2012-06-05 11:28:01
Φωτογραφία για Νετανιάχου: «Πολύ σημαντικά» για το Ισραήλ τα υποβρύχια
Τα υποβρύχια που παρέλαβε το πολεμικό ναυτικό από τη Γερμανία είναι «πολύ σημαντικά» Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε σε δηλώσεις του στον γερμανικό Τύπο που δημοσιεύονται σήμερα ότι έχουν μεγάλη σημασία για την άμυνα της χώρας του τα υποβρύχια που το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό παρέλαβε από τη Γερμανία--και τα οποία σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, φέρουν ήδη πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Η Γερμανία «είχε εκφράσει ρητώς το πόσο σημαντική [θεωρεί] την ασφάλεια του Ισραήλ πωλώντας της, ακριβώς, ένα νέο υποβρύχιο», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, αποσπάσματα της οποίας διανεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας. «Πρόκειται για πολύ σημαντικό συμπλήρωμα για την εθνική μας ασφάλεια», πρόσθεσε. «Είναι μια μεγάλη κατάκτηση του εβραϊκού Κράτους το ότι μπορούμε να αμυνθούμε έναντι οποιασδήποτε απειλής», είπε ακόμη ο Νετανιάχου.


Στα αποσπάσματα της συνέντευξης που διανεμήθηκαν χθες, ο Νετανιάχου δεν κάνει ουδεμία ρητή αναφορά στον εξοπλισμό των υποβρυχίων με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Χθες, το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ ανέφερε ότι το Ισραήλ ήδη εξοπλίζει τα υποβρύχια τύπου Dolphin που έχει παραλάβει με τη Γερμανία με πυραύλους Κρουζ που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Η κυβέρνηση της Γερμανίας υπεραμύνθηκε της εξαγωγής των υποβρυχίων στο Ισραήλ χθες, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ να δηλώνει πως δεν υπήρξαν επιφυλάξεις για την παράδοσή τους.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ζάιμπερτ είπε ότι «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξαν ενστάσεις». Δεν θέλησε να υπεισέλθει σε σενάρια για την πιθανή μετατροπή ή τον οπλισμό που θα φέρουν τα υποβρύχια. Επέμεινε πάντως ότι η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι η παράδοση των υποβρυχίων αποτελεί συνέχιση της πολιτικής που ακολουθούσε ο πρώην Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Σύμφωνα με το Σπίγκελ, στα τρία υποβρύχια, που κατασκευάστηκαν σε ναυπηγείο στο Κίελο, αναμένεται προσεχώς να προστεθούν άλλα τρία. Το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επικυρώσει την συνθήκη για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, διατηρώντας μια επίσημη πολιτική «εσκεμμένης αμφισημίας».

Πάντως το εβραϊκό κράτος θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές η μοναδική πυρηνική δύναμη στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είχε απαιτήσει εξηγήσεις χθες από την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει πληροφορίες ώστε να γνωρίζουμε εάν τα υποβρύχια τα οποία παραδόθηκαν από τη Γερμανία μπορούν να εξοπλιστούν με συστήματα ικανά να φέρουν δυνητικά πυρηνικές κεφαλές», είχε δηλώσει στο περιοδικό ο Ρολφ Μίτσενιχ, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

 «Ως σήμερα, οι παραδόσεις αυτές δικαιολογούνταν μεταξύ άλλων από το γεγονός πως τα συγκεκριμένα υποβρύχια αποτελούσαν μέρος ενός συμβατικού οπλοστασίου αποτροπής», είχε προσθέσει. Σύμφωνα με το περιοδικό, η Γερμανία ήλπιζε ότι το Ισραήλ θα έκανε παραχωρήσεις στο ζήτημα των εποικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη σε αντάλλαγμα για τις παραδόσεις, αλλά οι υποσχέσεις του δεν τηρήθηκαν.

 Όπως και οι ΗΠΑ, το Ισραήλ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς θεωρεί την πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Ισλαμική Δημοκρατία δυνητική απειλή για την ύπαρξή του. Η Γερμανία, που φέρει ιστορικά ενοχές για το Ολοκαύτωμα, είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ στην Ευρώπη. Τον Απρίλιο, η δημοσίευση ενός ποιήματος από τον τιμημένο με βραβείο Νομπέλ λογοτεχνίας Γκίντερ Γκρας με το οποίο προειδοποιούσε πως το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει πρώτο το Ιράν με πυρηνικά όπλα είχε προκαλέσει ένταση στις διμερείς σχέσεις.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ