2018-07-27 09:42:20
Φωτογραφία για Διατηρείστε τη μνήμη σας … ζωντανή με αυτές τις πέντε συμβουλές!
Η μνήμη μας στο πέρασμα των χρόνων επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.

Ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει βαθιά και ουσιαστικά τη μνήμη, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, και μάλιστα μπορεί να την επηρεάσει όσο η κατάσταση της υγείας και η ευεξία.

Όπως εξηγούν, ο τρόπος που ζει κανείς, ό,τι τρώει και ό,τι πίνει, αλλά και το πώς φέρεται στο σώμα του, παίζουν ρόλο στην υγεία του μυαλού. Μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για άνοια.

Για να κατορθώσετε, λοιπόν, να διατηρήσετε μνήμη... ελέφαντα καθώς μεγαλώνετε, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

Θέστε υπό έλεγχο το στρες

Η συνεχής πίεση από στρεσογόνες καταστάσεις, όπως οι προθεσμίες και οι διενέξεις για ασήμαντα προβλήματα, κουράζουν το μυαλό. Ειδικότερα, επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα συγκέντρωσης και την ανάκληση στη μνήμη, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι ότι δημιουργούν μια επίμονη αίσθηση άγχους, η οποία μπορεί να διαταράξει τη μνήμη.


Δοκιμάστε λοιπόν οτιδήποτε θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Διαλογισμός, βαθιές ανάσες, γιόγκα και χαλαρωτική μουσική είναι μερικές πιθανές επιλογές.

Να κοιμάστε καλά το βράδυ

Όσοι δεν κοιμούνται καλά το βράδυ, έχουν χειρότερη μνήμη απ’ όσους αναπαύονται όπως και όσο πρέπει. Αυτό δεν είναι τυχαίο: ο ύπνος είναι η περίοδος εδραίωσης των αναμνήσεών μας. Στη διάρκειά του ο εγκέφαλος τις επεξεργάζεται, τις αξιολογεί και αποθηκεύει όσες κρίνει ότι είναι σημαντικές.

Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή να μείνετε κοιμισμένοι, αν πάσχετε από άπνοια στη διάρκεια του ύπνου κι αν στριφογυρίζετε άυπνοι το βράδυ στο κρεβάτι σας, βλάπτετε σοβαρά τη μνήμη σας.

Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για αξιολόγηση και θεραπεία. Να θυμάστε, όμως, ότι πολλά φάρμακα για την αϋπνία μπορεί να διαταράξουν τη μνήμη και γενικότερα τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου.

Επομένως, αντί να σπεύσετε να πάρετε χάπια, προτιμότερο είναι να δοκιμάσετε πρώτα να βελτιώσετε τις συνήθειες του ύπνου σας. Κι αν χρειασθείτε χάπια, να πάρετε τη χαμηλότερη δυνατή δόση για το μικρότερο χρονικό διάστημα, συνιστούν οι ειδικοί του Χάρβαρντ.

Αν καπνίζετε, κόψτε το κάπνισμα

Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά οι καπνιστές αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με τη μνήμη τους απ’ ό,τι οι μη καπνιστές. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει πως όσοι καπνίζουν δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα στη μέση ηλικία, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια. Όσοι, όμως, κόβουν το κάπνισμα στη μέση ηλικία και όσοι καπνίζουν λιγότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια.

Μην πίνετε πολύ αλκοόλ

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ βλάπτει σοβαρά τη μνήμη και είναι παράγοντας κινδύνου για άνοια. Μελέτες έχουν δείξει πως οι πάσχοντες από αλκοολισμό δυσκολεύονται να διεκπεραιώσουν απλές ασκήσεις μνήμης, όπως η απομνημόνευση μιας λίστας. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν το επονομαζόμενο σύνδρομο ή άνοια του Κόρσακωφ (Korsakoff). Πρόκειται για μία νευρολογική διαταραχή που προκαλείται από την έλλειψη της θειαμίνης (βιταμίνη Β1) στον εγκέφαλο. Η έλλειψη της βιταμίνης σε συνδυασμό με τις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδια και δραματική αμνησία. Μερικές φορές η αμνησία είναι μόνιμη. Αν όμως γίνει εγκαίρως αντιληπτή, μπορεί να αντιστραφεί έως ένα βαθμό. Υπολογίζεται ότι το σύνδρομο πλήττει το 0,8-3% του πληθυσμού.

Προσέξτε το κεφάλι σας

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι αποτελούν κύρια αιτία απώλειας της μνήμης. Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας. Να φοράτε πάντοτε κράνος στο ποδήλατο ή/και στη μηχανή, όταν κάνετε σκι ή σκέιτ μπορντ. Να χρησιμοποιείτε πάντοτε τα κατάλληλα προστατευτικά στα αθλήματα επαφής. Να φοράτε ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα. Να αποφεύγετε τις κεφαλιές στο ποδόσφαιρο. Και γενικώς, να λαμβάνετε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να προστατεύετε το κεφάλι σας.

Πηγή: iatropedia.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ