2018-05-22 01:51:09
Φωτογραφία για Στα κοινωνικά ιατρεία στηρίζονται μεγάλα νοσοκομεία για εξεύρεση ακριβών ογκολογικών φαρμάκων!
Το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού προσέφερε το 2016 στο “Λαϊκό” δέκα φορές φάρμακα αξίας 217.685 ευρώ και το 2017, τρεις φορές, φάρμακα αξίας 64.318 ευρώ Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET

Η κοινωνική αλληλεγγύη χρησιμοποιείται από μεγάλα νοσοκομεία της χώρας για εξεύρεση ακριβών ογκολογικών φαρμάκων.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεμένουν από συγκεκριμένα σκευάσματα και τα αναζητούν συχνά στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία!

Η πρόσφατη εξάρθρωση της συμμορίας φέρνει στο φως την απίστευτη εικόνα που επικρατεί, με την ανεπάρκεια πόρων και την ατέλειωτη ταλαιπωρία πασχόντων συνανθρώπων μας.

Το Iatronet παρουσιάζει δύο περιπτώσεις, από τις οποίες προκύπτει πως οι διοικήσεις μεγάλων νοσοκομείων (“Λαϊκό” της Αθήνας και “Θεαγένειο” της Θεσσαλονίκης”) κατέφυγαν σε κοινωνικά φαρμακεία, προκειμένου να βρουν ογκολογικά φάρμακα που έλειπαν από τα ράφια τους...


Αναφερόμενοι στη δράση της συμμορίας με τα φάρμακα, οι εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού κάνουν λόγο για “έγκλημα”.

Αποκαλύπτουν, παράλληλα, τις αγωνιώδεις εκκλήσεις από πλευράς Συλλόγων καρκινοπαθών και προϊσταμένων του τμήματος του “Λαϊκού” για την εξεύρεση σκευασμάτων, προκειμένου να μην ακυρωθούν χημειοθεραπείες ασθενών, πολλοί από τους οποίους είχαν ταξιδέψει από μακριά για να τις κάνουν!

Παραμερίζοντας κάθε προσωπική τους υπόθεση, οι εθελοντές έτρεχαν να τα αναζητήσουν, να τα τακτοποιήσουν, να τα καταγράψουν και να τα μεταφέρουν οι ίδιοι άμεσα στο νοσοκομείο.

Έκαναν, δε, εκκλήσεις σε υποστηρικτές του ιατρείου στην Ευρώπη, για να βρεθούν κάποια σκευάσματα και να μην μείνει ασθενής χωρίς αγωγή.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού προσέφερε το 2016 στο “Λαϊκό” δέκα φορές, φάρμακα αξίας 217.685 ευρώ και το 2017, τρεις φορές, φάρμακα αξίας 64.318 ευρώ.

Θεαγένειο

Την άτυπη συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων και εθελοντικών οργανώσεων για την εξεύρεση ογκολογικών φαρμάκων, αποκαλύπτει και μία άλλη περίπτωση.

Οι εργαζόμενοι στο “Θεαγένειο” της Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν πρόσφατα ελλείψεις σημαντικών σκευασμάτων για καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο.

Σε απάντησή της, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος σημείωσε πως η εταιρεία σταμάτησε να τα παραδίδει στο νοσοκομείο. Από τον περασμένο Απρίλιο, παρουσιάστηκε πανελληνίως έλλειψη κι άλλου σκευάσματος και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έδωσε εντολή για έρευνα αγοράς και εισαγωγής του.

Αναφορικά με τον ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων, η διοίκηση του “Θεαγένειου” επισημαίνει τα εξής:

“Το νοσοκομείο, στην προσπάθειά του να καλύψει της ανάγκες των ασθενών μας απευθύνθηκε σε κοινωνικά φαρμακεία και σε άλλα νοσοκομεία προς εξεύρεση του φαρμάκου, το οποίο είναι ένα φθηνό φάρμακο, απαραίτητο όμως σε χημειοθεραπευτικούς συνδυασμούς για την ίαση ορισμένων ογκολογικών νοσημάτων, όπως ο μεταστατικός καρκίνος των όρχεων, ο μακροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα”...

Ποσότητα του φαρμάκου εισήχθη έκτακτα από θυγατρική του ΕΟΦ (ΙΦΕΤ), άλλη ποσότητα προήλθε από δανεισμό από άλλα νοσοκομεία και άλλη από τον “Σύλλογο Φίλων του Θεαγένειου νοσοκομείου”...

ΠΕΦΝΙ

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) καταδικάζει οποιοδήποτε φαινόμενο εκμετάλλευσης του ανθρωπίνου πόνου και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος:

"Κυρίαρχη δέσμευση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών έναντι των ασθενών μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι λαμβάνουν τη βέλτιστη φαρμακευτική φροντίδα, μαζί με την απαραίτητη ενημέρωση και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο διαδικασιών που είναι διαφανές, ασφαλές και πλήρως ελεγχόμενο.

Επιζητούμε την διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπόθεσης και την υποδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων", επισημαίνει το προεδρείο της Ένωσης, για να σημειώσει:

"Η ΠΕΦΝΙ διαχρονικά υποστηρίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός ενιαίου πληροφορικού συστήματος υγείας για το ΕΣΥ, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα και αποτύπωση του συνόλου της φαρμακευτικής αγωγής όλων των ασθενών.

Επιπροσθέτως, η πλήρης εφαρμογή του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική νοσηλευτική καρτέλα, δεν θα αφήσουν περιθώριο για κακοδιαχείριση και σπατάλη. 

Είναι δεδομένο ότι το όλο πλαίσιο θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά με την ολοκλήρωση της πιστοποίησης των διαδικασιών που τηρούνται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία και τα νοσοκομεία εν γένει".

Η ΠΕΦΝΙ είναι στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την αποτροπή στο μέλλον οποιονδήποτε παρομοίων απάνθρωπων και απαράδεκτων φαινομένων.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ