2018-07-08 16:17:02
Φωτογραφία για Σπάνια και εξωτικά πτηνά γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Αττική
Ενα από τα μεγαλύτερα εκτροφεία της Ευρώπης βρίσκεται στη χώρα μας

Σχεδόν 40 λεπτά και μόλις 16 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται το μεγαλύτερο εκτροφείο εξωτικών πτηνών σε Ελλάδα και Βαλκάνια και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Πρόκειται για την πρότυπη μονάδα αναπαραγωγής, διατήρησης και διάθεσης εξωτικών πτηνών, Orni Farm, η οποία έχει την έδρα της στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στην Παλλήνη.

Στους χώρους του εκτροφείου φιλοξενούνται περισσότερα από 280 είδη σπάνιων πουλιών από τις 5 ηπείρους του πλανήτη, ενώ ο συνολικός τους αριθμός ξεπερνά τις 3.000. Από αυτά, τα 120 είδη βρίσκονται σε σταθερό πρόγραμμα αναπαραγωγής και διάθεσης, ενώ πραγματοποιείται και αναπαραγωγή μερικών από τα σπανιότερα είδη του κόσμου, με το ποσοστό επιτυχίας να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Μεταξύ των ειδών που εκτρέφονται υπάρχουν πουλιά συντροφιάς με μεγάλη ευκολία στην διατήρηση τους, αλλά και πιο εξειδικευμένα είδη που χρήζουν την φροντίδα ειδικών και έμπειρων ανθρώπων.


Αξίζει να σημειωθεί πως στα περίπου δύο χρόνια λειτουργίας της μονάδας έχουν εκτραφεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας περίπου 1.800 πουλιά, πολλά από τα οποία ήδη βρίσκονται σε εκτροφεία ανά τον κόσμο όπως Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Αγγλία, Τουρκία, Κύπρο και άλλες χώρες.

Επιπλέον, το εκτροφείο συνεργάζεται με ζωολογικά πάρκα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παραχωρώντας τους για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα σπάνια είδη που φιλοξενούνται στη μονάδα.

Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις του λαμβάνει χώρα ένα μεγάλο πρόγραμμα αναπαραγωγής σπάνιων ειδών πτηνών που περιλαμβάνονται στη συλλογή του εκτροφείου.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις της μονάδας είναι νέες με κατάλληλο σχεδιασμό, ενώ ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός είναι σύγχρονος και το προσωπικό που εργάζεται είναι άριστα καταρτισμένο πάνω στο αντικείμενο της εκτροφής. Όλη η λειτουργία του εκτροφείου γίνεται με την επίβλεψη εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας.

Συνολικά η επιχείρηση απασχολεί 6 άτομα και όπως είπαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι υπεύθυνοι της μονάδας, «στόχος του εκτροφείο είναι η αναπαραγωγή και διατήρηση ωδικών και εξωτικών πουλιών και η διάθεσή τους σε εκτροφείς και πάρκα στην Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο».

Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος επιστήμονας της μονάδας γεωπόνος- bird breeder, Χρήστος Βεντούρης «υπάρχει νομοθετικό κενό και είναι απαραίτητο η πολιτεία να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους εμπλεκομένους φορείς του κλάδου και στην συνέχεια να εφαρμόσει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καθορίζουν τους όρους λειτουργίας των εκτροφείων πουλιών συντροφιάς».

Στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με την εκτροφή πουλιών κυρίως όμως σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Μια από τις βασικές αιτίες που εμποδίζει την εξέλιξη της ερασιτεχνικής δραστηριότητας σε επιχειρηματική είναι τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν για την ίδρυση και λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων.

Όπως ανέφεραν σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι υπεύθυνοι της μονάδας η εκτροφή παραδείσιων και άλλων εξωτικών πτηνών μπορεί να εξελιχθεί σε μια σημαντική εξωστρεφή οικονομική δραστηριότητα καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως «είναι κρίμα να χάνονται τόσα εκατομμύρια ευρώ, όταν σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ολλανδία, λαμβάνει χώρα ένας μεγάλος αριθμός εκθέσεων και διαγωνισμών κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνται αγοροπωλησίες πτηνών εκατομμύριων ευρώ».

Επίσης, αναφέρουν πως εφόσον δοθούν οι απαραίτητες άδειες για εγκατάσταση και λειτουργία εκτροφής εξωτικών πουλιών θα έχει θετικό «αποτύπωμα» και στη μείωση της παράνομης εμπορίας άγριων πτηνών από τη φύση.

Τέλος, σημειώνουν πως η αναπαραγωγή τους σε συλλογές και πάρκα βοηθάει στη διατήρηση του γεννητικού υλικού σπάνιων ειδών πουλιών, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση από παράγοντες όπως η αποψίλωση των δασών ή η κλιματική αλλαγή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ