2018-07-10 08:04:25
Φωτογραφία για Βρετανία: Μάχη για την πολιτική της επιβίωση δίνει η Μέι μετά τις παραιτήσεις τριών υπουργών
Η Μέι βλέπει τους υπουργούς της έναν-έναν να φεύγουν - Μετά τις παραιτήσεις και των τριών υπουργών, ο κίνδυνος άτακτου Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ είναι εμφανής

Μάχη για την πολιτική επιβίωσή της δίνει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά την παραίτηση τριών υπουργών που εμπλέκονται άμεσα με το Brexit, με τελευταίο στη σειρά τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο παραιτηθείς Βρετανός ΥΠΕΞ στην επιστολή υποστήριξε ότι η χώρα του κινδυνεύει να γίνει αποικία της ΕΕ αλλά παραμένει άγνωστο αν θα ηγηθεί μιας καμπάνιας συλλογής υπογραφών για την πρόκληση διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης για την Μέι.

Η ίδια μιλώντας σε συντηρητικούς βουλευτές για μια ώρα το βράδυ της Δευτέρας προειδοποίησε ότι τα διχασμένα κόμματα χάνουν τις εκλογές. «Αν δεν ανασυγκροτηθούμε, τότε ρισκάρουμε την εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στη θέση του πρωθυπουργού» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους βουλευτές που συμμετείχε στη συνάντηση αυτή.


Η απώλεια του Μπόρις Τζόνσον και του βασικού διαπραγματευτή της για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις και του υφυπουργού του, Στιβ Μπέικερ, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, αποτελεί ένα νέο βαρύ πλήγμα για τη Μέι και υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ.

Η Μέι διαβεβαίωσε ότι η μεταβατική περίοδος για το Brexit δεν πρόκειται να παραταθεί και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την οριστικοποίηση του "διαζυγίου". Επέμεινε επίσης ότι η δική της πρόταση για το Brexit είναι η σωστή.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά τη νέα πρότασή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Μιλώντας λίγη ώρα μετά την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής της, με αφορμή το σχέδιό της για το Brexit, η Μέι είπε ότι τα μοντέλα που πρότειναν οι Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση τους με το Λονδίνο ήταν "απαράδεκτα". "Αυτό που προτείνουμε είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, απαιτεί από αυτούς να το επανεξετάσουν, να δουν πέραν των θέσεων που έχουν λάβει μέχρι τώρα και να συμφωνήσουν σε μια νέα και δίκαιη ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων", υποστήριξε. Σχολίασε όμως ότι οι ενδείξεις που έχει από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι με τις νέες προτάσεις του Λονδίνου είναι εφικτό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Αν η ΕΕ συνεχίσει την παρούσα πορεία της υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα "άτακτο" Brexit, χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για όλες τις πιθανές καταλήξεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία, συνέχισε η Μέι, λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Μέι έπλεξε τέλος το εγκώμιο των δύο παραιτηθέντων υπουργών, του Μπόρις Τζόνσον και του Ντέιβιντ Ντέιβις, λέγοντας ότι "διαφωνούσαν" για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγούσαν τη χώρα στην έξοδο από την ΕΕ.

«Δεν πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα για την τελική συμφωνία»

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκηρύξει δημοψήφισμα για να εγκριθεί η τελική συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε θα επιδιώξει να καθυστερήσει το Brexit.

Η Μέι είπε ότι δεν προτίθεται να παρατείνει το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) με το οποίο το Λονδίνο γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες την πρόθεσή του για αποχώρηση. Υποστηρίξε επίσης ότι ο βρετανικός λαός ζητά από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το Brexit και όχι να ψηφίσει ξανά για τη συμφωνία αυτή.

Λίγο νωρίτερα πολιτική συντάκτρια του BBC ανέφερε ότι ίσως να έχουν συγκεντρωθεί αρκετές "υπογραφές" από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ώστε να ζητήσουν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στο πρόσωπο της Μέι. "Ψίθυροι ότι βουλευτές των Τόρις έφτασαν τον μαγικό αριθμό των 48 επιστολών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ψήφου εμπιστοσύνης" έγραψε στο Twitter η Λόρα Κένσμπεργκ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει αν αληθεύει αυτή η πληροφορία.

Οι Συντηρητικοί έχουν 316 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων και με βάση τον κανονισμό του κόμματός τους απαιτείται το 15% από αυτούς (δηλαδή 48) να στείλουν επιστολές στον πρόεδρο της αποκαλούμενης "Επιτροπής 1922" για να αμφισβητήσουν την ηγεσία της Μέι.

Η επιστολή παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον: Η Βρετανία κινδυνεύει να γίνει αποικία  της ΕΕ

Με έναν γλαφυρό τρόπο περιγράφει ο Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή παραίτησής του προς την Τερέζα Μέι, το όνειρο των Βρετανών, που ψήφισαν υπέρ του Brexit, ότι θα πάρουν ξανά στα χέρια τους τη δημοκρατία τους, να πεθαίνει, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο να καταστεί αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από τότε που ο βρετανικός λαός ψήφισε την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία ξεκάθαρη και κατηγορηματική δέσμευση, ότι αν το έπρατταν θα ανακτούσαν τον έλεγχο της δημοκρατίας του. Τους είπαν ότι θα μπορούν να τα καταφέρουν με τη δική τους μεταναστευτική πολιτική, να επαναπατριστούν τα κεφάλαια που δαπανώνται από την ΕΕ και πάνω από όλα να μπορούν να περνούν νόμους ανεξάρτητα και προς το συμφέρον του λαού αυτής της χώρας.

«Το Brexit θα έπρεπε να είναι ευκαιρία και ελπίδα. Μια ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, να μεγιστοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της Βρετανίας ως μια ανοιχτή και εξωστρεφή παγκόσμια οικονομία. Αυτό το όνειρο πεθαίνει, στραγγαλισμένο από μία μάταιη αυτοαμφισβήτηση. Έχουμε αναβάλει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών για μία μη συμφωνία, όπως είχα ισχυριστεί στην επιστολή μου προς εσάς τον περασμένο Νοέμβριο, με συνέπεια να φαίνεται πως προετοιμάζεται για ένα «ημι-Brexit», με μεγάλα τμήματα της οικονομίας εγκλωβισμένα ακόμη στο σύστημα της ΕΕ, στο οποίο η χώρα δεν έχει κανένα έλεγχο.

«Οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας. Και πολλοί θα δυσκολευούν να δουν τα οικονομικά ή πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπόρις Τζόνσον. Παραιτήθηκαν οι υπουργοί του Brexit

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο. Μαζί με τον Ντέιβις, παραιτήθηκε και ο υπ' αριθμόν 2 στο υπουργείο του Brexit, Στιβ Μπέικερ.

Ο Ντέιβις λέγεται ότι οδηγήθηκε σε αυτή την κίνηση λόγω αντιρρήσεων που είχε με την πρόταση της πρωθυπουργού Μέι για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.

Παρ' όλα αυτά η Μέι «ευχαρίστησε θερμά» τον υπουργό της για τη συμβολή του στην κατάρτιση «ορισμένων από τους σημαντικότερους νόμους εδώ και γενιές» που καταρτίστηκαν και προωθήθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.

Οι παραιτήσεις αυτές αφήνουν την Μέι εκτεθειμένη, με την κυβέρνησή της να κλυδωνίζεται. Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον είναι αν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση τηρώντας τη δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει ένα Brexit "φιλικό προς τις επιχειρήσεις" ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια.

Πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι οργισμένοι με τη στρατηγική που συμφώνησε να ακολουθήσει η Μέι απέναντι στην ΕΕ και την πρότασή της για τη δημιουργία ενός "χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών" καθώς θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική προδίδει την υπόσχεση που είχε δώσει η ίδια περί ενός "καθαρού" διαζυγίου από τις Βρυξέλλες.

Τουσκ: Απέχουμε πολύ από την επίλυση του χάους που δημιούργησε το Brexit

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα που κάθε άλλο παρά οδεύει προς επίλυση και η κατάσταση δεν άλλαξε με την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Το χάος που προκάλεσε το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης- Βρετανίας και απέχουμε παρά πολύ από την επίλυσή του, με ή χωρίς τον κύριο Ντέιβις» είπε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, η ιδέα του Brexit δεν "έφυγε" μαζί με τον Ντέιβιντ Ντέιβις» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε πτώση η στερλίνα

Σημαντική πτώση κατέγραψε η στερλίνα, μετά την παραίτηση Τζόνσον, που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε στο 1,3257 δολάριο σήμερα, γύρω στις 18.00. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι της λίρας διαμορφωνόταν στις 0,8867 πένες, από 0,8843 την Παρασκευή.

Νωρίτερα, η στερλίνα ενισχυόταν, αφού οι αγορές δεν φάνηκαν να ανησυχούν από την παραίτηση του υπουργού Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ