2018-07-13 12:36:04
Φωτογραφία για Η έλλειψη καναβινοειδών εξηγεί την εμφάνιση ασθενειών
Μετά την ανακάλυψη του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος και της έρευνας που ακολούθησε πάνω σε αυτό, διαπιστώνεται όλο και περισσότερο ότι πρόκειται για ένα επικουρικό σύστημα ρύθμισης όλων των άλλων συστημάτων στον οργανισμό.

Η αυξανόμενη επιστημονική γνώση σχετικά με το ανθρώπινο σώμα φτάνει σε σημείο, ώστε να γίνεται κατανοητό το πώς συνδέονται αυτά τα διαφορετικά συστήματα μεταξύ τους και με ποιους μηχανισμούς επηρεάζει το ένα το άλλο.

Σχηματικά, οι υποδοχείς των ενδοκανναναβινοειδών (ουσίες που παράγονται από το ίδιο μας το σώμα), είναι οι κλειδαριές ρύθμισης ή επηρεασμού όλων των άλλων συστημάτων με τα κανναβινοειδή να είναι τα κλειδιά ή τα πασπαρτού που ταιριάζουν σε αυτές και τις κλειδώνουν ή τις ξεκλειδώνουν. Άμεσα ή έμμεσα το σώμα μας με τη χρήση των ενδοκανναβινοειδών ρυθμίζει (ή προσπαθεί να ρυθμίσει) την καλή λειτουργία των κυττάρων, των μεταξύ τους καταστάσεων και της σύνδεσης μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων κατευθείαν από και προς το κέντρο ελέγχου (δηλ. τον εγκέφαλό μας) ή τα επιμέρους συστήματα.


Κύριος σκοπός της λειτουργίας του σώματος είναι να επιτυγχάνεται και να διατηρείται η λεγόμενη ομοιόσταση σε επίπεδο κυττάρου (μια κατάσταση μέσα στην οποία ο οργανισμός βρίσκεται στα φυσιολογικά όρια λειτουργίας και απόδοσης). Όταν η ομοιόσταση χάνεται, λόγω νοσήματος, πάθησης, τραυματισμού ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, το σώμα προσπαθεί να την επαναφέρει με τη λειτουργία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, εκεί που εμφανίζεται το πρόβλημα.

Όταν δεν τα καταφέρνει χρειάζεται εξωτερική βοήθεια, είτε με φάρμακα, όπως αυτά που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια, είτε με φυσικά μείγματα διαφορετικών ποσοστώσεων από κανναβινοειδή, τερπένια, φλαβονοειδή (και ίσως και άλλες φυσικές χημικές ενώσεις) που προέρχονται από την τροφή, τα φυτά ή από το φυτό της κάνναβης.

Οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαδικασία, ενώ οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να θεωρούν ότι η ύπαρξη ή η έλλειψη κανναβινοειδών είναι αυτό που διαχωρίζει την καλή από την κακή λειτουργία του ενδοακαναβινοειδούς συστήματος. Θεωρούν ότι όταν το σώμα νοσεί και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της νόσου, αυτό οφείλεται σε έλλειψη ή/και υπερπαραγωγή κανναβινοειδών λόγω δυσλειτουργίας του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος και όταν για κάποια αιτία υπάρχει έλλειψη ή/και υπερπαραγωγή κανναβινοειδών λόγω δυσλειτουργίας του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος τότε σίγουρα το σώμα θα νοσήσει ή θα παραμείνει μη υγιές.

Η έλλειψη κανναβινοειδών μπορεί να εξηγήσει μια ποικιλία συνθηκών υγείας

Τα ενδοκανναβινοειδή παράγονται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία. Παρομοίως, τα φυτοκανναβινοειδή που προέρχονται από την κάνναβη έχουν επιδείξει συγκεκριμένα θεραπευτικά οφέλη.

Ο κατάλογος των συνθηκών που συνδέονται με την κάνναβη είναι ευρείας κλίμακας και oλοένα και αυξανόμενος. Τα κανναβινοειδή παρέχουν ανακούφιση από ημικρανίες, ινομυαλγία ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου(irritablebowelsyndrome, IBS), ο σχετικός μηχανισμός είναι σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος. Η επιτυχία συχνά αποδίδεται στην ενεργοποίηση των υποδοχέων κανναβινοειδών του σώματος.

Οι εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ μιας ευρείας ποικιλίας συνθηκών, καθεμία από τις οποίες φαίνεται να ανταποκρίνεται καλά στις θεραπείες με κανναβινοειδή, προκαλεί μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Είναι πιθανό μια “έλλειψη κανναβινοειδών” να αποτελέσει τη βασική αιτία αυτών των παθήσεων;

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι όντως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

EthanRusso: Κλινική Ανεπάρκεια Ενδοκανναβινοειδών

Ο Dr. EthanRusso είναι SeniorMedicalAdvisorς στην GWPharmaceuticals, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τα Sativex και Epidiolex. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες συνεισφορές του στην τράπεζα γνώσης για την κάνναβη μπορεί να βρεθεί στη μελέτη του “TamingTHC”, στην οποία αναλύει την συνεργασιακή επίδραση των τερπενίων στην κάνναβη.

“Τα ανεπαρκή επίπεδα κανναβινοειδών μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία πολλών καταστάσεων που μετριάζονται από την κάνναβη.” – EthanRusso

Ωστόσο, το 2004, ο Dr. Russo πρότεινε την ιδέα της κλινικής ανεπάρκειας ενδοκανναβινοειδών (clinicalendocannabinoiddeficiency, CECD) σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Neuroendocrinologyletters. Υποστήριξε ότι τα ανεπαρκή επίπεδα κανναβινοειδών μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία πολλών καταστάσεων που μετριάζονται από την κάνναβη.

“Η ημικρανία, η ινομυαλγία, το IBS και οι σχετικές παθήσεις εμφανίζουν κοινά κλινικά, βιοχημικά και παθοφυσιολογικά πρότυπα που υποδηλώνουν υποκείμενη κλινική ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών που μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα με κανναβινοειδή φάρμακα”, εξήγησε.

Dr. RobertMelamede: Η κάνναβη και οι ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία

Ομοίως, ο Dr. RobertMelamede, πρώην πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας και σήμερα καθηγητής στο UniversityofColorado – ColoradoSprings, πιστεύει ότι τα ενδοκανναβινοειδή μπορούν να εμποδίσουν τη διαδικασία γήρανσης. Επιπλέον, θεωρεί ότι τα κανναβινοειδή είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με την ικανότητα να ελαχιστοποιούν τις σχετιζόμενες με την ηλικία ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο Dr. Melamede εξηγεί ότι η εμπειρία του στην διερεύνηση της βιολογίας στην ακτινοθεραπεία και της επιδιόρθωσης του DNA, εκτός από την προσωπική χρήση κάνναβης, του έδωσε μια μοναδική προοπτική για το φυτό. Γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και την ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία. Συγκεκριμένα, έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, αυτοάνοσες διαταραχές, καρκίνο, γνωστική δυσλειτουργία σχετιζόμενη με την ηλικία και σκελετικές ασθένειες όπως η οστεοπόρωση.

Είναι ενδιαφέρον ότι η δημιουργία ελεύθερων ριζών πηγαίνει χέρι-χέρι με την φλεγμονή. Θεωρώντας ότι τα κανναβινοειδή, όπως η κανναβιδιόλη (CBD), είναι γνωστό ότι αναστέλλουν τη φλεγμονή, είναι λογικό ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση των ελεύθερων ριζών.

Σύμφωνα με τον Dr. Melamede, οι ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία είναι απλά το αποτέλεσμα των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται από φλεγμονές. Όπως εξηγεί στη μαρτυρία του στο AmericansforSafeAccess (ASA) παρακάτω, οι φλεγμονώδεις συνθήκες συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου μέχρι να σπάσει ο “ασθενέστερος κρίκος”. Φυσικά, αυτός ο κρίκος ποικίλλει από άτομο σε άτομο, γεγονός που θα εξηγούσε γιατί μια ανεπάρκεια κανναβινοειδών μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους.

Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας κανναβινοειδών

Παρόλα αυτά, η συμπλήρωση της προσφοράς κανναβινοειδών στο σώμα θα μπορούσε να είναι εξίσου επωφελής για κάθε κατάσταση σχετιζόμενη με ανεπάρκεια. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως τα Ωμέγα-3 έχουν λάβει μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια για τα καρδιαγγειακά οφέλη τους. Ωστόσο, ο Dr. Melamede επισημαίνει ότι επηρεάζουν άμεσα το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, γεγονός που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν.

“[Ο Dr. Melamede] θεωρεί ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από το έλαιο κάνναβης θα ήταν πιο ευεργετικά από τα Ωμέγα-3”.

Τούτου λεχθέντος, υποθέτει ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από το έλαιο κάνναβης θα ήταν ακόμα πιο ευεργετικά από τα Ωμέγα-3. Θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες καλλιέργειας φυτών, μιας και τα Ωμέγα-3 που προέρχονται από τα ψάρια θα μπορούσε να περιέχουν υδράργυρο.

Φυσικά, η διατροφή ενός ατόμου θα έχει περιορισμένη επίδραση στην παραγωγή ενδοκανναβινοειδών, γι’ αυτό και ο Dr. Melamede πιστεύει ότι η κάνναβη πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εκτεταμένο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, σε σύγκριση με τους ιστορικούς μέσους όρους, καταλήγει σε ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία και αυτό αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου σήμερα.

“Κανείς δεν πεθαίνει από το γήρας”, εξήγησε. “Οι άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία”.

Όπως υπενθύμισε ο Dr. Melamede κατά τη διάρκεια της μαρτυρίας του στο AmericansforSafeAccess, παρόμοια κατάσταση υπήρχε πριν από την εφεύρεση των αντιβιοτικών όταν η μολυσματικές ασθένειες ήταν υπεύθυνες για έναν μεγάλο αριθμό θανάτων. Περιττό να πούμε ότι τα άτομα με πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη δεν πεθαίνουν πλέον από μολυσματικές ασθένειες. Κατά συνέπεια, αισθάνεται ότι πρέπει να προσαρμοστούμε ως άνθρωποι για να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές της περιττής φλεγμονώδους δράσης.

Φυσικά, είναι απίθανο το ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε αρκετά γρήγορα μέσα από την εξέλιξη, αλλά ο Dr. Melamedeπιστεύει ότι η κάνναβη είναι ένα “θαυματουργό φάρμακο” που θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα να επιτύχει ομοιόσταση. Επιπλέον, βλέπει την κάνναβη ως βασική θρεπτική ουσία παρόμοια με οποιαδήποτε βιταμίνη. Έχοντας αυτό κατά νου, φαίνεται ότι η παρασκευή χυμών από την κάνναβη και η βρώση ακατέργαστων φύλλων ή βρώσιμων που περιέχουν κάνναβη, θα μπορούσε να είναι ευεργετικά προληπτικά μέτρα κατά των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Πηγή: http://waves.pirateparty
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ