2018-06-27 00:38:05
Φωτογραφία για Ενίσχυση 195 εκατ. ευρώ στη δημόσια δαπάνη για την υγεία σε βάθος... τετραετίας
Παρουσιάστηκε το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ για την υποστήριξη του ΕΣΥ

Newsbomb.gr

Ενίσχυση 195 εκατ. ευρώ στη δημόσια δαπάνη για την υγεία, όμως σε βάθος τετραετίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα του συνεδρίου «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Εξοπλισμός: Σύγχρονο Νοσοκομείο - Το πλέον σύνθετο επιχειρησιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον».

Ο υπουργός Υγείας άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias Communications, με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων(ΣΕΙΒ).

«Η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών στα νοσοκομεία ήταν μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση, η οποία όμως δημιούργησε μεγαλύτερη ζήτηση νοσοκομειακών υπηρεσιών από το ΕΣΥ. Τα νοσοκομεία σήκωσαν ένα μεγάλο βάρος χωρίς να καταρρεύσουν, χάρη στο φιλότιμο και την ανιδιοτελή προσφορά της πλειονότητας του προσωπικού των νοσοκομείων και των ΥΠΕ και πλέον είναι λειτουργικά, προσβάσιμα και διοικούνται με εντιμότητα και διαφάνεια. Κάλυψαν την αυξημένη ζήτηση χωρίς να παράγουν χρέη, μειστορικό χαμηλό στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.


Ως προς την πορεία των ληξιπρόθεσμων, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τα εξής στοιχεία: το 2011, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 1,298 εκατ., το 2013 688 εκατ., το 2015 931 εκατ., το 2016 450 εκατ. και το 2017 299 εκατ. ευρώ. O Ανδρέας Ξανθός πρόσθεσε επίσης ότι αυτές τις ημέρες περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμα διοχετεύτηκαν στην αγορά. Ο ΕΟΠΥΥ σήμερα αποπληρώνει πάνω από το 80% των προγραμματισμένων οφειλών του στο ΕΣΥ. Πενταπλασιάστηκαν οι πόροι που μεταβιβάστηκαν από ΕΟΠΥΥστο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ από το 2017 και μετά ο ΕΦΚΑ αποδίδει το 100% των πόρων του προς τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει κανονικότητα στη ροή των πληρωμών προς τους προμηθευτές, κλίμα εργασιακής ηρεμίας και καταβολή των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε η πρώτη παρουσίαση του νέου πληροφοριακού συστήματος της ΗΔΙΚΑ, για την υποστήριξη των μονάδων υγείας. Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Αναστάσιος Τάγαρης. Το έργο θα προσφέρει συνολική και ολοκληρωμένη λύση στο χώρο της Πληροφορικής εξυπηρέτησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνολικής δυναμικότητας 7.500 κλινών, με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης και ασφάλειας των ασθενών, την αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση του φόρτου εργασίας για το προσωπικό, την υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων διοίκησης και πληροφόρησης, καθώς και την επίτευξη οικονομίας κλίμακας. Το νέο σύστημα θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ενιαίο περιβάλλον λειτουργίας για τις Μονάδες Υγείας και θα δώσει στο υπουργείο Υγείας τα εργαλεία για τον εκσυγχρονισμό του χώρου της Υγείας, τόνισε.

Οικονομικά θέματα νοσοκομείων συζητήθηκαν στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, την οποία συντόνισε η Όλγα Ιορδανίδου, Διοικήτρια 2ης Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου. Ο Στέργιος Πόραβος, Σύμβουλος Δημοσιονομικών Θεμάτων του Υπουργείου Υγείας, παρουσίασε την εξέλιξη των δαπανών ΕΣΥ και ΥΠΕ κατά την περίοδο 2015-2017, αναφέροντας ότι υπήρξε αύξηση και όχι μείωση των δαπανών για την υγεία, καθώς για τα τέσσερα αυτά έτη η δημοσιονομική διαφορά μεταξύ του αρχικού προϋπολογισμού του προηγούμενου μεσοπρόθεσμου 2015-2018 ήταν συνολικά 1,1 δισ. ευρώ. Αφαιρουμένου δε του clawback, η δημοσιονομική διαφορά ήταν 650 εκατ. ευρώ. Για το 2018, η αρχική πρόβλεψη ήταν 1.536,00 ευρώ ενώ ήδη με τον νέο προϋπολογισμό που υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο είναι 1.826,60 ευρώ.

Ο Παύλος Παππαδόπουλος, Υποδιοικητής 3ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας, ανέφερε ότι η οικονομική και κοστολογική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Η ενιαία κωδικοποίηση, ταξινόμηση και διαλειτουργικότητα των προϋπολογισμένων και πραγματοποιηθέντων δαπανών από τα νοσοκομεία, θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερης παρακολούθησης από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. Με αυτόν τον τρόπο, τυχόν αποκλίσεις μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα. Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς θα οδηγήσει σε μορφές οργάνωσης εντός του νοσοκομείου, στις οποίες δεν θα υπάρχει κατακερματισμός και έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των τμημάτων.

Τα αποτελέσματα της χρηστής διαχείρισης του προϋπολογισμού στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας, σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο, παρουσίασε ο Γιώργος Φραγκιαδάκης, διοικητής του Γ.Ν. Ρεθύμνου. Ανέφερε ότι το κλείσιμο ορισμένων κλινικών και ιατρείων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δημιούργησε αύξηση των διακομιδών και εκτιμάται ότι 5.000 ασθενείς του Ρεθύμνου επισκέφθηκαν γειτονικά νοσοκομεία για τη νοσηλεία τους από το 2012-2015. Αυτή η κατάσταση άλλαξε άρδην με χρηστή διαχείριση του προϋπολογισμού, ενώ ιεραρχήθηκαν οι ανάγκες σε εξοπλισμό. Το μέσο κόστος για φάρμακα μειώθηκε σημαντικά, ενώ οι επεμβάσεις αυξήθηκαν κατά 16%.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ