2018-07-18 00:57:19
Φωτογραφία για Μετέωρος ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού
Λήγουν οι συμβάσεις παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ Εφιάλτης η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μάρθα Καϊτανίδη | ΤΑ ΝΕΑ |

Σε καλοκαιρινό εφιάλτη εξελίσσεται η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς η εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού σκοντάφτει εκ νέου στην άρνηση των γιατρών να στελεχώσουν το σύστημα. Μοιραία τον Αύγουστο οι ασφαλισμένοι ενδέχεται να βρεθούν στον αέρα, καθώς λήγουν οι συμβάσεις των παθολόγων, των γενικών γιατρών και των παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι οι 1.700 συμβάσεις θα έπρεπε να είχαν λήξει ήδη απο τις 15 Ιουλίου, το υπουργείο Υγείας έδωσε όμως στο παρά πέντε παράταση δύο εβδομάδων στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τη περασμένη Παρασκευή είχαν εκφράσει ενδιαφέρον περίπου 600 γιατροί, στη συντριπτική τους πλειονότητα παιδίατροι.

Την ίδια ημέρα η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους έκανε βήματα προς τα πίσω στο θέμα της αποζημίωσης και των συμβάσεων επιχειρώντας να δελεάσει τους γιατρούς με ένα νέο, πιο ελκυστικό πακέτο παροχών. Ετσι, κατά τη συνάντηση που είχε ο Ανδρέας Ξανθός με την Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) προχώρησε σε αναπροσαρμογές.


ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. 

Και ενώ είχε καλλιεργηθεί - τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο - ένα κλίμα συνεννόησης, η ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ ήρθε να ταράξει εκ νέου τα νερά. Ειδικότερα, οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό καταλογίζουν στο υπουργείο Υγείας «κινήσεις πανικού με εκβιασμούς και παρασκηνιακές συνεννοήσεις, αποφεύγοντας συστηματικά τη διαπραγμάτευση με το σύνολο του ιατρικού κόσμου, αρχής γενομένης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, και τα όργανα που εκπροσωπούν τους εμπλεκόμενους».

Στην ίδια ανακοίνωση το προεδρείο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, που σημειωτέον εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, διευκρινίζει ότι ουδέποτε κλήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Και όλα αυτά ενώ η «δεξαμενή» των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών είναι κρίσιμη για την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα του νέου Πρωτοβάθμιου συστήματος, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν εκπονήσει τα στελέχη στην οδό Αριστοτέλους καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του 70% του πληθυσμού.

Το υπόλοιπο 30% θα εξυπηρετείται από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας που στο σύνολο τους αναμένεται να ξεπεράσουν τις 230, πάραυτα και προς το παρόν έχουν ιδρυθεί περίπου 90. Μάλιστα, τα ιατρεία της γειτονιάς στεγάζονται κατά κανόνα στα Κέντρα Υγείας καθώς δεν έχουν βρεθεί οι κατάλληλοι χώροι, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία δεύτερη ανοιχτή πληγή στις σχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου με το ιατρικό σώμα.

Ετσι, εξηγείται ότι τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ) απέστειλαν επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας να οριστεί ένα ραντεβού όπου θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις αδυναμίες και τις αβλεψίες της μεταρρύθμισης που δρομολογείται.

«Σήμερα γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα νέο Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ο φραγμός της πρόσβασης σε ειδικούς ιατρούς (gatekeeping) και το δεύτερο είναι η θεσμοθέτηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ)», αναφέρεται στην επιστολή, που σημειωτέον είναι η τρίτη κατά σειρά.

«Το πρώτο παραπέμπει σε μοντέλα υγείας προηγούμενων δεκαετιών και το δεύτερο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, πειραματικό και σπάταλο», υπογραμμίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας.

Και συνεχίζουν: «Επειδή, δε, δεν υλοποιείται όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, έχει δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και στους γιατρούς, που με αυταρχικό και παράνομο τρόπο εντέλλονται να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς από θεραπευτές. Ο κάκιστος σχεδιασμός και προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας δημιουργεί δυσλειτουργία στο υπάρχον σύστημα. Ετσι η ηγεσία του υπουργείου ευρισκόμενη σε πανικό αυθαιρετεί, εκβιάζει και παρανομεί».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ