2018-07-08 16:33:38
Φωτογραφία για Στη Σάμο οι πρώτοι «Γερμανοί» πρόσφυγες
Θα ξεκινήσουν εργασίες για να παραχωρηθεί το ανενεργό στρατόπεδο Μοσχονά στο νησί με στόχο τη φιλοξενία 1.000 μεταναστών από τη Γερμανία

Tο πολιτικό πρόβλημα της Αγκέλας Μέρκελ σε δικό μας μετατρέπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό. Λίγες ημέρες μετά από μια κακή συμφωνία που προβλέπει τη επαναπροώθηση προσφύγων από τρίτες ευρωπαϊκές χώρες, στις χώρες εισόδου ο κρατικός μηχανισμός προετοιμάζεται με τρόπο εντατικό για να δεχθεί πίσω χιλιάδες μετανάστες, γεγονός που θα σημάνει πρόσθετη επιβάρυνση, χωρίς όμως κέρδος για την Ελλάδα.

Ήδη, το νησί της Σάμου φαίνεται να είναι ο πρώτος προορισμός «ξεφορτώματος» προσφύγων που είχαν φθάσει στη Γερμανία. Προσφύγων όμως που αποτέλεσαν μεγάλο πολιτικό μπελά στο κεφάλι της Καγκελαρίου Μέρκελ λόγω της σθεναρής αντίδρασης των εκεί κυβερνητικών εταίρων της να τους δεχθούν με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι εκείνη που θα επιβαρυνθεί τελικά για να βγει η κα
. Μέρκελ από τα αδιέξοδα της. Κάπως έτσι ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας προωθεί με τρόπο άμεσο τη δημιουργία καινούργιων κέντρων υποδοχής (hotspots) καθώς αυξάνονται οι θέσεις διαμονής των προσφύγων τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά του Αιγαίου, αρχής γενομένης από το μεγάλο νησί του ανατολικού Αιγαίου. Με δομές που μοιάζουν πλέον να μονιμοποιούνται και με τη χώρα μας να δείχνει εκ νέου υποχωρητικότητα που βολεύει άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, ο σχεδιασμός βάσει πηγών μας μιλάει για εργασίες που θα ξεκινήσουν για να παραχωρηθεί το ανενεργό στρατόπεδο Μοσχονά στο νησί με τελικό στόχο τη φιλοξενία τουλάχιστον 1.000 αρχικά, ενδεχομένως και περισσοτέρων μεταναστών από τη Γερμανία. Ήδη υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή Μυτιληνιών Σάμου για το θέμα καθώς οι κάτοικοι φοβούνται μονιμοποίηση της φιλοξενίας αυτής και περαιτέρω επιβάρυνση της ζωής τους, ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς το παρόν δίνει διαβεβαιώσεις πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, την ώρα όμως που πληροφορίες δείχνουν το αντίθετο.

Σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως η περιοχή στο Βαθύ είναι επιβαρυμένοι και που οι κάτοικοι της Σάμου διαμηνύουν πως η κατάσταση δεν πηγαίνει άλλο, όλα δείχνουν πως οι σχεδιασμοί κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Πως όμως θα συμβεί κάτι τέτοιο σε ένα νησί όπου ήδη φέρονται να φιλοξενούνται περί τους 3.000 πρόσφυγες και που ήδη η καθημερινότητα της Σάμου έχει αλλάξει; Κι όλα αυτά σε ένα κέντρο υποδοχής που το πολύ μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 1.000 άτομα.

Πάντως αυτή τη στιγμή ομάδες κατοίκων καλούν σε κινητοποίηση ενώ άμεσοι είναι οι φόβοι και στα υπόλοιπα νησιά πρώτης υποδοχής πως θα ακολουθήσουν την τύχη της Σάμου λόγω της διευκόλυνσης του πρωθυπουργού μας προς την Καγκελάριο Μέρκελ που επιθυμεί να οδηγήσει εκτός γερμανικών συνόρων τους πρόσφυγες που έφθασαν στη χώρα της. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως καλά καλά από τον περασμένο χειμώνα είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της Σάμου αλλά και της Μυτιλήνης για τις αθρόες προσελεύσεις προσφύγων και την υιοθέτηση μιας πολιτικής μονιμοποίησης αυτών στις υπάρχουσες δομές.

Με περίπου 18.000 μετανάστες ήδη να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου πάντως, η έλευση κι άλλων από χώρες της κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται μάλιστα και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από αυτήν της χώρας μας προκαλεί εκρηκτικό μείγμα κι έντονες διαμαρτυρίες. Με τη Μυτιλήνη να φιλοξενεί περί τους 10.000 πρόσφυγες, τη Χίο άνω των 2.000 και την Κω πάνω από 1.000 άτομα, η πρόσθετη επιβάρυνση δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα. Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι ροές ανθρώπων από την Τουρκία.

Πάντως με επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στις 30 Μαΐου προς το δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο γίνεται η παραδοχή της αύξησης των ροών το τελευταίο χρονικό διάστημα και της ανάγκης δημιουργίας νέου Κέντρου Ταυτοποίησης το οποίο θα έχει και χώρο δίπλα του για τους παραβατικούς μετανάστες. Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, «κατά το τελευταίο διάστημα οι προσφυγικές ροές, τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας, έχουν σημειώσει αυξητικές τάσεις. Ως αποτέλεσμα, προέκυψε η ανάγκη αναθεώρησης του σχεδίου υποδοχής της χώρας μας και η ανάγκη για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων στέγασης πολιτών τρίτων χωρών στην ενδοχώρα, που θα συμβάλουν στην ανακούφιση της πίεσης που δέχονται τα νησιά μας» προτείνοντας ότι «πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η εναλλακτική να φιλοξενηθεί σε άλλο χώρο το ΚΥΤ Σάμου», με τον δήμαρχο Σάμου να εκφράζει την αντίθεσή του. Όλα αυτά συνέβησαν ενώ οι ροές από την Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί με τη Σάμο να υποδέχεται 47 άτομα και να περιμένει κι άλλα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ