2018-06-09 19:07:34
Φωτογραφία για Κρήτη: Γερμανικό καταφύγιο μετατράπηκε σε Μουσείο
Ένα μοναδικό Μουσείο ιστορικής μνήμης που θυμίζει την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη απέκτησε η Άνω Πλατανιά Το Μουσείο δημιούργησαν εθελοντές και ιδιώτες με την πολύτιμη βοήθεια της τοπικής ενορίας του Αγίου Δημητρίου και με δωρεές πολλών, μεταξύ των οποίων και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Πρόκειται για έναν χώρο που αποτελούσε υπόγειο καταφύγιο των Γερμανών μετά την περίοδο της Μάχης της Κρήτης.

Οι μνήμες και ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας «ζωντανεύουν», οκτώ μέτρα κάτω από τη γη, στις υπόγειες στοές που κατασκεύασαν Κρητικοί, οι οποίοι εργάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα. Εκεί, που οι Γερμανοί κατακτητές φύλασσαν τα όπλα και τα πυρομαχικά τους. Από το 1942 έως και το 1945 οι Γερμανοί, μέσα από αυτές τις στοές, έφταναν στα σημεία όπου υπήρχαν οι βάσεις τους για την αντιαεροπορική κάλυψη της περιοχής.

Μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής, το υπόγειο καταφύγιο χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη από τους κατοίκους του Πλατανιά. Το 2010, μια ομάδα εθελοντών με μπροστάρη τον Κυριάκο Λουρανδάκη, κάτοικο του Πλατανιά, και με τη συμπαράσταση του ιερέα του Αγίου Δημητρίου, δίπλα στον οποίο βρίσκεται η είσοδος των στοών, αποφάσισε να ιδρύσει το Πολεμικό Μουσείο του Πλατανιά.


Το Μουσείο - καταφύγιο έχει μήκος 200 μέτρα και 13 θαλάμους που έχουν διατηρηθεί στην αρχική τους μορφή. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν μοναδικά εκθέματα από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, δωρεές από το εξωτερικό, ιστορικές φωτογραφίες και αντικείμενα της εποχής της Μάχης της Κρήτης.

Στολές, κράνη, οπλισμός, κρεβάτια, τραπέζια, δοχεία που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για την αποθήκευση καυσίμων και πολλά ακόμα αντικείμενα εκτίθενται στον χώρο.

Τα περισσότερα αντικείμενα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. Οι δωρητές είναι περίπου 210. Σε κάποια σημεία υπάρχουν γραμμένα στους τοίχους ονόματα Γερμανών στρατιωτικών που υπηρέτησαν στην περιοχή, γερμανικοί σταυροί και η σβάστικα -το σύμβολο των Ναζί κατακτητών, ενώ στον εξωτερικό χώρο υπάρχει και οπλισμός εκείνης της εποχής όπως βλήματα αντιεροπορικών, νάρκες θαλάσσης, τορπιλοσωλήνες και άλλα.

Για το καταφύγιο - Μουσείο έχει εκδοθεί ειδικό φυλλάδιο στα αγγλικά και τα ελληνικά, το οποίο και δίνεται στους επισκέπτες, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση μονοπατιού που οδηγεί στην έξοδο του καταφυγίου.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ