2018-07-21 23:06:36
Φωτογραφία για Αντίστροφη μέτρηση για το διαστημικό ταξίδι του «Μανούσου»
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την εκτόξευση του «Μανούσου». Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, η μικρή εντυπωσιακή φιγούρα με το χαρακτηριστικό κρητικό μουστάκι και τη διαστημική στολή θα επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για να ταξιδέψει στο Διάστημα. Ο «Μανούσος» αποτελεί έμπνευση επτά νέων ανθρώπων, ηλικίας 20-28 ετών, που, κατά τις συναντήσεις τους στη Νεανική Λέσχη Επιχειρηματικότητας στα Χανιά, διαπίστωσαν ότι τους ενώνει η μεγάλη αγάπη τους για την αεροδιαστημική. Το εγχείρημα, που ονομάστηκε «Cretan Astronaut», μπήκε σε «τροχιά» και αυτές τις μέρες οι προετοιμασίες για τη μεγάλη αποστολή κορυφώνονται.

«Στόχος, είναι να στείλουμε τον πρώτο Κρητικό αστροναύτη στο Διάστημα, τοποθετώντας την Κρήτη στον παγκόσμιο χάρτη της αεροδιαστημικής και της τεχνολογίας», λέει στην «Κ» η Ολυμπία Κόκκα. «Θέλουμε να αποδείξουμε στην τοπική κοινωνία –με σκοπό να την εμπνεύσουμε– ότι μία ομάδα νέων μπορεί να καινοτομεί και να πετυχαίνει εγχειρήματα όπως αυτό», τονίζει η ίδια.


Το ταξίδι έχει σχεδιαστεί με όλες τις λεπτομέρειες. Με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού, ο «Μανούσος» θα φθάσει στα 98.000 πόδια (περίπου 30.000 μέτρα) και η πορεία θα καταγράφεται με μία κάμερα 360 μοιρών, ενώ παράλληλα θα διενεργούνται μετεωρολογικές μετρήσεις. Οταν φθάσει στο επιθυμητό υψόμετρο, η βαλβίδα θα απελευθερώσει τον ήλιο μέσα από το μπαλόνι και τότε θα ξεκινήσει η ελεύθερη πτώση. Την ίδια ώρα η πορεία θα ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο μέσω GPS και γυροσκοπίου, ενώ στόχος είναι το σκάφος να ανακτηθεί ανέπαφο στη γη.

«Το 2004 το SpaceShipOne έγινε το πρώτο ιδιωτικό όχημα που έφτασε στο Διάστημα. Από τότε χομπίστες από όλο τον κόσμο πραγματοποιούν πτήσεις με τέτοιου είδους μπαλόνια και παρόμοιες τεχνολογίες για να τραβήξουν φωτογραφίες από τη στρατόσφαιρα, 30 χιλιόμετρα στον ουρανό. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα να κάνουμε κι εμείς την πρώτη αποστολή στο Διάστημα από την Κρήτη», εξηγεί ο Θάνος Παράσχος, ένας από τους εμπνευστές του εγχειρήματος.

Οι δυσκολίες

Στον σχεδιασμό –εκτός από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες– έχουν υπολογιστεί και τα πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά το ταξίδι στο Διάστημα. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χαθεί το μπαλόνι κατά την πορεία του; Στην ερώτηση αυτή απαντά με ερώτηση η Μαρία Μετοχιανάκη, μέλος της ομάδας του «Cretan Astronaut». «Αν δεν υπήρχε η πρόκληση θα ήταν βαρετό, σωστά; Ο κίνδυνος να χαθεί το μπαλόνι θα υπάρχει, όμως χάρη στην τεχνολογία και τους αλγόριθμους είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η πρόκληση θα ξεπεραστεί», τονίζει. «Αυτό που ενδεχομένως θα αποτελέσει δύσκολη υπόθεση είναι η ανάκτηση του σκάφους και του Κρητικού αστροναύτη, καθώς ο άνεμος μπορεί να μετακινήσει απροσδόκητα το αλεξίπτωτο προς απρόσμενη κατεύθυνση, για παράδειγμα προς τη θάλασσα».

Την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιουλίου, η ομάδα του «Μανούσου» διοργανώνει μία εκδήλωση στο Kipos Café στα Χανιά με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της αποστολής. «Το συνολικό κόστος του ταξιδιού ανέρχεται στις 10.000 ευρώ», λέει ο Βασίλης Κόττας. «Στραφήκαμε σε μία εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης, αυτή του crowdfunding ώστε όσοι πιστεύουν στην προσπάθειά μας να μπορέσουν να μας στηρίξουν. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική, αλλά καθώς δεν έχουμε πετύχει ακόμη τον στόχο μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια γνωστοποίησης της καμπάνιας μας», προσθέτει.

Η ομάδα των επτά δείχνει όχι μόνον επιστημονικό, αλλά και επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την αεροδιαστημική. «Θεωρούμε ότι είναι γοητευτικά το αντικείμενο και η ενασχόληση με αυτό, λόγω της φύσης και έκτασης του Διαστήματος αλλά και της ιστορίας της αεροδιαστημικής», τονίζει ο 20χρονος Αλέξανδρος Πουπάκης που είναι ο υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την επίβλεψη όλων των διαδικασιών σχετικά με τα ηλεκτρονικά μέρη του σκάφους. «Εξαιτίας της προόδου της τεχνολογίας, μικρές ομάδες, εταιρείες ή οργανισμοί μπορούν πλέον να συμμετέχουν στην εξέλιξη του Διαστήματος, σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες που απαιτείτο σημαντικό κρατικό κεφάλαιο», εξηγεί ο ίδιος.

Η επόμενη μέρα θα αφορά και πάλι τον χώρο της αεροδιαστημικής, ξεκαθαρίζουν τα μέλη του «Cretan Astronaut». «Περιμένουμε τα δεδομένα από την πρώτη αποστολή ώστε να μελετήσουμε τα επόμενα βήματα», τονίζει ο Δημήτρης Θεοδοσίου και καταλήγει: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον “Μανούσο”, ενώ η ομάδα μας φιλοδοξεί να συνεχίσει να μεγαλώνει από φίλους του Διαστήματος».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ