2018-06-02 13:23:13
Η ονυχομυκητίαση, όπως ονομάζεται επιστημονικά, οφείλεται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες μυκήτων: στα δερματόφυτα, στο είδος Candida albicans και σε νηματοειδείς μύκητες.
Η λοίμωξη, που είναι αρκετά διαδεδομένη, μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε μέρος του νυχιού, το πέταλο, την κοίτη ή και τη μήτρα του. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική και απομακρύνεται δύσκολα. Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής, από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και έμμεσα, μέσω του εδάφους, του δαπέδου, των πετσετών κλπ.
Αν δεν αντιμετωπίσουμε άμεσα τη μόλυνση θα έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη μετάδοση και στα υπόλοιπα νύχια, ακόμα και στο δέρμα. Αν και η ονυχομυκητίαση αποτελεί κυρίως αισθητικό πρόβλημα, λόγω της παραμόρφωσης του νυχιού, ενδέχεται να προκαλέσει πόνο. Η πρόληψη και η πρόωρη διάγνωση συντελούν στην έγκαιρη επίλυση του προβλήματος.
Συμπτώματα
Η ονυχομυκητίαση, αρχικά, εμφανίζεται σε ένα από τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών
. Μπορούμε να την αναγνωρίσουμε σχετικά εύκολα, δίνοντας λίγη προσοχή στην αλλαγή της εμφάνισης του νυχιού. Τα νύχια παίρνουν ένα υποκίτρινο χρώμα και παρουσιάζεται μια λευκή λωρίδα. Παράλληλα, γίνονται πιο παχιά και τραχιά και παύουν να είναι λεία και λαμπερά. Καθώς η λοίμωξη εξαπλώνεται, γίνονται εύθραυστα και σπάνε στις άκρες. Τα νύχια χαλαρώνουν ή ανυψώνονται εξαιτίας των υπολειμμάτων που συσσωρεύονται στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα να αλλάζουν σχήμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλείται μελανωνυχία, κατά την οποία το χρώμα του νυχιού γίνεται μωβ.
Αιτίες
Η ονυχομυκητίαση προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Οι συνθήκες υγιεινής, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, αλλά και η κληρονομικότητα είναι μόνο μερικοί από τους πιο συχνούς παράγοντες. Πιο αναλυτικά:
Χαμηλά επίπεδα ανοσοποιητικού συστήματος
Οι μύκητες των νυχιών μεταδίδονται κυρίως μέσω της άμεσης επαφής. Υπάρχουν, βέβαια, και μύκητες, όπως το είδος Candida albicans, που μπορούν να συνυπάρχουν με τον άνθρωπο, χωρίς να δημιουργούν κάποιου είδους μόλυνση. Ωστόσο, ο κίνδυνος για ανάπτυξη της λοίμωξης αυξάνεται σε περιόδους, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου έχει αποδυναμωθεί. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς η γήρανση συνάδει με τη σημαντική μείωση της άμυνας του οργανισμού.
Υγρασία
Για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι μύκητες χρειάζονται ένα θερμό και υγρό περιβάλλον. Είναι γεγονός, πως οι περισσότεροι φοράμε παπούτσια το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας, που κρατούν εγκλωβισμένο το πόδι μας, χωρίς να αναπνέει. Ιδιαίτερα τα υποδήματα από καουτσούκ και οι συνθετικές κάλτσες, σε συνδυασμό με τα ιδρωμένα πόδια, ευνοούν την εμφάνιση και τη διαιώνιση μικροοργανισμών. Συχνότερα συμβαίνει στους αθλητές, οι οποίοι βρίσκονται συνέχεια σε πισίνες, αποδυτήρια και κοινόχρηστα ντους. Εκεί, τα ποσοστά υγρασίας είναι αρκετά υψηλά και το περιβάλλον αρκετά θερμό, ώστε οι μύκητες να μεταδίδονται εύκολα με έμμεση επαφή. Από την άλλη, μπορεί τα δάχτυλα των χεριών να μην βρίσκονται συχνά σε τέτοιες συνθήκες, παρόλα αυτά, η μόλυνση ενδέχεται να τα επηρεάσει. Εμφανίζεται, συνήθως, στα χέρια των γυναικών, τα οποία, λόγω των οικιακών εργασιών, είναι συχνά βρεγμένα.
Παθολογικά αίτια
Μια από τις πιο κοινές μεταβολικές ασθένειες, που πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ο διαβήτης, ο οποίος συνδέεται στενά και με την ονυχομυκητίαση. Επιπλέον, οι μύκητες των νυχιών εμφανίζονται και σε άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση. Αν και οι μύκητες των νυχιών δεν σχετίζονται με την κληρονομικότητα, είναι πιθανό να εμφανιστούν περιπτώσεις, με ανάλογο οικογενειακό ιστορικό. Η γενετική προδιάθεση μερικών ανθρώπων σε συνδυασμό με τη συνεχή και άμεση επαφή, την κοινή χρήση πετσετών, μπάνιου κ.λπ., οδηγούν στην εμφάνιση της λοίμωξης.
Πρόληψη
Το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουμε, ώστε να προλάβουμε την ονυχομυκητίαση, είναι η σωστή υγιεινή. Κρατώντας καθαρό το σώμα μας, τα πόδια και τα χέρια μας, μειώνουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης μυκήτων και βακτηριδίων. Γι’ αυτόν το λόγο, συνιστάται να πλένουμε και να στεγνώνουμε καλά τα άκρα μας, χρησιμοποιώντας διαφορετική πετσέτα για τα πόδια και το υπόλοιπο σώμα. Επιπλέον, πρέπει να φροντίζουμε για την ποιότητα των παπουτσιών μας και να φοράμε βαμβακερές κάλτσες, προκειμένου να επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε να διατηρούμε να νύχια μας κομμένα σε μήκος ίσο, με αυτό των δαχτύλων. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε κατά την περιποίησή τους, απολυμαίνοντας τα τακτικά. Σε ό,τι αφορά, ειδικά, τις γυναίκες, θα πρέπει να αποφεύγουν τα τεχνητά νύχια και να μην τα ταλαιπωρούν συνέχεια με διάφορα βερνίκια, καθώς αυτά αποδυναμώνουν το νύχι.
Φυσικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση
Πράγματι, η ονυχομυκητίαση θεραπεύεται δύσκολα και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα επισταμένης φροντίδας και αγωγής. Τα νύχια αναπτύσσονται αργά και θα είναι πλήρως απαλλαγμένα από τους μικροοργανισμούς, μόλις η προσβεβλημένη περιοχή του νυχιού αποκοπεί. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερός μας σύμμαχος και γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να φροντίσουμε η λοίμωξη να μην επιστρέψει. Για να προλάβουμε, λοιπόν, τον υποτροπιασμό της μυκητίασης, φροντίζουμε να έχουμε αποστειρώσει πετσέτες και κάλτσες και να έχουμε αλλάξει παπούτσια. Σε περιπτώσεις που η βλάβη που έχει προκληθεί είναι μεγάλη ή υπάρχει αίσθημα πόνου, η καλύτερη λύση είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ωστόσο, εάν η λοίμωξη είναι σε αρχικό στάδιο, μπορείτε και μόνοι σας να την καταπολεμήσετε, χρησιμοποιώντας φυσικούς τρόπους. Μερικά φυσικά προϊόντα που συμβάλλουν στη μείωση του προβλήματος είναι:
Έλαιο τεϊόδεντρου
Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου είναι περιζήτητο για την απολυμαντική και αντιμικροβιακή του δράση και απομακρύνει βακτήρια, μύκητες και ιούς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε μερικές σταγόνες σε μια λεκάνη με νερό και να βουτήξετε μέσα τα χέρια ή τα πόδια που έχουν μύκητες. Εναλλακτικά, μπορείτε να επαλείψετε τοπικά με λίγο έλαιο τα νύχια σας. Επειδή η ονυχομυκητίαση δεν υποχωρεί τόσο εύκολα, επιμείνετε στη θεραπεία για μερικούς μήνες.
Λευκό Ξύδι
Το λευκό ξύδι φημίζεται για την αντισηπτική του δράση. Χάρη στο οξύ που περιέχει, συμβάλλει στη διακοπή της ανάπτυξης μυκήτων και ανακουφίζει τα πόδια και τα χέρια από τον κνησμό.
Για τη θεραπεία, αναμείξτε ένα μέρος λευκού ξυδιού, με δύο μέρη χλιαρού νερού και στη συνέχεια μουλιάσετε τα μολυσμένα νύχια για μερικά λεπτά. Έπειτα, σκουπίστε καλά την περιοχή και απομακρύνετε την υγρασία, ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση του μύκητα. Εάν εμφανιστούν ερεθισμοί στο δέρμα, προσθέστε μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
Χυμός λεμονιού
Το λεμόνι είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές του ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα. Περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την εξάπλωση του μύκητα σε μεγαλύτερες περιοχές του νυχιού.
Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμόσετε μικρή ποσότητα χυμού στο μολυσμένο νύχι και να το αφήσετε να δράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τα χέρια ή τα πόδια σας με χλιαρό νερό, για να αποφύγετε τους ερεθισμούς και στεγνώστε τα καλά. Επαναλάβετε τη διαδικασία για τουλάχιστον ένα μήνα. Για βαθύτερη ενυδάτωση, μπορείτε μέσα στο χυμό λεμονιού να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο.
Μαγειρική σόδα
Η σόδα είναι ένα ορυκτό άλας που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά και σαν μείγμα. Οι δραστικές της ουσίες εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και συντελούν στην αντιμετώπιση των μυκητιάσεων.
Για να καταπολεμήσουμε τους μύκητες των νυχιών, αρκεί να διαλύσουμε λίγη σόδα σε νερό και να επαλείψουμε τα σημεία που έχουν βλάβη. Συνδυαστικά, μπορούμε να έχουμε μουλιάσει τα μολυσμένα νύχια σε νερό και ξύδι και στη συνέχεια να απλώσουμε το μείγμα στην περιοχή και να την απομονώσουμε με μία γάζα για περίπου 8-10 ώρες.
Έλαιο ρίγανης
Το αιθέριο έλαιο ρίγανης διαθέτει αντιπαρασιτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, περιορίζει την εξάπλωση των μικροβίων και είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει την ονυχομυκητίαση.
Για να επωφεληθούμε από τις θεραπευτικές της ιδιότητες, αναμειγνύουμε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε στη μολυσμένη περιοχή του νυχιού. Για να δούμε αποτελέσματα χρειάζεται να ακολουθήσουμε τη θεραπεία για τουλάχιστον ένα μήνα.
Σκόρδο
Η δραστική ουσία του σκόρδου, η αλλικίνη, είναι γνωστή για την αντιβιοτική, αντιμικροβιακή και απολυμαντική της δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιλύσει την ονυχομυκητίαση.
Αρκεί να πολτοποιήσετε ένα μέρος σκόρδου και να προσθέσετε ένα μέρος λευκού ξυδιού. Εφαρμόζετε στην περιοχή που έχει μολυνθεί, καλύπτετε καλά και αφήνετε το μείγμα να δράσει μερικές ώρες. Το σκόρδο θα σταματήσει την εξάπλωση των μυκήτων και με την τακτική επανάληψη της θεραπείας θα δούμε εμφανή αποτελέσματα.
Πηγή: votanonkipos.gr
_
Η λοίμωξη, που είναι αρκετά διαδεδομένη, μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε μέρος του νυχιού, το πέταλο, την κοίτη ή και τη μήτρα του. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική και απομακρύνεται δύσκολα. Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής, από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και έμμεσα, μέσω του εδάφους, του δαπέδου, των πετσετών κλπ.
Αν δεν αντιμετωπίσουμε άμεσα τη μόλυνση θα έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη μετάδοση και στα υπόλοιπα νύχια, ακόμα και στο δέρμα. Αν και η ονυχομυκητίαση αποτελεί κυρίως αισθητικό πρόβλημα, λόγω της παραμόρφωσης του νυχιού, ενδέχεται να προκαλέσει πόνο. Η πρόληψη και η πρόωρη διάγνωση συντελούν στην έγκαιρη επίλυση του προβλήματος.
Συμπτώματα
Η ονυχομυκητίαση, αρχικά, εμφανίζεται σε ένα από τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών
Αιτίες
Η ονυχομυκητίαση προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Οι συνθήκες υγιεινής, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, αλλά και η κληρονομικότητα είναι μόνο μερικοί από τους πιο συχνούς παράγοντες. Πιο αναλυτικά:
Χαμηλά επίπεδα ανοσοποιητικού συστήματος
Οι μύκητες των νυχιών μεταδίδονται κυρίως μέσω της άμεσης επαφής. Υπάρχουν, βέβαια, και μύκητες, όπως το είδος Candida albicans, που μπορούν να συνυπάρχουν με τον άνθρωπο, χωρίς να δημιουργούν κάποιου είδους μόλυνση. Ωστόσο, ο κίνδυνος για ανάπτυξη της λοίμωξης αυξάνεται σε περιόδους, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου έχει αποδυναμωθεί. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς η γήρανση συνάδει με τη σημαντική μείωση της άμυνας του οργανισμού.
Υγρασία
Για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι μύκητες χρειάζονται ένα θερμό και υγρό περιβάλλον. Είναι γεγονός, πως οι περισσότεροι φοράμε παπούτσια το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας, που κρατούν εγκλωβισμένο το πόδι μας, χωρίς να αναπνέει. Ιδιαίτερα τα υποδήματα από καουτσούκ και οι συνθετικές κάλτσες, σε συνδυασμό με τα ιδρωμένα πόδια, ευνοούν την εμφάνιση και τη διαιώνιση μικροοργανισμών. Συχνότερα συμβαίνει στους αθλητές, οι οποίοι βρίσκονται συνέχεια σε πισίνες, αποδυτήρια και κοινόχρηστα ντους. Εκεί, τα ποσοστά υγρασίας είναι αρκετά υψηλά και το περιβάλλον αρκετά θερμό, ώστε οι μύκητες να μεταδίδονται εύκολα με έμμεση επαφή. Από την άλλη, μπορεί τα δάχτυλα των χεριών να μην βρίσκονται συχνά σε τέτοιες συνθήκες, παρόλα αυτά, η μόλυνση ενδέχεται να τα επηρεάσει. Εμφανίζεται, συνήθως, στα χέρια των γυναικών, τα οποία, λόγω των οικιακών εργασιών, είναι συχνά βρεγμένα.
Παθολογικά αίτια
Μια από τις πιο κοινές μεταβολικές ασθένειες, που πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ο διαβήτης, ο οποίος συνδέεται στενά και με την ονυχομυκητίαση. Επιπλέον, οι μύκητες των νυχιών εμφανίζονται και σε άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση. Αν και οι μύκητες των νυχιών δεν σχετίζονται με την κληρονομικότητα, είναι πιθανό να εμφανιστούν περιπτώσεις, με ανάλογο οικογενειακό ιστορικό. Η γενετική προδιάθεση μερικών ανθρώπων σε συνδυασμό με τη συνεχή και άμεση επαφή, την κοινή χρήση πετσετών, μπάνιου κ.λπ., οδηγούν στην εμφάνιση της λοίμωξης.
Πρόληψη
Το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουμε, ώστε να προλάβουμε την ονυχομυκητίαση, είναι η σωστή υγιεινή. Κρατώντας καθαρό το σώμα μας, τα πόδια και τα χέρια μας, μειώνουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης μυκήτων και βακτηριδίων. Γι’ αυτόν το λόγο, συνιστάται να πλένουμε και να στεγνώνουμε καλά τα άκρα μας, χρησιμοποιώντας διαφορετική πετσέτα για τα πόδια και το υπόλοιπο σώμα. Επιπλέον, πρέπει να φροντίζουμε για την ποιότητα των παπουτσιών μας και να φοράμε βαμβακερές κάλτσες, προκειμένου να επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε να διατηρούμε να νύχια μας κομμένα σε μήκος ίσο, με αυτό των δαχτύλων. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε κατά την περιποίησή τους, απολυμαίνοντας τα τακτικά. Σε ό,τι αφορά, ειδικά, τις γυναίκες, θα πρέπει να αποφεύγουν τα τεχνητά νύχια και να μην τα ταλαιπωρούν συνέχεια με διάφορα βερνίκια, καθώς αυτά αποδυναμώνουν το νύχι.
Φυσικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση
Πράγματι, η ονυχομυκητίαση θεραπεύεται δύσκολα και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα επισταμένης φροντίδας και αγωγής. Τα νύχια αναπτύσσονται αργά και θα είναι πλήρως απαλλαγμένα από τους μικροοργανισμούς, μόλις η προσβεβλημένη περιοχή του νυχιού αποκοπεί. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερός μας σύμμαχος και γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να φροντίσουμε η λοίμωξη να μην επιστρέψει. Για να προλάβουμε, λοιπόν, τον υποτροπιασμό της μυκητίασης, φροντίζουμε να έχουμε αποστειρώσει πετσέτες και κάλτσες και να έχουμε αλλάξει παπούτσια. Σε περιπτώσεις που η βλάβη που έχει προκληθεί είναι μεγάλη ή υπάρχει αίσθημα πόνου, η καλύτερη λύση είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ωστόσο, εάν η λοίμωξη είναι σε αρχικό στάδιο, μπορείτε και μόνοι σας να την καταπολεμήσετε, χρησιμοποιώντας φυσικούς τρόπους. Μερικά φυσικά προϊόντα που συμβάλλουν στη μείωση του προβλήματος είναι:
Έλαιο τεϊόδεντρου
Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου είναι περιζήτητο για την απολυμαντική και αντιμικροβιακή του δράση και απομακρύνει βακτήρια, μύκητες και ιούς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε μερικές σταγόνες σε μια λεκάνη με νερό και να βουτήξετε μέσα τα χέρια ή τα πόδια που έχουν μύκητες. Εναλλακτικά, μπορείτε να επαλείψετε τοπικά με λίγο έλαιο τα νύχια σας. Επειδή η ονυχομυκητίαση δεν υποχωρεί τόσο εύκολα, επιμείνετε στη θεραπεία για μερικούς μήνες.
Λευκό Ξύδι
Το λευκό ξύδι φημίζεται για την αντισηπτική του δράση. Χάρη στο οξύ που περιέχει, συμβάλλει στη διακοπή της ανάπτυξης μυκήτων και ανακουφίζει τα πόδια και τα χέρια από τον κνησμό.
Για τη θεραπεία, αναμείξτε ένα μέρος λευκού ξυδιού, με δύο μέρη χλιαρού νερού και στη συνέχεια μουλιάσετε τα μολυσμένα νύχια για μερικά λεπτά. Έπειτα, σκουπίστε καλά την περιοχή και απομακρύνετε την υγρασία, ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση του μύκητα. Εάν εμφανιστούν ερεθισμοί στο δέρμα, προσθέστε μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
Χυμός λεμονιού
Το λεμόνι είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές του ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα. Περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την εξάπλωση του μύκητα σε μεγαλύτερες περιοχές του νυχιού.
Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμόσετε μικρή ποσότητα χυμού στο μολυσμένο νύχι και να το αφήσετε να δράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τα χέρια ή τα πόδια σας με χλιαρό νερό, για να αποφύγετε τους ερεθισμούς και στεγνώστε τα καλά. Επαναλάβετε τη διαδικασία για τουλάχιστον ένα μήνα. Για βαθύτερη ενυδάτωση, μπορείτε μέσα στο χυμό λεμονιού να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο.
Μαγειρική σόδα
Η σόδα είναι ένα ορυκτό άλας που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά και σαν μείγμα. Οι δραστικές της ουσίες εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και συντελούν στην αντιμετώπιση των μυκητιάσεων.
Για να καταπολεμήσουμε τους μύκητες των νυχιών, αρκεί να διαλύσουμε λίγη σόδα σε νερό και να επαλείψουμε τα σημεία που έχουν βλάβη. Συνδυαστικά, μπορούμε να έχουμε μουλιάσει τα μολυσμένα νύχια σε νερό και ξύδι και στη συνέχεια να απλώσουμε το μείγμα στην περιοχή και να την απομονώσουμε με μία γάζα για περίπου 8-10 ώρες.
Έλαιο ρίγανης
Το αιθέριο έλαιο ρίγανης διαθέτει αντιπαρασιτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, περιορίζει την εξάπλωση των μικροβίων και είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει την ονυχομυκητίαση.
Για να επωφεληθούμε από τις θεραπευτικές της ιδιότητες, αναμειγνύουμε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε στη μολυσμένη περιοχή του νυχιού. Για να δούμε αποτελέσματα χρειάζεται να ακολουθήσουμε τη θεραπεία για τουλάχιστον ένα μήνα.
Σκόρδο
Η δραστική ουσία του σκόρδου, η αλλικίνη, είναι γνωστή για την αντιβιοτική, αντιμικροβιακή και απολυμαντική της δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιλύσει την ονυχομυκητίαση.
Αρκεί να πολτοποιήσετε ένα μέρος σκόρδου και να προσθέσετε ένα μέρος λευκού ξυδιού. Εφαρμόζετε στην περιοχή που έχει μολυνθεί, καλύπτετε καλά και αφήνετε το μείγμα να δράσει μερικές ώρες. Το σκόρδο θα σταματήσει την εξάπλωση των μυκήτων και με την τακτική επανάληψη της θεραπείας θα δούμε εμφανή αποτελέσματα.
Πηγή: votanonkipos.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διαβάστε τη συνέχεια του Τατουάζ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ