2018-06-05 19:13:48
Φωτογραφία για Ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εφορίας για σπίτια Airbnb
Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι και λογιστές θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα ενώ, από την άλλη, οι διαδικασίες αυτοματοποιούνται και αποτρέπονται έτσι κρούσματα συνδιαλλαγής και διαφθοράς

Σε εργοτάξιο μετατρέπεται τους επόμενους μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχοντας σκοπό να ετοιμάσει και να θέσει σε λειτουργία πάνω από δύο ντουζίνες νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές από φέτος μέχρι και το 2019. Οι αλλαγές αυτές στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά κυρίως να διευκολύνουν τους ελέγχους και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι και λογιστές θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα ενώ, από την άλλη, οι διαδικασίες αυτοματοποιούνται και αποτρέπονται έτσι κρούσματα συνδιαλλαγής και διαφθοράς.

Η εν λόγω αρχή αναμένεται ως τα μέσα Ιουνίου, με τη νέα πλατφόρμα για τις δηλώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb).


Μέσα στη χρονιά δρομολογούνται και άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές για τη φορολογία ακινήτων, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η σύνδεση της Εφορίας με το Κτηματολόγιο, τα υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας (πληροφοριακό σύστημα Εργάνη), αλλά και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τι αλλάζει μέσα στο 2018

Εργα άμεσης προτεραιότητας που θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες είναι:

1. Μισθώσεις τύπου Airbnb: Τον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η δημιουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Στη φάση αυτή πάντως η εφαρμογή θα παρακολουθεί τις δηλώσεις που βάσει νόμου πρέπει να υποβάλλονται από τους ιδιοκτήτες, χωρίς ακόμα να μπορούν να διασταυρώνονται με στοιχεία από τις ίδιες τις πλατφόρμες εκμίσθωσης ακινήτων, οι οποίες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό και προς το παρόν εμφανίζονται απρόθυμες να παράσχουν στοιχεία στα κράτη.

Σε περίπτωση που τελικώς αυτές -ή έστω κάποιες εξ αυτών- υποχρεωθούν να δώσουν στοιχεία, θα είναι εφικτό για τη φορολογική αρχή να διαπιστωθεί για ποιες μισθώσεις δεν έχει υποβληθεί δήλωση και να ελεγχθούν. Επιπλέον η ΑΑΔΕ μπορεί και με άλλους τρόπους (πληροφορίες, έρευνα στο Διαδίκτυο, έλεγχοι από εφοριακούς που υποδύονται τους τουρίστες κ.ο.κ.) να εντοπίσει περιπτώσεις μισθώσεων που δεν δηλώνονται στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή. Κατά την εισαγωγή των στοιχείων του ακινήτου στην πλατφόρμα θα συμπληρώνεται από τους ιδιοκτήτες ή υπομισθωτές το πεδίο που αφορά την παροχή υπηρεσίας καθαριότητας ή κάποια άλλη πρόσθετη παροχή. Αυτό και μόνο αρκεί ώστε το εισόδημα που προκύπτει από τη μίσθωση να θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (και όχι εισόδημα από ακίνητη περιουσία), με όλες τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτό το γεγονός. Συγκεκριμένα:

α) Ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογούνται τα μισθώματα για ακίνητα που διατίθενται επιπλωμένα, χωρίς οιασδήποτε άλλη υπηρεσία πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων: για εισόδημα έως 12.000 ευρώ φορολογούνται με 15%, για εισόδημα 12.001-35.000 ευρώ με 35%, ενώ το υπερβάλλον με 45%.

β) Αν παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες (π.χ. πρωινό), τα μισθώματα φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα με 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, με 29% στο τμήμα 20.001-30.000 ευρώ, με 37% στο τμήμα 30.001-40.000 ευρώ και με 45% στο τμήμα πάνω από 40.000 ευρώ.

Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή οντότητες θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία, πρακτικά όμως φορολογείται ως έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 29%.

Στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα δηλωθούν μισθώσεις με συγκεκριμένη διάρκεια μικρότερη του έτους, από τον διαχειριστή που κανονίζει τις αναρτήσεις και τις ενοικιάσεις, λαμβάνοντας αριθμό εγγραφής για κάθε εκμισθούμενο ακίνητο.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ