2018-05-24 22:18:16
Φωτογραφία για Κ. Γαβρόγλου: «Η αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει στα πανεπιστήμια αν διαπράττονται ποινικά αδικήματα»


«Η αστυνομία πρέπει να παρέμβει στα πανεπιστήμια αν διαπράττονται ποινικά αδικήματα» δήλωσε ο

 υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί σιγής της κυβέρνησης «για την ανομία στα πανεπιστήμια». Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό και τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο υπουργός παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο 24/7, αναφέρθηκε στο πανεπιστημιακό άσυλο απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ανομίας στα πανεπιστήμια. Επιπλέον, μίλησε και για τη γενικότερη κατάσταση στην εκπαίδευση, δίνοντας βάση στο ανθρώπινο δυναμικό της και τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κυρανάκης, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «βάζει αστερίσκους στην καταδίκη της βίας» αναφέροντας ως παράδειγμα επιθέσεις ακροαριστερών, όπως τους χαρακτήρισε, εις βάρος φοιτητών στα πανεπιστήμια
. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν «θα μιλήσει κάποιος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανομία στα πανεπιστήμια; Γιατί είναι επιλεκτική η ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ;». Τέλος, όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, ο Κ. Κυρανάκης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άσυλο, υπάρχει άσυλο ανομίας».

Στην παραπάνω τοποθέτηση αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι «η αστυνομία μπορεί να παρέμβει στα πανεπιστήμια και πρέπει να το κάνει αν διαπράττονται ποινικά αδικήματα. Δεν χρειάζονται αλλαγές στη νομοθεσία. Το άσυλο έχει και συμβολικό περιεχόμενο. Με ειρωνεύτηκαν για την αναφορά μου σε ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Αν όμως οι φοιτητές μπορούσαν να οργανωθούν μέσα στα πανεπιστήμια δεν θα υπήρχαν προβλήματα παραβατικότητας». Τέλος, τόνισε το φόβο του ότι το θέμα των ναρκωτικών στα πανεπιστήμια λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Αύξηση του αριθμού εισακτέων στα Πανεπιστήμια

Σχετικά με την πολιτική του υπουργείου για τα πανεπιστήμια, υπογράμμισε ότι «προχωράμε στις 

συνέργειες ανάμεσα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ χωρίς να πανεπιστημιοποιούμε τα ΤΕΙ ούτε να τα συνενώνουμε», ενώ πρόσθεσε πως «κάνουμε μια συνέργεια επί της ουσίας με νέο προσωπικό και πρόσθετη χρηματοδότηση».

«Έχουμε αυξήσει τον αριθμό εισακτέων όπως και τον αριθμό όσων μπορούν να πάνε από τα ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ» κατέληξε ο υπουργός, και επεσήμανε ότι «δώσαμε 1.000 θέσεις στα ΑΕΙ κ διαπιστώσαμε ότι πολλά πανεπιστήμια αργούν ενώ δεν επέλεξαν καμία από τις υποψηφιότητες» υποστήριξε. 

«Η πολιτεία δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να κρίνει τους εκπαιδευτικούς»

Για τους επικείμενους διορισμούς εκπαιδευτικών στην δημόσια παιδεία, ο Κ. Γαβρόγλου μίλησε για ένα σχέδιο τριετίας το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί τον Οκτώβριο. «Συζητάμε με τους θεσμούς το σύστημα πρόσληψης, θα μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 θα έχουμε μεγάλο αριθμό προσλήψεων κάθε έναρξη της σχολικής χρονιάς». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, σημειώνοντας πως «η πολιτεία δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να κρίνει τους εκπαιδευτικούς όταν τους έχει αφήσει αβοήθητους, ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί πολύ καλύτερα να βρει λύσεις στα εσωτερικά προβλήματα της σχολικής κοινότητας».

Ταυτόχρονα, αναγνώρισε τη χαμηλή μισθοδοσία των εκπαιδευτικών αλλά και τη συστηματοποιημένη αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων που προωθεί η Κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε σκληροί με πειθαρχικές κυρώσεις στους εκπαιδευτικούς με κακή συμπεριφορά. Όμως ως προς τη γνωστική ανεπάρκεια, το ζήτημα είναι η επιμόρφωση και όχι η τιμωρία».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα της παραπαιδείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, τόνισε ότι «πρέπει να συζητηθεί με την κοινωνία. Θέλουμε να έχουμε τρίτη λυκείου ή όχι; Ενισχύουμε θεσμούς εκτός σχολείου. Πρέπει το σχολείο να αποκτήσει στη συλλογική συνείδηση το κύρος που είχε».

πηγή thepressproject.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ