2018-05-13 10:06:28
Φωτογραφία για Ν. ΠΑΠΠΑΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ 2014 ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ
Για χάσμα στις στρατηγικές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. κάνει λόγο στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, με την πρόσθετη εκτίμηση-επισήμανση, ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε το 2014 η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και θέλει να τις επαναφέρει, θα καταδικαστούν στην κάλπη, την οποία προσδιορίζει εξάλλου για το φθινόπωρο του 2019.

Άλλωστε, για τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ το εκλογικό δίλημμα θα είναι καθαρό και «ο λαός μας να επιλέξει μεταξύ της ύφεσης, της ανεργίας, των απολύσεων, των σκανδάλων ή της συνέχισης μιας πορείας ανάκαμψης και σταθεροποίησης», σημειώνει μιλώντας στο ΑΜΠΕ. Και ζητά από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του, όπως λέει, αναφορικά με το εάν τίθεται θέμα απολύσεων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα ή όχι.

Στο θέμα που απασχολεί εντόνως, για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, ο κ
. Παππάς δίνει μια απάντηση με δύο σκέλη: Αφενός, «μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και με βάση την πορεία των δημοσιονομικών, οποιαδήποτε συζήτηση είναι νόμιμη». Αφετέρου, «αυτή τη στιγμή (…) το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και η ολοκλήρωση του προγράμματος πρέπει να είναι προτεραιότητά μας». Κάνει πάντως λόγο για «πολυπαιγμένα» σενάρια στην κριτική για καθυστερήσεις στην τρέχουσα αξιολόγηση.

Επιπλέον, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο ο Ν. Παππάς μιλά για αναγεννημένη προοδευτική πλειοψηφία, ενώ στην ερώτηση για την παρουσία του στην πρόσφατη πολιτική εκδήλωση του πρώην υπουργού Γ. Ραγκούση, χαρακτηρίζει γόνιμο το διάλογο στους κόλπους της εγχώριας κεντροαριστεράς. «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Κίνημα Αλλαγής δείχνουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί τελικά και, μετά από φουρτούνες ετών, ο χώρος», αναφέρει. Παρεμβαίνοντας δε, στη συζήτηση για την κατάτμηση της Β' Αθηνών, υπενθυμίζει ότι αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών πολιτικών χώρων και πολλών πολιτικών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Παππάς σημειώνει με έμφαση: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ούτε Γιώργος Παπανδρέου για να πει ''λεφτά υπάρχουν'' και να φέρει το πρώτο μνημόνιο, ούτε Αντώνης Σαμαράς για να πει ''επαναδιαπραγμάτευση'' και να φέρει το δεύτερο. Ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι κατάφερε και ό,τι δεν κατάφερε, το παρουσίασε ενώπιον του ελληνικού λαού».

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο κ. Παππάς μιλά στο ΑΜΠΕ για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Κύπρο και το πώς αυτά μεταφράστηκαν στην υπογραφή σημαντικών συμφωνιών με φόντο τις τηλεπικοινωνίες. Επίσης, αναφέρει ότι τις επόμενες μέρες έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καθολική κάλυψη της ελληνικής επικράτειας με τηλεοπτικό σήμα, ενώ όσον αφορά τις θεματικές και περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες, σημειώνει ότι αυτές βάσει του νόμου θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα μετά τις γενικού περιεχομένου.

Απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία που μιλά για «λόγια και όχι έργα» στο Υπουργείο του, ο Ν. Παππάς δηλώνει ότι το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ βγήκε από το αδιέξοδο με παγωμένες χρηματοδοτήσεις που είχε αφήσει η Ν.Δ. και, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 53 ψηφιακά έργα, προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ περίπου. Ενώ, μέσα σε τέσσερις μήνες, σχεδιάστηκαν και δημοπρατούνται και εντός του 2018 θα έχουν ανάδοχο, επτά οριζόντια έργα, για τα οποία εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Ψηφιακά ή μη, τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά» τονίζει ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ.

Εδώ και καιρό, κ. Υπουργέ, κάποιοι οικονομικοί δείκτες εμφανίζουν βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον, την περασμένη Τετάρτη καταγράφηκε μια σημαντική επίδοση, και ποσοτικά και ποιοτικά, αναφορικά με το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων, με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Με θετικό τρόπο όμως αναφέρονται στο έργο της κυβέρνησης και άνθρωποι της αγοράς που δεν προέρχονται από το δικό σας κομματικό χώρο, για παράδειγμα ο κ. Μίχαλος. Είναι, λοιπόν, σε κάποιο σταυροδρόμι η ελληνική κοινωνία και οικονομία; Και ποιο είναι, εν τέλει, το πραγματικό διακύβευμα αυτής της περιόδου;

Η ελληνική κοινωνία έχει κάνει την επιλογή της. Έβγαλε πάρα πολύ κρίσιμα συμπεράσματα από τη μεγάλη οικονομική κρίση και επέλεξε να εμπιστευτεί πολιτικές, οι οποίες έχουν πολύ έντονο το στοιχείο της υποβοήθησης της ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Αν κάτι υπήρξε ως ιστορική τομή στις εκλογές του 2015, αυτό ήταν η απόλυτη άρνηση εφαρμογής ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Μπήκαμε σε μια συμφωνία, η οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν πολύ πιο ισορροπημένη, πολύ πιο εφαρμόσιμη. Μια συμφωνία που οδήγησε σε ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι και το πρώτο που πετυχαίνει ως προς την αναπτυξιακή πορεία και τους δημοσιονομικούς δείκτες. Σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε.

Επιπλέον, στην κοινωνία υπάρχει μια αναγεννημένη και αναθεμελιωμένη προοδευτική πλειοψηφία γύρω από συγκεκριμένα πολιτικά προτάγματα. Κάτι που φαίνεται και στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων της κοινής γνώμης. Πρόκειται για μια προοδευτική πλειοψηφία, η οποία, σε πολύ μεγάλα ποσοστά, υποστηρίζει πολιτικές, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, η καθολική πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και άλλα. Συνεπώς, υπάρχει ένα κεντρικό συμπέρασμα στις τάξεις του λαού ότι η οικονομική πολιτική, η οποία εφαρμόζεται, πρέπει και να βοηθάει την ανάπτυξη αλλά και να λαμβάνει τα μέτρα εκείνα που προστατεύουν τα αδύναμα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτή η κοινωνική πλειοψηφία είναι και «μαγιά» για την ώρα της κάλπης;

Το ζητούμενο είναι η πολιτική έκφραση αυτής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, η οποία θα στηρίζει τις κεντρικές πολιτικές επιλογές που προανέφερα. Το χρειάζεται αυτό η Ελλάδα. Με την πολιτική της έκφραση θα τεθούν οι βασικές συντεταγμένες για μια μακροχρόνια αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα.

Ακούμε όμως για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τελευταίας αξιολόγησης Αυτού του είδους τα σενάρια είναι «πολυπαιγμένα» και έχουν διαψευσθεί πολύ εμφατικά σε όλες τις τελευταίες αξιολογήσεις του τρίτου προγράμματος. Όσον αφορά την τέταρτη αξιολόγηση, τα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι λίγα. Περίπτωση να δημιουργήσουν κάποιο πολιτικό πρόβλημα δεν υπάρχει. Έχουμε συμφωνία, η Ελλάδα την εφαρμόζει και ελπίζουμε να κάνουν το ίδιο όλοι οι αντισυμβαλλόμενοι. Μπορούμε, πλέον, να κοιτάμε την επόμενη μέρα με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Προ εβδομάδος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Σεντένο, διατύπωσε την επιθυμία να τύχει ευρείας υποστήριξης το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει η κυβέρνηση, ή θα επιδιώξει, τουλάχιστον, τη δέσμευση των πολιτικών της αντιπάλων; Θα μπορούσε φερ' ειπείν και ένα δημοψήφισμα να λειτουργήσει κατ' αυτόν τον τρόπο;

Θέμα δημοψηφίσματος δεν υπάρχει. Είναι υποχρέωση της εκλεγμένης κυβέρνησης να σχεδιάζει και να θέτει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες μιας χώρας. Βεβαίως, δικός μας διαρκής, πολιτικά νόμιμος και αυτονόητος στόχος είναι να διευρύνουμε τη βάση της πολιτικής στήριξης στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Κάτι που κάνει και πρέπει να κάνει κάθε κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, δεν διατιθέμεθα να βάλουμε το σαφές προοδευτικό πρόσημο του αναπτυξιακού σχεδίου δίπλα σε ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η Νέα Δημοκρατία είναι, δυστυχώς, κολλημένη στις πολιτικές που εφάρμοσε το 2014 και θέλει να τις επαναφέρει. Πολιτικές που απέτυχαν στα δημοσιονομικά και τα αναπτυξιακά, ενώ καταδικάστηκαν στη συνείδηση του ελληνικού λαού αλλά και στην κάλπη. Και θα καταδικαστούν και πάλι το 2019. Μεταξύ αυτών των δύο στρατηγικών, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα.

Τα μνημόνια τελειώνουν, κ. υπουργέ. Ποιο είναι, όμως, το δίλημμα της επόμενης ημέρας;

Κύριε Παπαδημητρίου, η χώρα μας καταφέρνει, μέρα με τη μέρα, να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Έχει αποδειχθεί -και ο λαός γνωρίζει- ποια είναι η παράταξη που τον βύθισε στην κρίση, που τον έφτασε στη χρεοκοπία. Όπως γνωρίζει και ποια είναι η παράταξη που, με τις πολιτικές της, στήνει ξανά την οικονομία στα πόδια της, μειώνει την ανεργία, αυξάνει την απασχόληση. Αυτό θα είναι και το δίλημμα των εκλογών του φθινοπώρου του 2019. Θα έχει, δηλαδή, ο λαός μας να επιλέξει μεταξύ της ύφεσης, της ανεργίας, των απολύσεων, των σκανδάλων ή της συνέχισης μιας πορείας ανάκαμψης και σταθεροποίησης.

Αντέχει η ελληνική κοινωνία μείωση των συντάξεων και περιορισμό του αφορολογήτου;

Η Ελλάδα, η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος, αυτό που έχουν να κάνουν τη συγκεκριμένη στιγμή είναι να επαναλαμβάνουν ότι εμείς είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και με βάση την πορεία των δημοσιονομικών, οποιαδήποτε συζήτηση είναι νόμιμη. Αλλά, αυτή τη στιγμή, η τήρηση της συμφωνίας, το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και η ολοκλήρωση του προγράμματος πρέπει να είναι προτεραιότητά μας.

Μετά το συμβιβασμό του 2015, η παρούσα κυβέρνηση κατέφυγε σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός, όπως εξήγησε, ποια κυβέρνηση θα έχει. Γιατί είναι παράλογο -για να δούμε και τη θέση των πολιτικών σας αντιπάλων- να αποφασίσουν, μετά το τέλος του προγράμματος, και πάλι οι πολίτες με ποια κυβέρνηση και ποιο πρόγραμμα θα πορευθούν στη μεταμνημονιακή περίοδο;

Η εντολή που πήραμε το Σεπτέμβριο του 2015 ήταν εντολή τετραετίας. Και φτάσαμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, διότι τον Ιανουάριο του 2015 πήραμε εντολή για ισχυρή διαπραγμάτευση, μια εντολή η οποία εξαντλήθηκε καθώς φτάσαμε σε μια συμφωνία, για την οποία δεν θα μπορούσαμε παρά να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ούτε Γιώργος Παπανδρέου για να πει «λεφτά υπάρχουν» και να φέρει το πρώτο μνημόνιο, ούτε Αντώνης Σαμαράς για να πει «επαναδιαπραγμάτευση» και να φέρει το δεύτερο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι κατάφερε και ό,τι δεν κατάφερε, το παρουσίασε ενώπιον του ελληνικού λαού. Είπε ευθαρσώς ότι υπάρχει μια δύσκολη συμφωνία, αλλά και ότι υπάρχουν και μεγάλες δυνατότητες. Αυτές τις δυνατότητες, όπως κρίθηκε εκ των υστέρων, καταφέραμε να τις αξιοποιήσουμε. Η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας θα συνεχισθεί, ενώ στο τέλος του προγράμματος θα έχουν συσσωρευτεί και άλλα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να λέει ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων την επομένη των εκλογών, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός…

Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιμένει σε αυτή τη δέσμευση, θα πρέπει να μας πει αν καλώς ή κακώς υπέγραψε 15.000 απολύσεις το καλοκαίρι του 2014. Να μας κάνει σαφές, δηλαδή, αν καλώς τις υπέγραψε ο ίδιος και άρα θέλει να τις ξανακάνει ή αν καλώς τις ξηλώσαμε εμείς από δέσμευση της χώρας και άρα θα πρέπει να παραδεχθεί πως η δική μας διαπραγμάτευση ήταν πετυχημένη.

Οι αντίπαλοί σας, σας κατηγορούν, πάντως ότι καλλιεργείτε ατζέντα φόβου ενόψει εκλογών. Τι απαντάτε;

Εμείς δεν καλλιεργούμε κάτι τέτοιο. Άλλοι έχουν την τεχνογνωσία στην καλλιέργεια φόβου και μάλιστα πολύ πριν από το 2015. Θυμάστε τι έπαιζαν πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, για να μην πάω στις διπλές εκλογές του 2012 και τις ευρωεκλογές του 2014, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης σε αγαστή συνεργασία με το παλιό πολιτικό προσωπικό; Θυμάστε τι έγινε στο δημοψήφισμα; Θυμάστε το κλείσιμο της πρώτης, της δεύτερης αλλά και της τρίτης, κυρίως, αξιολόγησης;

Ξεκίνησαν με το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», μίλησαν για ακυβερνησία, για νέα χρεοκοπία, για αστάθεια, για «κόφτες» και για Grexit. Σχεδόν μας «έβαλαν» σε πόλεμο, ενώ έπαιξαν και με θέματα ασφάλειας των πολιτών και των πόλεών μας. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε και τη σταθερότητα και την κανονικότητα. Και με αυτή την ατζέντα θα πάμε στις εκλογές το φθινόπωρο του 2019. Και θα τις κερδίσουμε.

Ως βουλευτής της Β΄ Αθηνών πώς ακούτε τα σενάρια κατάτμησης της συγκεκριμένης Περιφέρειας; Αλλά και πώς κρίνετε το χρόνο που αυτά ήλθαν στο προσκήνιο; Δεν ρίχνουν νερό στο μύλο της εκλογολογίας;

Η κατάτμηση της Β' Αθηνών αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών πολιτικών χώρων και πολλών πολιτικών. Πρόκειται για μία τεράστια εκλογική περιφέρεια, της οποίας, σε τελική ανάλυση, το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά δεν βοηθούν ούτε στην εκπροσώπησή της ούτε στη σχέση που θα έπρεπε να έχουν οι βουλευτές με τους κατοίκους της. Όσον αφορά το χρόνο, τι να πω; Διερευνά ένα σκάνδαλο η Δικαιοσύνη και βγαίνουν πληροφορίες στη δημοσιότητα; Μας λένε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποπροσανατολίσει. 

Ξεκινά μια μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση, που, εκ των πραγμάτων, απαιτεί κάποια χρόνια διαβουλεύσεων μέσα στην τετραετία; Μας λένε ότι η κυβέρνηση πάει να τα «μαγειρέψει» για να βγάζει τους δικούς της. Προχωράμε σε προτάσεις, όπως αυτή που αναφέρατε για κατάτμηση της Β' Αθηνών; Μας λένε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόωρες εκλογές. Αν είναι έτσι, ας σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και ας αφήνουμε τις τετραετίες να περνούν. Όπως και να έχει, το ξεκαθαρίζω, όπως το έχει κάνει και ο πρωθυπουργός: Οι εκλογές θα γίνουν στο χρόνο τους. Το φθινόπωρο του 2019.

Ήσασταν εξ αυτών που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης. Γιατί επιλέξατε να παρευρεθείτε;

Θεωρώ πολύ γόνιμο το διάλογο που έχει ξεκινήσει κάπως αργά, επιτρέψτε μου να πω, στην εγχώρια κεντροαριστερά. Ο Τρίτος Δρόμος απέτυχε, η προσάρτηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στο άρμα της Δεξιάς έδειξε τα όρια της και την οδήγησε σε εκλογικό όλεθρο. Πολλοί Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουν, ήδη, ξεκινήσει να επερωτούν για την επιλογή αυτής της στρατηγικής. 

Το πρόβλημα έγκειται σε εκείνη τη μερίδα στελεχών που νιώθουν πιο άνετα με τη νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά απορρύθμιση, απ' ότι νιώθουν με μια ενδεχόμενη προγραμματική συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς. Υπάρχει χρόνος να το ξανασκεφτούν, όπως υπάρχει και μεγάλο πεδίο διαλόγου. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Κίνημα Αλλαγής δείχνουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί τελικά -και μετά από φουρτούνες ετών- ο χώρος.

Η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ για το Ιράν, τι επιπλοκές μπορεί να φέρει στην περιοχή μας; Ποια η θέση, ο ρόλος της χώρας μας;

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, δεν έχει κάνει κανέναν να αισθάνεται πιο ασφαλής και πιο ήρεμος. Η Ελλάδα έχει καθαρή θέση για το ζήτημα, την έχει διατυπώσει και ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών. Η χώρα μας διαφυλάσσει τα συμφέροντα της, τα οποία ταυτίζονται με τα συμφέροντα πολλών χωρών στην περιοχή, και εκφράζει την προσδοκία να υπάρξει ειρήνη και όχι μία νέου τύπου κλιμάκωση.

Ποια τα αποτελέσματα των επαφών που είχατε στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ;

Βασικός μας στόχος στο υπουργείο είναι η αύξηση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο σε όλη την Επικράτεια. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια επενδύουμε 700 εκατομμύρια ευρώ στη στρατηγική αυτή. Στην Κύπρο υπογράψαμε και επαναβεβαιώσαμε τη στρατηγική επιλογή της κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου, του Euroasia Interconnector, το οποίο θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, μέσω Κρήτης και Αττικής, και το οποίο θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουμε συμφωνήσει να ενσωματωθεί σε αυτό και οπτική ίνα για τις τηλεπικοινωνίες. 

Είναι νομίζω μία στρατηγική επιλογή η οποία αλλάζει τον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, αυξάνει τη σημαντικότητα της χώρας μας και δίνει πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες είναι αξιοποιήσιμες. Παράλληλα, υπογράψαμε συμφωνία για τη μείωση των τιμών περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Αυτό έχει σημασία και για τις δύο χώρες, γιατί και εμείς έχουμε τουρίστες, κυρίως θρησκευτικό τουρισμό, προς το Ισραήλ, και δεχόμαστε πλέον μεγάλο κύμα Ισραηλινών, πάνω από 500.000 ετησίως, στην Ελλάδα.

Πώς προχωρά η δράση για την τηλεοπτική κάλυψη των «λευκών περιοχών» όλης της χώρας;

Τις επόμενες ημέρες έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καθολική τηλεοπτική κάλυψη. Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την ανάπτυξη του προγράμματος στην πλήρη του μορφή.

Στην πρώτη εφαρμογή του προγράμματος, σε Θράκη και ακριτικά νησιά, υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον κόσμο, καλύφθηκαν πάρα πολλά νοικοκυριά, ενώ οι όποιες δυσκολίες, κυρίως συντονισμού των εμπλεκομένων (δήμων, παρόχων, κ.λπ.), ξεπεράστηκαν γρήγορα. 

Πλέον και οι πάροχοι γνωρίζουν πολύ καλά πως πρέπει να ανταποκριθούν στη δράση και στα αιτήματα και οι δημοτικές Αρχές ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Πάρα πολύ σύντομα το πρόγραμμα θα δρομολογηθεί για να λυθεί ένα ακόμα πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Πάρα πολύ σύντομα, 500 χιλιάδες πολίτες θα αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στην Ενημέρωση και την Ψυχαγωγία.

Πότε αναμένεται να προκηρυχθούν οι θεματικές και περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες;

Αυτή είναι μία ερώτηση που πρέπει να απευθυνθεί στο ΕΣΡ. Κατά το νόμο, οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως μετά την οριστική ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης των αδειών εθνικής εμβέλειας για τους ενημερωτικούς σταθμούς.

Το υπουργείο ΨΗΠΤΕ έθεσε, στην αρχή της εβδομάδας, τέσσερα έργα σε δημόσια διαβούλευση. Αυτά αφορούν στην υλοποίηση του κεντρικού συστήματος διακίνησης εγγράφων μεταξύ των φορέων του δημοσίου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, το barcode στις εφημερίδες και την εισαγωγή σύγχρονων μέσων στο ποδόσφαιρο. Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. σάς κατηγορεί ότι είστε μόνο λόγια και όχι έργα…

Η Ν.Δ. έχει ένα θέμα με τα λόγια, την ώρα που είναι γνωστά τα έργα της. Τον Ιανουάριο του 2015 άφησε τη χώρα με «παγωμένη» ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που προοριζόταν για ψηφιακά έργα. Για την άρση αυτής της κατάστασης ξεκινήσαμε μια επίμονη προσπάθεια διαβούλευσης με τους εταίρους μας, συστήσαμε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και εκπονήσαμε την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική.

Βγήκαμε από το αδιέξοδο πριν από ένα χρόνο. Και μέχρι σήμερα έχουμε εγκρίνει 53 ψηφιακά έργα, προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ περίπου. Ενώ, μέσα σε τέσσερις μήνες, έχουμε σχεδιάσει και ωριμάσει, δημοπρατούμε και εντός του 2018 θα έχουν ανάδοχο, επτά οριζόντια έργα, για τα οποία έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το εθνικό ΠΔΕ.

Πρόκειται για έργα που οδηγούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό κρίσιμων τομέων όπως: η γεωργία, η δημόσια διοίκηση, η δικαιοσύνη, το ποδόσφαιρο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η επιχειρηματικότητα, η υγεία. Όλα έχουν στενό ορίζοντα υλοποίησης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει έργα, τα οποία εμείς έχουμε ήδη δρομολογήσει σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Αναφέρομαι στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, που ξεκινά άμεσα (στο Ολυμπιείο, την Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά, τη Βιβλιοθήκη Αδριανού, την Κνωσό, και αλλού), το ηλεκτρονικό αρχείο ασθενή, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων και την τηλεδιάσκεψη στα δικαστήρια, τη νέα ψηφιακή πύλη που θα εξυπηρετεί πολίτες και επιχειρήσεις με φιλικό και άμεσο τρόπο ως one stop shop.

Ο ίδιος έχει το θράσος να παριστάνει τον τιμητή της ευρυζωνικότητας, τη στιγμή που η κυβέρνηση την οποία υπηρέτησε άφησε τη χώρα στον πάτο της Ευρώπης, όσον αφορά τις υποδομές δικτύων νέας γενιάς. Και όσο και αν μας κατηγορεί, θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση τεσσάρων δράσεων, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, όπως προανέφερα, ώστε να φτάσει η οπτική ίνα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ψηφιακά ή μη, τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ