2018-06-26 10:48:04
Φωτογραφία για Άκανθα φτέρνας: Αιτίες και αντιμετώπιση
 

Η άκανθα φτέρνας είναι ένα ασβεστοποιημένο σημείο στο οστό της φτέρνας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο και δυσκολία όταν προσπαθείτε να κινήσετε το πόδι σας.

Η άκανθα φτέρνας μπορεί να οφείλεται σε κακή στάση του σώματος, σε ακατάλληλα ή άβολα παπούτσια ή σε οτιδήποτε άλλο επηρεάζει την περιοχή της φτέρνας. Στο σημερινό άρθρο θα σας πούμε περισσότερα για την άκανθα φτέρνας, τις αιτίες της και τους διαθέσιμους τρόπους αντιμετώπισής της.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την άκανθα φτέρνας

Ο πόνος είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της άκανθας φτέρνας, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η φλεγμονή στο συγκεκριμένο σημείο, τόσο επιδεινώνεται ο πόνος. Η άκανθα φτέρνας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πελματιαία απονευρωσίτιδα και δυσφορία που ακτινοβολεί σε όλο το πέλμα και στα δάχτυλα των ποδιών.

Οι γιατροί μπορούν να κάνουν διάγνωση με μια απλή ακτινογραφία.


Ωστόσο μπορείτε να αναγνωρίσετε την άκανθα φτέρνας με μια ματιά, επειδή είναι ένα μικρό εξόγκωμα που προκαλείται από τη συσσώρευση ασβεστίου στη φτέρνα.

Οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που επηρεάζουν τη φτέρνα σας κάθε μέρα αποτελούν την κύρια αιτία του συγκεκριμένου προβλήματος. Η άκανθα φτέρνας συνδέεται επίσης με το υπερβολικό βάρος, την πλατυποδία ή την κοιλοποδία και τα προβλήματα με τον αχίλλειο τένοντα.

Η συνεχής ή υπερβολική διάταση της πελματιαίας περιτονίας (του ιστού που περιβάλλει τους μυς του πέλματός σας) μπορεί να προκαλέσει πόνο και να πυροδοτήσει την εμφάνιση άκανθας φτέρνας. Όταν προσπαθείτε να στηρίξετε το βάρος σας στις φτέρνες σας, πονάτε και είναι αδύνατον να μείνετε όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Ποδιατρικής Αθλιατρικής, το σώμα σας προσπαθεί να θεραπεύσει τον τραυματισμό όταν η πελματιαία περιτονία αποσυνδέεται από το μυ, έτσι μεταφέρεται ασβέστιο στο συγκεκριμένο σημείο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Όταν εναποτίθεται περισσότερο ασβέστιο από όσο πρέπει, το αποτέλεσμα είναι η άκανθα φτέρνας.

Η ίδια η άκανθα δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Αυτό που προκαλεί πόνο είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα στο εσωτερικό της φτέρνας σας, αλλά μπορεί να πονάτε και σε οποιοδήποτε από τα πέντε μετατάρσια οστά σας (τα δάχτυλα των ποδιών).

Η αίσθηση μοιάζει με μικρά τρυπήματα και εξαφανίζεται όταν δεν στέκεστε όρθιοι.

Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε την άκανθα φτέρνας

Για να προλάβετε την άκανθα φτέρνας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε την εμφάνιση πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Ένας γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή εξέταση που ποδιού σας με τη βοήθεια της πελματογραφίας. Θα αξιολογήσει τα σημεία καταπόνησης και τις ανισορροπίες των πελμάτων σας όταν περπατάτε προκειμένου να εξουδετερωθούν και να βελτιστοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο στηρίζετε το σώμα σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η άκανθα φτέρνας δεν μπορεί να θεραπευτεί μέσα σε μια νύχτα. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και συνεχή προσπάθεια εκ μέρους σας. Στο μεταξύ, μερικοί από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής είναι οι εξής:

Πάγος

Βάζετε πάγο στα σημεία γύρω από τις φτέρνες σας για δεκαπέντε λεπτά τουλάχιστον, δύο φορές τη μέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά παγάκια απευθείας ή μια τσάντα κατάψυξης.

Μερικοί άνθρωποι κυλούν τα πέλματά τους πάνω σε ένα κρύο κουτάκι αναψυκτικού ή ένα παγωμένο μπουκάλι.

Ξεκουράζετε τα πόδια σας

Είναι σημαντικό να ξεκουράζετε κάπως τα πόδια σας. Προσπαθείτε να τα κρατάτε ψηλά κάθε μερικά λεπτά κατά τη διάρκεια της μέρας και να κοιμάστε με ένα μαξιλάρι κάτω από τις φτέρνες σας τη νύχτα. Αυτό συμβάλλει στη μείωση της πίεσης στις φτέρνες έτσι ώστε να ξεκουράζεστε καλύτερα.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αλλάξετε μερικές από τις καθημερινές σας συνήθειες. Αν αθλείστε, για παράδειγμα, αποφύγετε τις ασκήσεις υψηλής έντασης ή την υπερβολική άσκηση πίεσης στα πέλματά σας.

Μπορείτε να επιλέξετε δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, η ποδηλασία ή το περπάτημα ως εναλλακτικές.

Νάρθηκας για τη νύχτα

Μερικές φορές ο ορθοπεδικός συστήνει τη χρήση νάρθηκα. Ο νάρθηκας βοηθάει στη διάταση της πελματιαίας περιτονίας σας ενώ κοιμάστε. Επειδή έχει σχήμα «L», επιτρέπει στο πόδι να παραμένει στην ιδανική θέση.

Αν η κατάστασή σας είναι υπερβολικά οδυνηρή, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε το νάρθηκα και κατά τη διάρκεια της μέρας.

Άσκηση

Αν και είναι αλήθεια ότι μερικά είδη σωματικής δραστηριότητας μπορούν στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν την άκανθα φτέρνας, υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που μπορούν να μειώσουν τα οδυνηρά συμπτώματα και ταυτόχρονα να δυναμώσουν την περιοχή.

Διατάσεις. Σταθείτε απέναντι από έναν τοίχο και στηριχτείτε σε αυτόν με τα χέρια σας. Τοποθετήστε το ένα πόδι πίσω από το άλλο. Λυγίστε ελαφρά το μπροστινό σας γόνατο. Φέρτε τους γοφούς σας προς τον τοίχο και μείνετε σε αυτή τη θέση για δέκα δευτερόλεπτα.

Θα αισθανθείτε ένα τράβηγμα στον αχίλλειο τένοντα, όμως αυτό είναι φυσιολογικό. Επαναλάβετε είκοσι φορές από κάθε πλευρά.

Μια άλλη άσκηση τεντώνει απευθείας την πελματιαία περιτονία. Κάνετε πάντα αυτή την άσκηση πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Σταυρώστε το ένα πόδι πάνω από το γόνατο το άλλου ποδιού. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να τραβήξετε απαλά το πέλμα προς εσάς. Μείνετε σε αυτή τη θέση για δέκα δευτερόλεπτα προτού ξεκουραστείτε. Επαναλάβετε είκοσι φορές από κάθε πλευρά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Πώς να κοιμάστε καλύτερα.

Παπούτσια

Πρώτα απ’όλα είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι φοράτε το σωστό νούμερο παπουτσιών. Μια καλή ώρα να αγοράσετε παπούτσια είναι αργά το απόγευμα ή μετά τη δουλειά, επειδή τότε τα πόδια σας τείνουν να είναι περισσότερο πρησμένα.

Δοκιμάστε τα παπούτσια με το είδος της κάλτσας που φοράτε συνήθως κάθε μέρα. Περπατήστε μέσα στο μαγαζί φορώντας τα και βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να κινείτε κανονικά τα δάχτυλα των ποδιών σας και ότι τα παπούτσια δεν είναι υπερβολικά φαρδιά ή στενά.

Προσπαθείτε να μη φοράτε ψηλά τακούνια αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Αν πρέπει να φοράτε αυτό το είδος παπουτσιών στη δουλειά, μπορείτε να τα μεταφέρετε μέσα σε μια τσάντα και να τα βάζετε όταν φτάνετε στο γραφείο. Αν πρόκειται να βγείτε το μεσημέρι για φαγητό, πάρτε μαζί σας πιο άνετα παπούτσια για να αλλάξετε.

Αν έχετε ήδη άκανθα φτέρνας, μια καλή ιδέα είναι να φοράτε εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους, που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να ταιριάζουν στα παπούτσια σας.

https://meygeia.gr/akantha-fternas-eties-ke-antimetopisi/
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ