2018-07-10 22:20:02
Φωτογραφία για Α.ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Πολιτισμός ως μοχλός κοινωνικής  και οικονομικής ανάπτυξης
Ένας τομέας όπου όλοι σχεδόν οι δήμοι της χώρας μας παρουσιάζουν σημαντική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παρά το ότι οι δημοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις προσφέρονται, κατά κανόνα, δωρεάν σε όλους τους πολίτες αυτό δεν σημαίνει πως δεν

έχουν σημαντικό κόστος για το ταμείο του δήμου. Επιπλέον, και με στόχο την μεγιστοποίηση του κοινωνικού αλλά και του αναπτυξιακού αποτελέσματος αυτών των εκδηλώσεων, ο δήμος οφείλει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την εκτέλεση αυτών των εκδηλώσεων. Ας δούμε, λοιπόν συγκεκριμένες προτάσεις που θα συμβάλουν στη μεγιστοποίηση του κοινωνικού και αναπτυξιακού οφέλους για τους κατοίκους και την πόλη τους.

Το πρώτο που θα πρέπει να τονιστεί είναι η ανάγκη να υπάρξει από πλευράς δήμου προσεκτική και τεκμηριωμένη στοχοθεσία για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η έλλειψη επεξεργασμένης και επίμονης στοχοθεσίας είναι ένας ύπουλος εχθρός της επιχειρησιακής επιτυχίας και αποτελεί συχνή αιτία οδυνηρών και ‘ανεξήγητων’ αποτυχιών
. Ακούγεται προφανές ότι σε επίπεδο Διοικητικής λειτουργίας κάθε δράση πρέπει να εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, να στοχεύει σε κάτι, αλλά η πείρα δείχνει ότι η έλλειψη στοχοθεσίας είναι συνηθισμένη διοικητική πρακτική! Χωρίς συγκεκριμένους στόχους δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση του αποτελέσματος μιας ενέργειας, που αποτελεί τη βάση για οποιαδήποτε μελλοντική βελτίωση και αποφυγή λαθών.

Για την οικονομία χρόνου και χώρου οι στόχοι των πολιτιστικών εκδηλώσεων πρέπει να είναι: 

α) υψηλής ποιότητας ψυχαγωγικό αποτέλεσμα για τους πολίτες, 

β) βελτίωση της κοινωνικής λειτουργίας και 

γ) ενίσχυση της τοπικής Οικονομίας. 

Αυτοί οι τρεις συγκεκριμένοι στόχοι, μαζί με την ανάγκη ανάδειξης του ρόλου της στοχοθεσίας, συνθέτουν τον τίτλο, αλλά αποτελούν αι την ουσία, αυτού του άρθρου!

Κατά κανόνα, οι πολίτες περιμένουν από μια πολιτιστική εκδήλωση να ψυχαγωγηθούν και αυτό αποτελεί έναν απολύτως θεμιτό στόχο τόσο από πλευράς αυτών που σχεδιάζουν και διοργανώνουν μια πολιτιστική εκδήλωση, όσο και των ίδιων των πρωταγωνιστών της εκδήλωσης. Τα στοιχεία που επηρεάζουν το επίπεδο επίτευξης αυτού του στόχου είναι όχι μόνον η καλλιτεχνική επάρκεια των συντελεστών της εκδήλωσης, αλλά και πολλά τεχνικά και οργανωτικά θέματα. Για όλα αυτά απαιτείται η αξιοποίηση από πλευράς δήμου, ανθρώπων και φορέων όχι μόνο πρόθυμων, αλλά και με σχετική πείρα και ειδικές γνώσεις. Ας μη ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή της γνώσης και της εξειδίκευσης.

Πέρα από την ψυχαγωγική δυνατότητα που παρέχουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο τομέας του Πολιτισμού αποτελεί – κυρίως για την ομάδα των ενήλικων πολιτών- συντελεστή διαμόρφωσης των θεμελιωδών ποιοτικών κοινωνικών χαρακτηριστικών και αξιών. Στην πραγματικότητα, οι βασικοί πυλώνες της έννοιας του Πολιτισμού δεν είναι μόνον οι Τέχνες, αλλά το σύνολο των αρχών που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις και αξίες. Επί παραδείγματι, με το να αποκαλέσει κάποιος ‘απολίτιστο’ έναν γείτονά του δεν εννοεί ότι ο γείτονας δεν πάει στο θέατρο ή δεν παρακολουθεί συναυλίες. Κατά κανόνα, εννοεί ότι ο γείτονας δείχνει αντικοινωνική συμπεριφορά έξω από γενικά αποδεκτές αρχές κοινωνικής διαβίωσης ή αισθητικής.

Με βάση τα παραπάνω, ο Πολιτισμός συνιστά αφενός ένα σημαντικό μέσο αυτογνωσίας και αφετέρου συμμετέχει καθοριστικά στην βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων και την αναβάθμιση των κοινωνικών λειτουργιών! Ως εκ τούτου είναι αδιανόητο στο σχεδιασμό των δημοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων να μη μετέχουν και κοινωνιολόγοι.

Η τρίτη βασική διάσταση των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η αναμφισβήτητη δυνατότητα τους στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης. Βεβαίως, μια διεξοδική αναφορά στις δυνατότητες που παρέχει ο τομέας του Πολιτισμού για προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα σε μία ή δύο παραγράφους ενός άρθρου. Παρά ταύτα, η αναφορά στους Τομείς της Ψυχαγωγίας και της Διασκέδασης αρκεί για να παραπέμψει στις έννοιες της δημιουργίας θέσεων εργασίας, στη βελτίωση της ελκυστικότητας μιας περιοχής και στην τουριστική προβολή ενός δήμου με οργανωμένες και ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ραφτοπούλου Άννα

Δημοτική Σύμβουλος Σπάτων - Αρτέμιδος

Επικεφαλής Παράταξης αν.α.σ.σ.α. 

Πηγή: "Ανατολική Ακτή" (έντυπη) 6.7.2018
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Διαμαρτυρία Αξιωματικών ΤΕΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διαμαρτυρία Αξιωματικών ΤΕΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ