2018-05-18 08:10:02
Φωτογραφία για Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης για διαστημική τεχνολογία στην... Ελλάδα
Όπως ανέφερε, τέθηκαν οι βάσεις για την ίδρυση και έναρξη εργασιών του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Διαστημικής Πολιτικής, την επιστροφή της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, τη θεμελίωση της πρώτης θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων σχετικών με το διάστημα στην Ελλάδα ενώ σημαδεύτηκε από την επίσκεψη στην Αθήνα του γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Γιαν Βέρνερ (Jan Woerner) και του Ευρωπαίου αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο (Luca Parmitano). 

«Το διάστημα είναι κάτι πολύ μεγάλο και για να πετύχουμε ως χώρα πρέπει να υπάρξει απόλυτη συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας, πανεπιστήμιων και ερευνητικών κέντρων, δημόσιου τομέα αλλά και πολιτών/εθελοντών» τόνισε ο κ. Σάντσεζ. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ελληνικού διαστημικού οργανισμού στη χώρα. «Χρειαζόμαστε ελληνικό διαστημικό οργανισμό» είπε και συνέχισε «Είμαστε μία από τις λίγες χώρες που δεν είχαν
. Χρειαζόμασταν ένα μοναδικό οργανισμό που να μπορεί να συντονίζει όλα τα υπουργεία και τους φορείς στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της χώρας». «Το 2017 όταν ακούσαμε ότι το υπουργείο θέλει να δημιουργήσει ελληνικό διαστημικό οργανισμό τοποθετηθήκαμε δημόσια και είπαμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αυτό γιατί χρειαζόμαστε μόνο έναν οργανισμό να συντονίζει. Αυτός ο φορέας θα πρέπει να μην διαγράψει το παρελθόν που υπάρχει στη χώρα αλλά να κεφαλαιοποιήσει σε αυτό, να χαράξει εθνική στρατηγική, να εκπροσωπεί τη χώρα και να υποστηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογιών εντός της χώρας. Το 2017 -2018 ήταν σταθμός για τον τομέα του διαστήματος στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε ο ΕΛΔΟ και τέθηκαν οι βάσεις για να ξεκινήσει. 

Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια επέστρεψε στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για πολύ σημαντικό γεγονός καθώς για οκτώ χρόνια είχαμε μηδενική συμμετοχή. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και τεράστιες ευκαιρίες» ανέφερε ο κ. Σάντσεζ. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σάντσεζ επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται ένα πρόγραμμα μικροδορυφόρων. «Το πρόγραμμα μικροδορυφόρων είναι πολύ χρήσιμο για τη χώρα. Ελπίζουμε μετά από όλα όσα έγιναν να συνεχίσει. Το πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα δεν μας ευχαριστεί. θα θέλαμε να βρεθεί ένας τρόπος να συμβιβαστούν όλα όσα δημιουργήθηκαν» τόνισε. Σημειώνεται ότι οι 11 μικροδορυφόροι, συνολικού προϋπολογισμού 23,9 εκατ. ευρώ, είναι το πρώτο έργο που εγκρίθηκε από το ΨΗΠΤΕ, λίγο μετά τη δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ). Η χρηματοδότηση της απαραίτητης υποδομής και της συστοιχίας των μικροδορυφόρων θα προέλθει από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του ΕΣΠΑ. Αξίζει να αναφερθεί ότι, παρά τη σχετικά χαμηλή δημοσιότητα που λαμβάνει το διάστημα στην Ελλάδα, σημαντικότατος αριθμός επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών, ερευνητικών και εθελοντικών οργανισμών δραστηριοποιούνται ενεργά στον τομέα, με ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 200.000.000 ευρώ και περισσότερους από 3.000 απασχολούμενους. Όπως ανέφερε ο Αθανάσιος Πότσης, πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογές (ΕΒΙΔΙΤΕ) «οι εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα του διαστήματος στη χώρα έχουν μια δυναμική πολύ μεγάλη. Πέρυσι έκλεισαν με τζίρο 170 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας ανάπτυξη 8% ετησίως».

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ