2018-05-15 11:36:07
Φωτογραφία για Τα Εξάρχεια στη δίνη του κυκλώνα
Τα Εξάρχεια εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες δεν είναι αυτά που ξέραμε και αγαπήσαμε. Δεν είναι τα Εξάρχεια της κουλτούρας, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, του χιούμορ, αλλά της ελεύθερης

διακίνησης ναρκωτικών, της διάχυτης αλητείας, στο όνομα μιας δήθεν «αναρχίας».

Γνώρισα σχεδόν όλους τους πραγματικούς αναρχικούς τις δεκαετίες '70 και '80. Διαφωνούσαμε πολιτικά αλλά εκτιμούσα τις αρχές και τη στάση ζωής τους. Αναφέρομαι βασικά στον Μπαλή, τον Κωνσταντινίδη και πολλούς άλλους που δεν είναι πια κοντά μας.

Διακίνηση ναρκωτικών και ξεκαθάρισμα λογαριασμών στα σκαλιά της Θεμιστοκλέους (απ’ την αλβανική μαφία, ακούγεται) με δύο νεκρούς πέρσι και φέτος.

Η αστυνομία απουσιάζει απ’ τον δρόμο που υπάρχει το αστυνομικό τμήμα της (Καλλιδρομίου).

Τα Εξάρχεια γεμίζουν κάγκελα. Επιθέσεις και ληστείες σε μαγαζιά και περίπτερα.

Τη χρονιά που μας πέρασε, έγινε κατάληψη στην Καλλιδρομίου, στο σπίτι του χαράκτη Ιακωβίδη, απ’ το οποίο τα εγγόνια του μάζεψαν τα χαρακτικά του παππού τους, απ’ τους Γκάρε.


Δεν μας φτάναν οι μπαχαλάκηδες, πλάκωσε κι η διεθνής επανάσταση, μια πολύ βολική επανάσταση με τζάμπα σπίτι και ξεχαρμάνιασμα απ’ την αγγλοσαξονική αυστηρότητα.

Η Γκάρε κατέλαβε το Πολυτεχνείο τις μέρες του εορτασμού και ξέσπασε με μανία στα υπέροχα μασίφ μάρμαρα της σκάλας.

Ως απόφοιτος του ΕΜΠ, αλλά και ως μέλος της γενιάς του Πολυτεχνείου, ένιωσα την άκρα ταπείνωση.

Αστυνόμευση

Δυστυχώς πρέπει να εξηγήσω τα αυτονόητα. Δηλαδή τον διαχωρισμό αστυνόμευσης κι αστυνομοκρατίας. Οι 360 μέρες του χρόνου περνούν χωρίς αστυνόμευση της παραβατικότητας στο όνομα δήθεν του άβατου. Αβατο δεν υφίσταται με δύο διμοιρίες ΜΑΤ έξω απ’ τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ κι άλλους τόσους για τη φύλαξη υψηλών προσώπων.

Οι υπόλοιπες πέντε μέρες είναι κόλαση χημικών, κρότου-λάμψης και μολότοφ. Η περιοχή θυμίζει λωρίδα της Γάζας. Υπάρχει ένα ιδεολόγημα, να πέσει πέπλο σιωπής, γιατί αν μιλήσουμε θα το εκμεταλλευτεί η Δεξιά. Αυτό δεν είναι πολιτική, αλλά κρύψιμο του προβλήματος κάτω απ’ το χαλί.

Συστήθηκε μια επιτροπή απ’ τους βουλευτές Φλαμπουράρη, Μπαλτά και Φίλη, και τον κ. Μάρκου απ’ το υπ. Προστασίας του Πολίτη, για την αντιμετώπιση της βίας στην περιοχή. Ο βουλευτής Φίλης πρότεινε την εκκένωση της κατάληψης της Καλλιδρομίου σε συνεργασία με την Ιντερπόλ. Ο βουλευτής Μπαλτάς ανέλαβε να κάνει τις επαφές με τον πρύτανη του ΕΜΠ, για την εκκένωση και συντήρηση του κτιρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο, για τη μετατροπή του σε λαϊκό Πανεπιστήμιο.

Υπάρχει ευρύτατα διαδεδομένο ένα σενάριο συνένωσης Εθνικού Μουσείου-ΕΜΠ. Η θέση της Ανοιχτής Πόλης στο ζήτημα είναι σαφής. Η αρχιτεκτονική δεν διδάσκεται στην πρασινάδα αλλά μέσα στον αστικό ιστό, καθώς κι ότι οι απόγονοι του Λύσανδρου Καυταντζόγλου το κληροδότησαν για ανώτατο τεχνικό ίδρυμα κι όχι για αποθήκες μουσείου.

Η υπόθεση δυστυχώς, κόλλησε γι’ άλλη μία φορά ή κινείται ερήμην των κατοίκων και των επαγγελματιών.

Πολλά εγκαταλειμμένα κτίρια γίνονται εστίες μολύνσεων ή εμπρησμών καθώς στην περιοχή παίζονται παιχνίδια γεωπροσόδου.

Κι εξηγούμαι.

Εχει συμβεί πολλές φορές στο εξωτερικό αλλά κι εδώ (π.χ. Πλάκα) υποβάθμιση μιας γειτονιάς μέχρι του σημείου η ζωή να γίνει αφόρητη για τους κατοίκους της και μετά να κάνει μπραφ κι οι αξίες ακινήτων να εκτιναχτούν, αλλά με νέους κατοίκους.

Η φροντίδα για τους ελεύθερους χώρους πρασίνου (λόφος Στρέφη, Πεδίον του Αρεως, πλατεία Εξαρχείων) είναι ανύπαρκτη.

Ομοίως κι η διαχείριση απορριμμάτων κι η ανακύκλωση. Η Αθήνα κατέχει τα πρωτεία της πιο βρόμικης πόλης με ευθύνη του δημάρχου κ. Καμίνη.

Υπάρχει ενδιαφέρον απ’ τον σύλλογο εκδοτών βιβλίου για αποκατάσταση του κτιρίου Λαπαθιώτη.

Για την ανάπλαση της πλ. Εξαρχείων είμαστε σε κατάσταση αναμονής για τα έργα του μετρό.

Φωτισμός

Λόφος Στρέφη: Να φωτιστούν τα νταμάρια. Το φως είναι το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση της παραβατικότητας. Να τεθούν όροι για τα ολονύχτια καλοκαιρινά πάρτι που κρατούν, με απίστευτη ηχορύπανση, άγρυπνους όλους τους περιοίκους. Το δημ. γυμναστήριο είναι πληγή. Στην ταράτσα γίνονται τα πάρτι.

Ο Στρέφης έχει χάσει το χώμα και θα ξαναγίνει νταμάρι. Εχει να περάσει υδροφόρα δύο χρόνια. Να απομακρυνθούν οι κορμοί δέντρων και να υπάρξει τουλάχιστον ένας κηπουρός, ένας φύλακας κι ένας εργάτης καθαριότητας. Να ελεγχθεί το αυτοποτιστικό, να γίνει περιποίηση του πράσινου και ψεκασμοί.

Να ξαναγίνει προσπελάσιμος κι ασφαλής.

Να μην ανεβαίνουν τροχοφόρα, να τηρείται το ωράριο, να ελεγχθούν τα ντεσιμπέλ.

Τα όργανα αρχiζουν 12-4.30, οπότε φεύγουν μεθυσμένοι, ξερνώντας και σπάζοντας μπουκάλια.

Παιδικές χαρές

Εξ αυτών η πρώτη είναι η ξεχαρβαλωμένη κούνια της πλ. Εξαρχείων κι η δεύτερη του λόφου Στρέφη, όπου κανείς γονιός δεν τολμά να πάει το παιδί του, λόγω κατάληψής της από χρήστες κι αστέγους. Για την παιδική χαρά του Στρέφη έχω προτείνει επανειλημμένα, χωρίς ανταπόκριση, τον φωτισμό και τη φύλαξή της.

Πλήρης εγκατάλειψη παιδότοπων Στρέφη, Αγ. Νικόλα στα Πευκάκια. Παρκάκι Ναυαρίνου: έκκληση βοήθειας.

Καταλήψεις

Με διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών κι αψιμαχίες.

Κατάληψη Γκάρε στην Καλλιδρομίου, Νοταρά και ταβέρνα Ξανθής.

Η πόλη αλλάζει με απίστευτα γοργούς ρυθμούς, δυστυχώς προς το χειρότερο.

Αναστασία Λαζαρίδου Αρχιτέκτων, κοινοτική σύμβουλος α’ κοινότητας με την Ανοιχτή Πόλη

efsyn.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ