2018-07-17 00:49:35
Φωτογραφία για «Εμφύλιος» στους γιατρούς για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Δυσαρέσκεια και αντιδικίες στους κόλπους του ιατρικού σώματος προκαλεί ο διάλογος της Αριστοτέλους για τις αναπροσαρμογές στις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών, με σκοπό τη βελτίωση επιμέρους όρων ώστε περισσότεροι να δεχτούν να συμβληθούν μέχρι τις 30 του μήνα.

Για την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας είναι σαφές πως μετά από την παταγώδη αποτυχία να στελεχωθούν οι ΤοΜΥ, η σκοπιμότητα επικράτησε της ιδεολογίας περί δημόσιας και δωρεάν υγείας.

«Το Υπουργείο εμπλέκει τους συνάδελφους σε ένα πονηρό παζάρι που επί της ουσίας συνοψίζεται στην εξής φράση «Έλα στο δίκτυο μου, βλέπε 4 ώρες δωρεάν τους ασφαλισμένους μου και εγώ θα σου εξασφαλίσω μόνιμη πελατεία 2.250 ατόμων για τις υπόλοιπες ώρες» καταγγέλλει και κατηγορεί την ηγεσία της ΕΛΕΓΕΙΑ πως θυσιάζει το κοινό αίσθημα των γιατρών για την «εξουσιολαγνεία».

Από την πλευρά της, η ΕΕΠΕ υπογραμμίζει τη διαφωνία της με ένα κλειστό σύστημα συμβεβλημένων παρόχων και γιατρών αποκλειστικών προνομίων «που θα περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας» και καλεί τα μέλη της να μην συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ως οικογενειακοί γιατροί με τους ισχύοντες απαξιωτικούς όρους.


«Βασικό αίτημα μας είναι η κοινή συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας των εκπροσώπων των Ενώσεων Παθολόγων, Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών για να συζητήσουμε τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, έστω αυτήν την ύστατη ώρα, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με σκοπό την διασφάλιση ποιοτικής Π.Φ.Υ. προς όφελος των πολιτών» προσθέτει και θέτει τις ακόλουθες προϋποθέσεις για να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου για το υπουργείο:

Την ελεύθερη επιλογή ιατρού χωρίς χωροταξικούς ή άλλους περιορισμούς.

Την ίση πρόσβαση των αυτοαπασχολούμενων ιατρών ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης στον θεσμό του οικογενειακού ιατρού.

Την ίση διαχείριση ασθενών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με την θέσπιση ενιαίων κανόνων διαχείρισης και παραπομπών ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης.

Ο μέγιστος πληθυσμός ευθύνης τους 2.250 ασθενείς ανά ιατρό είναι πέρα από κάθε διεθνή επιστημονική πρακτική και εγκυμονεί κινδύνους σοβαρών ιατρικών λαθών.

Ανάλογη κριτική ασκεί και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, η οποία κάνει λόγω για επιλεκτικές συνεννοήσεις της πολιτικής ηγεσίας με συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που δρουν ως δούρειοι ίπποι.

«…προβαίνει σε κινήσεις πανικού με εκβιασμούς και παρασκηνιακές συνεννοήσεις, αποφεύγοντας συστηματικά τη διαπραγμάτευση με το σύνολο του ιατρικού κόσμου, αρχής γενομένης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, και τα όργανα που εκπροσωπούν τους εμπλεκομένους» σημειώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως η ίδια ουδέποτε κλήθηκε να συμμετέχει στη διαδικασία.

Όπως εκτιμά, άλλωστε, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο δεν παρέχει κανένα εχέγγυο για τις δεσμεύσεις του και καμία ευοίωνη επαγγελματική προοπτική για τους συμβεβλημένους ιατρούς. «Θα χρησιμοποιηθούν προσωρινά με σκοπό να απολυθούν στη συνέχεια» επισημαίνει, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της στο gate-keeping. «Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τους ιατρούς αλλά και τους ασφαλισμένους από τις ιδεοληπτικές εμμονές ενός ασφυκτικά κλειστού και απάνθρωπου συστήματος, που θα έχει μειωμένο ή αρνητικό αποτέλεσμα στην καθημερινή ιατρική πρακτική του Ασφαλιστικού τους Ταμείου» τονίζει καταλήγοντας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ