2018-06-14 14:07:21
Φωτογραφία για Ιταλία: Κερδίζει τους «έξω» με κίνδυνο να χάσει τους «μέσα»
Ο νέος Ιταλός υπουργός Οικονομικών αρχίζει τη θητεία του ακολουθώντας τους κανόνες. Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε από τότε που ανέλαβε τη θέση, ο Τζιοβάνι Τρία δήλωσε πως η Ιταλία θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και πως θα μειώσει το δημόσιο χρέος της. Τέτοιους είδους ορθόδοξες οικονομικές απόψεις είναι ευπρόσδεκτες από τους επενδυτές που είχαν αναστατωθεί από τις ριζοσπαστικές προτάσεις της ιταλικής κυβέρνησης περί πολύ μεγάλης αύξησης των δαπανών. Ενδέχεται, όμως, ο υπουργός να μην καταφέρει να εφαρμόσει τις ορθόδοξες απόψεις του.

Ο Τρία, καθηγητής Οικονομικών, ανέλαβε τη θέση αφότου ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα είχε ασκήσει βέτο στην ανάληψη του υπουργείου από τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα. Ο διορισμός του Τρία ήταν σήμα προς τους διεθνείς επενδυτές πως η νέα ριζοσπαστική κυβέρνηση συνασπισμού δεν θα επιδοθεί σε δημοσιονομικές σπατάλες που θα εξανάγκαζαν την Ιταλία να εγκαταλείψει το ευρώ. Ο Τρία είπε στην εφημερίδα «Corriere della Sera» πως η κυβέρνηση στηρίζει ομόφωνα τη συμμετοχή στο ευρώ και πως είναι αποφασισμένη να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα.


Απέρριψε επίσης την ιδέα της ενίσχυσης της ανάπτυξης μέσω της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και υποσχέθηκε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ιταλία. Οι λογικές δηλώσεις του Τρία είχαν αμέσως θετική επίπτωση στις αγορές. Η διαφορά στην απόδοση μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού -μέτρο που παρακολουθούν πολλοί και το οποίο δείχνει το ρίσκο που θεωρούν οι επενδυτές ότι έχουν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα- περιορίστηκε χθες το πρωί στις 240 μονάδες βάσης. Πρόκειται περί βελτίωσης σε σχέση με τη διαφορά άνω των 300 μονάδων βάσης που είχε καταγραφεί στα τέλη Μαΐου, ωστόσο η διαφορά στην απόδοση είναι πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από δύο μήνες.

Πέραν αυτών, τα σχόλια του Τρία έρχονται σε αντίθεση με σχεδόν κάθε υπόσχεση που περιλαμβάνεται στο «κυβερνητικό συμβόλαιο», στο οποίο στηρίζεται η κυβερνητική συμμαχία μεταξύ της ακροδεξιάς Λέγκας και του αντισυστημικού Κινήματος των 5 Αστέρων.

Οι υποσχέσεις των δύο κομμάτων περί επιθετικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών, αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών και ευκολότερης πρόωρης συνταξιοδότησης θα κόστιζαν περισσότερα από 100 δισ. ευρώ ή περίπου το 6% του ιταλικού ΑΕΠ αν εφαρμόζονταν πλήρως, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Oxford Economics.

Επίσης, ορισμένα στελέχη της νέας ιταλικής κυβέρνησης, ειδικά όσα προέρχονται από τη Λέγκα, δεν κρύβουν την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη. Η θέση αυτών των στελεχών ενδέχεται να ενισχυθεί περαιτέρω στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η Λέγκα φαίνεται να κερδίζει μεγαλύτερο ποσοστό από τον κυβερνητικό της εταίρο.

Αν εννοεί στα σοβαρά όσα είπε ο Τρία, τότε θα πρέπει να υποστηρίξει τα λεγόμενά του με πολιτικές πρωτοβουλίες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τον αφήσει πολύ γρήγορα πολιτικά απομονωμένο.

LISA LUCCA / REUTERS BREAKINGVIEWS
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ