2018-08-04 11:13:08
Φωτογραφία για Handelsblatt: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στις πολιτικές επιπτώσεις της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε εκτενές ρεπορτάζ της για τις εξελίξεις και επισημαίνει ότι όσο περνάει ο καιρός πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια και εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες.

«Μία νέα καταστροφική πυρκαγιά είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δώδεκα ημέρες μετά την πυρκαγιά που κατάστρεψε το Μάτι....Στην πραγματικότητα, η καταστροφή φωτιά μετατράπηκε για τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε μια πολιτική καταστροφή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για ανικανότητα και κυνισμό» αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει: 

«Ο κατάλογος των αναπάντητων ερωτημάτων αυξάνεται, όσο περισσότερος χρόνος περνάει. Και είναι ο Τσίπρας, από τον οποίο οι Έλληνες περιμένουν απαντήσεις: Γιατί δεν κατάφεραν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να σταματήσουν εγκαίρως τη φωτιά που ξέσπασε στα βουνά πάνω από το χωριό; Γιατί ο οικισμός δεν εκκενώθηκε όταν η φωτιά έπεσε εκτός ελέγχου; Γιατί η αστυνομία οδήγησε τους αυτοκινητιστές από μια κλειστή λεωφόρο στα στενά σοκάκια και κατευθείαν στις φλόγες;». 


Το ρεπορτάζ δίνει έμφαση στην απόφαση του Πρωθυπουργού να επιστρέψει εσπευσμένα από τη Βοσνία στην Αθήνα και στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Κέντρο Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων. «Υπάρχουν ήδη εκεί πέντε Υπουργοί και μια τηλεοπτική ομάδα της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ, η οποία τώρα μετέδιδε «ζωντανά» τη σύσκεψη. Οι τηλεθεατές είχαν την εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός ήταν τώρα υπεύθυνος για τον συντονισμό του έργου κατάσβεσης και διάσωσης. Η φωτιά εξακολουθούσε να μαίνεται. Εκείνη την ώρα μόνο εκείνοι που είχαν καταφύγει στη θάλασσα είχαν ελπίδα να σωθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνει δε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Τσίπρας έκανε ερωτήσεις, όπως πόσα οχήματα χρησιμοποιούνται, πόσες εστίες υπάρχουν, «αλλά δεν ρώτησε κάτι πολύ βασικό: Βρίσκονται άνθρωποι σε κίνδυνο, υπάρχουν νεκροί;». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκείνη τη στιγμή, όπως υποστηρίχθηκε αργότερα, υπήρχαν, ήδη, 40 νεκροί. «Ο Τσίπρας δεν γνώριζε τίποτα γι 'αυτό. Ή το γνώριζε αλλά το απέκρυψε για να υποβαθμιστεί η καταστροφή;» αναρρωτιέται ο συντάκτης. «Οι νεκροί θα καθορίσουν την πολιτική καριέρα του Αλέξη Τσίπρα στο μέλλον. Το εάν η δημοτικότητά του ανακάμψει μετά από αυτή την καταστροφή μοιάζει αβέβαιο» σχολιάζει.

Επίσης, την είδηση της παραίτησης του Έλληνα αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα δημοσιεύουν τα γερμανόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR επισημαίνει ότι: «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα παραιτήθηκε ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη θητεία του μετά την απώλεια 89 ανθρώπινων ζωών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτησή του. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει μεν ότι αναλαμβάνει την ευθύνη γι' αυτή την καταστροφή, αλλά επισημαίνει ότι για τις πυρκαγιές φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις διότι τα αυθαίρετα κτίσματα και οι δρόμοι-αδιέξοδα στις πληγείσες περιοχές προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δικής τους θητείας».

Η εφημερίδα Augsburger Allgemeine υπό τον τίτλο: «Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραιτείται μετά από τις δασικές πυρκαγιές», αναφέρει: «Περίπου 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Τώρα ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού [...] Ο Τόσκας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αστυνομία, την πυροσβεστική και την προστασία του πολίτη ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μετά την απώλεια τόσων ανθρώπων».

«Ο Τσίπρας δεχόταν πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν παραιτήσεις» 

Για το ίδιο θέμα η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk γράφει στην ιστοσελίδα της: «Στην Ελλάδα παραιτήθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τόσκας. Ο λόγος είναι οι δασικές πυρκαγιές που προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων. Ο Τόσκας ανέφερε ότι με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, δεν μπορεί να συνεχίσει. [...] Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απέτυχε και ότι η προειδοποίηση των κατοίκων και η εκκένωση των περιοχών δεν έγιναν αρκετά γρήγορα».

Στο θέμα αναφέρεται και η αυστριακή Der Standard. Υπό τον τίτλο «Μετά τις πυρκαγιές Έλληνας αναπληρωτής υπουργός υποβάλει την παραίτησή του», η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα του Νίκου Τόσκα. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ο Τσίπρας δεχόταν πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν παραιτήσεις. [...] Οι αρμόδιες για τη δημόσια ασφάλεια αρχές δέχθηκαν κριτική και επειδή επί μέρες υπήρχε σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των νεκρών».

H FAZ στο Μάτι

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ από το Μάτι με οδοιπορικό και μαρτυρίες κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές. Το άρθρο εστιάζει μεταξύ άλλων στις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, σε πιθανές παραλείψεις, στο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα αλλά και στην έλλειψη εθελοντικού πυροσβεστικού σώματος: «Μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι, που κόστισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων, αρκετοί σκέφτονται τώρα πώς θα μπορούσε στο μέλλον να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφή. Το πρόβλημα είναι και η έλλειψη συλλογικού πνεύματος». 

Στο άρθρο ο δημοσιογράφος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κανείς δεν κατηγορεί το κράτος για το ότι ξέσπασε φωτιά και ότι έφτασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο Μάτι. Στην Ελλάδα τα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο μέρος του οποίου είναι και οι πυρκαγιές. Ούτε για το ότι εκείνη την αποφράδα ημέρα είχε δυτικό άνεμο κατηγορεί κανείς την κυβέρνηση.  [...] Εδώ υπάρχει όμως ένα άλλο ερώτημα: Στο Μάτι, σε μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς δεν υπάρχει σειρήνα συναγερμού, όπως μας επιβεβαίωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Γιατί;».

D.Welle

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ