2018-06-08 17:47:20
Να ξεκινήσω διευκρινίζοντας πως ότι διαβάσετε είναι η προσωπική μου άποψη και την καταθέτω επειδή αγαπώ το τοπικό ποδόσφαιρο.
Είμαι ανελειπώς 30 χρόνια στα Αιτωλοακαρνάνικα γήπεδα, έχω άποψη και την καταθέτω, και δεν έχω καμμία διάθεση να κάνω πολιτική με τα γραφόμενα μου για να στηρίξω κάποια παράταξη στις επερχόμενες εκλογές. Είμαι με το ποδόσφαιρο και ελπίζω.
Είμαι με το Αιτωλοακαρνάνικο Ποδόσφαιρο που ειδικά τα τελευταία χρόνια στηρίζεται σε ήρωες παράγοντας οι οποίοι καταφέρνουν και το κρατάνε σε ημιθανή κατάσταση μέχρι να παραδώσει πνεύμα. Χωρίς έσοδα και με τεράστια προβλήματα.
Φαντάζομαι ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό γνωρίζουν ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Αιτωλοακαρνανίας αγωνίζονται σε τρείς Ποδοσφαιρικές Ενώσεις και παραλίγο να έχουμε και τέταρτη.
Και σε τρείς διαφορετικές περιφέρειες (Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων).
Δεν ξέρω αν για αυτό πρέπει να δικεδικήσουμε και κάποιο βραβείο.
Οι ομάδες στην περιοχή της Βόνιτσας {Βόνιτσα -Πάλαιρος -Πλαγιά -Παλιάμπελα -ΠΑΣΠ ΛΕΥΚ. ΟΙ ΙΩΝΕΣ (Αγίου Νικολάου Βόνιτσας), ΠΑΣ ΘΥΕΛΛΑ 2015 (Μοναστηράκι Βόνιτσας)} αγωνίζονται στην ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας, οι ομάδες του Μενιδίου και της Φλωριάδας (που θα αγωνίζεται απο τη νέα περίοδο στην Γ΄Εθνική) στην ΕΠΣ Άρτας.........
Άλλη μια ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας στην Γ’ Εθνική αλλά με διαφορετική ΕΠΣ.
Φέτος η Αιτωλακαρνανία ανέβασε δύο ομάδες στην Γ’ Εθνικη κατηγορία. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι σκέψη και άλλης ομάδας της ευρύτερης περιοχής είναι η μεταπήδηση της στην ΕΠΣ Άρτας. Ελπίζω να μην ισχύσει κάτι τέτοιο.
Προ διετίας είχαμε και την ανακοίνωση του Ατρόμητου Αντιρρίου μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου που μετά απο ανακοίνωση κατά της ΕΠΣΑ κάλεσε έκτακτο ΔΣ με θέμα την μεταπήδηση της ομάδας στο τέλος της σεζόν στην ΕΠΣ Αχαίας. Τελικά μετά την εκπληκτική πορεία της ομάδας στον Β΄γύρο και την είσοδο στα πλέυ-όφ η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Θα είμασταν για παγκόσμιο ρεκόρ με τις ομάδες μας να συμμετέχουν σε τέσσερις ποδοσφαιρικές ενώσεις.
Είδαμε την διαμάχη της Ένωσης με την ομάδα του Θυρρείου προ τετραετίας, που αγωνίστηκε στην Α’ κατηγορία και μετά το τέλος του πρωταθλήματος με ανακοινώσεις κατά της ΕΠΣΑ, ζήτησε να μεταπηδήσει στην ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας. Η ΕΠΣΑ μπλόκαρε την μεταπήδηση και η ομάδα διαλύθηκε.
Αν στην ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας δεν επαρκούν οι ομάδες να προκηρύξει τα πρωταθλήματά της ας συγχωνευθεί με άλλη ΕΠΣ δεν χρειάζεται να αναζητεί σανίδα σωτηρίας στη δική μας ΕΠΣ.
Το ποδόσφαιρο στην Αιτωλοακαρνανία επι τρείς περίπου δεκαετίες απαριθμούσε πάντα περισσότερα απο 100 σωματεία ξεπερνώντας κάποια στιγμή και τα 130. Μέσα απο το προσωπικό μου αρχείο αναζήτησα κάποια στοιχεία. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα.
Το 2001 συμετείχαν στα πρωταθλήματά μας 107 σωματεία (Α΄κατ. 16, Β΄κατ. 42, Γ΄κατ. 49 ). Το 2008 συμμετείχαν στα πρωταθλήματά μας 111 σωματεία (Α΄κατ. 16, Β΄κατ. 42, Γ΄κατ. 53). Πάντα η ίδια κατάσταση. Περισσότερα απο 100 σωματεία.
Το 2010 που ήταν και χρονιά εκλογών δικαίωμα ψήφουν είχαν και πάλι πάνω απο 100 σωματεία, το 2014 δικαίωμα είχαν 88 σωματεία ενώ το 2018 θα κληθούν να ψηφίσουν 76 σωματεία. Μόνο 76 σωματεία και προσωπική μου άποψη μερικά απο αυτά συμετείχαν μόνο και μόνο επειδή θα είχαμε εκλογές. Για να έχουν δικαίωμα ψήφου. Για την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες.
Όταν η Εύβοια ένας πολυ δύσκολος Νομός έχει σήμερα 110 σωματεία ενεργά (Μας το έλεγε αθλητικός δημοσιογράφος απο την Χαλκίδα πέρυσι στους τελικούς των δικηγορικών συλλόγων που διεξήχθησαν στο Αγρίνιο). Κάτι αντίστοιχο γίνεται σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχει σωστή οργάνωση.
Οι Ενώσεις στηρίζονται οικονομικά απο τα σωματεία. Λιγότερα σωματεία λιγότερα έσοδα. Σε λίγο θα έχουμε πρωτάθλημα Αγρινίου – Μεσολογγίου και όχι Αιτωλοακαρνανίας.
Ακούμε συνεχώς ότι έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Το ακούμε σε κάθε ευκαιρία που έχει η Ένωση να μας το λέει. Δηλαδή αν στην Αιτωλοακαρνανία αγωνίζονταν ομάδες όπως η Βόνιτσα, Πάλαιρος, Πλαγιά. Μενίδι, Φλωριάδα και μερικές ακόμη ομάδες που θα επαναδραστηροποιούνταν μέσα απο μια σωστή πολιτική θα είχαμε μη ανταγωνιστικό πρωτάθλημα; Μιλάμε για κωμοπόλεις. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο βέβαια. Θα είχαμε ενα πολύ καλύτερο και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο στο Νομό μας. Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με ομάδες που δηλώνουν συμμετοχή αλλά αδυνατούν να συμμετέχουν δεν υφίσταται κακώς προβάλετε αυτή η εικόνα. Θα είχαμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με περισσότερες ομάδες, περισσότερους αθλητές, περισσότερους διαιτητές και περισσότερα οικονομικά οφέλη πρός την Ένωση. Συν ότι μέσα απο αυτό τον ανταγωνισμό θα αναδειχθούν νέοι ταλαντούχοι αθλητές και διατητές.
Η επόμενη ΕΠΣΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, και τους Δήμους πρέπει να βρούν τις λύσεις. Να καθίσουν σε ένα τραπέζι να μιλήσουν και να βρούν τις λύσεις. Να πιεστούν και να πιέσουν για μια λύση που θα ανεβάσει το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας.
Εμπλέκω την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί είναι συνυπεύθυνες. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις ανήκουν στους Δήμους και το κόστος συντήρησης και λειτουργίας το επιβαρύνεται ο κάθε Δήμος που χρηματοδοτείται ως Δήμος Αιτωλοακαρνανίας. Η Περιφέρεια επίσης δίνει κονδύλια για τον αθλητισμό της Αιτωλοακαρνανίας για να συντηρούνται αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν αυτές οι ομάδες.
Η λύση λοιπόν είναι σχεδιασμός επανένταξης αυτών των ομάδων στην Αιτωλοακαρνανία και η δημιουργία δύο ομίλων στην Α΄κατηγορία. Τέσσερις ομίλους η Β΄κατηγορία να μικρύνουν οι αποστάσεις και να γίνει αναστολή της Γ΄κατηγορίας, Αναστολή γιατί στην Ελλάδα ότι καταργείται το ξεχνάμε. Αναστολή με την προυπόθεση αν τα σωματεία ξαναφθάσουν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό που να είνα λειτουργικό θα υπάρξει ξανά πρωτάθλημα Γ΄κατηγορίας.
Αρκεί μόνο αυτό; Όχι. Πρέπει και η ίδια η Ένωση να μικρύνει τις αποστάσεις.
Δημιουργία γραφείου στην Αμφιλοχία με on line σύνδεση για να μην υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των ομάδων. Να εξυπηρετεί τις ομάδες γύρω απο την Αμφιλοχία, Ξηρόμερο, Βάλτο, Μενίδι και τις ομάδες του δήμου Ακτίου Βόνιτσας.
Να μην αναγκάζεται ο παράγοντας να πάει στο Μεσολόγγι με κάποιο επιπλέον κόστος να καταθέσει ενα δελτίο. Να μην τελειώνει δύο μέρες νωρίτερα η μεταγραφική περίοδος για αυτόν, αν αναγκαστεί να στείλει ένα δελτίο με ταχυδρομείο. Και άλλα πολλά ακόμη που τον αναγκάζουν να διανύει μεγάλες αποστάσεις και με μεγαλο κοστος για να καταφέρει να φτάσει στο γραφείο της Ένωσης. Αυτή είναι η ανισότητα.
Επιπλέον ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΣΑ θα στελεχώνει το γραφείο αυτό, θα είναι απο την ευρύτερη περιοχή, θα είναι ο άνθρωπος που θα έχουν προτείνει αυτές οι ομάδες και ο άνθρωπος που θα απευθύνονται για τα προβλήματά τους. Αν γίνει μία τέτοια πρόταση προς τον Δήμο Αμφιλοχίας εκτίμησή μου είναι πως θα βοηθούσε με την παραχώρηση κατάλληλου χώρου.
Αν όλα συνεχίσουν να κινούνται γύρω απο το Μεσολόγγι χωρις ουσταστικές παρεμβάσεις πολύ φοβάμαι ότι η κατρακύλα δεν θα έχει τέλος.
Ενα πρωτάθλημα δύο ομίλων στην Α΄κατηγορία με 14 ομάδες στον κάθε όμιλο είναι 26 αγωνιστικές. Οι τρείς πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου θα μπούν στα πλευ οφ σε ενα μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών και θα βγεί ο πρωταθλητής. Δεν νομίζω ότι αυτό το πρωτάθλημα θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικό.
Σήμερα το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας μαζι με πλέυ οφ είναι 36 αγωνιστικές. Το ίδιο δηλαδή. Επίσης η Β΄κατηγορία πρωτάθλημα τεσσάρων ομίλων για μικρότερες αποστάσεις. Το ποσοι θα ανεβαίνουν στην μεγάλη κατηγορία και πόσοι θα πέφτουν αυτό ρυθμίζεται με συζήτηση και θα περιλαμβάνεται στην προκύρηξη.
Στην τελευταία γιορτή της ΕΠΣΑ στο ΕΜΙΛΕΟΝ η ΠΑΕ Παναιτωλικός πήρε θέση στήριξης στην σημερινή διοίκηση της ΕΠΣΑ. Υπάρχει μια πληροφόρηση για ουδέτερη στάση πλέον αλλά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αν στήριζε δημόσια την υποψηφιόττα Παπαχρήστου.
Η ΠΑΕ Παναιτωλικός και οι διοικούντες ως επιχείρηση πολυ σωστά πράτουν διαφυλάσοντας τα συμφεροντά τους. Ο Παναιτωλικός έχει πλέον φωνή στην ΕΠΟ μέσω του Αιτωλοακαρνάνα κυρίου Παπαχρήστου και πολύ σωστα τον στηρίζει. Ο κάθε επιχειρηματίας είναι λογικό να σκέφτεται έτσι. Το καλύτερο για την επιχείρησή του θέλει.
Μας είπαν απο το βήμα και ο Μεγαλομέτοχος καθώς και ο Πρόεδρος του Παναιτωλικού οτι ο σημερινός Πρόεδρος της ΕΠΣΑ ως μέλος πλέον της ΕΠΟ και Πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής με παρεμβάσεις του κατάφερε να βάλει την Αιτωλοακαρνανία στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ελλάδας. Πώς; Το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι φιλοξένησαν τουρνουά Εθνικών ομάδων, οι επαγγελματίες της περιοχής στον χώρο διαμονής και εστίασης αποκόμισαν κάποια κέρδη, σημαντικά υποθέτω εν μέσω κρίσης, και αυτό έφερε ανάπτυξη στην περοχή. Πολύ ωραία. Να καλέσει ο κλάδος τους, η ακόμη και το επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας τον πρόεδρο της ΕΠΣΑ και να τον τιμήσει για την προσφορά του.
Δεν πιστεύω ότι ωφελήθηκε απο αυτό ο Αστέρας Αγρινίου, ο Αετός Ξηρομέρου, ο ΑΟ Χάκλειας, ο Άρης Λεπενούς (τυχαία αναφέρω αυτές τις ομάδες) που θα κληθούν να ψηφίσουν. Για αυτές τις ομάδες που δεν ξέρουν αν θα συμμετέχουν στο επόμενο πρωτάθλημα δεν άλλαξε κάτι.
Αυτοί θα ψηφίσουν για το δικό τους αύριο. Αυτοί θα αποφασίσουν αν η σημερινή διοίκηση ειναι επαρκής η όχι για τα δικά τους συμφέροντα. Αυτοί θα αποφασίσουν αν η αντιπολίτευση με το πρόγραμμά της του πείθει για το δικό τους αύριο.
Πάμε στο κεφάλαιο εκλογές. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και το τοπίο είναι θολό. Δύο αντίπαλοι που λόγω της συνύπαρξης στην ΕΠΣΑ γνωρίζουν πολύ καλά ο ένας τον άλλον και δείχνουν μόνο αυτά που θέλουν να δείξουν. Παιχνίδι τακτικής.
Η αντιπολίτευση σε μια συνάντηση με τα τοπικά ΜΜΕ δημοσιοποίησε το πρόγραμμά της και προσπαθεί να πείσει τα σωματεία ότι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση προς οφελός τους. Ένα πρόγραμμα που έχει κάποια κενά κατα την γνώμη μου αλλά δεν παύει να υπάρχει όμως ένα πρόγραμμα με τα θετικά και τα αρνητικά. Θα κριθεί. Μιλάει για αναδιάρθρωση κατηγοριών παράδειγμα αλλά δεν μας λέει σε ποιά κατεύθυνση θα κινηθεί. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δόθηκαν πειστικές απαντήσεις αλλά δεν δεσμεύουν και κανέναν αν αύριο δεν υλοποιηθούν. Ίσως βιάστηκαν να φτιάξουν το πρόγραμμα η ίσως δεν ήθελαν να υποσχεθούν πολλά για να μην ανοίξουν και τα χαρτιά τους δεδομένου ότι απο τη αντίπαλη πλευρά δεν υπήρχε πρόγραμμα. Το σίγουρο είναι όμως ότι την Δάφνη Μεγάλης Χώρας δεν την ενδιαφέρει το μουσείο ποδοσφαίρου αλλά το αν θα καταφέρει να συμμετέχει την επόμενη χρονιά. Πως θα μειώσει τα εξοδά της για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Τις ίδιες ανησυχίες έχουν όλες οι ομάδες.
Το πρόγραμμα και οι θέσεις της αντιπολίτευσης θα κριθούν απο τις ομάδες και απο κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο στο τοπικό ποδόσφαιρο. Θα κριθούν γιατί έγιναν γνωστές. Της αντιπολίτευσης όμως.
Γιατί απο την νυν διοίκηση της Ένωσης που διεκδικεί και πάλι την Ένωση κανένα πρόγραμμα και καμμία πρόταση για το αύριο του ποδοσφαίρου. Καμμία πρόταση για το μέλλον των ομάδων που θα κληθούν να αποφασίσουν. Τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάτι. Τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές. Δεν έχουν να πούν κάτι; Δεν έχουν προτάσεις η τις κρατάνε κρυφές; Αναγκαστικά θα κρίνουν οι ομάδες με βάση τα πεπραγμένα και την εικόνα που έχει το τοπικό ποδόσφαιρο στα οκτώ χρόνια που το διοικούν αφού δεν τους δόθηκε κάποιο πρόγραμμα με τις προτάσεις τους για την επόμενη τετραετία. Η μήπως υπάρχει άλλος τρόπος για να ενημερωθούν οι ομάδες; Στα τοπικά ΜΜΕ δεν υπήρξε κάποια πληροφόρηση για ενημέρωση των ομάδων.
Αν όμως το αύριο του τοπικού ποδοσφαίρου είναι ίδιο με το χθές δυστυχώς το βαρέλι δεν έχει πάτο. Επιβάλλονται γενναίες αποφάσεις απο όποιον και να έχει την επόμενη μέρα τα ηνία του Αιτωλοακαρνάνικου ποδοσφαίρου στα χέρια του.
Παραθέτω μερικά στοιχεία απο το προσωπικό μου αρχείο:
1-2/12/1999, πρόγραμμα αγώνων. 53 μάτς, 106 αγνωνιζόμενα σωματεία.
2001, προκήρυξη πρωταθλήματος 2001-02 , 107 σωματεία.
Προκύρηξη πρωταθλήματος 2008-09, σωματεία 111.
https://agrinio24.com/
Είμαι ανελειπώς 30 χρόνια στα Αιτωλοακαρνάνικα γήπεδα, έχω άποψη και την καταθέτω, και δεν έχω καμμία διάθεση να κάνω πολιτική με τα γραφόμενα μου για να στηρίξω κάποια παράταξη στις επερχόμενες εκλογές. Είμαι με το ποδόσφαιρο και ελπίζω.
Είμαι με το Αιτωλοακαρνάνικο Ποδόσφαιρο που ειδικά τα τελευταία χρόνια στηρίζεται σε ήρωες παράγοντας οι οποίοι καταφέρνουν και το κρατάνε σε ημιθανή κατάσταση μέχρι να παραδώσει πνεύμα. Χωρίς έσοδα και με τεράστια προβλήματα.
Φαντάζομαι ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό γνωρίζουν ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Αιτωλοακαρνανίας αγωνίζονται σε τρείς Ποδοσφαιρικές Ενώσεις και παραλίγο να έχουμε και τέταρτη.
Και σε τρείς διαφορετικές περιφέρειες (Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων).
Δεν ξέρω αν για αυτό πρέπει να δικεδικήσουμε και κάποιο βραβείο.
Οι ομάδες στην περιοχή της Βόνιτσας {Βόνιτσα -Πάλαιρος -Πλαγιά -Παλιάμπελα -ΠΑΣΠ ΛΕΥΚ. ΟΙ ΙΩΝΕΣ (Αγίου Νικολάου Βόνιτσας), ΠΑΣ ΘΥΕΛΛΑ 2015 (Μοναστηράκι Βόνιτσας)} αγωνίζονται στην ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας, οι ομάδες του Μενιδίου και της Φλωριάδας (που θα αγωνίζεται απο τη νέα περίοδο στην Γ΄Εθνική) στην ΕΠΣ Άρτας.........
Άλλη μια ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας στην Γ’ Εθνική αλλά με διαφορετική ΕΠΣ.
Φέτος η Αιτωλακαρνανία ανέβασε δύο ομάδες στην Γ’ Εθνικη κατηγορία. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι σκέψη και άλλης ομάδας της ευρύτερης περιοχής είναι η μεταπήδηση της στην ΕΠΣ Άρτας. Ελπίζω να μην ισχύσει κάτι τέτοιο.
Προ διετίας είχαμε και την ανακοίνωση του Ατρόμητου Αντιρρίου μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου που μετά απο ανακοίνωση κατά της ΕΠΣΑ κάλεσε έκτακτο ΔΣ με θέμα την μεταπήδηση της ομάδας στο τέλος της σεζόν στην ΕΠΣ Αχαίας. Τελικά μετά την εκπληκτική πορεία της ομάδας στον Β΄γύρο και την είσοδο στα πλέυ-όφ η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Θα είμασταν για παγκόσμιο ρεκόρ με τις ομάδες μας να συμμετέχουν σε τέσσερις ποδοσφαιρικές ενώσεις.
Είδαμε την διαμάχη της Ένωσης με την ομάδα του Θυρρείου προ τετραετίας, που αγωνίστηκε στην Α’ κατηγορία και μετά το τέλος του πρωταθλήματος με ανακοινώσεις κατά της ΕΠΣΑ, ζήτησε να μεταπηδήσει στην ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας. Η ΕΠΣΑ μπλόκαρε την μεταπήδηση και η ομάδα διαλύθηκε.
Αν στην ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας δεν επαρκούν οι ομάδες να προκηρύξει τα πρωταθλήματά της ας συγχωνευθεί με άλλη ΕΠΣ δεν χρειάζεται να αναζητεί σανίδα σωτηρίας στη δική μας ΕΠΣ.
Το ποδόσφαιρο στην Αιτωλοακαρνανία επι τρείς περίπου δεκαετίες απαριθμούσε πάντα περισσότερα απο 100 σωματεία ξεπερνώντας κάποια στιγμή και τα 130. Μέσα απο το προσωπικό μου αρχείο αναζήτησα κάποια στοιχεία. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα.
Το 2001 συμετείχαν στα πρωταθλήματά μας 107 σωματεία (Α΄κατ. 16, Β΄κατ. 42, Γ΄κατ. 49 ). Το 2008 συμμετείχαν στα πρωταθλήματά μας 111 σωματεία (Α΄κατ. 16, Β΄κατ. 42, Γ΄κατ. 53). Πάντα η ίδια κατάσταση. Περισσότερα απο 100 σωματεία.
Το 2010 που ήταν και χρονιά εκλογών δικαίωμα ψήφουν είχαν και πάλι πάνω απο 100 σωματεία, το 2014 δικαίωμα είχαν 88 σωματεία ενώ το 2018 θα κληθούν να ψηφίσουν 76 σωματεία. Μόνο 76 σωματεία και προσωπική μου άποψη μερικά απο αυτά συμετείχαν μόνο και μόνο επειδή θα είχαμε εκλογές. Για να έχουν δικαίωμα ψήφου. Για την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες.
Όταν η Εύβοια ένας πολυ δύσκολος Νομός έχει σήμερα 110 σωματεία ενεργά (Μας το έλεγε αθλητικός δημοσιογράφος απο την Χαλκίδα πέρυσι στους τελικούς των δικηγορικών συλλόγων που διεξήχθησαν στο Αγρίνιο). Κάτι αντίστοιχο γίνεται σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχει σωστή οργάνωση.
Οι Ενώσεις στηρίζονται οικονομικά απο τα σωματεία. Λιγότερα σωματεία λιγότερα έσοδα. Σε λίγο θα έχουμε πρωτάθλημα Αγρινίου – Μεσολογγίου και όχι Αιτωλοακαρνανίας.
Ακούμε συνεχώς ότι έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Το ακούμε σε κάθε ευκαιρία που έχει η Ένωση να μας το λέει. Δηλαδή αν στην Αιτωλοακαρνανία αγωνίζονταν ομάδες όπως η Βόνιτσα, Πάλαιρος, Πλαγιά. Μενίδι, Φλωριάδα και μερικές ακόμη ομάδες που θα επαναδραστηροποιούνταν μέσα απο μια σωστή πολιτική θα είχαμε μη ανταγωνιστικό πρωτάθλημα; Μιλάμε για κωμοπόλεις. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο βέβαια. Θα είχαμε ενα πολύ καλύτερο και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο στο Νομό μας. Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με ομάδες που δηλώνουν συμμετοχή αλλά αδυνατούν να συμμετέχουν δεν υφίσταται κακώς προβάλετε αυτή η εικόνα. Θα είχαμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με περισσότερες ομάδες, περισσότερους αθλητές, περισσότερους διαιτητές και περισσότερα οικονομικά οφέλη πρός την Ένωση. Συν ότι μέσα απο αυτό τον ανταγωνισμό θα αναδειχθούν νέοι ταλαντούχοι αθλητές και διατητές.
Η επόμενη ΕΠΣΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, και τους Δήμους πρέπει να βρούν τις λύσεις. Να καθίσουν σε ένα τραπέζι να μιλήσουν και να βρούν τις λύσεις. Να πιεστούν και να πιέσουν για μια λύση που θα ανεβάσει το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας.
Εμπλέκω την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί είναι συνυπεύθυνες. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις ανήκουν στους Δήμους και το κόστος συντήρησης και λειτουργίας το επιβαρύνεται ο κάθε Δήμος που χρηματοδοτείται ως Δήμος Αιτωλοακαρνανίας. Η Περιφέρεια επίσης δίνει κονδύλια για τον αθλητισμό της Αιτωλοακαρνανίας για να συντηρούνται αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν αυτές οι ομάδες.
Η λύση λοιπόν είναι σχεδιασμός επανένταξης αυτών των ομάδων στην Αιτωλοακαρνανία και η δημιουργία δύο ομίλων στην Α΄κατηγορία. Τέσσερις ομίλους η Β΄κατηγορία να μικρύνουν οι αποστάσεις και να γίνει αναστολή της Γ΄κατηγορίας, Αναστολή γιατί στην Ελλάδα ότι καταργείται το ξεχνάμε. Αναστολή με την προυπόθεση αν τα σωματεία ξαναφθάσουν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό που να είνα λειτουργικό θα υπάρξει ξανά πρωτάθλημα Γ΄κατηγορίας.
Αρκεί μόνο αυτό; Όχι. Πρέπει και η ίδια η Ένωση να μικρύνει τις αποστάσεις.
Δημιουργία γραφείου στην Αμφιλοχία με on line σύνδεση για να μην υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των ομάδων. Να εξυπηρετεί τις ομάδες γύρω απο την Αμφιλοχία, Ξηρόμερο, Βάλτο, Μενίδι και τις ομάδες του δήμου Ακτίου Βόνιτσας.
Να μην αναγκάζεται ο παράγοντας να πάει στο Μεσολόγγι με κάποιο επιπλέον κόστος να καταθέσει ενα δελτίο. Να μην τελειώνει δύο μέρες νωρίτερα η μεταγραφική περίοδος για αυτόν, αν αναγκαστεί να στείλει ένα δελτίο με ταχυδρομείο. Και άλλα πολλά ακόμη που τον αναγκάζουν να διανύει μεγάλες αποστάσεις και με μεγαλο κοστος για να καταφέρει να φτάσει στο γραφείο της Ένωσης. Αυτή είναι η ανισότητα.
Επιπλέον ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΣΑ θα στελεχώνει το γραφείο αυτό, θα είναι απο την ευρύτερη περιοχή, θα είναι ο άνθρωπος που θα έχουν προτείνει αυτές οι ομάδες και ο άνθρωπος που θα απευθύνονται για τα προβλήματά τους. Αν γίνει μία τέτοια πρόταση προς τον Δήμο Αμφιλοχίας εκτίμησή μου είναι πως θα βοηθούσε με την παραχώρηση κατάλληλου χώρου.
Αν όλα συνεχίσουν να κινούνται γύρω απο το Μεσολόγγι χωρις ουσταστικές παρεμβάσεις πολύ φοβάμαι ότι η κατρακύλα δεν θα έχει τέλος.
Ενα πρωτάθλημα δύο ομίλων στην Α΄κατηγορία με 14 ομάδες στον κάθε όμιλο είναι 26 αγωνιστικές. Οι τρείς πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου θα μπούν στα πλευ οφ σε ενα μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών και θα βγεί ο πρωταθλητής. Δεν νομίζω ότι αυτό το πρωτάθλημα θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικό.
Σήμερα το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας μαζι με πλέυ οφ είναι 36 αγωνιστικές. Το ίδιο δηλαδή. Επίσης η Β΄κατηγορία πρωτάθλημα τεσσάρων ομίλων για μικρότερες αποστάσεις. Το ποσοι θα ανεβαίνουν στην μεγάλη κατηγορία και πόσοι θα πέφτουν αυτό ρυθμίζεται με συζήτηση και θα περιλαμβάνεται στην προκύρηξη.
Στην τελευταία γιορτή της ΕΠΣΑ στο ΕΜΙΛΕΟΝ η ΠΑΕ Παναιτωλικός πήρε θέση στήριξης στην σημερινή διοίκηση της ΕΠΣΑ. Υπάρχει μια πληροφόρηση για ουδέτερη στάση πλέον αλλά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αν στήριζε δημόσια την υποψηφιόττα Παπαχρήστου.
Η ΠΑΕ Παναιτωλικός και οι διοικούντες ως επιχείρηση πολυ σωστά πράτουν διαφυλάσοντας τα συμφεροντά τους. Ο Παναιτωλικός έχει πλέον φωνή στην ΕΠΟ μέσω του Αιτωλοακαρνάνα κυρίου Παπαχρήστου και πολύ σωστα τον στηρίζει. Ο κάθε επιχειρηματίας είναι λογικό να σκέφτεται έτσι. Το καλύτερο για την επιχείρησή του θέλει.
Μας είπαν απο το βήμα και ο Μεγαλομέτοχος καθώς και ο Πρόεδρος του Παναιτωλικού οτι ο σημερινός Πρόεδρος της ΕΠΣΑ ως μέλος πλέον της ΕΠΟ και Πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής με παρεμβάσεις του κατάφερε να βάλει την Αιτωλοακαρνανία στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ελλάδας. Πώς; Το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι φιλοξένησαν τουρνουά Εθνικών ομάδων, οι επαγγελματίες της περιοχής στον χώρο διαμονής και εστίασης αποκόμισαν κάποια κέρδη, σημαντικά υποθέτω εν μέσω κρίσης, και αυτό έφερε ανάπτυξη στην περοχή. Πολύ ωραία. Να καλέσει ο κλάδος τους, η ακόμη και το επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας τον πρόεδρο της ΕΠΣΑ και να τον τιμήσει για την προσφορά του.
Δεν πιστεύω ότι ωφελήθηκε απο αυτό ο Αστέρας Αγρινίου, ο Αετός Ξηρομέρου, ο ΑΟ Χάκλειας, ο Άρης Λεπενούς (τυχαία αναφέρω αυτές τις ομάδες) που θα κληθούν να ψηφίσουν. Για αυτές τις ομάδες που δεν ξέρουν αν θα συμμετέχουν στο επόμενο πρωτάθλημα δεν άλλαξε κάτι.
Αυτοί θα ψηφίσουν για το δικό τους αύριο. Αυτοί θα αποφασίσουν αν η σημερινή διοίκηση ειναι επαρκής η όχι για τα δικά τους συμφέροντα. Αυτοί θα αποφασίσουν αν η αντιπολίτευση με το πρόγραμμά της του πείθει για το δικό τους αύριο.
Πάμε στο κεφάλαιο εκλογές. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και το τοπίο είναι θολό. Δύο αντίπαλοι που λόγω της συνύπαρξης στην ΕΠΣΑ γνωρίζουν πολύ καλά ο ένας τον άλλον και δείχνουν μόνο αυτά που θέλουν να δείξουν. Παιχνίδι τακτικής.
Η αντιπολίτευση σε μια συνάντηση με τα τοπικά ΜΜΕ δημοσιοποίησε το πρόγραμμά της και προσπαθεί να πείσει τα σωματεία ότι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση προς οφελός τους. Ένα πρόγραμμα που έχει κάποια κενά κατα την γνώμη μου αλλά δεν παύει να υπάρχει όμως ένα πρόγραμμα με τα θετικά και τα αρνητικά. Θα κριθεί. Μιλάει για αναδιάρθρωση κατηγοριών παράδειγμα αλλά δεν μας λέει σε ποιά κατεύθυνση θα κινηθεί. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δόθηκαν πειστικές απαντήσεις αλλά δεν δεσμεύουν και κανέναν αν αύριο δεν υλοποιηθούν. Ίσως βιάστηκαν να φτιάξουν το πρόγραμμα η ίσως δεν ήθελαν να υποσχεθούν πολλά για να μην ανοίξουν και τα χαρτιά τους δεδομένου ότι απο τη αντίπαλη πλευρά δεν υπήρχε πρόγραμμα. Το σίγουρο είναι όμως ότι την Δάφνη Μεγάλης Χώρας δεν την ενδιαφέρει το μουσείο ποδοσφαίρου αλλά το αν θα καταφέρει να συμμετέχει την επόμενη χρονιά. Πως θα μειώσει τα εξοδά της για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Τις ίδιες ανησυχίες έχουν όλες οι ομάδες.
Το πρόγραμμα και οι θέσεις της αντιπολίτευσης θα κριθούν απο τις ομάδες και απο κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο στο τοπικό ποδόσφαιρο. Θα κριθούν γιατί έγιναν γνωστές. Της αντιπολίτευσης όμως.
Γιατί απο την νυν διοίκηση της Ένωσης που διεκδικεί και πάλι την Ένωση κανένα πρόγραμμα και καμμία πρόταση για το αύριο του ποδοσφαίρου. Καμμία πρόταση για το μέλλον των ομάδων που θα κληθούν να αποφασίσουν. Τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάτι. Τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές. Δεν έχουν να πούν κάτι; Δεν έχουν προτάσεις η τις κρατάνε κρυφές; Αναγκαστικά θα κρίνουν οι ομάδες με βάση τα πεπραγμένα και την εικόνα που έχει το τοπικό ποδόσφαιρο στα οκτώ χρόνια που το διοικούν αφού δεν τους δόθηκε κάποιο πρόγραμμα με τις προτάσεις τους για την επόμενη τετραετία. Η μήπως υπάρχει άλλος τρόπος για να ενημερωθούν οι ομάδες; Στα τοπικά ΜΜΕ δεν υπήρξε κάποια πληροφόρηση για ενημέρωση των ομάδων.
Αν όμως το αύριο του τοπικού ποδοσφαίρου είναι ίδιο με το χθές δυστυχώς το βαρέλι δεν έχει πάτο. Επιβάλλονται γενναίες αποφάσεις απο όποιον και να έχει την επόμενη μέρα τα ηνία του Αιτωλοακαρνάνικου ποδοσφαίρου στα χέρια του.
Παραθέτω μερικά στοιχεία απο το προσωπικό μου αρχείο:
1-2/12/1999, πρόγραμμα αγώνων. 53 μάτς, 106 αγνωνιζόμενα σωματεία.
2001, προκήρυξη πρωταθλήματος 2001-02 , 107 σωματεία.
Προκύρηξη πρωταθλήματος 2008-09, σωματεία 111.
https://agrinio24.com/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Νίκος Χύτας (ΦΩΤΟ)
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ