2018-05-28 10:29:15
Φωτογραφία για Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΑΥΤΙΖΕΙ ΤΗ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ
«Οι συγκεκριμένες πράξεις ήταν ακραίες και καταδικάστηκαν από τη Ν.Δ.» δηλώνει, στη συνέντευξή του, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης για την επίθεση που δέχτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζοντας ότι «προφανώς επιτέθηκαν στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης γιατί δεν τους άρεσαν οι δηλώσεις και η στάση που έχει κρατήσει». Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη: «Σε πάρα πολλούς δεν αρέσουν οι δηλώσεις του κ. Μπουτάρη», ωστόσο υπογραμμίζει, ότι «αυτοί, οι πάρα πολλοί, δεν του επιτέθηκαν και δεν είναι ακροδεξιοί, είναι ένθερμοι πατριώτες» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ταυτίζει τη φιλοπατρία με την άκρα Δεξιά και εκμεταλλεύεται αξιοκατάκριτα περιστατικά για να βαρύνει τη διαίρεση».

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ., αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας θεωρεί «πολιτικά ασήμαντη τη συζήτηση περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» καθώς σημειώνει ότι «η λήξη του μνημονιακού προγράμματος δεν συνοδεύεται από τη δημοσιονομική αυτονομία που ευαγγελίζεται».


Αναφερόμενος στη μείωση των συντάξεων, ο κ. Βορίδης εκτιμά ότι «η κυβέρνηση μας έχει δέσει χειροπόδαρα στο συγκεκριμένο θέμα» και ερωτηθείς τι θα κάνει η Ν.Δ. ως κυβέρνηση δηλώνει: «Θα κάνουμε, ότι μπορούμε για να προστατεύσουμε το εισόδημα όλων των πολιτών».

Κατά τα λοιπά, ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ., στη συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, θεωρεί «πιθανές τις εκλογές εντός του 2018» και μιλώντας για την πιθανότητα διπλών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή, αυτοδιοικητικές και εθνικές, αναφέρεται σε ζητήματα συνταγματικότητας που θα εγερθούν, όπως λέει, από τη μετακίνηση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στο θέμα της κατάτμησης της Β΄ Αθήνας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί την πρόταση της Ν.Δ. για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού γιατί, όπως λέει, «οι συσχετισμοί στους απόδημους Έλληνες δεν τους ευνοούν και δεν θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν» ενώ επαναλαμβάνει τη θέση ότι η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση «θα την διαλύσει».

Κύριε Βορίδη, η ακραία πόλωση που δημιουργήθηκε, με αφορμή την επίθεση στον κ. Μπουτάρη, προϊδεάζει το πολιτικό κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί η προεκλογική εκστρατεία όποτε και αν γίνουν εκλογές;

Η πόλωση και ο διχαστικός λόγος αποτελούν σταθερή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Τα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», τα «ή εμείς ή αυτοί», η απόπειρα αποστερήσεως της ηθικής υπόστασης των αντιπάλων παρουσιάζοντάς τους ως διεφθαρμένους, διαπλεκόμενους, αργυρώνητους, η κατασκευή σκευωριών που ακόμη και όταν καταρρίπτονται και οδηγούν στο πουθενά, όπως έγινε στην περίπτωση της NOVARTIS αφήνουν πίσω τους βαθιά αισθήματα διαίρεσης στην κοινωνία, όλα αυτά είναι προϊόντα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Απορρέουν όμως με άμεσο και ευθύ τρόπο, αποτελούν λογικά παρακολουθήματα της οπορτουνιστικής του φύσης, της εξουσιομανίας και φυσικά της ανυπαρξίας πραγματικού πολιτικού έργου, θετικού πολιτικού προϊόντος. Όταν δεν έχεις να επιδείξεις έργο, όταν έχεις ξεπουλήσει κάθε ιδανικό σου όταν με τον τρόπο αυτό απέδειξες πόσο κάλπικος ήσουν, πώς θα διατηρήσεις την εξουσία, πώς θα προσπαθήσεις να συγκροτήσεις τους απογοητευμένους σου ψηφοφόρους; Κατασκευάζοντας φανταστικούς εχθρούς, ψεύτικες κατηγορίες, ευτελίζοντας το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και χυδαιολογώντας. Άρα δεν είναι η επίθεση στον Μπουτάρη ή το ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο που οξύνουν το κλίμα. Η όξυνση, ο διχασμός, η διαίρεση, οι σκευωρίες, η σπίλωση είναι ο τρόπος πολιτεύεσθαι του κ. Τσίπρα.

Ωστόσο, δεν συμφωνείτε ότι τα στοιχεία τα οποία επιτέθηκαν στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι ακραία;

Οι συγκεκριμένες πράξεις ήταν ακραίες και καταδικάστηκαν από την Νέα Δημοκρατία χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το αν οι συγκεκριμένοι δράστες ήταν ακροδεξιοί, αυτό δεν το γνωρίζω. Διάβασα ότι ο ένας από αυτούς πράγματι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, ένας άλλος ήταν ποινικός, ο οποίος μάλιστα διέπραξε εν συνεχεία και άλλα ποινικά αδικήματα. Προφανώς επετέθησαν στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης γιατί δεν τους άρεσαν οι δηλώσεις του και η στάση που έχει κρατήσει. Αλλά σε πάρα πολλούς δεν αρέσουν οι δηλώσεις του κ. Μπουτάρη. Και αυτοί, οι πάρα πολλοί, δεν του επιτίθενται και δεν είναι ακροδεξιοί. Και προφανώς όσοι παρίστανται σε εκδηλώσεις για την γενοκτονία των Ποντίων, δεν είναι ακροδεξιοί. Αλλά ναι, η αλήθεια είναι ότι είναι ένθερμοι πατριώτες. Αλλά πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζει την φιλοπατρία με την άκρα δεξιά και εκμεταλλεύεται αξιοκατάκριτα περιστατικά για να βαρύνει την διαίρεση.

Στο μείζον θέμα της οικονομίας και καθώς πλησιάζει η ημερομηνία εξόδου από τα μνημόνια, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Η παραδοχή ότι «η μεταμνημονιακή Ελλάδα θα πρέπει να βαδίσει μέσα από διαρθρωτικές διαδικασίες» γιατί αναιρεί την επιδίωξη για «καθαρή έξοδο»;

Γιατί η συζήτηση περί «καθαρής εξόδου» είναι πολιτικά ασήμαντη. Αυτό που δεν θέλει να παραδεχτεί ο κ. Τσίπρας είναι ότι η λήξη του μνημονιακού προγράμματος δεν συνοδεύεται από τη δημοσιονομική αυτονομία, που ευαγγελίζεται. Διότι αν συμβαίνει αυτό, δηλ. αν θα έχει ανακτήσει τη δημοσιονομική αυτονομία τότε ας μην εφαρμόσει την ψηφισμένη από αυτόν μείωση των συντάξεων. Αν λέει αλήθεια και είναι δημοσιονομικά αυτόνομος, και δεν καταργήσει την μείωση των συντάξεων, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι δική του επιλογή. Αν δεν την καταργήσει γιατί δεσμεύεται, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δημοσιονομικά αυτόνομος, και τότε λέει ψέματα. Τι από τα δύο; Άρα αυτό που έχει σημασία για το λαό μας είναι η οικονομική πολιτική. «Καθαρή έξοδος», «μεταμνημονιακή εποπτεία», «μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία», «προληπτική γραμμή στήριξης» όλα αυτά πρέπει να μεταφράζονται σε συγκεκριμένες πολιτικές για να έχουν σημασία: ο ΣΥΡΙΖΑ θα μειώσει τους φόρους, θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές; Θα καταργήσει τις έκτακτες φορολογίες; Θα εφαρμόσει την μείωση των συντάξεων; Θα πάρει φόρο από τους ανθρώπους που έχουν εισόδημα 500 ευρώ το μήνα; Τα υπόλοιπα είναι λόγια.

Στο μεταμνημονιακό σκηνικό, όπως και αν στηθεί, εκτιμάτε ότι θα υπάρχει το ΔΝΤ ή θα αποχωρήσει δίνοντας έτσι και το στίγμα ότι το κεφάλαιο «μνημόνια» κλείνει;

Μα το κεφάλαιο «μνημόνια» δεν κλείνει, όπως σας εξήγησα. Η χώρα παραμένει δεσμευμένη σε τεράστια πλεονάσματα, παραμένει υπερχρεωμένη. Η δε αποχώρηση του ΔΝΤ θα σημαίνει μόνο ότι η ρύθμιση για το χρέος δεν κρίνεται ικανοποιητική από το Ταμείο. Δηλ. ότι τελικά ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει, άρα παραμένουν και οι περιοριστικές πολιτικές, η γενναία ελάφρυνση του χρέους δεν δίνεται στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Γίνεται πολύ συζήτηση για το θέμα περαιτέρω μείωσης των συντάξεων. Θεωρείτε δεδομένο ότι θα μειωθούν οι συντάξεις από 1-1-2019 ή αντίθετα η κυβέρνηση θα βρει τον τρόπο να μεταθέσει αυτή την «υποχρέωση για το 2020;

Το απάντησε ο πολύ φιλικός προς την κυβέρνηση κ. Μοσκοβισί. Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση μας έχει δέσει χειροπόδαρα στο συγκεκριμένο θέμα. Και για αυτό χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση για να υπάρχει ελπίδα για αλλαγή πολιτικής.

Και σας ρωτώ. Τι θα κάνετε στο θέμα των συντάξεων, εσείς ως Ν.Δ., αν γίνετε κυβέρνηση;

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε το εισόδημα όλων των πολιτών. Αλλά τελικά όλα θα κριθούν από τη μεγέθυνση της οικονομίας και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Εκεί δηλ. ακριβώς που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει.

Επί της ουσίας εκτιμάτε ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο; Θεωρείται ότι είναι πιθανές οι εκλογές και μέσα στο 2018 καίτοι η κυβέρνηση το διαψεύδει και μιλά για διπλές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019;

Διπλές εκλογές εννοείτε αυτοδιοικητικές και βουλευτικές μαζί τον Οκτώβριο του 2019. Αντιπαρερχόμενος τα ζητήματα συνταγματικότητας που θα εγερθούν από την μετακίνηση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυβέρνηση αυτή είναι απερίγραπτη: Ο κ. Σκουρλέτης λέει ότι θέλει να αποσυνδέσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές για να μην θολώσει το μήνυμά τους και τις συνδέει με τις βουλευτικές. Τι να πει κανείς; Πάντως ναι, θεωρώ ότι είναι πιθανές οι εκλογές εντός του 2018, για την ακρίβεια οι εκλογές θα γίνουν όποια στιγμή ο κ. Τσίπρας πιστέψει ότι έχει την πολιτική ευκαιρία να τις προκηρύξει, κυρίως για να αποφύγει τα χειρότερα.

Πάρα ταύτα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πρωθυπουργός στην Ελλάδα της κρίσης που θα ολοκληρώσει μία θητεία και ένα μνημονιακό πρόγραμμα Όχι, είναι ο μόνος πρωθυπουργός που μας φόρτωσε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, που μας επέβαλε κεφαλαιακούς ελέγχους στις τράπεζες, που τσάκισε την μεσαία τάξη, που μας ρήμαξε στους φόρους και στις ασφαλιστικές εισφορές, και που μας δέσμευσε προνομοθετώντας μειώσεις συντάξεων και μειώσεις του αφορολόγητο.

Να έλθουμε και στο θέμα της κατάτμησης της Β΄ Αθήνας. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί την πρότασή της ΝΔ για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ώστε να εφαρμοστεί από τις προσεχείς εκλογές;

Όχι, γιατί δεν τους ενδιαφέρει ούτε η ισονομία, ούτε η ισοπολιτεία, ούτε να δώσουν την δυνατότητα στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού να ασκούν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα. Ξέρουν ότι οι συσχετισμοί στους απόδημους Έλληνες δεν τους ευνοούν και δεν θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν.

Ωστόσο αφού στη Ν.Δ. θεωρείτε επιβεβλημένο το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών γιατί δεν το ψηφίζετε και κάνετε ένα είδος deal με την ψήφο των αποδήμων με κίνδυνο να κατηγορηθείτε για «πολιτική σκοπιμότητα»;

Γιατί δεν θα συμπράξουμε σε ευκαιριακή νομοθέτηση για το εκλογικό σύστημα. Μία θα νομοθετούμε για το εκλογικό σύστημα, μετά για τις περιφέρειες, μετά για την ψήφο των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού. Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι απόδημοι πρέπει να ψηφίζουν, ας φέρει συνολική ρύθμιση.

Η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα δυσκολέψει τη Ν.Δ.;

Όχι, θα διαλύσει όμως την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κύριε Βορίδη, να περάσουμε και στα εθνικά και στο ζήτημα που, όπως όλα δείχνουν βρίσκεται σε εξέλιξη, της επίλυσης του ονοματολογικού με την πΓΔΜ. Η επαναφορά στις διαπραγματεύσεις χωρίς το «Μακεδονία του Ίλιντεν» δεν ήταν μία «νίκη» από μέρους της Ελλάδας; Και επιπλέον, πιστεύετε ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις επίλυσης;

Και αυτό το στοιχείο αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται πολύ σοβαρά ζητήματα. Απλώς, στην περίπτωση του «Μακεδονία του Ίλιντεν», ο κ. Τσίπρας ενθουσιάστηκε, γιατί του ξύπνησε μνήμες από την ιστορία της Αριστεράς και έσπευσε, ασμένως, να το αποδεχθεί. Αλλά, προφανώς, έχουμε πια πείρα από τον καταστροφικό τρόπο που διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας όλα τα ζητήματα.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ