ότι ο προοδευτικός χώρος προσδοκά πολλά από το Κίνημα Αλλαγής. Είναι αλήθεια ότι στη συνέχεια ξοδέψαμε πολύ χρόνο σε εσωκομματικές διαδικασίες και δεν πήγαμε να συναντήσουμε αυτό τον κόσμο με εκδηλώσεις, συζητήσεις, πρωτοβουλίες. Η προσδοκία δεν έχει χαθεί. Προχωράμε βήμα-βήμα στo χτίσιμο του νέου κόμματος. Έχουν συγκροτηθεί τα κεντρικά όργανα και τώρα συγκροτούνται και οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Ο φόβος της "πασοκοποίησης" είναι αλήθεια ότι έχει εκφραστεί από πολλά στελέχη. 

Το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγαλύτερη δύναμη του νέου σχήματος, αλλά το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα νέο κόμμα. Η ίδια η Φώφη Γεννηματά δήλωσε στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι μιλάμε για ένα νέο Κίνημα και όχι για "ΠΑΣΟΚ plus". Αυτή η δήλωση πρέπει να γίνει πράξη. Η πορεία του Κινήματος Αλλαγής θα καθοριστεί από το πόσο θα αποκτήσουν ουσία για τους πολίτες οι δύο λέξεις που συνθέτουν τον τίτλο του. Κατά πόσον δηλαδή δεν θα μείνει ένα άθροισμα των στελεχών των υφιστάμενων δυνάμεων του χώρου αλλά θα γίνει Κίνημα που θα αγκαλιάσει ευρύτερες δυνάμεις. Και κατά πόσον θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών με ένα πρόγραμμα ουσιαστικών Αλλαγών που θα οδηγήσουν τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση. Και τα δύο θα κριθούν στις εκλογές.

Βουλευτές της ΔΗΣΥ δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι σε ένα νομοσχέδιο που έχει να κάνει με ανθρώπινα δικαιώματα το Κίνημα Αλλαγής είναι διχασμένο;

Στα περισσότερα κόμματα υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Και στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Ειδικά όμως σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να δείχνουμε μια σύγχρονη προοδευτική εικόνα. Στο ''Ποτάμι'' δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε αυτό. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν στο νομοσχέδιο και χρειάζονται βελτιώσεις για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των παιδιών. Άκουσα την κ. Γεννηματά να τοποθετείται θετικά. Είναι σαφές όμως ότι κάποιοι από τη ΔΗΣΥ δεν θα ψηφίσουν. Θεωρώ δεδομένο ότι σε πολλά θέματα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Μην περιμένετε ομοφωνία σε όλα. Γι' αυτό άλλωστε και στο καταστατικό προβλέπεται η ύπαρξη τάσεων. Διαφορές υπάρχουν λοιπόν αλλά μέσα από τον διάλογο προσπαθούμε να φθάνουμε σε κοινή θέση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ομόφωνες αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου αφού προηγηθεί εκτενής συζήτηση.

Συμφωνείτε με τη δημιουργία ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου που προτείνουν κορυφαία στελέχη του χώρου σας; Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πρότεινε έως τις εκλογές να μην ψηφίζετε κανένα νομοσχέδιο. Πως το σχολιάζετε;

Δεν συμφωνώ. Δεν πρέπει να αναπαράγουμε το διχαστικό «ή εμείς ή αυτοί» του κ. Τσίπρα. Οι λαϊκο-μετωπικές συγκρούσεις είναι εντελώς ξένες με την φιλοσοφία μιας πραγματικά προοδευτικής παράταξης. Γιατί επιβάλλουν βαθιές διαχωριστικές γραμμές πρώτα απ΄ όλα στον ελληνικό λαό. Αυτές τις διχαστικές λογικές τις έχουμε πληρώσει πανάκριβα. Κορυφαίο παράδειγμα ο διαχωρισμός "μνημόνιο-αντιμνημόνιο". Ο, υποτίθεται, αντιμνημονιακός κ. Τσίπρας έφερε, ψήφισε και εφαρμόζει με προσήλωση ένα μνημόνιο που θα είχαμε αποφύγει αν είχε δείξει στοιχειώδη συνεννόηση. Όλα αυτά έχουν κοστίσει πολύ στην Ελλάδα. Όλες οι χώρες που μπήκαν σε μνημόνια τελείωσαν σε 2-3 χρόνια κι εμείς βολοδέρνουμε επί 9 χρόνια. Μην ξανακάνουμε τα ίδια. Για τα νομοσχέδια έχουμε πει ότι κρίνουμε, αξιολογούμε, κι αποφασίζουμε. Δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι έχουμε κάνει πρόταση και προς τη Ν.Δ. και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκλογές τώρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην ομαλή έξοδο από το μνημόνιο;

Η χώρα έχει μπει ήδη σε προεκλογικό κλίμα. Σε κάθε επίπεδο (κυβερνητικό, αντιπολιτευτικό, στην κοινωνία) γίνονται συζητήσεις για το αν θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο του '18 ή τον Μάιο του '19 . Το επόμενο διάστημα θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τη χώρα για πολλές δεκαετίες. Αυτή η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα όρια της. Θα ήταν καλό λοιπόν μια νέα κυβέρνηση και αφού προηγηθεί ανοιχτή συζήτηση στον ελληνικό λαό θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους τους όρους με τους οποίους θα βαδίσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του μνημονίου του κ. Τσίπρα. Αυτή τη στιγμή έχει κατατεθεί ένα σχέδιο στο Eurogroup για τα επόμενα χρόνια, το οποίο η κυβέρνηση κρατάει μυστικό από τον ελληνικό λαό. Δεν μπορούμε να πάμε έτσι. Χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή.

Γιατί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για σαφή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο και επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οδηγεί την χώρα σε έναν επικίνδυνο δρόμο, σε αχαρτογράφητα νερά όπως λέτε;

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν με το «πρόβλημα Ελλάδα». Έχουν κουραστεί. Έχουν φροντίσει να διασφαλίσουν τον έλεγχο των δημοσιονομικών και την αποπληρωμή των δανείων με ένα ισχυρό δίκτυ δεσμεύσεων, με κορυφαίο τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Για πρώτη φορά είχαν μια κυβέρνηση που πέρασε χωρίς μεγάλες αντιδράσεις μέτρα που είχαν ζητήσει από προηγούμενες και δεν τα είχαν δεχθεί. Γιατί λοιπόν να μη χτυπούν τον κ. Τσίπρα φιλικά στην πλάτη; Στο μεταξύ η Ελλάδα χάνει διαρκώς έδαφος. Ήδη μας έχουν ξεπεράσει χώρες όπως η Τσεχία και η Σλοβενία που ξεκίνησαν πολύ πίσω από μας ενώ και η Ρουμανία μας έχει πλησιάσει. Αλλά αυτό αφορά εμάς κι όχι την Ε.Ε. Αυτό που γίνεται τον Αύγουστο είναι ότι τελειώνουν τα χρήματα των εταίρων. 

Οι δεσμεύσεις μένουν. Μέτρα όπως η περικοπή των συντάξεων έχουν ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσουν από την αρχή του 2019. Τα δύο ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για την πορεία μετά τον Αύγουστο είναι: 

α) Πώς θα εξασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η χρηματοδότηση της χώρας όταν τελειώσει η κάλυψη από τους εταίρους; 

β) Με ποιό τρόπο θα προκαλέσουμε ένα αναπτυξιακό άλμα; Πρέπει να αντιληφθούμε ότι μετά τον Αύγουστο είμαστε μόνοι μας. Οι αγορές θα κρίνουν αν τις συμφέρει να μας δανείζουν ή όχι. Θα κρίνουν και θα αξιολογούν. Εκεί δεν χωρούν πολιτικές διαπραγματεύσεις. Πολιτική αβεβαιότητα, ενδεχόμενη αδυναμία εκλογής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας το 2020 και κλίμα προεκλογικών παροχών θα αυξάνουν το κόστος δανεισμού με κίνδυνο να βρεθούμε ξανά μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Για το μεγάλο ζητούμενο που είναι η ανάπτυξη, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις. Η Κομισιόν, μετά το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ, μείωσε κι αυτή τους αναπτυξιακούς στόχους στο 1,9% για το 2018. Αντί να τρέχουμε με γρήγορους ρυθμούς ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης, σερνόμαστε. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα λύσει προβλήματα σε τρείς τομείς: διοίκηση, φορολογικό, δικαιοσύνη. Είναι προϋποθέσεις για να υπάρχει γρήγορη ανάπτυξη ώστε να μπορείς να κάνεις στη συνέχεια κοινωνική πολιτική με τη δίκαιη κατανομή των οφελών.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την κορύφωση της σύγκρουσης της κυβέρνησης με τον κ. Μαρινάκη. Πολλοί κάνουν λόγο για έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Ποια είναι η άποψή σας;

Είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Κατ΄αρχάς είδαμε το γραφείο του πρωθυπουργού να βγάζει καταδικαστικές αποφάσεις πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται για κουβέντες κάποιου βουλευτή ή κάποιου υπουργού σε ένα πάνελ αλλά για γραπτό κείμενο του πρωθυπουργικού γραφείου. Είναι απαράδεκτο και αντίθετο με κάθε έννοια κράτους δικαίου. Ο κ. Μαρινάκης από τη άλλη δηλώνει ότι συναντήθηκε πολλές φορές στο Μαξίμου με τον κ. Τσίπρα και βοήθησε την κυβέρνηση. Με ποιό τρόπο την βοήθησε; Και τι συζήτησαν σε αυτές τις συναντήσεις; Για το πώς θα αντιμετωπιστεί η διαπλοκή; Όλα αυτά δείχνουν ένα πολύ νοσηρό κλίμα. Η πολιτική εξουσία πρέπει να κάνει τη δουλειά της, οι επιχειρηματίες τη δική τους στο πλαίσιο του νόμου και η Δικαιοσύνη τη δική της. Όταν αυτά μπλέκονται υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Πώς σχολιάζετε τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Εντογάν; Φοβάστε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο έως τις εκλογές στην Τουρκία;

Σε κάποιο βαθμό οι εμπρηστικές δηλώσεις έχουν να κάνουν με την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία και την επένδυση σε μια εθνικιστική ατζέντα. Λέω σε κάποιο βαθμό, γιατί η Τουρκία δεν κρύβει ότι έχει αναθεωρητική αντίληψη για το καθεστώς στο Αιγαίο, άρα το πρόβλημα δεν τελειώνει με τις εκλογές. Ο κ. Ερντογάν αμφισβήτησε, από την Αθήνα μάλιστα, τη Συνθήκη της Λωζάννης. Με αυτά που βλέπουμε καθημερινά στο Αιγαίο ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποιο από τα περιστατικά να κλιμακωθεί. Επειδή και η Τουρκία γνωρίζει ότι από ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι ένα θερμό επεισόδιο θα έχει σοβαρό κόστος και δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες, θα το μετρήσει πολύ.

Βλέπετε να μετατρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όπως λένε κάποιοι αναλυτές;

Σύμφωνα με αυτούς τους αναλυτές, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να ξεκρεμάσει από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ τα πορτραίτα του Βελουχιώτη και να αναρτήσει κάδρα του Βίλι Μπράντ. Θα τους απογοητεύσει. Η συζήτηση για σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά περισσότερο τους αναλυτές και λιγότερο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.. Πριν προσδιορίσουμε εμείς την ταυτότητά του ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσουμε τον ίδιο να προσδιορίσει τον εαυτό του. Και αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, παρότι συγκυβερνά με ένα κόμμα της ακροδεξιάς. Μην μας μπερδεύει το γεγονός ότι εφαρμόζει σκληρές μνημονιακές πολιτικές, ούτε ότι αναζητά στηρίγματα στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. Εφαρμόζει παράλληλα μια παλαιοκομματική ατζέντα. Αντί για μια σύγχρονη, αξιοκρατική διοίκηση στήνει το δικό του πελατειακό κράτος. Οι κινήσεις του στη Δικαιοσύνη παραπέμπουν στην Πολωνία και την Ουγγαρία κι όχι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Στην Παιδεία, αντί για βήματα εκσυγχρονισμού επιστρέφουμε σε ρυθμίσεις που απηχούν ιδεολογικά στερεότυπα της δεκαετίας του '80. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία;

Κύριε Τσιόδρα θα προχωρήσουν οι εταίροι μας σε ρύθμιση του χρέους;

Μέχρι πέρυσι τον Ιούνιο το ζήτημα του χρέους είχε γίνει σημαία για τον κ. Τσίπρα. Στη συνέχεια το πέρασε σε δεύτερη μοίρα και τώρα περιμένει «τι θα του δώσουν» μετά το τέλος του προγράμματος. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και υπάρχουν χρονιές που η εξυπηρέτησή του θα απαιτεί πάνω από το 20% του ΑΕΠ. To ΔΝΤ, το οποίο η κυβέρνηση δεν ήθελε στο πρόγραμμα, πιέζει για κούρεμα. Επίσης η ΕΚΤ πιέζει για «εμπροσθοβαρή», σοβαρά και αξιόπιστα μέτρα μείωσης του χρέους τα οποία θα εφαρμοστούν αυτομάτως. Συζητούνται κάποια μέτρα που θα περιλαμβάνουν επαναγορά ακριβών δανείων (ΔΝΤ), επιμήκυνση αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων και επιστροφή κερδών κεντρικών τραπεζών που τα χάσαμε το 2015. Δεν είναι αρκετά. 

Η επικρατούσα άποψη που υποστηρίζεται από τη Γερμανία και άλλες χώρες είναι ότι η μείωση του χρέους θα συνδέεται με πρόσθετους αυστηρούς όρους και θα προχωράει ύστερα από την υλοποίησή τους. Η εξάρτηση μελλοντικών ελαφρύνσεων χρέους από δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές επιδόσεις ενδέχεται να δημιουργήσει αμφιβολία και ανησυχία στους επενδυτές, αποτρέποντας μια δραστική αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Επίσης πρέπει να αποφασιστεί μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. 

Η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί πρόταση. Φοβάμαι ότι δεν θα πάμε σε κάποια δραστική λύση αλλά σε αποφάσεις που δίνουν κάποια πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά μεταθέτουν την αντιμετώπιση του προβλήματος κατά 2-3 χρόνια. Τα επόμενα χρόνια προεξοφλείται ότι θα οδηγηθούμε διεθνώς σε άνοδο των επιτοκίων, ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα νέο οικονομικό σοκ άγνωστου βάθους και διάρκειας. Η χώρα δεν πρέπει να βρεθεί εκτεθειμένη. Όλα αυτά ενώ θα έπρεπε να κυριαρχούν στη δημόσια ατζέντα η κυβέρνηση τα αποφεύγει και προσπαθεί να φτιάξει ένα νέο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», το ίδιο κάλπικο με το παλιό, για να πάει με αυτό στις εκλογές.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ