2012-06-03 13:12:28
Φωτογραφία για Τα περισσότερα χρήματα προς στην Αθήνα επιστρέφουν πίσω στην Ευρώπη
Παρόλο που η θέση της στην ευρωζώνη τίθεται πια υπό αμφισβήτηση, η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ σε έκτακτη βοήθεια από τη λεγόμενη τρόικα των δανειστών της.Αλλά τα χρήματα δεν προορίζονται για τις ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες. Αντ' αυτού, επιστρέφουν κατευθείαν πίσω στις τσέπες της τρόικας.

Το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης  των 130 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να αγοράσει χρόνο για την Ελλάδα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο μόνο τους τόκους του χρέους της χώρας - ενώ η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αγωνίζεται.

Αν αυτό φαίνεται να έχει ελάχιστο νόημα οικονομικά, έχει μια λογική στην πολιτική της ευρω-οικονομίας. Τα χρήματα που χορηγούνται από την τρόικα - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή - προέρχονται από τους ευρωπαίους φορολογούμενους, πολλοί από τους οποίους είναι όλο και περισσότερο δύσπιστοι όσον αφορά την πολιτική αναστάτωση που έπληξε την Αθήνα και κλυδωνίζει το μέλλον της ευρωζώνης


Την περασμένη εβδομάδα, η υπηρεσία που καταγράφει τα έσοδα είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα τον Ιούλιο. Αν ναι, η χώρα θα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών – εξαιρώντας όμως τα χρέη που οφείλονται στην κεντρική τράπεζα, το Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει έναντι της τρόικας, επειδή η τρόικα αποπληρώνει τον εαυτό της», δήλωσε ο Thomas Mayer, ανώτερος σύμβουλος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη.

Μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος πληρωμών που ξεκίνησε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι οι Έλληνες δεν θα έχουν πρόσβαση στα μετρητά αυτά, οι τρεις βασικοί πιστωτές καταθέτουν πλέον τις πληρωμές διάσωσης σε δεσμευμένο λογαριασμό στην Ελλάδα. Τα χρήματα παραμένουν εκεί για δύο ή τρεις ημέρες - κατόπιν ένα μεγάλο μέρος τους αποστέλλεται πίσω στην τρόικα, ως πληρωμές τόκων επί ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου που η Ευρώπη αποδέχτηκε σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας διάσωσης το Φεβρουάριο.

Περίπου τα τρία τέταρτα του χρέους στην Ελλάδα τώρα ουσιαστικά ανήκουν σε ένα από τα τρία μέλη της τρόικας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας UBS.

Η ΕΚΤ, ειδικότερα, θέλει διακαώς τα χρήματα της πίσω, είπε ο κ. Mayer.

Για να ήρεμήσει τις ασταθείς χρηματοπιστωτικές αγορές, η ΕΚΤ αγόρασε δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά ομόλογα μηνιαίας διάρκειας. «Αυτός είναι ο λόγος που θέλουν να πληρώνονται πίσω κάθε μήνα πια», είπε. «Η ΕΚΤ αγόρασε σε υψηλές τιμές και τώρα επιμένει να καταβληθεί το ποσό στο ακέραιο.»

Μερικοί πιστεύουν ότι η τρόικα προσπαθεί επίσης να ασκήσει οικονομική πίεση στην Ελλάδα για να συλλέξει φορολογικά έσοδα από μια πάσχουσα οικονομία.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Christine Lagarde, προκάλεσε σάλο στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο όταν μάλωσε τους Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Guardian.

Ένας Έλληνας σύμβουλος της κυβέρνησης δήλωσε για την τρόικα: «Διασφάλισαν ότι το ποσό για την εγχώρια οικονομία θα παραμένει αρκετά χαμηλό για να αναγκάσει την Ελλάδα  να αυξήσει δραματικά τα έσοδα της.»

Η κατάσταση φαίνεται παράλογη. Ουσιαστικά οι ευρωπαϊκές αρχές δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να μπορεί να επιστρέψει τα χρήματα που δανείζονται από αυτούς.

Από τον Μάιο του 2010, η Ελλάδα έχει λάβει περίπου 177 δισεκατομμύρια δολάρια από χρήματα ευρωπαίων φορολογουμένων για να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη κρίση που θα μπορούσε να απειλήσει το σύνολο της νομισματικής ένωσης. Από το ποσό αυτό, τα δύο τρίτα έχουν διατεθεί για πληρωμές ομολογιούχων και της τρόικας.

Μόνο το ένα τρίτο έχει διατεθεί για τη χρηματοδότηση των λειτουργιών του Δημοσίου, και μόνο ένα μικρό κομμάτι δαπανάται σε έργα με σκοπό να αναπτύξουν την αναιμική οικονομία.

Αυτή η κυκλική μορφή δανεισμού σχετίζεται με τη διαχείριση κινδύνων. Η Ελλάδα φέτος διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους κατά την οποία οι τράπεζες που κατείχαν ελληνικά ομόλογα θα λάβουν μόνο το ήμισυ των χρημάτων τους πίσω.

Η τρόικα θέλει να εξασφαλίσει ότι το ίδιο δεν θα συμβεί στα μέλη της και τους φορολογούμενους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επίσης επισημάνει το οικονομικό ιστορικό στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ψευδών στοιχείων του προϋπολογισμού με σκοπό την ένταξη στο ευρώ το 2001, και τη διαφθορά.

Άλλη μια πρόσφατη εξέλιξη έχει ανησυχήσει τους ειδικούς. Τον περασμένο μήνα η τρόικα έστειλε στην Ελλάδα 31 δισεκατομμυρία δολλάρια για να βοηθήσει τις τράπεζες της.

πηγή:sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΕΙΤΕ:
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΕΙΤΕ:
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ