2018-06-24 12:19:08
Με τις αποφάσεις του Eurogroup που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποδέχθηκε «δεν τελειώνει για τη χώρα η εποχή της λιτότητας» εκτιμά ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας πως «το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" είναι παραμύθι για εσωτερική ή καλύτερα εσωκομματική κατανάλωση όπως ήταν και το "προεκλογικό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης"». Και προσθέτει: «Οι φιέστες και οι πανηγυρισμοί είναι εντελώς ακατανόητοι σε ένα θέμα που απαιτείται υπευθυνότητα και να ειπωθεί επιτέλους η αλήθεια στον ελληνικό λαό. Δεν δικαιολογούνται ούτε κατ΄ ελάχιστον από τα δεδομένα και την πραγματικότητα. Το Ζάππειο είχε την σημειολογία του καθώς περάσαμε από τον αντιπολιτευτικό λαϊκισμό των Ζαππείων του Σαμαρά στον κυβερνητικό λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος επικρίνει τον κ
. Τσίπρα πως «άλλα λέει στο εξωτερικό, και άλλα στην Ελλάδα κι εντός του ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο κατηγορεί και τη Ν.Δ. λέγοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκπέμπει σήματα παράλληλης πορείας με τη Ν.Δ. και πως με την πολιτική του αυτονομία, θα ενισχύσει την ταυτότητά του. «Οφείλει να μείνει αταλάντευτα προσηλωμένο στην επιλογή για πολιτική αυτονομία, την οποία και πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά όχι μόνο απέναντι στις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές αλλά απέναντι και στον απαράδεκτο τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση η Ν.Δ.», επισημαίνει.
Σχετικά με την συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι είναι θετική παρά τα λίγα επιμέρους αρνητικά της στοιχεία για την ιθαγένεια και τη γλώσσα, ενώ επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα συμβιβασμό ανάμεσα στους δύο χώρες, υποραμμίζει ότι «παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος "Μακεδονία"».
Σχετικά με την ψηφοφορία στη Βουλή, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναφέρει ότι «όταν και εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται με τη δέσμευση τού πρωθυπουργού ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών με δεδομένο μάλιστα ότι σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία».
Αναφορικά με τις διαφωνίες και τη κρίση στο Κίνημα Αλλαγής, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, απευθύνει έκκληση «να προχωρήσουμε μπροστά βάζοντας το συλλογικό πάνω από το ατομικό», ενώ δεσμεύεται ότι η ΔΗΜΑΡ θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια ώστε να προστατεύσει τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής για να προχωρήσει συνθετικά και δυναμικά μπροστά. «Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και διευρυμένη Κεντροαριστερά χωρίς το "Ποτάμι", τη ΔΗΜΑΡ και άλλες μη πασοκογενείς συλλογικότητες δεν μπορεί να υπάρξει καθώς θα αποδυναμώνεται η εικόνα ενός νέου ευρύτερου φορέα», υπογραμμίζει.
Πώς εκτιμάτε τις εξελίξεις στο Eurogroup; Είναι δικαιολογημένη η ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις αποφάσεις για το χρέος και την μεταμνημονιακή περίοδο;
Οι φιέστες και οι πανηγυρισμοί είναι εντελώς ακατανόητοι σε ένα θέμα που απαιτείται υπευθυνότητα και να ειπωθεί επιτέλους η αλήθεια στον ελληνικό λαό. Δεν δικαιολογούνται ούτε κατ΄ ελάχιστον από τα δεδομένα και την πραγματικότητα. Το Ζάππειο είχε τη σημειολογία του, καθώς περάσαμε από τον αντιπολιτευτικό λαϊκισμό των Ζαππείων του Σαμαρά στον κυβερνητικό λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εγώ δεν θα πω ότι «η επιμήκυνση για το χρέος είναι ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε» όπως έλεγε ο Τσίπρας το 2012, χωρίς καν να πει σήμερα ένα γενναίο mea culpa. H επιμήκυνση δέκα χρόνων για το χρέος που συμφωνήθηκε είναι ένα βήμα, αλλά δεν συνιστά λύση για το χρέος. Στο πρόσφατο Eurogroup δεν υιοθετήθηκε ούτε καν η γαλλική πρόταση για την εισαγωγή ενός μηχανισμού που θα συνδέει το ρυθμό αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη.
Η πρόταση αυτή αν και είχε ενσωματωθεί πριν ένα χρόνο στο «πακέτο» των μεσοπρόθεσμων μέτρων «ξεχάσθηκε» στο πρόσφατο Eurogroup. Αντιθέτως επιβαρυνθήκαμε δυσανάλογα για δεκαετίες. Οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα παραμένουν, 3,5% ως το 2022 και 2,2% ως το 2060. Οι συντάξεις θα περικοπούν και το αφορολόγητο θα μειωθεί. Βλέπετε κάποιον επαρκή λόγο για ρωμαϊκούς θριάμβους; Και κάτι ακόμη, ελπίζω να μην ισχύουν ούτε καν ως σκέψη οι φήμες για διασύνδεση του προσφυγικού με την διαπραγμάτευση για το χρέος. Γιατί οποιαδήποτε δυσμενής απόφαση στο προσφυγικό που θα εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στη χώρα πρώτης υποδοχής, δηλαδή και στην Ελλάδα, θα έχει τραγικές συνέπειες και ως προς το προσφυγικό και ως προς το δημόσιο χρέος.
Πώς κρίνετε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο, τελειώνει για τη χώρα η εποχή των Μνημονίων;
Με όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση δεν τελειώνει για τη χώρα η εποχή της λιτότητας. Το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" είναι παραμύθι για εσωτερική ή καλύτερα εσωκομματική κατανάλωση όπως ήταν και το «προεκλογικό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Η κυβέρνηση μετά το πρόσφατο Eurogroup μίλησε για «οριστική έξοδο από την λιτότητα», ενώ έχει υπογράψει σκληρά μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια. Με την υπογραφή της κυβέρνησης, τον Αύγουστο μπαίνουμε στην εποχή της ενισχυμένης τριμηνιαίας εποπτείας, της συνέχισης της υπερφορολόγησης, της νέας περικοπής των συντάξεων, της μείωσης του αφορολόγητου, του αυξημένου ΕΝΦΙΑ και της μακροχρόνιας υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας. Τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα θα συνεχίσουν να υποφέρουν από την παρατεταμένη λιτότητα. Διέξοδος από το αδιέξοδο υπάρχει αλλά χρειάζεται σχέδιο εθνικής συνεννόησης, γενναία αλλαγή πολιτικής, με έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη και στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και στη ρήξη με κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές. Αλλιώς η κρίση συνεχώς θα ανακυκλώνεται.
Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες παραδοχές του κ. Τσίπρα για το δημοψήφισμα του 2015;
Ο κ. Τσίπρας είπε για το δημοψήφισμα ότι «εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα». Μα η γνώση υπήρχε και ήταν συσσωρευμένη από τα χρόνια της κρίσης, απλώς ο κ. Τσίπρας την αρνιόταν υιοθετώντας το πολωτικό σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί». Ταυτοχρόνως υπήρχε απόλυτη άγνοια για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, άγνοια που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα του Τσίπρα «θα χτυπάμε τα νταούλια και οι Ευρωπαίοι θα χορεύουν» και κορυφώθηκε με την επιλογή Βαρουφάκη στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.
O κ. Τσίπρας στο ελληνικό Κοινοβούλιο μίλησε για «αυταπάτες», όμως ξέχασε να πει ότι οι αυταπάτες αυτές είχαν και έχουν δυσθεώρητο κόστος για την ελληνική οικονομία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, δεν είναι το παρελθόν αλλά το παρόν. Ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας αλλά λέει στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα και άλλα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις στο πρόσφατο κυβερνητικό σόου για το χρέος μίλησε με μία εσωστρεφή ρητορική που έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν του για τους «τεχνοκράτες τους ξένους». Αδυνατώ να παρακολουθήσω αυτές τις ψευδομεταμορφώσεις αναλόγως του ακροατηρίου. Σήμερα η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί αξιοπιστία, υπευθυνότητα και προοδευτικές πολιτικές για την υπέρβαση της κρίσης.
Η συμφωνία για το Μακεδονικό προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις και ρωγμές στο Κίνημα Αλλαγής. Τι έφταιξε; Ποια είναι η δική σας εξήγηση;
Δεν είπαμε ποτέ ότι το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και της δημιουργίας μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης είναι εύκολο, απαιτεί πολιτικές συνθέσεις ώστε να υπηρετήσουμε την απαίτησή του προοδευτικού κόσμου για πολιτική ενότητα. Κόμματα και κινήσεις του χώρου που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες έχουμε πάρει την πρωτοβουλία συσπείρωσης με στόχο έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου. Στο Μακεδονικό είχαμε συμφωνήσει επί της αρχής με διαδοχικές αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής ότι επιδιώκουμε τη λύση στη βάση σύνθετης ονομασίας erga omnes, με συνταγματική αναθεώρηση και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τα ζητήματα αλυτρωτισμού μέσω μίας διεθνούς συμφωνίας.
Μόλις επιτεύχθηκε η συμφωνία, επί της ερμηνείας της πράγματι υπήρξαν διαφορετικές αναγνώσεις. Η θέση της ΔΗΜΑΡ και η δική μου και είναι ότι η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει σημαντικά σημεία που ανταποκρίνονται στην εθνική γραμμή ώστε να επιλυθεί το ζήτημα. Συγκεκριμένα, προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος με δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία, όπως το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας, εξ ου και οι διαφορετικές εκτιμήσεις. Είναι βέβαια δεδομένο ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό αποτελεί ένα συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά, ούτε τη χώρα μας ούτε τη FYROM. Παράταση όμως του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία».
Η κυβέρνηση λέει ότι αν μετά την ψήφιση της συμφωνίας τεθεί θέμα αμφισβήτησης της, τότε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Τι λέτε;
Μικροπολιτικά παιχνίδια με τα εθνικά θέματα δεν επιτρέπονται. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων δημιουργούν υποψίες για μια ίντριγκα όπου οι ΑΝΕΛ θα φύγουν από την πόρτα και θα ξαναμπούν την επόμενη ημέρα από το παράθυρο. Εφόσον έλθει η συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή και υπερψηφιστεί και διαπιστωθεί ότι σε ένα τέτοιο μείζων εθνικό θέμα δεν υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία με τον ένα κυβερνητικό εταίρο να καταψηφίζει, τότε αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.
Εξάλλου θα βρισκόμαστε ήδη στον τέταρτο χρόνο της θητείας αυτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν αντίθετα μετά την επικύρωση η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και την δώσουν οι ΑΝΕΛ και συνεχίσουν να συγκυβερνούν, θα πρόκειται για το άκρο άωτο του πολιτικού αμοραλισμού και τον πλήρη ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι δυνατόν να μην αναλαμβάνει καμία δέσμευση εκ μέρους του και να ζητάει υπεύθυνη στάση μόνο από την αντιπολίτευση. Για αυτό η ψήφιση της συμφωνίας, όταν και εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται με την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών, με δεδομένο μάλιστα ότι σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία.
Υπάρχουν και ποιοι είναι, κατά τη γνώμη σας, οι τρόποι για να ξεπεραστεί η κρίση στο Κίνημα Αλλαγής; Ξανακολλάει το γυαλί;
Είναι δύσκολο αλλά πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Οι πολίτες επαναδραστηριοποιήθηκαν για μία σύγχρονη παράταξη που θα απευθύνεται στο παρόν και στο μέλλον, όχι για μία επιστροφή στο παρελθόν. Είναι ευθύνη όλων μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Αναλάβαμε ένα μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα. Πρώτη φορά ενώνονται δυνάμεις υπαρκτές, κομματικές και κοινοβουλευτικές, σε μια κοινή πορεία. Και θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, για να πάμε όλοι μαζί μπροστά.
Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένο τον πλουραλισμό, θα πρέπει να γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια συνθέσεων. Δεν μπορεί η εντολή να είναι για ενότητα και να προχωρήσουμε όλοι μαζί με τις αναγκαίες συνθέσεις και αυτό να μην υλοποιείται. Να αφεθούν στην άκρη οι αλαζονικές συμπεριφορές που δεν προκύπτουν από αντικειμενικά δεδομένα, αλλά και να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα μπροστά μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις και προσωπικές στρατηγικές που δεν υπηρετούν το στόχο για την συγκρότηση μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης.
Ο δρόμος που ανοίξαμε για μία ενωμένη και ανανεωμένη Κεντροαριστερά είχε και έχει ανηφόρες, εμπόδια και στροφές, αλλά οφείλουμε να πετύχουμε την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να δώσουμε προοδευτικές λύσεις στην κοινωνία. Να προχωρήσουμε μπροστά βάζοντας το συλλογικό πάνω από το ατομικό. Η Δημοκρατική Αριστερά, όπως συνέβαλε αποφασιστικά στη συσπείρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έτσι και τώρα θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια ώστε να προστατεύσει τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής για να προχωρήσουμε συνθετικά και δυναμικά μπροστά.
Υπάρχει αμφισβήτηση για τη Φώφη Γεννηματά;
Το Κίνημα Αλλαγής έχει Πρόεδρο την Φώφη Γεννηματά που εκλέχθηκε μόλις πριν επτά μήνες. Χιλιάδες πολίτες με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία έδωσαν στήριξη στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς. Ανέδειξαν πρόεδρο και ταυτόχρονα έδωσαν ισχυρή εντολή για έναν νέο ευρύτερο φορέα. Το αποτύπωμα του Νοεμβρίου δεν μπορεί να σβηστεί. Ούτε με την αμφισβήτηση της ηγετικής λύσης στην κορυφή ούτε με την επαναφορά σε ένα σχήμα «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις».
Η διαδικασία εκλογής επικεφαλής ήταν ταυτόχρονα και ένα μήνυμα για ενότητα και υπέρβαση του παρελθόντος. Αυτό συνομολογήθηκε από όλους όσοι έλαβαν μέρος στις διαδικασίες για την εκλογή επικεφαλής. Και πρέπει όλοι να το τηρήσουμε. Ταυτοχρόνως έγινε η επιλογή για έναν πολυκομματικό μεταβατικό φορέα από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και του ΚΙΔΗΣΟ παρά τη δική μου διαφορετική θέση και της ΔΗΜΑΡ για άμεση δημιουργία ενιαίου φορέα. Όσοι το επέλεξαν γνώριζαν ότι η απόφαση για τη διατήρηση του πολυκομματικού χαρακτήρα του νέου φορέα θα έχει πρόσθετες δυσχέρειες διαβούλευσης, αλλά αυτή είναι τελικά η ρεαλιστική δυνατότητα των πραγμάτων.
Το ζήτημα είναι να αναζητούνται συνθέσεις. Να μην κυριαρχεί δηλαδή η αντίληψη της επιβολής αλλά του δημιουργικού και πολυσυλλεκτικού πλουραλισμού. Γιατί το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και διευρυμένη Κεντροαριστερά χωρίς το «Ποτάμι», την ΔΗΜΑΡ και άλλες μη πασοκογενείς συλλογικότητες δεν μπορεί να υπάρξει καθώς θα αποδυναμώνεται η εικόνα ενός νέου ευρύτερου φορέα. Για αυτό οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών για έναν ισχυρό φορέα με στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.
Συμμερίζεσθε την εκτίμηση ότι υπάρχουν αγεφύρωτες απόψεις για τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής; Αν δηλαδή θα στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα «διευκολύνει» τη Ν.Δ.;
Διαφορετικές απόψεις μπορεί να υπάρχουν, αγεφύρωτες όχι δεν το συμμερίζομαι. Οφείλουμε να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τις διαφορετικές ευαισθησίες για την πολιτική των συμμαχιών όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο φορέας της Κεντροαριστεράς θα συνεχίζει να κινείται σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό πεδίο τόσο με τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την συντηρητική παλινόρθωση της Ν.Δ. Αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική σημαίνει ότι χαράσσεις πολιτική με βάση τις θέσεις σου και όχι ετεροπροσδιοριζόμενος.
Ο χώρος μας, το Κίνημα Αλλαγής, οφείλει να μείνει αταλάντευτα προσηλωμένος στην επιλογή για πολιτική αυτονομία, την οποία και πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά όχι μόνο απέναντι στις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές αλλά απέναντι και στον απαράδεκτο τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση η Ν.Δ. Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκπέμπει σήματα παράλληλης πορείας με τη Ν.Δ.
Με την πολιτική μας αυτονομία, θα ενισχύσουμε την ταυτότητά μας. Γι' αυτό θα μας εμπιστευθούν οι πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν τις προτάσεις μας και θα υπηρετούν την εθνική συνεννόηση. Αναδεικνύοντας το προοδευτικό πρόγραμμά μας και εξειδικεύοντας τις πολιτικές μας θέσεις. Με βάση το πρόγραμμά μας και την πολιτική μας ταυτότητα θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και να επιβάλουμε την αναγκαία εθνική συνεννόηση.
Πώς σχολιάζετε τον ισχυρισμό ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι και θα παραμείνει ανταγωνιστικό με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς στο όνομα του εθνικού συμφέροντος δεν θα πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία για το χρέος;
Σταθερή μου θέση είναι ότι οφείλουμε σε όλες τις αποφάσεις μας να βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό χωρίς να μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στην έξοδο από την κρίση. Δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο πράττουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. στην οικονομία και στο Μακεδονικό, αντίστοιχα. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση των αδιεξόδων της οικονομικής του πολιτικής η δε Ν.Δ. υποχωρεί στον «δεξιό» εθνικολαϊκισμό σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Να σας θυμίσω ότι ο χώρος μας το 2015 έβαλε πλάτη για να μην βγει η χώρα από την Ευρωζώνη λόγω των καιροσκοπικών επιλογών του κ. Τσίπρα.
Σήμερα η κυβέρνηση δυστυχώς έχει προτεραιότητα τα μικροπολιτικά παιχνίδια αντί για το εθνικό συμφέρον και έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τα επαχθή μέτρα και τις συμφωνίες που υπογράφει με τους εταίρους. Συνεπώς όσον αφορά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, είναι προφανές για εμάς ότι με αυτή, η χώρα εντάσσεται σε μόνιμο καθεστώς λιτότητας, υπερβολικών πλεονασμάτων και εποπτείας χωρίς ουσιαστική αναδιάρθρωση και επίλυση του χρέους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
ΑΜΠΕ/Μιχάλης Μιχαήλ
«The New Daily Mail»
TheNewDailyMail
Ο κ. Θεοχαρόπουλος επικρίνει τον κ
Σχετικά με την συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι είναι θετική παρά τα λίγα επιμέρους αρνητικά της στοιχεία για την ιθαγένεια και τη γλώσσα, ενώ επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα συμβιβασμό ανάμεσα στους δύο χώρες, υποραμμίζει ότι «παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος "Μακεδονία"».
Σχετικά με την ψηφοφορία στη Βουλή, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναφέρει ότι «όταν και εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται με τη δέσμευση τού πρωθυπουργού ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών με δεδομένο μάλιστα ότι σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία».
Αναφορικά με τις διαφωνίες και τη κρίση στο Κίνημα Αλλαγής, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, απευθύνει έκκληση «να προχωρήσουμε μπροστά βάζοντας το συλλογικό πάνω από το ατομικό», ενώ δεσμεύεται ότι η ΔΗΜΑΡ θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια ώστε να προστατεύσει τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής για να προχωρήσει συνθετικά και δυναμικά μπροστά. «Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και διευρυμένη Κεντροαριστερά χωρίς το "Ποτάμι", τη ΔΗΜΑΡ και άλλες μη πασοκογενείς συλλογικότητες δεν μπορεί να υπάρξει καθώς θα αποδυναμώνεται η εικόνα ενός νέου ευρύτερου φορέα», υπογραμμίζει.
Πώς εκτιμάτε τις εξελίξεις στο Eurogroup; Είναι δικαιολογημένη η ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις αποφάσεις για το χρέος και την μεταμνημονιακή περίοδο;
Οι φιέστες και οι πανηγυρισμοί είναι εντελώς ακατανόητοι σε ένα θέμα που απαιτείται υπευθυνότητα και να ειπωθεί επιτέλους η αλήθεια στον ελληνικό λαό. Δεν δικαιολογούνται ούτε κατ΄ ελάχιστον από τα δεδομένα και την πραγματικότητα. Το Ζάππειο είχε τη σημειολογία του, καθώς περάσαμε από τον αντιπολιτευτικό λαϊκισμό των Ζαππείων του Σαμαρά στον κυβερνητικό λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εγώ δεν θα πω ότι «η επιμήκυνση για το χρέος είναι ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε» όπως έλεγε ο Τσίπρας το 2012, χωρίς καν να πει σήμερα ένα γενναίο mea culpa. H επιμήκυνση δέκα χρόνων για το χρέος που συμφωνήθηκε είναι ένα βήμα, αλλά δεν συνιστά λύση για το χρέος. Στο πρόσφατο Eurogroup δεν υιοθετήθηκε ούτε καν η γαλλική πρόταση για την εισαγωγή ενός μηχανισμού που θα συνδέει το ρυθμό αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη.
Η πρόταση αυτή αν και είχε ενσωματωθεί πριν ένα χρόνο στο «πακέτο» των μεσοπρόθεσμων μέτρων «ξεχάσθηκε» στο πρόσφατο Eurogroup. Αντιθέτως επιβαρυνθήκαμε δυσανάλογα για δεκαετίες. Οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα παραμένουν, 3,5% ως το 2022 και 2,2% ως το 2060. Οι συντάξεις θα περικοπούν και το αφορολόγητο θα μειωθεί. Βλέπετε κάποιον επαρκή λόγο για ρωμαϊκούς θριάμβους; Και κάτι ακόμη, ελπίζω να μην ισχύουν ούτε καν ως σκέψη οι φήμες για διασύνδεση του προσφυγικού με την διαπραγμάτευση για το χρέος. Γιατί οποιαδήποτε δυσμενής απόφαση στο προσφυγικό που θα εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στη χώρα πρώτης υποδοχής, δηλαδή και στην Ελλάδα, θα έχει τραγικές συνέπειες και ως προς το προσφυγικό και ως προς το δημόσιο χρέος.
Πώς κρίνετε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο, τελειώνει για τη χώρα η εποχή των Μνημονίων;
Με όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση δεν τελειώνει για τη χώρα η εποχή της λιτότητας. Το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" είναι παραμύθι για εσωτερική ή καλύτερα εσωκομματική κατανάλωση όπως ήταν και το «προεκλογικό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Η κυβέρνηση μετά το πρόσφατο Eurogroup μίλησε για «οριστική έξοδο από την λιτότητα», ενώ έχει υπογράψει σκληρά μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια. Με την υπογραφή της κυβέρνησης, τον Αύγουστο μπαίνουμε στην εποχή της ενισχυμένης τριμηνιαίας εποπτείας, της συνέχισης της υπερφορολόγησης, της νέας περικοπής των συντάξεων, της μείωσης του αφορολόγητου, του αυξημένου ΕΝΦΙΑ και της μακροχρόνιας υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας. Τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα θα συνεχίσουν να υποφέρουν από την παρατεταμένη λιτότητα. Διέξοδος από το αδιέξοδο υπάρχει αλλά χρειάζεται σχέδιο εθνικής συνεννόησης, γενναία αλλαγή πολιτικής, με έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη και στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και στη ρήξη με κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές. Αλλιώς η κρίση συνεχώς θα ανακυκλώνεται.
Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες παραδοχές του κ. Τσίπρα για το δημοψήφισμα του 2015;
Ο κ. Τσίπρας είπε για το δημοψήφισμα ότι «εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα». Μα η γνώση υπήρχε και ήταν συσσωρευμένη από τα χρόνια της κρίσης, απλώς ο κ. Τσίπρας την αρνιόταν υιοθετώντας το πολωτικό σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί». Ταυτοχρόνως υπήρχε απόλυτη άγνοια για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, άγνοια που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα του Τσίπρα «θα χτυπάμε τα νταούλια και οι Ευρωπαίοι θα χορεύουν» και κορυφώθηκε με την επιλογή Βαρουφάκη στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.
O κ. Τσίπρας στο ελληνικό Κοινοβούλιο μίλησε για «αυταπάτες», όμως ξέχασε να πει ότι οι αυταπάτες αυτές είχαν και έχουν δυσθεώρητο κόστος για την ελληνική οικονομία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, δεν είναι το παρελθόν αλλά το παρόν. Ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας αλλά λέει στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα και άλλα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις στο πρόσφατο κυβερνητικό σόου για το χρέος μίλησε με μία εσωστρεφή ρητορική που έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν του για τους «τεχνοκράτες τους ξένους». Αδυνατώ να παρακολουθήσω αυτές τις ψευδομεταμορφώσεις αναλόγως του ακροατηρίου. Σήμερα η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί αξιοπιστία, υπευθυνότητα και προοδευτικές πολιτικές για την υπέρβαση της κρίσης.
Η συμφωνία για το Μακεδονικό προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις και ρωγμές στο Κίνημα Αλλαγής. Τι έφταιξε; Ποια είναι η δική σας εξήγηση;
Δεν είπαμε ποτέ ότι το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και της δημιουργίας μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης είναι εύκολο, απαιτεί πολιτικές συνθέσεις ώστε να υπηρετήσουμε την απαίτησή του προοδευτικού κόσμου για πολιτική ενότητα. Κόμματα και κινήσεις του χώρου που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες έχουμε πάρει την πρωτοβουλία συσπείρωσης με στόχο έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου. Στο Μακεδονικό είχαμε συμφωνήσει επί της αρχής με διαδοχικές αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής ότι επιδιώκουμε τη λύση στη βάση σύνθετης ονομασίας erga omnes, με συνταγματική αναθεώρηση και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τα ζητήματα αλυτρωτισμού μέσω μίας διεθνούς συμφωνίας.
Μόλις επιτεύχθηκε η συμφωνία, επί της ερμηνείας της πράγματι υπήρξαν διαφορετικές αναγνώσεις. Η θέση της ΔΗΜΑΡ και η δική μου και είναι ότι η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει σημαντικά σημεία που ανταποκρίνονται στην εθνική γραμμή ώστε να επιλυθεί το ζήτημα. Συγκεκριμένα, προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος με δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία, όπως το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας, εξ ου και οι διαφορετικές εκτιμήσεις. Είναι βέβαια δεδομένο ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό αποτελεί ένα συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά, ούτε τη χώρα μας ούτε τη FYROM. Παράταση όμως του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία».
Η κυβέρνηση λέει ότι αν μετά την ψήφιση της συμφωνίας τεθεί θέμα αμφισβήτησης της, τότε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Τι λέτε;
Μικροπολιτικά παιχνίδια με τα εθνικά θέματα δεν επιτρέπονται. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων δημιουργούν υποψίες για μια ίντριγκα όπου οι ΑΝΕΛ θα φύγουν από την πόρτα και θα ξαναμπούν την επόμενη ημέρα από το παράθυρο. Εφόσον έλθει η συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή και υπερψηφιστεί και διαπιστωθεί ότι σε ένα τέτοιο μείζων εθνικό θέμα δεν υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία με τον ένα κυβερνητικό εταίρο να καταψηφίζει, τότε αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.
Εξάλλου θα βρισκόμαστε ήδη στον τέταρτο χρόνο της θητείας αυτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν αντίθετα μετά την επικύρωση η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και την δώσουν οι ΑΝΕΛ και συνεχίσουν να συγκυβερνούν, θα πρόκειται για το άκρο άωτο του πολιτικού αμοραλισμού και τον πλήρη ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι δυνατόν να μην αναλαμβάνει καμία δέσμευση εκ μέρους του και να ζητάει υπεύθυνη στάση μόνο από την αντιπολίτευση. Για αυτό η ψήφιση της συμφωνίας, όταν και εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται με την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών, με δεδομένο μάλιστα ότι σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία.
Υπάρχουν και ποιοι είναι, κατά τη γνώμη σας, οι τρόποι για να ξεπεραστεί η κρίση στο Κίνημα Αλλαγής; Ξανακολλάει το γυαλί;
Είναι δύσκολο αλλά πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Οι πολίτες επαναδραστηριοποιήθηκαν για μία σύγχρονη παράταξη που θα απευθύνεται στο παρόν και στο μέλλον, όχι για μία επιστροφή στο παρελθόν. Είναι ευθύνη όλων μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Αναλάβαμε ένα μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα. Πρώτη φορά ενώνονται δυνάμεις υπαρκτές, κομματικές και κοινοβουλευτικές, σε μια κοινή πορεία. Και θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, για να πάμε όλοι μαζί μπροστά.
Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένο τον πλουραλισμό, θα πρέπει να γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια συνθέσεων. Δεν μπορεί η εντολή να είναι για ενότητα και να προχωρήσουμε όλοι μαζί με τις αναγκαίες συνθέσεις και αυτό να μην υλοποιείται. Να αφεθούν στην άκρη οι αλαζονικές συμπεριφορές που δεν προκύπτουν από αντικειμενικά δεδομένα, αλλά και να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα μπροστά μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις και προσωπικές στρατηγικές που δεν υπηρετούν το στόχο για την συγκρότηση μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης.
Ο δρόμος που ανοίξαμε για μία ενωμένη και ανανεωμένη Κεντροαριστερά είχε και έχει ανηφόρες, εμπόδια και στροφές, αλλά οφείλουμε να πετύχουμε την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να δώσουμε προοδευτικές λύσεις στην κοινωνία. Να προχωρήσουμε μπροστά βάζοντας το συλλογικό πάνω από το ατομικό. Η Δημοκρατική Αριστερά, όπως συνέβαλε αποφασιστικά στη συσπείρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έτσι και τώρα θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια ώστε να προστατεύσει τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής για να προχωρήσουμε συνθετικά και δυναμικά μπροστά.
Υπάρχει αμφισβήτηση για τη Φώφη Γεννηματά;
Το Κίνημα Αλλαγής έχει Πρόεδρο την Φώφη Γεννηματά που εκλέχθηκε μόλις πριν επτά μήνες. Χιλιάδες πολίτες με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία έδωσαν στήριξη στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς. Ανέδειξαν πρόεδρο και ταυτόχρονα έδωσαν ισχυρή εντολή για έναν νέο ευρύτερο φορέα. Το αποτύπωμα του Νοεμβρίου δεν μπορεί να σβηστεί. Ούτε με την αμφισβήτηση της ηγετικής λύσης στην κορυφή ούτε με την επαναφορά σε ένα σχήμα «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις».
Η διαδικασία εκλογής επικεφαλής ήταν ταυτόχρονα και ένα μήνυμα για ενότητα και υπέρβαση του παρελθόντος. Αυτό συνομολογήθηκε από όλους όσοι έλαβαν μέρος στις διαδικασίες για την εκλογή επικεφαλής. Και πρέπει όλοι να το τηρήσουμε. Ταυτοχρόνως έγινε η επιλογή για έναν πολυκομματικό μεταβατικό φορέα από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και του ΚΙΔΗΣΟ παρά τη δική μου διαφορετική θέση και της ΔΗΜΑΡ για άμεση δημιουργία ενιαίου φορέα. Όσοι το επέλεξαν γνώριζαν ότι η απόφαση για τη διατήρηση του πολυκομματικού χαρακτήρα του νέου φορέα θα έχει πρόσθετες δυσχέρειες διαβούλευσης, αλλά αυτή είναι τελικά η ρεαλιστική δυνατότητα των πραγμάτων.
Το ζήτημα είναι να αναζητούνται συνθέσεις. Να μην κυριαρχεί δηλαδή η αντίληψη της επιβολής αλλά του δημιουργικού και πολυσυλλεκτικού πλουραλισμού. Γιατί το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και διευρυμένη Κεντροαριστερά χωρίς το «Ποτάμι», την ΔΗΜΑΡ και άλλες μη πασοκογενείς συλλογικότητες δεν μπορεί να υπάρξει καθώς θα αποδυναμώνεται η εικόνα ενός νέου ευρύτερου φορέα. Για αυτό οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών για έναν ισχυρό φορέα με στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.
Συμμερίζεσθε την εκτίμηση ότι υπάρχουν αγεφύρωτες απόψεις για τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής; Αν δηλαδή θα στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα «διευκολύνει» τη Ν.Δ.;
Διαφορετικές απόψεις μπορεί να υπάρχουν, αγεφύρωτες όχι δεν το συμμερίζομαι. Οφείλουμε να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τις διαφορετικές ευαισθησίες για την πολιτική των συμμαχιών όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο φορέας της Κεντροαριστεράς θα συνεχίζει να κινείται σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό πεδίο τόσο με τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την συντηρητική παλινόρθωση της Ν.Δ. Αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική σημαίνει ότι χαράσσεις πολιτική με βάση τις θέσεις σου και όχι ετεροπροσδιοριζόμενος.
Ο χώρος μας, το Κίνημα Αλλαγής, οφείλει να μείνει αταλάντευτα προσηλωμένος στην επιλογή για πολιτική αυτονομία, την οποία και πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά όχι μόνο απέναντι στις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές αλλά απέναντι και στον απαράδεκτο τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση η Ν.Δ. Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκπέμπει σήματα παράλληλης πορείας με τη Ν.Δ.
Με την πολιτική μας αυτονομία, θα ενισχύσουμε την ταυτότητά μας. Γι' αυτό θα μας εμπιστευθούν οι πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν τις προτάσεις μας και θα υπηρετούν την εθνική συνεννόηση. Αναδεικνύοντας το προοδευτικό πρόγραμμά μας και εξειδικεύοντας τις πολιτικές μας θέσεις. Με βάση το πρόγραμμά μας και την πολιτική μας ταυτότητα θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και να επιβάλουμε την αναγκαία εθνική συνεννόηση.
Πώς σχολιάζετε τον ισχυρισμό ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι και θα παραμείνει ανταγωνιστικό με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς στο όνομα του εθνικού συμφέροντος δεν θα πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία για το χρέος;
Σταθερή μου θέση είναι ότι οφείλουμε σε όλες τις αποφάσεις μας να βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό χωρίς να μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στην έξοδο από την κρίση. Δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο πράττουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. στην οικονομία και στο Μακεδονικό, αντίστοιχα. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση των αδιεξόδων της οικονομικής του πολιτικής η δε Ν.Δ. υποχωρεί στον «δεξιό» εθνικολαϊκισμό σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Να σας θυμίσω ότι ο χώρος μας το 2015 έβαλε πλάτη για να μην βγει η χώρα από την Ευρωζώνη λόγω των καιροσκοπικών επιλογών του κ. Τσίπρα.
Σήμερα η κυβέρνηση δυστυχώς έχει προτεραιότητα τα μικροπολιτικά παιχνίδια αντί για το εθνικό συμφέρον και έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τα επαχθή μέτρα και τις συμφωνίες που υπογράφει με τους εταίρους. Συνεπώς όσον αφορά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, είναι προφανές για εμάς ότι με αυτή, η χώρα εντάσσεται σε μόνιμο καθεστώς λιτότητας, υπερβολικών πλεονασμάτων και εποπτείας χωρίς ουσιαστική αναδιάρθρωση και επίλυση του χρέους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
ΑΜΠΕ/Μιχάλης Μιχαήλ
«The New Daily Mail»
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Χίος: Καθάρισαν την Κρίνα οι πυροσβέστες που τη «φρουρούν»
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παρθένα Ζωή: Το μεγάλο φινάλε...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ