2018-06-27 09:42:41
Φωτογραφία για Τι μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση χολής και πώς αντιμετωπίζετε;
Η παλινδρόμηση της χολής συμβαίνει όταν η χολή επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayo Clinic, η παλινδρόμηση χολής μπορεί να συνοδεύει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή την αντίθετη ροή των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Σημάδια SOS

Tα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Άνω κοιλιακό πόνο που μπορεί να είναι αρκετά οξύςΣυχνές καούρες (αίσθημα καύσου στο στήθος, που μερικές φορές «εξαπλώνεται» στο λαιμό, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα)ΝαυτίαΕμετός (με παρουσία πρασινοκίτρινου υγρού, όπως είναι το χρώμα της χολής)Βήχας ή βραχνάδαΑκούσια απώλεια βάρους

Αίτια

Η χολή είναι ένα πρασινοκίτρινο υγρό που είναι απαραίτητο για την πέψη των λιπαρών και για την εξάλειψη των φθαρμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων και ορισμένων τοξινών από το σώμα. Η χολή παράγεται στο ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη.


Όταν καταναλώνεται ένα γεύμα που περιέχει ακόμα και μια μικρή ποσότητα του λίπους, αυτόματα η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει χολή, η οποία ρέει μέσα από δύο μικρούς σωλήνες (κυστικός πόρος και κοινός χοληδόχος πόρος) μέσα στο άνω τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλος).

Παλινδρόμηση χολής στο στομάχι

Η χολή και η τροφή αναμειγνύονται στο δωδεκαδάκτυλο και μπαίνουν στο λεπτό έντερο μέσω της βαλβίδας του πυλωρού, ένα δαχτυλίδι από μυς που βρίσκεται στην έξοδο του στομάχου.

Η παλινδρόμηση χολής μπορεί να προκληθεί από:

Χειρουργικές επιπλοκές: Τέτοιες μπορεί να είναι η γαστρική χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της ολικής αφαίρεσης του στομάχου (γαστρεκτομή) και της χειρουργικής επέμβασης παράκαμψης του στομάχου, για την απώλεια βάρους.Πεπτικά έλκη: Ένα έλκος στομάχου μπορεί να εμποδίσει την πυλωρική βαλβίδα από το να ανοίξει αρκετά, ώστε να επιτρέψει στο στομάχι να αδειάσει όσο γρήγορα θα έπρεπε. Η συνεπακόλουθη καθυστέρηση να περάσει η τροφή στο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη γαστρική πίεση και να επιτρέψει σε ποσότητα χολής και στομαχικών οξέων να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο.Χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή): Όσοι αφαιρούν τη χοληδόχο κύστη τους, έχουν πολύ συχνότερα παλινδρόμηση χολής.

Αντιμετώπιση

Σταματήστε το κάπνισμαΤρώτε μικρότερα γεύματαΜείνετε σε όρθια θέση μετά το φαγητόΠεριορίστε τα λιπαρά τρόφιμαΑποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά, όπως η καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά, η σοκολάτα, τα τρόφιμα και οι χυμοί εσπεριδοειδών, το ξύδι, τα κρεμμύδια και τα πικάντικα τρόφιμαΠεριορίστε ή αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλΧάστε το περιττό βάροςΜειώστε το άγχος και το στρες

Πηγή: healthreport.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ