2018-05-08 14:04:42
Φωτογραφία για Πολλοί γιατροί της Ρόδου στο δρόμο προς την Σαουδική Αραβία
Μαίρη Φώτη 

- http://www.dimokratiki.gr/

Αποφασισμένοι να κλείσουν την πόρτα των ιατρείων τους ή να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Δωδεκανήσου και να ακολουθήσουν συναδέλφους τους που εγκαταστάθηκαν επιτυχώς στη Σαουδική Αραβία, είναι αρκετοί γιατροί της περιοχής μας, οι περισσότεροι από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από τα Δωδεκάνησα, μαζί με άλλους συναδέλφους τους από όλη τη χώρα, πέρασαν τους προηγούμενους μήνες από… κάστινγκ στην Αθήνα και τις επόμενες ημέρες, αναμένουν ειδοποίηση για να εγκατασταθούν στην Σαουδική Αραβία, σε υπερσύγχρονα νοσοκομεία, με δέλεαρ τους πολύ ψηλούς μισθούς.

Οι Σαουδάραβες, εκτός από γενικούς ιατρούς, ψυχιάτρους και γενικούς οδοντιάτρους, ζητούν τόσο έμπειρους γιατρούς όσο και νεαρούς χωρίς προϋπηρεσία αλλά με ειδικότητα, για να στελεχώσουν υπάρχοντα αλλά και νέα νοσοκομεία. Ενδιαφέρονται για όλες τις ειδικότητες, αρκεί ο υποψήφιος να είναι κάτω των 57 ετών (λόγω της τοπικής νομοθεσίας).


Ο (αφορολόγητος) μισθός κυμαίνεται περίπου στα 11.000 ευρώ για τους έμπειρους γιατρούς και στα 5.000 ευρώ για τους ειδικευμένους χωρίς προϋπηρεσία, ενώ προβλέπονται μεταξύ άλλων μπόνους παραγωγικότητας, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη και επείγουσα περίθαλψη, δωρεάν και πλήρως επιπλωμένα οικογενειακά διαμερίσματα σε συγκρότημα κοντά στο νοσοκομείο (με αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, καθώς και πισίνα!), δωρεάν μεταφορές, δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια από και προς την Ελλάδα και άλλες παροχές, που στην Ελλάδα της κρίσης φαντάζουν… εξωπραγματικές.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς, με δηλώσεις του στη «δ», έκανε λόγο για ζωηρό ενδιαφέρον συναδέλφων του, να εγκαταλείψουν το νησί και να εγκατασταθούν στη Σαουδική Αραβία, παρά τους αυστηρούς νόμους και την διαφορετική νοοτροπία, καθώς οι μισθοί είναι έως και τριπλάσιοι σε σχέση με αυτούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που επίσης συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Ρόδιων γιατρών.

Οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται μέσω εξειδικευμένων εταιρειών που έχουν έδρα στην Αθήνα και οι συνεντεύξεις γίνεται ενώπιον εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας του Αραβικού Βασιλείου αλλά και εκπροσώπων των ιδιωτικών νοσοκομείων που ενδιαφέρονται να προσλάβουν Ελληνες ιατρούς.

Οι γιατροί από την περιοχή μας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι άνδρες, καθώς η ζωή είναι αρκετά δύσκολη εκεί για τις γυναίκες οι οποίες δεν επιτρέπεται να οδηγούν, πρέπει να παίρνουν πάντα ταξί και να φοράνε τη γνωστή αμπάγια που καλύπτει το σώμα. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Δεν τους επιτρέπεται να κάνουν οτιδήποτε χωρίς την άδεια κάποιου άντρα πρώτου βαθμού συγγενείας άνω των 18. Απαγορεύεται να μιλούν με άντρες εκτός της οικογένειάς τους, να καπνίζουν δημοσίως και να ταξιδεύουν χωρίς τη γραπτή άδεια του… κηδεμόνα τους, γι αυτό και το ενδιαφέρον των γυναικών ιατρών είναι περιορισμένο, αν και υπάρχουν κι εκείνες που το τόλμησαν και εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, όμως παραμένουν η ισχνή μειοψηφία.

Η τάση φυγής γιατρών στη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε σχεδόν από την περίοδο που η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα, ωστόσο στο τελευταίο διάστημα οι αγγελίες πυκνώνουν και οι αναχωρήσεις πολλαπλασιάζονται. «Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές», λέει ο κ. Μαντάς, ο οποίο στα τελευταία χρόνια βλέπει το δυναμικό του Ιατρικού Συλλόγου της Ρόδου να αποδεκατίζεται, έχοντας απωλέσει σχεδόν το 1/5 του δυναμικού του και έπεται συνέχεια.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης περισσότεροι από 18.000 γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό ενώ από το 2013 μέχρι και το τέλος του 2017 134 γιατροί (!) της Ρόδου έφυγαν από το νησί, αναζητώντας την τύχη τους σε χώρες κυρίως της Ευρώπης ενώ τελευταίως παρατηρείται τάση φυγής και προς τις αραβικές χώρες, όπου η ζήτηση είναι μεγάλη. Υπάρχουν επίσης και Ρόδιοι γιατροί που στράφηκαν προς την Αμερική και την Αυστραλία.

Παράλληλα η πλειονότητα των Ροδίων φοιτητών που ακολούθησε την ιατρική με την ολοκλήρωση των σπουδών τους ψάχνουν διέξοδο για επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό ενώ από όσους σπουδάζουν στο εξωτερικό ένα μικρό ποσοστό μόνο επιστρέφει στην Ελλάδα για να εργαστεί.

Είναι αξιοσημείωτο πως πολλοί από τους γιατρούς που έφυγαν από τη Ρόδο στο εξωτερικό είχαν ήδη δρομολογήσει την καριέρα τους είτε ως ιδιώτες είτε στο Ε.Σ.Υ. και παρ΄όλα αυτά δεν δίστασαν να τα αφήσουν όλα πίσω, αφού η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει για τον κλάδο, όπως λέει στη «δ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ