2018-05-10 02:57:50
Φωτογραφία για Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας… στο περίπου
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Τροχοπέδη στην πραγματική ανάπτυξη Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) στη χώρα μας συνιστά η Υπουργική Απόφαση του Ανδρέα Ξανθού με τον κατάλογο των ιατρικών πράξεων που επιτρέπεται να διενεργούνται στις εν λόγω δομές, απόφαση που δημοσιεύθηκε τελικά στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Όπως καταγγέλλουν στο Virus οι γιατροί, η ΥΑ αποτελεί μάλλον “δώρον άδωρον” για τη λειτουργία των Μονάδων, καθώς αφήνει εκτός ειδικότητες αλλά και βασικές ιατρικές πράξεις, την ίδια ώρα, μάλιστα, που φαίνεται να δημιουργούνται δομές “διαφορετικών ταχυτήτων”.

Διαβάστε επίσης: "Νοικοκυρεύεται" ο χώρος της Ημερήσιας Νοσηλείας

Παράλογες απουσίες

Από τον κατάλογο των ιατρικών πράξεων που περιλαμβάνει η απόφαση υπάρχει μια ουσιαστική απουσία οφθαλμολογικής πράξης, την οποία ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης ΜΗΝ (ΠΕΜΗΝ), Γ. Δατσέρης χαρακτήρισε οξύμωρη: την έγχυση φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα
. Στην ΥΑ αναφέρονται “ενδοϋαολοειδικές εγχύσεις, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης”. Όπως εξηγεί ο κ. Δατσέρης, δίνεται η δυνατότητα να διεξάγονται στις ΜΗΝ επεμβάσεις γλαυκώματος και σύνθετες επεμβάσεις καταρράκτη, αλλά όχι έγχυση φαρμάκων για την ωχρά κηλίδα! “Διεθνώς μονο στην Ελλάδα γίνεται αυτός διαχωρισμός, όταν στη Βρετανία τις χορηγούν νοσηλεύτριες“, σημειώνει. Σε ό,τι αφορά τις πράξεις της πλαστικής χειρουργικής, οι ελλείψεις είναι ακόμη περισσότερες αλλά εξίσου οξύμωρες, έχουν όμως μια βάση. Όπως εξήγησε στο Virus, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Απ. Μανδρέκας η ΥΑ επιβάλλει να γίνονται πράξεις μονο με τοπική αναισθησία, αφήνοντας εκτός πράξεις, που διεθνώς γίνονται σε ΜΗΝ. “Έχουν περιορίσει κατά 50% τις επεμβάσεις που είχαμε προτείνει, βάσει της διεθνούς πρακτικής“, αναφέρει ο κ. Μανδρέκας. Μάλιστα, οι ίδιες πράξεις τοπικής αναισθησίας γίνονται και σε ιδιωτικά ιατρεία, οπότε ποιος ο λόγος διαφοροποιήσης και επένδυσης στη δημιουργία ΜΗΝ, διερωτάται ο ΓΓ της ΠΕΜΗΝ. Την ίδια ώρα, ιατρικές πράξεις με ενδοφλέβια αναισθησία επιτρέπονται στις ΜΗΝ των ιδιωτικών κλινικών, παρότι οι ιδιοκτήτες των ανεξάρτητων μονάδων έχουν υποχρεωθεί να επενδύσουν σε εξοπλισμό κλινικού επιπέδου. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μανδρέκας, στις ΜΗΝ που υπάρχουν στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, γίνονται πράξεις με ενδοφλέβια αναισθησία.

ΜΗΝ για “λίγους”

Η απόφαση του Υπουργού Υγείας δεν χαρακτηρίζεται μόνο από ελλείψεις σε ιατρικές πράξεις αλλά περιορίζεται και μόνο σε δύο ειδικότητες, αυτές της οφθαλμολογίας και της πλαστικής/επανορθωτικής χειρουργικής. Σε άλλες ειδικότητες, όπως γαστρεντερολόγοι που κατά τα άλλα διενεργούν στα ιατρεία τους γιαστροσκοπήσεις και κολονοσκοπήσεις, με μέθη, δεν δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν ή να δημιουργήσουν ΜΗΝ. Προφανώς, η χορήγηση δυνατότητας δημιουργίας ΜΗΝ και σε άλλες ειδικότητες θα μεγάλωνε και τις αντιδράσεις σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η περιοριστική πολιτική πλήττει κυρίως τον ασθενή που έχει λιγότερες επιλογές, ενώ παράλληλα πλήττει και τις προσπάθειες για ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού, καθώς οι ΜΗΝ χωρών όπως η Τουρκία και η Ρουμανία, που ανταγωνίζονται οι ελληνικές δομές, είναι περισσότερο ανεπτυγμένες, προειδοποιεί ο κ. Μανδρέκας.

ΦΕΚ Κατάλογος ιατρικών πράξεων ΜΗΝ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ