2018-07-10 01:38:48
Φωτογραφία για Ο μύθος του υπ. υγείας: Ένας γιατρός για 5000 ασθενείς
Της Αναστασίας Τσιβγούλη - Liberal.gr

Ψάξε, ψάξε δεν θα τον βρεις τον... οικογενειακό γιατρό. 

Κι αυτό γιατί πολύ απλά ελάχιστοι γιατροί ενδιαφέρονται να μετέχουν στο νέο σύστημα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων που ενδέχεται να ισχύσει μετά τις 16 Ιουλίου, ενώ όσοι υπηρετούν σε κέντρα υγείας και έχουν «βαφτιστεί» οικογενειακοί γιατροί χωρίς καν να το γνωρίζουν οι ίδιοι, το πιθανότερο είναι να μην προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στις παράλογες απαιτήσεις του υπουργείου Υγείας. Και μέσα σε όλο αυτό το χάος λήγουν στις 15 Ιουλίου και οι συμβάσεις περίπου 2.000 γενικών γιατρών παθολόγων και παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ, που εξυπηρετούσαν περίπου 5 εκατομμύρια ασφαλισμένους ετησίως και δεν σκοπεύουν να υπογράψουν τις νέες εξοντωτικές συμβάσεις για να γίνουν οικογενειακοί γιατροί.

«Δεν πρόκειται να ανανεώσω τη σύμβασή μου, οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ χειρότερες από τις προηγούμενες, χρεώνεσαι με τεράστιο αριθμό ασθενών, δεν σου καλύπτουν κανένα έξοδο και η αμοιβή είναι λιγότερο από ένα ευρώ για κάθε ασθενή ανά μήνα
. Δεν μπορεί να δοθεί πραγματική βοήθεια στους ασθενείς κάτω από αυτές τις συνθήκες, πρόκειται ουσιαστικά για επίταξη των ιατρείων από το κράτος» δήλωσε στον «Φ» ένας από τους εκατοντάδες γιατρούς που υπηρέτησε επί χρόνια τη δημόσια υγεία, όμως δεν σκοπεύει να ανανεώσει τη σύμβασή του.

Ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται για τις νέες συμβάσεις 2.829 γιατρούς και μέχρι στιγμής οι ενδιαφερόμενοι είναι περίπου 500. Για τις 956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων που αναζητεί το υπουργείο για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) υπάρχουν 364 υποψήφιοι γιατροί και για τις 239 θέσεις παιδιάτρων οι ενδιαφερόμενοι είναι 219. Σε κάθε οικογενειακό γιατρό θα αντιστοιχούν έως 2.250 ασθενείς και έως 1.500 παιδιά. 

Με τον μικρό αριθμό των γιατρών που έχουν δείξει ενδιαφέρον για να συμβληθούν ως οικογενειακοί, θα βρεθούν χρεωμένοι με 5.000 ασθενείς ο καθένας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ίδιους και για τους ασφαλισμένους!

Για πρωτοφανές και απαράδεκτο πείραμα του υπουργείου Υγείας εις βάρος της υγείας των πολιτών, των χρόνιων ασθενών και των συνταξιούχων, με δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, κάνει λόγο η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και έχει προαναγγείλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

«Καταλαβαίνετε τι σημαίνει 11 εκατομμύρια άνθρωποι να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό; Είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο θα έπρεπε να διαρκέσει μήνες. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος κ. Γεωργακόπουλος, έβγαλε μια ανακοίνωση πριν από 20 μέρες που λέει ''τέλος οι παλιές συμβάσεις'' και πατώντας αιφνιδιαστικά έναν διακόπτη αφαιρεί από το σύστημα 2.000 γιατρούς, χωρίς να έχει καν ολοκληρώσει τη διαδικασία για το νέο σύστημα», δήλωσε στον «Φ» η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ Αννα Μαστοράκου. Ο ασφαλισμένος με το νέο σύστημα δεν θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τον γιατρό του, θα είναι υποχρεωμένος να δει πρώτα τον οικογενειακό γιατρό που υποτίθεται ότι θα βρει εάν εγγραφεί ηλεκτρονικά στο http://rdv.ehealthnet.gr και μόνο εκείνος θα είναι αρμόδιος να του δώσει χαρτί παραπομπής για ειδικότητες γιατρών πέραν των γενικών ιατρών παθολόγων και παιδιάτρων.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι ασφαλισμένοι μπαίνουν με κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους για να διαπιστώσουν προς το παρόν ότι... είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να υπάρξει η περίφημη αντιστοίχισή τους με οικογενειακό γιατρό, καθώς είναι ελάχιστοι στο σύστημα και κάποιες περιοχές δεν έχουν ούτε έναν... Η κ. Μαστοράκου περιγράφει τι θα συμβαίνει στο εξής εάν υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν οικογενειακοί γιατροί για να εξυπηρετήσουν όλο τον πληθυσμό.

«Για παράδειγμα, ένας καρδιοπαθής πήγαινε στο καθορισμένο ραντεβού που έκλεινε με ένα τηλεφώνημα στον καρδιολόγο του, είτε συμβεβλημένο στον ΕΟΠΥΥ είτε σε ιατρείο του ΠΕΔΥ. Τώρα δεν θα μπορεί να το κάνει. Θα πρέπει να δηλώσει έναν οικογενειακό γιατρό, να κλείσει ραντεβού μαζί του για να του καταρτίσει τον φάκελο με το ιστορικό του και στη συνέχεια να του δώσει παραπεμπτικό να δει τον καρδιολόγο του... Σκεφτείτε έναν άνθρωπο με πολλά χρόνια νοσήματα που χρειάζεται πολλές ειδικότητες, πόσες διαδρομές θα κάνει στον οικογενειακό γιατρό για να πάρει το εισιτήριο για οφθαλμίατρο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο, διαβητολόγο κ.λπ.».

Καθώς το κυρίαρχο ζητούμενο των μεταρρυθμίσεων στην υγεία είναι οι περικοπές και όχι η διευκόλυνση των ασθενών, το χάος με το νέο σύστημα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αναμένεται να δημιουργήσει ένα ντόμινο ταλαιπωρίας που τελικά θα οδηγήσει σε ιδιώτες γιατρούς όσους ασθενείς μπορούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν. Οι υπόλοιποι θα βρεθούν στο έλεος του ΕΟΠΥΥ «Είναι μια διαδικασία που θα ταλαιπωρεί πολύ τους ασθενείς, σίγουρα δεν θα μπορεί ο οικογενειακός γιατρός να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και θα έχει και την εντολή να προτιμάται το δημόσιο κρατικό σύστημα υγείας πριν τους παραπέμψει σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν ΠΕΔΥ και νοσοκομεία, όπου η κατάσταση είναι οριακή σε ό,τι αφορά το προσωπικό. Εδώ λοιπόν τίθεται ένα ερώτημα, εφόσον ο στόχος της μεταρρύθμισης ήταν να αποφορτιστεί το νοσοκομείο, πώς θα γίνει αυτό αφού οι οικογενειακοί γιατροί θα έχουν την εντολή να παραπέμπουν στο δημόσιο σύστημα υγείας κατά προτεραιότητα; Θα μπορέσουν να αντέξουν αυτό το κύμα ανθρώπων που θα ζητούν απεγνωσμένα να βρουν εξυπηρέτηση σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ειδικότητα που θα χρειάζονται;» διερωτάται η κ. Μαστοράκου.

Απάνθρωπο

Χωρίς τον οικογενειακό... ανύπαρκτο προς το παρόν γιατρό, οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο νέο σύστημα. Οι υπεύθυνοι της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας επιχειρούν να εμφανίσουν τα νούμερα πολύ μεγαλύτερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, βαφτίζοντας «οικογενειακούς» γιατρούς από κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία και μονάδες του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι δεν έχουν καν δει τη νέα σύμβασή τους.

«Θα υπάρχουν γιατροί που κάνουν εφημερίες Σάββατα, Κυριακές, κάποια στιγμή θα πηγαίνουν Δευτέρα να ξεκουραστούν και θα τους παίρνουν τηλέφωνο οι ασθενείς και θα είναι υποχρεωμένοι να τους δουν. Καταργείται η έννοια του ωραρίου, είναι απάνθρωπο και για τον ασθενή και για τον γιατρό. Δεν νομίζω πως θα μπορέσει να λειτουργήσει και γι' αυτό αντιδρούμε αρνητικά σε αυτό» τονίζει η κ. Μαστοράκου. Την ίδια ώρα τα ιατρεία που καλύπτουν τον αστικό πληθυσμό είναι πολύ λιγότερα από τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου, που σημαίνει ότι μπορεί αρκετοί ασθενείς να αντιστοιχιστούν με οικογενειακούς γιατρούς πολύ μακριά από την κατοικία τους.

Η απόλυτη εξάρτηση του ασφαλισμένου από τον θεράποντα γιατρό του θέτει και άλλα αναπάντητα ερωτήματα, π.χ. τι προβλέπεται με τη μετακίνηση του πληθυσμού το καλοκαίρι, τι θα γίνει με ηλικιωμένους συνταξιούχους που μετακινούνται από τις αστικές σε αγροτικές περιοχές, πώς θα τους ακολουθήσει εκεί ο οικογενειακός γιατρός και πώς θα εξυπηρετηθούν στις αγροτικές περιοχές, στα εξοχικά τους κ.λπ. εάν χρειαστούν κάποιο παραπεμπτικό;

Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι από τις 16 Ιουλίου εάν δεν έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν για επισκέψεις σε παθολόγους και παιδίατρους.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 6 Ιουλίου.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ