2018-06-15 12:09:36
Φωτογραφία για «Πραξικόπημα» κατά της Μέρκελ;
Οι Βαυαροί εταίροι της Γερμανίδας καγκελαρίου της «σκάβουν το λάκκο» διαφωνώντας ανοιχτά για το προσφυγικό Για «πραξικόπημα» κατά της κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος

με τους Βαυαρούς εταίρους της στον «μεγάλο συνασπισμό» να της σκάβουν το... λάκκο εκφράζοντας ανοιχτά την διαφωνία τους για την πολιτική της στο

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, ο Χριστιανοκοινωνιστής Χορστ Ζεεχόφερ, στυλώνει τα πόδια κατακεραυνώνοντας την στρατηγική της καγκελαρίου για τους πρόσφυγες και την καλεί να συνταχθεί με τη «γραμμή» της Αυστρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Βαυαροί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών τάσσονταν κατά της πολιτικής «ανοιχτών θυρών» της Μέρκελ ήδη από την προηγούμενη θητεία της. Τώρα όμως η κόντρα κορυφώνεται με πολλά γερμανικά ΜΜΕ να...επισπεύδουν την αποχώρηση της Μέρκελ από την κυβέρνηση, χωρίς να εξαντλήσει την τέταρτη θητεία της.

Το γερμανικό περιοδικό «Focus» παραθέτει και λίστα με τους πιθανούς διαδόχους της Άνγκελα Mέρκελ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Από την πλευρά της, η γερμανική εφημερίδα «Bild» υποστηρίζει ότι Μέρκελ και Ζεεχόφερ επιδίδονται σ΄ένα bras de fer. Η εφημερίδα διερωτάται μάλιστα αν θα καταρρεύσει ο «μεγάλος συνασπισμός» στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης ύστερα από 100 ημέρες στην εξουσία.

«Η διαμάχη μεταξύ του CDU και του CSU σχετικά με την πολιτική για τους πρόσφυγες τρίζει τα θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού. Για αυτόν τον λόγο θα κινητοποιηθεί ο πιο έμπειρος ίσως πολιτικός της Γερμανίας: ο πρόεδρος της Bundestag,

Την ίδια ώρα, αναλαμβάνει δράση η γενική γραμματέας του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ. Έχει ήδη αποστείλει στα μέλη του κόμματος μία επιστολή με την οποία τα καλεί να στηρίξουν τη Μέρκελ, καγκελάριο της Γερμανίας και ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ, βλέποντας τα... δύσκολα στην πατρίδα της, θα αναζητήσει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως σχολιάζει η εφημερίδα Bild.

Για ποιο λόγο ερίζουν για το προσφυγικό Μέρκελ και Ζεεχόφερ

Μήλον της έριδος είναι ένα από τα συνολικά 63 σημεία του λεγόμενου «Masterplan» για τη μετανάστευση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, το οποίο δεν έχει ακόμη δει το φως της δημοσιότητας.

Το σημείο αφορά την αντιμετώπιση ανθρώπων που αιτούνται άσυλο στα γερμανικά σύνορα. Ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός ζητά την απαγόρευση της εισόδου για εκείνους που στο παρελθόν είχε απορριφθεί η αίτηση τους στη Γερμανία, όπως και για εκείνους που τα στοιχεία τους είναι καταγεγραμμένα σε ευρωπαϊκή τράπεζα προσωπικών δεδομένων. Δηλαδή, ο Ζεεχόφερ ζητά την επαναλειτουργία του Κανονισμού του Δουβλίνου, βάσει του οποίου υπεύθυνο κράτος-μέλος για τον αιτούντα ασύλου είναι αυτό μέσω του οποίου εισήλθε για πρώτη φορά στην Ε.Ε. Αυτές οι χώρες είναι η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία.

Από το 2015 και μετά όμως ο κανονισμός σταμάτησε να εφαρμόζεται στην πράξη λόγω των μαζικών προσφυγικών ροών. Από τότε όλες οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαικής πολιτικής ασύλου παρέμειναν άκαρπες. Χώρες του Νότου, η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες υποστηρίζουν την αναγκαιότητα να μοιραστούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε με αναλογικό τρόπο τα βάρη του προσφυγικού.

Αντίθετα, χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία επιμένουν ότι υπεύθυνες για τους πρόσφυγες είναι οι χώρες της εισόδου τους στην Ε.Ε. Την άποψη αυτή στηρίζει και το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Η στάση του τροφοδοτείται κυρίως από το φόβο μήπως χάσει στις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία ψηφοφόρους προς το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ