2018-06-16 02:47:14
Φωτογραφία για Αλυσίδα αντιδράσεων από το κάλεσμα της Βουλής σε ΕΟΠΥΥ;
Η Εξεταστική της Βουλής ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ στοιχεία για τις πωλήσεις φαρμάκων για την περίοδο 2012-2014.

Δημοσίευση: 15 Ιουνίου 2018

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET

Κάποτε, όχι πολύ παλιά, το 2000-2010 η Ελλάδα βρισκόταν στην έκτη θέση πανευρωπαϊκά, όσον αφορά τις συνολικές πωλήσεις (τζίρο) στο φάρμακο. Η εξάδα των επικρατέστερων χωρών σε πωλήσεις ήταν οι εξής: Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Ελλάδα. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο, η ελληνική αγορά κατείχε την πρώτη θέση στην κατά κεφαλήν κατανάλωση σκευασμάτων σε θεραπευτικές κατηγορίες πρώτης γραμμής. 

Επιχειρηματικά δε και αναφερόμενοι πάντα στην περίοδο 2000-2010, δύο θυγατρικές πολυεθνικών που πρωταγωνιστούν στην ελληνική αγορά ήταν τα "καλύτερα παιδιά" των μητρικών τους, καθώς έφερναν τις περισσότερες πωλήσεις από όλες τις σε λειτουργία θυγατρικές τους.

Στην περίοδο 2010-2018, αυτά είναι περασμένα μεγαλεία, καθώς πλέον η Ελλάδα έχει βγει από την πανευρωπαϊκή εξάδα χάνοντας την αίγλη του μεγάλου πωλητή
. Οι μειώσεις τιμών που έχουν φθάσει το 70%, οι περικοπές που αντιστοιχούν στο 65% -χωρίς να υπολογιστεί το τέλος εισόδου για τα καινοτόμα σκευάσματα που είναι 25%- οι χρονικές καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο δείχνουν ότι πλέον έχει αλλάξει η αντίληψη των πολυεθνικών για την ελληνική αγορά, κατεβάζοντας την χώρα από το βάθρο της premium market σε δευτεροκλασάτη - τριτοκλασάτη αγορά. 

Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι οι πολυεθνικές πιέζουν αφόρητα τις εδώ διοικήσεις των εταιρειών να βάλουν φρένο στις κινήσεις του υπουργείου για περαιτέρω μείωση των τιμών, μέσω στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι με την πολιτική που ακολουθείται, αφενός η χώρα στερείται καινοτόμων φαρμάκων και αφετέρου μηδενίζεται το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων. 

Την ίδια στιγμή, ένας άλλος λόγος του pressing που ασκείται από τις πολυεθνικές στις θυγατρικές, ακούει στο όνομα παράλληλες εξαγωγές. Φαινόμενο, που σε συνδυασμό με τις χρονικές καθυστερήσεις πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου εξηγεί τα... μετρημένα σκευάσματα που παραδίδει η μητρική στη θυγατρική της. Προς την κατεύθυνση αυτή, των παραδόσεων δηλαδή με το σταγονόμετρο, έχει συμβάλει και ένα ακόμη γεγονός, που εξηγεί και την εντονότερη πια εφαρμογή του μέτρου Quota (κόφτης). Το ότι οι παράλληλες εξαγωγές, με το ρυθμό που τρέχουν προκαλούν οικονομικά προβλήματα -μειωμένες πωλήσεις δηλαδή- σε θυγατρικές που λειτουργεί η πολυεθνική σε άλλες αγορές- για παράδειγμα στη Γερμανία.

Και σε όλα αυτά... έρχεται η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για θέματα υγείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ να στείλει τα στοιχεία των φαρμάκων (πραγματικές πωλήσεις) που αποζημίωσε την περίοδο 2012-2014, καθώς και πώς διαμορφώθηκε ο τζίρος σε βασικές θεραπευτικές κατηγορίες. Σε όλη αυτή την αναζήτηση βρίσκεται επί ποδός και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα επιβάλει κυρώσεις, όπου και αν εντοπιστούν αθέμιτες πρακτικές. Πρόκειται για έναν θεσμό που οι περισσότερες εταιρείες αποφεύγουν και να σκέφτονται, καθώς αν υπάρξουν αθέμιτες πρακτικές και αυτές βγουν εκτός των ελληνικών συνόρων στους αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς του εξωτερικού, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιβολής προστίμων στις μητρικές
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ