2018-06-26 14:27:31
Σε μάστιγα για το κέντρο της Αθήνας εξελίσσεται ο επονομαζόμενος «κλεφτοτουρισμός» με θύματα κυρίως τουρίστες.
Περίπου 150 έως 200 ποινικοί, κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία, καταφθάνουν στην Αθήνα με φθηνές αεροπορικές πτήσεις, διαμένουν για 5-6 ημέρες σε μικρά ξενοδοχεία στο κέντρο της πρωτεύουσας και αρχίζουν τις επιθέσεις στην περιοχή της Ακρόπολης, στην οδό Ερμού, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο κλπ. Μετά από αυτή την εγκληματική εξόρμηση στην χώρα μας επιστρέφουν στην πατρίδα τους με λεία που μπορεί να ξεπερνά τα 5000 ακόμη και τα 15.000 ευρώ. Μια αναχώρηση που μπορεί να καθυστερήσει αν υπάρξει σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ η οποία μόνο μπορεί να σημάνει μία πρόσκαιρη καθυστέρηση δύο τριών ημερών. Αφού είναι δεδομένο ότι θα αφεθεί ελεύθερος μετά από την αυτόφωρη διαδικασία. Κι έτσι πολλοί από τους «ταξιδιώτες των κλοπών» στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να έχουν συλληφθεί μέχρι και 7-8 φορές, χωρίς αυτό να επηρεάζει τις διαρκείς αφίξεις και αναχωρήσεις των οπαδών του «κλεφτοτουρισμού»
Στα αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας - κυρίως σε Ακρόπολη, Νέο Κόσμο, Πετράλωνα Σύνταγμα κλπ - καταγράφονται καθημερινά περίπου 4 - 7 κρούσματα κλοπών καταμεσής του δρόμου με θύματα κυρίως ξένους επισκέπτες της πόλης. Κάθε μήνα στην Ακρόπολη, στα Πετράλωνα και τις γύρω περιοχές καταγράφονται περίπου 150-200 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ πολλά από τα σχετικά συμβάντα παρουσιάζονται - για την αποφυγή γραφειοκρατικών εμπλοκών - ως απλές «απώλειες» των συγκεκριμένων αντικειμένων.
Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει οδηγήσει την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου να αποστείλει - ύστερα και από σχετικό έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών- προ μερικών ημερών στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αλλά και στις Εισαγγελίες Αθηνών και Πειραιώς παραγγελία όπου αναφέρει: «στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας έχει παρατηρηθεί αύξηση τέλεσης αδικημάτων κλοπών τόσο σε βάρος επιχειρηματιών όσο και καταναλωτών και ιδίως τουριστών. Πράξεις που τελούνται επαναλαμβανόμενα από τους ίδιους δράστες οι οποίοι δρουν οργανωμένα και αν κι έχουν συλληφθεί επανειλημμένως για τέλεση κλοπών αφήνονται ελεύθεροι μετά την σύλληψη τους, συνεχίζοντας ανενόχλητοι την ανωτέρω παραβατική συμπεριφορά τους».
Στη συνέχεια ζητά να υπάρξουν δικαστικές ενέργειες που να «πιέσουν» τους δράστες των κλοπών έτσι ώστε να υπάρξουν πιθανόν προφυλακίσεις. Όπως σημειώνει η κυρία Δημητρίου «θα πρέπει ο αρμόδιος εισαγγελέας, όταν γίνεται μνεία στην υποβλητική αναφορά της Αστυνομίας περί του ότι ο προσαγόμενος έχει επανειλημμένως συλληφθεί για τέλεση κλοπών, να διερευνά αυτεπαγγέλτως την ύπαρξη καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος του προσαχθέντος, προκειμένου να αξιολογήσει αν συντρέχει περίπτωση κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια τέλεσης του αδικήματος της κλοπής ώστε σε καταφατική περίπτωση να ασκεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και να παραπέμπει την υπόθεση στον αρμόδιο ανακριτή».
Σημειώνεται ότι στο έγγραφό του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε ότι το 2017, με βάση τον «νόμο Παρασκευόπουλου» είχαν εξέλθει πρόωρα από τις φυλακές 1137 κατηγορούμενοι για κλοπές. Σημειώνεται ότι και στην προαναφερθείσα δικογραφία που σχημάτισε τις τελευταίες ώρες η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών προέκυψε ότι ορισμένοι από τους δράστες που κατέκλεβαν πολίτες στο κέντρο της Αθήνας την τελευταία δεκαετία, είχαν συλληφθεί κατ' επανάληψη. Ομως κανείς δεν περιόριζε την δράση τους. Συμπληρώνεται ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει τις τελευταίες εβδομάδες ειδικό σχέδιο πεζών περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας που οδηγεί σε ορισμένες συλλήψεις. Χωρίς όμως το πρόβλημα να περιορίζεται…
Βασίλης Λαμπρόπουλος - tovima.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ