2018-06-20 13:10:15
Φωτογραφία για Στον ανακριτή σήμερα ο Μπαρμπαρούσης – Τι προβλέπεται για την περίπτωση του πρώην βουλευτή της ΧΑ
Απολογείται για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας, αφού κάλεσε από το

βήμα της Βουλής τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να προβεί στη σύλληψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας

Για το κακούργημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας απολογείται σήμερα στον ανακριτή ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της

, με αφορμή τη συμφωνία για το

, κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να προβεί στη σύλληψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η τοποθέτηση αυτή του πρώην, πλέον, βουλευτή της Χρυσής Αυγής (διεγράφη αργότερα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ) είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, έπειτα από έρευνα -εξπρές που διενεργήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή. Αξίζει να σημειωθεί πως για το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για την άσκηση δίωξης και ως εκ τούτου οι εισαγγελικές αρχές μπορούσαν να κινηθούν αυτοβούλως.


Και ενώ οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν στην απαγγελία της κακουργηματικής κατηγορίας σε βάρος του Κ. Μπαρμπαρούση, εκείνος προτίμησε όχι μόνο να μην παραδοθεί στις αρχές αλλά να αποφεύγει και τους τους αστυνομικούς που τον καταδίωξαν, οδηγώντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην εθνική οδό. Τελικά, συνελήφθη προχθές Δεύτερα σε σπίτι στο Πάτημα Χαλανδρίου και κατά τη διάρκεια της κράτησης του στη ΓΑΔ εν όψει της σημερινής του απολογίας στον ανακριτή...τα πήρε όλα πίσω.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής της ΧΑ έκανε λόγο για λεκτικές υπερβολές του και άκομψη φρασεολογία, δηλώνοντας παράλληλα τον απόλυτο σεβασμό του - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - στο Σύνταγμα, το Δημοκρατικό πολίτευμα και τους θεμελιώδεις θεσμούς. Θέση που αναμένεται να αποτελέσει και τον «πυρήνα» της υπερασπιστικής του γραμμής σήμερα ενώπιον του ανακριτή.

«Σε μικρό μέρος της ομιλίας μου κατά τη διάρκεια ασκήσεως των καθηκόντων μου στην Ολομέλεια της Βουλής την 16η.06.2018 ενσωματώθηκαν ατάκτως και αυθορμήτως ατελείς λεκτικές υπερβολές και άτυχες εκφράσεις, που οφείλονται στη θυμική έξαρση που μου είχε προκαλέσει το ουσιαστικό διακύβευμα της συζήτησης» ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο Κ. Μπαρμπαρούσης και προσέθετε: «Η πρόθεσή μου ήταν στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή μου να θέσω κατά τρόπο εμφατικό το ζήτημα της ευθύνης συγκεκριμένων κρατικών οργάνων από τη λήψη αποφάσεων, που κατά την πολιτική μου άποψη, θα ήταν αφ΄ ενός ζημιογόνα για τα εθνικά συμφέροντα και αφ΄ ετέρου προϊόν επιβολής των εντολών του διεθνούς παράγοντα επί μιας ενδοτικής και αντιπατριωτικής κυβερνητικής στάσης».

Μάλιστα, με τη δήλωσή του ο πρώην βουλευτής της ΧΑ δήλωνε αφενός πως η ανάκληση της φρασεολογίας αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή του και όχι φοβική αντίδραση και πως είναι πρόθυμος να την επαναλάβει και από το βήμα της Βουλής, «ώστε να συντελεσθεί ποιοτικά ισοβαρής αποκατάσταση της τάξεως των πραγμάτων».

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για Μπαρμπαρούση

Αμέσως μετά την απολογία του κατηγορουμένου, ανακριτής και εισαγγελέας σε διάσκεψη θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική του αντιμετώπιση, αν δηλαδή θα αφεθεί ελεύθερος ή όχι. Ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσουν ανακριτής και εισαγγελέας για τον Κ. Μπαρμπαρούση, η ανάκριση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Όταν η ανακριτική έρευνα ολοκληρωθεί η δικογραφία που θα έχει σχηματιστεί θα διαβιβαστεί στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει με βούλευμά του αν ο πρώην βουλευτής θα πρέπει ή όχι να παραπεμφθεί σε δίκη.

Εφόσον η υπόθεση οδηγηθεί στο ακροατήριο και αποδεχθεί κατά την ακροαματική διαδικασία ότι πράγματι ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής τέλεσε το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, μπορεί να του επιβάλλει κάθειρξη (δηλαδή φυλάκιση άνω των πέντε ετών) όχι όμως ισόβια.

Αξίζει να επισημανθεί πάντως πως το «πράσινο φως» για συλλήψεις βουλευτών σε περίπτωση που διαπράττουν κακουργήματα (χωρίς δηλαδή να απαιτείται η άρση της βουλευτικής τους ασυλίας) είχε ανάψει από ο 2012 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.

Σε εγκύκλιό του, ο κ. Τέντες επισήμανε πως είναι δυνατή η επ’ αυτοφώρω σύλληψη βουλευτών, όταν διαπράττουν κακουργήματα. Μάλιστα, με βάση αυτή τη εγκύκλιο είχαν γίνει και συλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής.

Να σημειωθεί τέλος, πως και το άρθρο 62 του Συντάγματος ορίζει πως δεν απαιτείται άδεια της Βουλής (άρση ασυλίας) για τα αυτόφωρα κακουργήματα που μπορεί να διαπράξουν οι βουλευτές.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ