2018-05-21 22:31:55
Φωτογραφία για Οι χώρες-πόλεις που έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων μέχρι σήμερα
Ένα χρόνο πριν από τη θλιβερή επέτειο των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η σημερινή μέρα βρίσκει τους Πόντιους σε κάθε γωνιά του πλανήτη να αγωνίζονται για τη διεθνή αναγνώριση.

Παρά τις επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες αρκετών ποντιακών οργανώσεων και ομογενών, η Γενοκτονία των Ποντίων έχει αναγνωριστεί μόλις από τρεις χώρες, από δώδεκα πόλεις του Καναδά, ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και κάποια τοπικά κοινοβούλια της Αυστραλίας.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπολείπονται πολλά να γίνουν μέχρι την τελική δικαίωση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να έρθει εάν ο οργανωμένος προσφυγικός χώρος δεν έχει δίπλα του την ελληνική πολιτεία.

Ακόμα και σήμερα το ελληνικό κράτος δεν έχει επίσημα διατυπώσει αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και των Ελλήνων της Ανατολής γενικότερα!

Η Ελλάδα αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων στις 24 Φεβρουαρίου 1994, επί πρωθυπουργιας Ανδρέα Γ
. Παπανδρέου, κατόπιν εισήγησης του τότε υπουργού Εσωτερικών Άκη Τσοχατζόπουλου που με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων έγινε νόμος του κράτους. Ακολούθησε η Κύπρος που στις 19 Μαΐου του ίδιου έτους αναγνώρισε το ειδεχθές έγκλημα με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το 2015, στις 24 Μαρτίου και μόλις έναν μήνα πριν από τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η Εθνοσυνέλευση της Αρμενικής Δημοκρατίας αναγνώρισε το έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ δείχνει στο pontos-news.gr το νομοσχέδιο για την αναγνώριση και την καταδίκη της Γενοκτονίας Ελλήνων και Ασσυρίων (φωτ.: Έρση Βατού)

Με δεσμευτικό ψήφισμά του το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας αναγνώρισε τις Γενοκτονίες Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στις 9 Απριλίου 2015. Ωστόσο δεν υπάρχει αναγνώριση από τη χώρα συνολικά. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί με το σουηδικό Κοινοβούλιο που προχώρησε στην αναγνώριση των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών Ελλήνων, Αρμενίων και Συροχαλδαίων στις 11 Μαρτίου 2010. Η Σουηδία δεν έχει αναγνωρίσει τις γενοκτονίες ως χώρα, ενώ πριν από περίπου δύο χρόνια και το σουηδικό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θέλει να επανεξετάσει επιστημονικά το θέμα προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην καθολική αναγνώριση τους.

Η περίπτωση του Καναδά

Τα τελευταία χρόνια αρκετές είναι οι πόλεις του Καναδά που ξεπερνώντας πολλά εμπόδια και ενστάσεις από τουρκικές οργανώσεις παντός είδους –ή λομπίστες που τις εκπροσωπούν–, έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στις αρχές Μαΐου 2018 προστέθηκε στη σημαντική λίστα των συγκεκριμένων πόλεων το Λαβάλ του νοτιοδυτικού Κεμπέκ. Το Λαβάλ έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση της δημοτικής συμβούλου Αγλαΐας Ρεβελάκη και αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1916-1923.

(Φωτ.: Facebook / Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)

Εκτός από το Λαβάλ, το έγκλημα έχουν αναγνωρίσει το Μόντρεαλ, το Τορόντο, η Οτάβα, το Λασάλ, η Οσάβα και τα διαμερίσματα του Villeray-Saint Michel-Parc Extension, στην ευρύτερη περιοχή του Μόντρεαλ. Στο πλευρό των Ποντίων έχουν σταθεί και τα δημοτικά συμβούλια των πόλεων Βανκούβερ και Ρεγγίνας.

Τι γίνεται στις ΗΠΑ και την Αυστραλία

Στις 30 Απριλίου 2009 η Νότια Αυστραλία αναγνώρισε τα όσα υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα. Την 1η Μαΐου 2013 η Γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μ. Ασίας, των Αρμενίων και των Ασσυρίων την περίοδο 1915-1922. Λίγες μέρες αργότερα, στις 12 Μαΐου 2013, η Βουλή της αυστραλιανής πολιτείας με πρόταση του τότε πρωθυπουργού της Μπάρι Οφάρελ αναγνώρισε την γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής.

Στις ΗΠΑ δώδεκα είναι οι πολιτείες που έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Οθωμανούς Τούρκους. Πρόκειται για τις:

Νέα Υόρκη, 19 Μαΐου 2002, Νιου Τζέρσεϊ, 2 Σεπτεμβρίου 2002, Κολούμπια, 8 Δεκεμβρίου 2002, Νότια Καρολίνα, 10 Ιανουαρίου 2003, Πενσιλβάνια, 12 Δεκεμβρίου 2003, Νόργουοκ, 2004, Κλίβελαντ, 11 Μαΐου 2005, Φλόριντα, 20 Απριλίου 2005, Ρόουντ Άιλαντ, 2008, Ιντιάνα, Δεκέμβριος 2014, Νότια Ντακότα, 26 Φεβρουαρίου 2015, Δυτική Βιρτζίνια, 24 Απριλίου 2016. Τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναγνώρισε στις 15 Δεκεμβρίου 2007 με ψήφισμά της η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS, International Association of Genocide Scholars). Έναν χρόνο νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αποδεχθεί και αναγνωρίσει το ειδεχθές έγκλημα, ενώ με ψηφίσματά τους έχουν προβεί σε αναγνωρίσεις και θεσμικά όργανα νεολαιών όπως αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα τέλη Μαΐου του 2015.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ