2018-08-02 07:11:30
Φωτογραφία για Μήπως ο ανεμιστήρας κάνει κακό στην υγεία μας;
Πόσο ασφαλές είναι να κοιμόμαστε όταν ο ανεμιστήρας λειτουργεί; Οι ειδικοί εξηγούν και προτείνουν λύσεις για πρόληψη και προστασία.

Η καλοκαιρινή ζέστη μπορεί να γίνει βασανιστική, ιδίως χωρίς air condition. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που δεν αντέχουν ούτε αυτό αλλά ούτε τη ζέστη, κι έτσι καταλήγουν στην εναλλακτική του ανεμιστήρα. Πόσο ασφαλές όμως για την υγεία μας είναι να κοιμόμαστε με τον ανεμιστήρα σε λειτουργία;

«Δεν υπάρχει ζήτημα τοξικότητας, εξηγεί ο dr. Len Horovitz, πνευμονολόγος του νοσοκομείου Lenox Hill, στη Νέα Υόρκη «εφόσον μιλάμε απλά για ανακύκλωση του αέρα».

Ωστόσο, οτιδήποτε προκαλεί γρήγορη κίνηση του αέρα, συμπεριλαμβανομένου και του ανεμιστήρα, μπορεί να εξατμίσει την υγρασία του στόματος και της μύτης και να τα ξηράνει. Οι ανεμιστήρες επίσης ανακυκλώνουν και τη σκόνη, κάτι που μπορεί να ερεθίσει κάποιους, και ιδίως εκείνους που πάσχουν από αλλεργίες.


Μέτρα πρόληψης και προστασίας

Σε όσους επιλέγουν να κοιμούνται με ανεμιστήρα, οι ειδικοί προτείνουν να τον τοποθετούν σε απόσταση από το κρεβάτι ώστε να μη τους φυσάει απευθείας στο πρόσωπο και να καθαρίζουν το υπνοδωμάτιό τους τακτικά από τη σκόνη. Επιπλέον, ένας ιονιστής συμβάλλει σημαντικά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, ενώ οι ρινικές πλύσεις με αλατόνερο είναι πολύ αποτελεσματικές για όσους ξυπνούν με αίσθηση ξηρότητας στη μύτη ή μπούκωμα.

Μυϊκοί πόνοι

Ο κρύος αέρας προκαλεί συσπάσεις των μυών οπότε η έκθεση σε αυτόν ενδέχεται να προκαλέσει ενόχληση στον αυχένα ή σε άλλα σημεία του σώματος, αν και τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται περισσότερο στο air condition και λιγότερο στον ανεμιστήρα. «Αν παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε χωρίς κλιματισμό, τότε η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου και φυσικά να μην πέφτει κατευθείαν πάνω σας ο κρύος αέρας» συμβουλεύει ο dr. Horowitz.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ