2018-06-26 17:45:17
του Κώστα Κυράνη - Προέδρου 'Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας
Είναι αλήθεια ότι τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Χώρας μας στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης αλλά και στη πάταξη κάθε εγκληματικής δράσης αποτελώντας τον θεματοφύλακα της εθνικής μας ασφάλειας και της προστασίας του πολίτη.
Σημαντικός ο ρόλος των σκαφών του Λιμενικού Σώματος Ελληνική Ακτοφυλακής ΠΛΣ 615 Κ.Λ.Βόλου και ΠΛΣ 169 Σκοπέλου καθώς τελευταία χρόνια επιχειρούν εναλλάξ στην θαλασσιά περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου συμβάλλοντας στο δύσκολο ρόλο που έχει αναλάβει το Λιμενικό Σώμα να διαφυλάξει την Εθνική μας κυριαρχία προστατεύοντας παράλληλα την ανθρώπινη ζωή σε ξηρά και θάλασσα.
Το ΠΛΣ 169 ναυπηγήθηκε το 2000 και είναι τύπου LAMPRO 57PB με 18,60 μήκος και φέρει 2 μηχανές M.T.U 2.700 Ίππων.
Παραδόθηκε στη Λιμενική Αρχή Σκιάθου προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες των Βορείων Σποράδων καθώς σε αυτήν υπάγονταν διοικητικά και οι υπηρεσίες Σκοπέλου-Γλώσσας και Αλοννήσου.
Όταν η Λιμενική Αρχή Σκοπέλου αναβαθμίστηκε σε Υ/Χ το ΠΛΣ 169 μεταφέρθηκε εκεί καθώς θεωρήθηκε ότι έχοντας ως βάση του τη Σκόπελο θα συμβάλει πιο αποτελεσματικά τόσο στο επιχειρησιακό κομμάτι αλλά και στην προστασία του θαλασσίου πάρκου της Αλοννήσου.
Σήμερα το σκάφος επιχειρεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από την Β.Εύβοια μέχρι τη Χαλκιδική ελέγχοντας νυχθημερόν την ευαίσθητη περιοχή του θαλασσίου πάρκου της Αλοννήσου μέχρι και τη Σκύρο αλλά συνδράμει και στις επιχειρήσεις εντός του Παγασητικού κόλπου.
Εκτός της αρμοδιότητας έλεγχου του Παγασητικού Κόλπου το σκάφος και το πλήρωμά του συμμετέχει συχνά σε επιχειρήσεις διάσωσης συνανθρώπων μας σε κινδυνεύοντα σκάφη, αρκετές οι περιπτώσεις εμπλοκής σε επιχειρήσεις λαθρομεταναστών, λαθραίας διακίνησης τσιγάρων, κατά της μάστιγας των ναρκωτικών αλλά και στη προστασία της αλιείας παρουσιάζοντας καθημερινή και έντονη δραστηριότητα στη μάχη κατά της εγκληματικότητας που σε συνδυασμό με τους προγραμματισμένους υπηρεσιακούς ελέγχους και τις κινήσεις στο πλαίσιο των δράσεων του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ είναι κατανοητό σε όλους ότι το υπάρχον πλήρωμα υπερβάλει εαυτόν.
Τα εν λόγω σκάφη του Λιμενικού Σώματος ουκ ολίγες φορές αποτέλεσαν τη γέφυρα σωτηρίας συνανθρώπων μας που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας και έπρεπε να μεταφερθούν από τα νησιά των Β. Σποράδων στο Βόλο.
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τον ρόλο που επιτελούν τα μικρότερα (φουσκωτά) σκάφη που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και ανήκουν στη δύναμη των Λιμενικών Αρχών της Αγίας Κυριακής Τρικέρων ,του Αγιοκάμπου ,της Αμαλιάπολης ,της Στυλίδας ,της Γλύφας ,του Αγίου Κωνσταντίνου και της Σκάλας Αταλάντης καλύπτοντας μία τεράστια έκταση ακτογραμμής από τα όρια της Πιερίας, τον Παγασητικό και τον Ευβοϊκό κόλπο.
Εδώ θα προσθέσουμε και την τεράστια συνδρομή των ανάλογων σκαφών που δραστηριοποιούνται στα νησιά των Β.Σποράδων (Σκιάθο –Σκόπελο-Αλλόνησο)
Είναι όμως γεγονός όμως ότι όσα μπορούν να γραφούν σε λίγες γραμμές για την προσφορά του πληρωμάτων των σκαφών απαιτούν στην πραγματικότητα χιλιάδες ώρες αφοσίωσης , επαγρύπνησης και ανιδιοτελούς προσφοράς.
Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι η αναγνώριση των πολιτών της χώρας μας και η εκτίμηση της προσφοράς των Λιμενικών έχει ως αφετηρία τα σκάφη και τα πληρώματά τους .
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ευγένεια, δεν είναι η υψηλή καταγωγή, αλλά η καλλιεργημένη ψυχή
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι θα συμβεί αν κοιμηθείτε γυμνοί;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ