2018-06-29 18:46:18
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΡΧΩΝ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Δεν μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες, παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Αλληλεγγύη, σεβασμός του διεθνούς δικαίου, δεν αποτελούν κοινό τόπο για όλους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η Ε. Ε. είναι διχασμένη ανάμεσα σε μια ακραία συντηρητική και αντιμεταναστευτική πλευρά και σε μια περισσότερο ουμανιστική. «Χθες υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των δυο αντιλήψεων. Υπήρξε αντιπαράθεση όσων θέλουν συλλογική λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης. Από την άλλη είναι δυνάμεις που επιλέγουν την περιχαράκωση και τις μονομερείς ενέργειες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εμείς, είπε, υπερασπιστήκαμε την πρώτη αντίληψη. «Δίνοντας διπλωματικές μάχες για το λεκτικό του κειμένου πιστεύω ότι καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων». Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, στο ζήτημα των πρωτογενών ροών απετράπηκε απόφαση που θα έλεγε ότι η επαναπροώθηση θα γίνει σε κλειστά κέντρα, ανεξάρτητα αν κάποιος χρήζει διεθνούς προστασίας. Παράλληλα, αποφύγαμε να καταγραφεί στο κείμενο οι δευτερογενείς ροές να αντιμετωπίζονται με συνοριακούς ελέγχους. Κάτι που θα δημιουργούσε ένα άτυπο «δυτικοευρωπαϊκό μίνι Σέγκεν».


Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα αποφεύχθηκε η προοπτική, η αναθεώρηση του της Συνθήκης του Δουβλίνου να παραπεμφθεί στις καλένδες και εν τέλει να εγκαταλειφθεί μετά τις εκλογές.

Αναφερόμενος στο τι κέρδισε η χώρα, έκανε αναφορά στο κείμενο που προβλέπει ολοκληρωμένη διαχείριση του προσφυγικού, δηλαδή, συνεργασία με τρίτες χώρες, διαχείριση συνόρων και την εσωτερική διάσταση που σημαίνει ότι θα πρέπει να κράτη-μέλη να αντιμετωπίζουν συλλογικά την πρόκληση. Στην απόφαση, τόνισε, με παρέμβαση της Αθήνας, υπάρχει αναφορά στη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία και έχει καταγραφεί η βούληση της Ε.Ε. να δώσει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων στη χώρα. Υπογραμμίστηκε ότι η Άγκυρα οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα, την οποία έχει παγώσει.

Ως τρίτο θετικό σημείο, σημείωσε ότι προκρίθηκε η λύση της καθιέρωσης hot spots σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου εκεί θα γίνεται επεξεργασία αιτημάτων ασύλου και, ως τέταρτο την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Στα θετικά περιέλαβε ο πρωθυπουργός την στήριξη χωρών της Αφρικής και την προσπάθεια να υπάρξει ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών όσων δεν χρήζουν ασύλου. «Οι επιστροφές δεν μπορεί να είναι ζήτημα της χώρας πρώτης υποδοχής αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα».

Η συμφωνία με Γερμανία και Ισπανία

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι χώρες που δεν θέλουν ευρωπαϊκές λύσεις έφεραν τη συνεργασία μας «στα όριά της». Όλοι οι υπόλοιποι συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να μείνουμε πίσω και να προχωρήσουμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας που να προστατεύει τη συμφωνία Σένγκεν και τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Προχωρήσαμε με την Ισπανία και τη Γερμανία σε συμφωνία επί τη βάση ενός πλαισίου αρχών. Στόχος η ελαχιστοποίηση των δευτερογενών ροών έναντι της επανένωσης οικογενειών. Δεδομένου ότι έχει κλείσει η βαλκανική οδός και υπάρχουν δυο επιχειρήσεις της Frontex στα βόρεια σύνορα, οι ροές αυτές είναι μικρότερες των 100-150 ατόμων το μήνα. Από την πλευρά της, η Γερμανία θα ξεπαγώσει τα 1.900 αιτήματα επανενώσεων που έχουν γίνει από την Ελλάδα.

Με τα παραπάνω, το συνολικό ισοζύγιο θα είναι θετικό για τη χώρα μας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός αρνούμενος ότι με αυτή τη συμφωνία θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για τη χώρα. Αυτό που έχει σημασία συμπλήρωσε είναι ότι ανάλογες συμφωνίες θα γίνουν και με άλλες χώρες. Το «μέτωπο λογικής» συγκρότησαν όλες οι χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, συν τη Γαλλία και τη Γερμανία. «Ακόμα και η Ιταλία στο τέλος της ημέρας τάχθηκε με τις θέσεις μας και εδώ προκύπτει η μεγάλη αντίθεση», συμπλήρωσε.

Έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για στήριξη των πέντε νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και για βοήθεια αν υπάρξει νέα έξαρση του μεταναστευτικού.

Αναστέλλεται η αύξηση ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό

Την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Όπως τόνισε είναι μία πρωτοβουλία που έχει πάρει από την επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα. «Είχα θέσει ανάγκη να μην προχωρήσει η αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, στο βάρος που σηκώνουν». Τα πέντε νησιά αυτά είναι: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κώς, Λέρος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα: «Χθες καταλήξαμε στον τρόπο, που θα γίνει η αναστολή. Στις τεχνικές λεπτομέρειες και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα εφαρμοστεί άμεσα». «Η αναστολή θα αναιρεί την άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Ήταν δίκαιη επιλογή και έγινε πράξη», υπογράμμισε. Τέλος, ερωτηθείς για το διάστημα το οποίο δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ ο πρωθυπουργός τόνισε: «Για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και για όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός. Θα διαρκέσουν και τα δύο πολύ και δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η συμφωνία με τα Σκόπια

Όπως είπε ο πρωθυπουργός χαιρετίστηκε από τους ηγέτες η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τόνισε ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι η πΓΔΜ θα ενταχθεί στον οργανισμό μόνο όταν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα.

Απαντώντας στα όσα δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ για γλώσσα και ταυτότητα, δήλωσε ότι τη γλώσσα την έχουμε δώσει από το 1977. «Αν εννοεί ότι έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται είναι σωστό, όπως έχουμε και εμείς το δικαίωμα. Διεθνώς, βάση της συμφωνίας στην ιθαγένεια του γειτονικού λαού που έως τώρα χρησιμοποιούσαν μόνο το όνομα "Μακεδόνες" στα διαβατήρια με τα οποία έρχονται και στην Ελλάδα θα υπάρχει το "Μακεδόνας-Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας"». Το σημαντικό είναι ότι παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι και δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική Μακεδονία και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Αυτά είναι τα πολύ θετικά στοιχεία.

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έκανε λόγο για «μεμονωμένες περιπτώσεις» που δεν εκπροσωπούν αυτούς που διαφωνούν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Επιτέθηκε δε στην Ν.Δ. γιατί εκτίμησε ότι υιοθετεί ακραίες θέσεις.

Η Ευρωζώνη

Όπως είπε ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε Τουσκ, Ντράγκι και Σεντένο για τη θετική συμβολή τους στην «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Είναι μια μεγάλη επιτυχία η συμφωνία για το χρέος, τόνισε θυμίζοντας ότι σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς έπεσε κάτω από το 4%.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι κάνει πλάτες στη Μέρκελ, υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει διαρκώς στο «μαύρο» και χάνει. Είχαν βάλει όλα τα λεφτά ότι δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις, ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης, ότι δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος.

Τώρα «βάζουν τα λεφτά» στο μεταναστευτικό. Η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία έναντι στους εταίρους της. Πιάνει τους στόχους κάνει μεταρρυθμίσεις και με την απόφαση για το χρέος στεκόμαστε στα πόδια μας, τόνισε.

Μέρκελ: Ελλάδα - Ισπανία θα δέχονται επιστροφές προσφύγων

Η Ελλάδα και η Ισπανία δήλωσαν έτοιμες να δεχθούν επιστροφές αιτούντων άσυλο οι οποίοι καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε εδάφη τους και τελικώς έφθασαν στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας, όπως δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. 

«Οι δύο χώρες έδειξαν ετοιμότητα να δεχθούν πίσω μετανάστες, που καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε δικό τους έδαφος» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ανάλογη συμφωνία με την Ιταλία, η οποία άλλωστε δεν δεσμεύθηκε ούτε για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών. Σε μία ένδειξη, εν τω μεταξύ, ότι υποχωρεί στις ασφυκτικές πιέσεις, που δέχεται από τον Υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοικοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, η κ. Μέρκελ προανήγγειλε αλλαγές στην πολιτική ασύλου της Γερμανίας, οι οποίες θα διευκολύνουν ουσιαστικά τις απελάσεις. 

Η καγκελάριος, η οποία θα ενημερώσει απόψε τους κυβερνητικούς εταίρους της για τα αποτελέσματα της Συνόδου, με την ελπίδα ότι θα βάλει έτσι τέλος στους κλυδωνισμούς των τελευταίων εβδομάδων, εμφανίστηκε ικανοποιημένη δηλώνοντας: «Αυτά που επιτύχαμε εδώ είναι μάλλον περισσότερα απ΄ όσα θα περίμενα». Αν και αναγνώρισε πως «δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου»  εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι 28 οδεύουν ολοένα και πιο κοντά σε μία ευρωπαϊκή λύση.

ΑΜΠΕ/Reuters 

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ