Στον αέρα βρίσκεται η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση που αναμένεται να συγκροτηθεί μετά τις 17 Ιουνίου. Το ζήτημα απασχολεί τις συσκέψεις της Ιπποκράτους, αλλά όσο και αν φαίνεται οξύμωρο -με βάση τη στάση του κόμματος κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών πριν από την 6η Μαΐου- απόφαση ακόμα δεν έχει ληφθεί.
Το δίλημμα είναι μείζον, καθώς στην Ιπποκράτους υπάρχουν υποστηρικτές και των δύο απόψεων, με αποτέλεσμα η «καυτή πατάτα» να είναι χέρια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα πάρει την τελική απόφαση αναλαμβάνοντας και την τελική ευθύνη.
Εδώ και μέρες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σκοπίμως «θολώνει τα νερά» γύρω από το μεγάλο θέμα της 18ης Ιουνίου, επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο επειδή λόγω υψηλών προεκλογικών τόνων και πόλωσης το μείζον ζήτημα της συγκρότησης κυβέρνησης δεν βρίσκεται ακόμη στο προσκήνιο. Από τη μία λέει ότι «ο τόπος δεν μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ», από την άλλη υπογραμμίζει ότι «το κόμμα δεν θα γίνει τσόντα κανενός», ενώ, όταν ερωτάται αν θα συμμετάσχει σε κάποιο κυβερνητικό σχηματισμό με την προϋπόθεση ότι όλα τα κόμματα θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, στην ισπανική εφημερίδα «ABC», απαντά ότι «θα λάβουμε την τελική απόφασή μας με βάση την απόφαση του ελληνικού λαού».
Έχει, δε, ήδη ξεκαθαρίσει ότι στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν πρόκειται να συμμετάσχουν γνωστά και προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όμως πληροφορίες από την Ιπποκράτους αναφέρουν ότι έχει ήδη συζητηθεί το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση σε επίπεδο γενικών γραμματέων – έχει μάλιστα ήδη αναφερθεί το όνομα του Γιώργου Ζανιά.
Η μία τάση μέσα στο ΠΑΣΟΚ συνδέει τη συμμετοχή του κόμματος στην επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας με το ούτως ή άλλως δύσκολο μέλλον. Υποστηρίζουν ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν βρει τον τρόπο να μείνει έξω από την κυβέρνηση και να συνεχίσει την επόμενη περίοδο από θέση αντιπολίτευσης, τότε η πτωτική πορεία του θα συνεχιστεί και μάλιστα με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Η άλλη τάση υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ, απεμπολώντας το δικαίωμα συμμετοχής του στην επόμενη κυβέρνηση, αφενός θα έρθει αντιμέτωπο με όσα υποστήριζε πριν από την 6η Μαΐου για την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο και χρεώνουν την πορεία προς τις επαναληπτικές εκλογές, και αφετέρου θα επιτείνει την τάση της πολιτικής απομόνωσής του, που ήδη διακατέχει το εκλογικό σώμα.
Και επειδή η συζήτηση που θα ακολουθήσει του αποτελέσματος της 17ης Ιουνίου για τη συγκρότηση κυβέρνησης στηρίζεται στο συμπέρασμα ότι «ο τόπος δεν αντέχει άλλες εκλογές», πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι η θέση τους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο από την ξεκάθαρη θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. -όπως έχει εκφραστεί από τον Φώτη Κουβέλη-, ότι θα συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του χρώματος που θα έχει…
Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ θα θέσει δύο προϋποθέσεις συμμετοχής του στην κυβέρνηση:
1. Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ (εφόσον είναι δεύτερο κόμμα) και προφανώς αυτό εννοούσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Χάνες Σβόμποντα, όταν στην τελευταία «επίθεση φιλίας» προς την Κουμουνδούρου επεσήμανε τις «κυβερνητικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που αυτή τη φορά οφείλει να αναλάβει».
2. Να συμπεριληφθούν στις συμφωνημένες προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησης συνεργασίας τα έξι σημεία του Μνημονίου που έχει θέσει προς αναθεώρηση ο Ευ. Βενιζέλος και έτσι μέσα από την προγραμματική σύγκλιση το ΠΑΣΟΚ να δώσει ψήφο στήριξης ή και ανοχής.
Σημειώνεται πάντως ότι απώτερος στόχος του ΠΑΣΟΚ, απολύτως συνδεόμενος με την προβολή που ήδη γίνεται στο κοντινό μέλλον, είναι να βρεθεί ο τρόπος να είναι «εντός-εκτός» στη νέα κυβέρνηση. Έτσι ώστε, όπως λένε στελέχη του, να μη χρειαστεί να είναι μεγάλη η στροφή όταν από συμπολιτευόμενη δύναμη θα θελήσει να μετατραπεί σε αντιπολίτευση…
Υπό την… απειλή του νέου (Δημοκρατικού) κόμματος
Την περασμένη Τετάρτη το πρωί χτύπησε το τηλέφωνο κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ και στην άλλη γραμμή ήταν γνωστός βουλευτής του κόμματος στην περιφέρεια. Ρωτούσε για μία εκδήλωση με θέμα την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, που είχε μάθει ότι θα γινόταν το ίδιο απόγευμα στην περιφέρειά του, και αν αυτή γινόταν υπό την αιγίδα του ΠΑΣΟΚ, διότι -όπως είχε μάθει- θα συμμετείχαν στελέχη του κόμματος και μάλιστα το ένα ήταν από τα γνωστά και προβεβλημένα.
«Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο», απάντησε ο καλούμενος στο βουλευτή που ρωτούσε, αλλά ψάχνοντας έμαθε ότι σε πολλές πόλεις της περιφέρειας, παράλληλα με την προεκλογική εκστρατεία, γίνονται κινήσεις που δεν γνωρίζει η Ιπποκράτους, άγνωστο ακόμα με πιο σκοπό. Επί της ουσίας, η κομματική ηγεσία παρακολουθεί με προσοχή μία παράλληλη συζήτηση που ήδη υπάρχει για τη δημιουργία νέου κόμματος εντός της Κεντροαριστεράς, η οποία συνδέεται απολύτως με ενδεχόμενο -ακόμα πιο αρνητικό από την 6η Μαΐου- νέο, κακό για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα.
Η μέχρι στιγμής έρευνα έχει δείξει ότι πρόσωπα που έχουν συζητηθεί, όπως ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δεν έχουν -τουλάχιστον εμφανή ή έμπρακτη- συμμετοχή σε κινήσεις προεργασίας και προετοιμασίας ενός νέου κόμματος.
Από την άλλη, στην Ιπποκράτους γνωρίζουν ότι στελέχη από αυτά που εκλέχθηκαν ή δεν εκλέχθηκαν, αλλά περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια σε καλές θέσεις και διατηρούν σκληρό μεταρρυθμιστικό λόγο, συζητούν εδώ και καιρό με παράγοντες, κυρίως του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ, για το πώς θα κινηθούν αν το ΠΑΣΟΚ πέσει κάτω από το 13,1%. Στο παρασκήνιο, κυκλοφορεί μάλιστα και το όνομα: «Δημοκρατικό Κόμμα»…
Γιάννης Καμπουράκης, στον Τύπο της Κυριακής
kostasxan.blogspot.com