2018-05-13 21:00:18
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη, που δημοσιεύεται σήμερα, 13 Μαΐου 2018, στην Εφημερίδα «Καθημερινή» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Σουλιώτη.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά, δεχθήκατε κριτική για το σχόλιό σας «δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο». ;Έχετε μετανιώσει για εκείνη σας τη δήλωση;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το να συζητάμε γύρω από μια δήλωση δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό. Το είπα με την έννοια ότι αν ήταν αγγελικά πλασμένος ο κόσμος, δεν θα χρειαζόταν η αστυνομία. Από εκεί και πέρα, σαν προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ. φροντίζω να παρατηρώ τους δείκτες της εγκληματικότητας, να βρίσκω τα τρωτά σημεία και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Εκεί εντείνουμε τις προσπάθειές μας, αναπροσαρμόζουμε συνεχώς τις προτεραιότητές μας.
Δημοσιογράφος: Πού εντοπίζετε τα τρωτά σημεία;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μικροεγκληματικότητα, στις κλοπές και στις ληστείες σε σπίτια και το πεζοδρόμιο. Εκεί επικεντρωνόμαστε. Παρατηρούμε ότι τη διετία 2013-2014 το 70% των περιστατικών που διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. αφορούσαν ληστείες και κλοπές στην κατηγορία «βαρύνουσας εγκληματικότητας». Το διάστημα 2015-2016 η κατάσταση αντιστράφηκε και πλέον το πρόβλημα είναι η μικροπαραβατικότητα.
Δημοσιογράφος: Πώς εξηγείτε ότι στις μετρήσεις της κοινής γνώμης το έλλειμμα ασφάλειας περιγράφεται ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταλαβαίνω τη φόρτιση που μπορεί να υπάρχει υπό το βάρος συγκεκριμένων, τραγικών γεγονότων. Στο σοβαρότερο έγκλημα έχουν επιτευχθεί μεγάλες επιτυχίες, συνεχώς αποκαλύπτονται κυκλώματα μεγάλης εγκληματικότητας, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του λαθρεμπορίου φαρμάκων. Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα σε χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο ελέγχεται και πιο δύσκολα.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι, λοιπόν, η απάντηση της αστυνομίας σ’ αυτό που αποκαλείτε «μικροεγκληματικότητα»;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ενεργοποιηθήκαμε άμεσα και αποσύραμε σε χρόνο ρεκόρ 800 περίπου αστυνομικούς από τη φύλαξη προσώπων και στόχων και τους βάλαμε να αστυνομεύουν δημόσιους χώρους και περιοχές ή να πάνε στα αστυνομικά τμήματα. Επέβλεψα προσωπικά τη διαδικασία, ώστε να πάνε όλοι σε τμήματα και πεζές περιπολίες.
Δημοσιογράφος: Ωστόσο, άνθρωποι μέσα στην αστυνομία σάς κατηγορούν ότι δεν υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη εξαγγελία
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εάν εννοείτε κάποιους συνδικαλιστές, οι οποίοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, θα σας πω ότι δεν έχουν καλή πληροφόρηση. Από τους 800 έχουν αποδεσμευθεί οι 720 και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί ούτε με τον αριθμό των 800 είμαι ικανοποιημένος, θα υπάρξει και δεύτερο κύμα.
Δημοσιογράφος: Ποια η άποψή σας για τον νόμο Παρασκευόπουλου;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στηρίζεται σε άλλον παλαιότερο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και σε μιαν αντίληψη όχι τιμωρητική απέναντι στον κάθε κρατούμενο. Όμως πρέπει να επανεξετάσουμε το σύστημα μείωσης των ποινών, τα κριτήρια που ισχύουν για ορισμένες περιπτώσεις κρατουμένων, καθώς υπάρχουν κρούσματα υποτροπών.
Δημοσιογράφος: Αρκετή κουβέντα έγινε για την οδηγία της ΕΛ.ΑΣ. «κάντε ότι κοιμόσαστε» σε περίπτωση ληστείας. Τι έχετε να πείτε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πρόκειται για πρακτικές συμβουλές που δίνονται από αστυνομικές αρχές σε Ευρώπη και Αμερική, γιατί προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν είναι οδηγίες Τόσκα, αλλά χρονολογούνται από την περίοδο που υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Νίκος Δένδιας.
Δημοσιογράφος: Γιατί ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, η ΕΛ.ΑΣ. δεν παρεμβαίνει στα πανεπιστήμια αν και τελούνται κακουργήματα, όπως π.χ. διακίνηση ναρκωτικών;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει, πράγματι, πρόβλημα ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζεται από επιτροπή του υπουργείου Παιδείας με τη συμμετοχή εκπροσώπου της αστυνομίας. Το πόρισμα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και δεν θέλω να προτρέξω. Στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, πάντως, η αστυνομία έχει σε αρκετές περιπτώσεις επέμβει στο προαύλιο προκειμένου να διώξει μικρεμπόρους ναρκωτικών.
Δημοσιογράφος: Είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια; Πρόσφατα 400 κάτοικοι κατήγγειλαν με επιστολή τους ότι ζουν υπό καθεστώς πολιορκίας στην ίδια τους τη γειτονιά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στο παρελθόν δεν γίνονταν στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αλλά μαζικές επιχειρήσεις κάτω από το φως των καμερών προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Εμείς κάναμε μεγάλες επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών, που αποτελούν οξυγόνο στις άλλες μορφές εγκλήματος. Υπάρχουν πάντως τεράστια προβλήματα, δικαιολογώ τα παράπονα κατοίκων που λένε ότι η κατάσταση εκεί δεν έχει εξομαλυνθεί. Υπάρχει παραβατικότητα και η ΕΛ.ΑΣ. θα αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της. Θα δείτε το επόμενο διάστημα διαφορετική αντιμετώπιση και στο πεδίο της μικροεγκληματικότητας, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους.
Δημοσιογράφος: Εξηγήστε μας πώς η αστυνομία θα δώσει λύσεις, όταν προς το παρόν δεν μπορεί να πλησιάσει στην περιοχή;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων θέλει την παρουσία της αστυνομίας. Δεν αναφέρομαι στα ΜΑΤ, αλλά στον κλασικό αστυνομικό να κυκλοφορεί στη γειτονιά. Υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων που πρέπει να λύσουμε. Όχι όμως με τις πρόχειρες συνταγές όπως αυτές που έχει, κατά καιρούς, εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.
Δημοσιογράφος: Δεν αισθάνεστε ότι οι επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» σε καλά φυλασσόμενους στόχους, όπως οι πρεσβείες του Ισραήλ και της Γαλλίας, εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ.;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η ομάδα κινείται ανάμεσα στη γραφικότητα και το όριο της νομιμότητας. Στις περιπτώσεις που πετούν φυλλάδια μπορεί, πράγματι, να μας κάνουν πολιτική ζημιά, αλλά δεν υπερβαίνουν τα όρια της δημοκρατικής έκφρασης. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου έχουμε συλλάβει μέλη της ομάδας, όπως στην Τήνο, στην περίπτωση του Βρετανικού Συμβουλίου, της γαλλικής πρεσβείας. Δεν είναι, όμως, πάντοτε κατορθωτό.
Δημοσιογράφος: Παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο, κυρίως όμως στον Έβρο. Φοβάστε ένα καλοκαίρι αντίστοιχο με εκείνο του 2015;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε σημαντική αύξηση στις εισόδους μεταναστών, κυρίως στον Έβρο και δευτερευόντως στα νησιά, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017. Στον Έβρο ενώ τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 είχαμε υποδεχθεί 633 ανθρώπους, το 2018 ο αριθμός τους έφτασε τους 5.771. Η αυξητική τάση, πάντως, φαίνεται να ανακόπτεται μετά από προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ.
Δημοσιογράφος: Εφαρμόσατε συγκεκριμένο σχέδιο που είχε ως αποτέλεσμα την ανακοπή του μεταναστευτικού ρεύματος;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επικεντρωθήκαμε στη σύλληψη διακινητών και στην εμφανή παρουσία της αστυνομίας στα περάσματα του Έβρου. Έχουμε γύρω στους 1.400 αστυνομικούς στην περιοχή. Χρησιμοποιήσαμε σε εντατικό βαθμό και τεχνικά μέσα, εννοώ κάμερες αλλά και τα drones της αστυνομίας. Η καλή πληροφόρηση μας επέτρεψε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι η έξαρση του φαινομένου στα χερσαία σύνορα εντάσσεται σε μια στρατηγική έντασης με την Ελλάδα που καλλιεργεί η Τουρκία;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχουμε τέτοια ένδειξη. Περισσότερο συνδέεται με τα εσωτερικά προβλήματα της γειτονικής χώρας. Μετέφεραν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και επομένως είναι πιθανό να ατόνησαν οι έλεγχοι στη Θράκη.
Δημοσιογράφος: Είστε ικανοποιημένοι από τη συνδρομή της Ε.Ε. στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερη βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ταυτόχρονα έχουμε στείλει επιπλέον 600 Έλληνες αστυνομικούς στα νησιά.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει ασφαλής πληροφόρηση για τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας και επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σ’ αυτό το θέμα, γίνεται ένα παιγνίδι από μεριάς Τουρκίας ανάμεσα στην αλήθεια και την υπερβολή. Χρησιμοποιούν υπερβολικούς αριθμούς για να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.. Πάντως, απ’ ό,τι λένε οι ίδιοι σε κάποιες κλειστές και περισσότερο σοβαρές συζητήσεις, οι παράτυποι μετανάστες στο έδαφός της υπολογίζονται στα δύο εκατομμύρια.
Δημοσιογράφος: Η ρητορική της Τουρκίας στο θέμα των οκτώ αξιωματικών είναι ιδιαίτερα επιθετική. Με δεδομένο ότι για κάποιους απ’ αυτούς έχει ανοίξει η πόρτα των φυλακών, σας ανησυχεί πιθανή προσπάθεια αρπαγής τους;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη, δυνατή χώρα της περιοχής με πολλούς μηχανισμούς άμυνας και ασφάλειας, δεν είναι ούτε Αφρίν ούτε Κόσσοβο. Δεν υπάρχει περίπτωση να τολμήσουν κάποιοι να κάνουν ενέργειες εντός ελληνικού εδάφους και να προσβάλουν την ακεραιότητα και κυριαρχία μας.
Δημοσιογράφος: Ποιος ο βαθμός ετοιμότητας της Πυροσβεστικής ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μισθώνουμε τέσσερα «βαρέως τύπου» πυροσβεστικά ελικόπτερα αντί τριών πέρυσι και εννέα μεσαίου τύπου αντί επτά, ενώ έχουμε στείλει στις ΗΠΑ για ανακατασκευή τους κινητήρες δώδεκα Canadair. Υπολογίζουμε ότι η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι την περυσινή χρονιά, που είχαμε βλάβες στο 50% των αεροσκαφών. Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα έχουμε ετοιμοπόλεμα επτά CL-215 και τρία έως πέντε CL-415. Επιπλέον, στη διάρκεια του χειμώνα εκπαιδεύσαμε τους χειριστές των Σινούκ του στρατού και των Super Puma της Πυροσβεστικής σε ρίψεις νερού με κάδο.
_
bloko
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά, δεχθήκατε κριτική για το σχόλιό σας «δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο». ;Έχετε μετανιώσει για εκείνη σας τη δήλωση;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το να συζητάμε γύρω από μια δήλωση δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό. Το είπα με την έννοια ότι αν ήταν αγγελικά πλασμένος ο κόσμος, δεν θα χρειαζόταν η αστυνομία. Από εκεί και πέρα, σαν προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ. φροντίζω να παρατηρώ τους δείκτες της εγκληματικότητας, να βρίσκω τα τρωτά σημεία και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Εκεί εντείνουμε τις προσπάθειές μας, αναπροσαρμόζουμε συνεχώς τις προτεραιότητές μας.
Δημοσιογράφος: Πού εντοπίζετε τα τρωτά σημεία;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μικροεγκληματικότητα, στις κλοπές και στις ληστείες σε σπίτια και το πεζοδρόμιο. Εκεί επικεντρωνόμαστε. Παρατηρούμε ότι τη διετία 2013-2014 το 70% των περιστατικών που διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. αφορούσαν ληστείες και κλοπές στην κατηγορία «βαρύνουσας εγκληματικότητας». Το διάστημα 2015-2016 η κατάσταση αντιστράφηκε και πλέον το πρόβλημα είναι η μικροπαραβατικότητα.
Δημοσιογράφος: Πώς εξηγείτε ότι στις μετρήσεις της κοινής γνώμης το έλλειμμα ασφάλειας περιγράφεται ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταλαβαίνω τη φόρτιση που μπορεί να υπάρχει υπό το βάρος συγκεκριμένων, τραγικών γεγονότων. Στο σοβαρότερο έγκλημα έχουν επιτευχθεί μεγάλες επιτυχίες, συνεχώς αποκαλύπτονται κυκλώματα μεγάλης εγκληματικότητας, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του λαθρεμπορίου φαρμάκων. Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα σε χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο ελέγχεται και πιο δύσκολα.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι, λοιπόν, η απάντηση της αστυνομίας σ’ αυτό που αποκαλείτε «μικροεγκληματικότητα»;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ενεργοποιηθήκαμε άμεσα και αποσύραμε σε χρόνο ρεκόρ 800 περίπου αστυνομικούς από τη φύλαξη προσώπων και στόχων και τους βάλαμε να αστυνομεύουν δημόσιους χώρους και περιοχές ή να πάνε στα αστυνομικά τμήματα. Επέβλεψα προσωπικά τη διαδικασία, ώστε να πάνε όλοι σε τμήματα και πεζές περιπολίες.
Δημοσιογράφος: Ωστόσο, άνθρωποι μέσα στην αστυνομία σάς κατηγορούν ότι δεν υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη εξαγγελία
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εάν εννοείτε κάποιους συνδικαλιστές, οι οποίοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, θα σας πω ότι δεν έχουν καλή πληροφόρηση. Από τους 800 έχουν αποδεσμευθεί οι 720 και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί ούτε με τον αριθμό των 800 είμαι ικανοποιημένος, θα υπάρξει και δεύτερο κύμα.
Δημοσιογράφος: Ποια η άποψή σας για τον νόμο Παρασκευόπουλου;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στηρίζεται σε άλλον παλαιότερο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και σε μιαν αντίληψη όχι τιμωρητική απέναντι στον κάθε κρατούμενο. Όμως πρέπει να επανεξετάσουμε το σύστημα μείωσης των ποινών, τα κριτήρια που ισχύουν για ορισμένες περιπτώσεις κρατουμένων, καθώς υπάρχουν κρούσματα υποτροπών.
Δημοσιογράφος: Αρκετή κουβέντα έγινε για την οδηγία της ΕΛ.ΑΣ. «κάντε ότι κοιμόσαστε» σε περίπτωση ληστείας. Τι έχετε να πείτε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πρόκειται για πρακτικές συμβουλές που δίνονται από αστυνομικές αρχές σε Ευρώπη και Αμερική, γιατί προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν είναι οδηγίες Τόσκα, αλλά χρονολογούνται από την περίοδο που υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Νίκος Δένδιας.
Δημοσιογράφος: Γιατί ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, η ΕΛ.ΑΣ. δεν παρεμβαίνει στα πανεπιστήμια αν και τελούνται κακουργήματα, όπως π.χ. διακίνηση ναρκωτικών;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει, πράγματι, πρόβλημα ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζεται από επιτροπή του υπουργείου Παιδείας με τη συμμετοχή εκπροσώπου της αστυνομίας. Το πόρισμα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και δεν θέλω να προτρέξω. Στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, πάντως, η αστυνομία έχει σε αρκετές περιπτώσεις επέμβει στο προαύλιο προκειμένου να διώξει μικρεμπόρους ναρκωτικών.
Δημοσιογράφος: Είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια; Πρόσφατα 400 κάτοικοι κατήγγειλαν με επιστολή τους ότι ζουν υπό καθεστώς πολιορκίας στην ίδια τους τη γειτονιά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στο παρελθόν δεν γίνονταν στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αλλά μαζικές επιχειρήσεις κάτω από το φως των καμερών προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Εμείς κάναμε μεγάλες επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών, που αποτελούν οξυγόνο στις άλλες μορφές εγκλήματος. Υπάρχουν πάντως τεράστια προβλήματα, δικαιολογώ τα παράπονα κατοίκων που λένε ότι η κατάσταση εκεί δεν έχει εξομαλυνθεί. Υπάρχει παραβατικότητα και η ΕΛ.ΑΣ. θα αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της. Θα δείτε το επόμενο διάστημα διαφορετική αντιμετώπιση και στο πεδίο της μικροεγκληματικότητας, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους.
Δημοσιογράφος: Εξηγήστε μας πώς η αστυνομία θα δώσει λύσεις, όταν προς το παρόν δεν μπορεί να πλησιάσει στην περιοχή;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων θέλει την παρουσία της αστυνομίας. Δεν αναφέρομαι στα ΜΑΤ, αλλά στον κλασικό αστυνομικό να κυκλοφορεί στη γειτονιά. Υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων που πρέπει να λύσουμε. Όχι όμως με τις πρόχειρες συνταγές όπως αυτές που έχει, κατά καιρούς, εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.
Δημοσιογράφος: Δεν αισθάνεστε ότι οι επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» σε καλά φυλασσόμενους στόχους, όπως οι πρεσβείες του Ισραήλ και της Γαλλίας, εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ.;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η ομάδα κινείται ανάμεσα στη γραφικότητα και το όριο της νομιμότητας. Στις περιπτώσεις που πετούν φυλλάδια μπορεί, πράγματι, να μας κάνουν πολιτική ζημιά, αλλά δεν υπερβαίνουν τα όρια της δημοκρατικής έκφρασης. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου έχουμε συλλάβει μέλη της ομάδας, όπως στην Τήνο, στην περίπτωση του Βρετανικού Συμβουλίου, της γαλλικής πρεσβείας. Δεν είναι, όμως, πάντοτε κατορθωτό.
Δημοσιογράφος: Παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο, κυρίως όμως στον Έβρο. Φοβάστε ένα καλοκαίρι αντίστοιχο με εκείνο του 2015;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε σημαντική αύξηση στις εισόδους μεταναστών, κυρίως στον Έβρο και δευτερευόντως στα νησιά, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017. Στον Έβρο ενώ τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 είχαμε υποδεχθεί 633 ανθρώπους, το 2018 ο αριθμός τους έφτασε τους 5.771. Η αυξητική τάση, πάντως, φαίνεται να ανακόπτεται μετά από προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ.
Δημοσιογράφος: Εφαρμόσατε συγκεκριμένο σχέδιο που είχε ως αποτέλεσμα την ανακοπή του μεταναστευτικού ρεύματος;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επικεντρωθήκαμε στη σύλληψη διακινητών και στην εμφανή παρουσία της αστυνομίας στα περάσματα του Έβρου. Έχουμε γύρω στους 1.400 αστυνομικούς στην περιοχή. Χρησιμοποιήσαμε σε εντατικό βαθμό και τεχνικά μέσα, εννοώ κάμερες αλλά και τα drones της αστυνομίας. Η καλή πληροφόρηση μας επέτρεψε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι η έξαρση του φαινομένου στα χερσαία σύνορα εντάσσεται σε μια στρατηγική έντασης με την Ελλάδα που καλλιεργεί η Τουρκία;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχουμε τέτοια ένδειξη. Περισσότερο συνδέεται με τα εσωτερικά προβλήματα της γειτονικής χώρας. Μετέφεραν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και επομένως είναι πιθανό να ατόνησαν οι έλεγχοι στη Θράκη.
Δημοσιογράφος: Είστε ικανοποιημένοι από τη συνδρομή της Ε.Ε. στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερη βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ταυτόχρονα έχουμε στείλει επιπλέον 600 Έλληνες αστυνομικούς στα νησιά.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει ασφαλής πληροφόρηση για τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας και επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σ’ αυτό το θέμα, γίνεται ένα παιγνίδι από μεριάς Τουρκίας ανάμεσα στην αλήθεια και την υπερβολή. Χρησιμοποιούν υπερβολικούς αριθμούς για να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.. Πάντως, απ’ ό,τι λένε οι ίδιοι σε κάποιες κλειστές και περισσότερο σοβαρές συζητήσεις, οι παράτυποι μετανάστες στο έδαφός της υπολογίζονται στα δύο εκατομμύρια.
Δημοσιογράφος: Η ρητορική της Τουρκίας στο θέμα των οκτώ αξιωματικών είναι ιδιαίτερα επιθετική. Με δεδομένο ότι για κάποιους απ’ αυτούς έχει ανοίξει η πόρτα των φυλακών, σας ανησυχεί πιθανή προσπάθεια αρπαγής τους;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη, δυνατή χώρα της περιοχής με πολλούς μηχανισμούς άμυνας και ασφάλειας, δεν είναι ούτε Αφρίν ούτε Κόσσοβο. Δεν υπάρχει περίπτωση να τολμήσουν κάποιοι να κάνουν ενέργειες εντός ελληνικού εδάφους και να προσβάλουν την ακεραιότητα και κυριαρχία μας.
Δημοσιογράφος: Ποιος ο βαθμός ετοιμότητας της Πυροσβεστικής ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μισθώνουμε τέσσερα «βαρέως τύπου» πυροσβεστικά ελικόπτερα αντί τριών πέρυσι και εννέα μεσαίου τύπου αντί επτά, ενώ έχουμε στείλει στις ΗΠΑ για ανακατασκευή τους κινητήρες δώδεκα Canadair. Υπολογίζουμε ότι η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι την περυσινή χρονιά, που είχαμε βλάβες στο 50% των αεροσκαφών. Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα έχουμε ετοιμοπόλεμα επτά CL-215 και τρία έως πέντε CL-415. Επιπλέον, στη διάρκεια του χειμώνα εκπαιδεύσαμε τους χειριστές των Σινούκ του στρατού και των Super Puma της Πυροσβεστικής σε ρίψεις νερού με κάδο.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Pan Asia θέλει και τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αυτό είναι το πιο αγχωτικό επάγγελμα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ