2018-08-07 10:36:54
Στις 5 Νοεμβρίου 2015 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης επιχείρησε να αιφνιδιάσει τη Βουλή και να περάσει από το παράθυρο ρύθμιση που
προέβλεπε την αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων, η οποία όμως αποσύρθηκε άρον άρον υπό το βάρος της κατακραυγής
Σε πολιτική για τα μπάζα με αυθαίρετα αφηγήματα και φθηνά επικοινωνιακά σόου καταφεύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να αποκρύψει τις εγκληματικές πολιτικά ευθύνες της για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που προκάλεσε τον θάνατο 89 ανθρώπων.
Αφού απέτυχαν τα σενάρια των εμπρησμών και των ασύμμετρων φαινομένων, το Μέγαρο Μαξίμου μεθοδεύει τη στρατηγική των αυθαίρετων κατασκευών ώστε να εμφανίσει τις μάντρες ως τον βασικό υπεύθυνο της εθνικής τραγωδίας.
Το επικοινωνιακό επιτελείο της πλειοψηφίας επέλεξε να συμμαχήσει με τις μπουλντόζες ελπίζοντας ότι οι εικόνες με το γκρέμισμα μαντρότοιχων θα κρύψουν την εκατόμβη νεκρών και θα φιμώσουν τις σπαρακτικές μαρτυρίες όσων έζησαν την πύρινη φρίκη και καταγγέλλουν τα εγκληματικά λάθη της κρατικής μηχανής
. Το Μέγαρο Μαξίμου, τις επόμενες ημέρες, ίσως σπεύσει να δώσει στη δημοσιότητα και νέο βίντεο προπαγάνδας με τον κ. Γιώργο Σταθάκη ανεβασμένο σε εκσκαφέα και τίτλο «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη». Ωστόσο, πέραν των σαφών επιδιώξεων που επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση με φτηνά τρικ, το νέο αφήγημα της κυβέρνησης σκοντάφτει πάνω στις δικές της νομοθετικές καταπατήσεις με (ν)τροπολογίες της νύχτας.
«Ντροπολογία» με άνωθεν εντολή
Την περασμένη Τετάρτη, 9 ημέρες μετά την εγκληματική αδράνεια της κρατικής μηχανής, στο να περιορίσει την πυρκαγιά στο Μάτι και να εκκενώσει άμεσα την περιοχή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. καταθέτει στη Βουλή τροπολογία για την άμεση κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων εντός δασικών περιοχών και αιγιαλού. Πρόκειται για κτίσματα που δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε καμία ρύθμιση τακτοποίησης. Η τροπολογία, αν και έχει προφανή επικοινωνιακό στόχο να περιορίσει τις ευθύνες για τη μαζική καταστροφή στον μαντρότοιχο του οικοπέδου εντός του οποίου βρήκαν τραγικό θάνατο 26 άτομα και να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις δικές της, ψηφίζεται από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης, με την επισήμανση βέβαια ότι θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και θα αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ωστόσο, η ίδια σχεδόν τροπολογία είχε κατατεθεί από την ίδια κυβέρνηση και στις 5 Νοεμβρίου 2015, μόνο που τότε είχε μία λέξη παραπάνω: «αναστολή» πριν από τις κατεδαφίσεις. Ελάχιστα λεπτά πριν από την ψήφιση νομοσχεδίου για τις ενεργειακές αποδόσεις, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης επιχείρησε να αιφνιδιάσει το Σώμα και να περάσει από το παράθυρο ρύθμιση που προέβλεπε την αναστολή κατεδάφισης όλων των αυθαιρέτων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ωσότου κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Αφορούσε ακίνητα που δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε καμία ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων. Δηλαδή έπιανε και τη μάντρα του οικοπέδου στο Μάτι που, όπως ενημέρωσε ο νυν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, αποτελεί διακατεχόμενη δασική έκταση.
Τελικά, η επίμαχη τροπολογία αποσύρθηκε άρον άρον υπό το βάρος της κατακραυγής από ΜΜΕ και αντιπολίτευση.
«Πρόκειται για έκτρωμα της δεκαετίας και συνταγματικό πραξικόπημα. Ξεπερνά κάθε διεστραμμένη φαντασία», ανέφερε τότε ο κ. Γιάννης Μανιάτης, ενώ σήμερα σε επικοινωνία που είχαμε με τον βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. υποστήριξε πως «ο κ. Τσιρώνης με παρακάλεσε τότε να μην κάνω φασαρία, καθώς η τροπολογία του ήρθε με... άνωθεν εντολή».
Τα περί άνωθεν εντολής επιβεβαίωσε επί της ουσίας και ο κ. Τσιρώνης επιχειρώντας τότε να δικαιολογήσει την απόσυρση της ρύθμισης. Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, εμφανίζεται να υποστηρίζει: «Συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό να κατατεθεί η τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο ώστε να δοθεί η ευκαιρία για πιο ουσιαστικό διάλογο. Ελπίζω φυσικά να μη σημαίνει αυτό ότι κάποιος άνθρωπος θα χάσει το σπίτι του εξαιτίας αυτής της ολιγόμηνης καθυστέρησης».
Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεινε το μάτι στα αυθαίρετα
Η υποκρισία, όμως, δεν εντοπίζεται μόνο στη συγκεκριμένη τροπολογία, καθώς πλήθος άλλων εγγράφων αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση, που σήμερα επιθυμεί να εμφανιστεί ως διώκτης των αυθαιρέτων, επί τριάμισι χρόνια ήταν πιστός προστάτης τους.
Εγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που κατατέθηκε στη Βουλή το 2015, στο πλαίσιο ερώτησης του κ. Γιώργου Βλάχου (βουλευτή της Ν.Δ.) για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, είναι χαρακτηριστικό.
Οι υπάλληλοι του αρμόδιου γραφείου καταγράφουν όλες τις εντολές κατεδάφισης στην Ανατολική Αττική που πρέπει να εκτελεστούν εντός του 2015. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ακίνητα και στην περιοχή Σκαλοπάτι Ραφήνας που καταστράφηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά. Τελικά οι κατεδαφίσεις ακυρώθηκαν καθώς, όπως επισημαίνεται στο επίμαχο έγγραφο, ο τότε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «παρακάλεσε» για προσωρινή αναβολή «προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκόμενων πολιτών».
Σε άλλο σημείο, για άλλες αυθαίρετες κατασκευές, η αρμόδια υπηρεσία αναφέρει ότι αναστάλθηκε η κατεδάφισή τους και πάλι μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης.
Η επίμαχη τροπολογία: Είχε κατατεθεί στις 5 Νοεμβρίου του 2015. Οπως αποκαλύπτει ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Γιάννης Μανιάτης, «ο κ. Τσιρώνης με παρακάλεσε τότε να μην κάνω φασαρία, καθώς η τροπολογία του ήρθε με... άνωθεν εντολή»
Υπόσχονται να γκρεμίσουν 3.200 αυθαίρετα με 7 άτομα προσωπικό
Ειδοποιητήρια για 61 ακίνητα σε Πεντέλη, Λαύριο, Σαρωνικό και Μάνδρα - Τα εννέα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι κατεδα φίσεις
Γράφει η Μαριάννα Τζάννε
Με επτά συνολικά επιθεωρητές δόμησης και εντελώς απογυμνωμένο από προσωπικό τον κρατικό μηχανισμό ρίχνει το πυροτέχνημα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων η κυβέρνηση, που καλείται να σηκώσει ένα βαρύ φορτίο 3.200 τελεσίδικων πρωτόκολλων κατεδάφισης αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλό και να ξεπλύνει αμαρτίες δεκαετιών.
Σήμερα η αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με συντονιστή την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο για το δομημένο περιβάλλον, που ψηφίστηκε από τον περασμένο φθινόπωρο (4495/2017), οι κατεδαφίσεις όμως περνούν στις περιφέρειες.
Η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού φαίνεται να αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι στην επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αντιμετωπίσει τον επείγοντα χαρακτήρα των κατεδαφίσεων και τις δυσλειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιστρατεύει τους επιθεωρητές δόμησης και δίνει στην πολιτική ηγεσία τη δυνατότητα έκδοσης πράξεων κατεδάφισης. Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να θέσει σε λειτουργία τα Παρατηρητήρια Δόμησης σε όλη τη χώρα, τα οποία θα επιφορτιστούν με αυτό τον ρόλο και που 9 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου παραμένουν στα χαρτιά. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να στηρίξει το αφήγημα της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης που προβάλλει ως κύρια αιτία της πρόσφατης βιβλικής καταστροφής και της μεγάλης εθνικής τραγωδίας με τον θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες -στελέχη του υπουργείου βέβαια εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μήνες- θα πρέπει να στελεχωθεί με τουλάχιστον 25 άτομα προσωπικό η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών. Από αυτά θεωρείται ότι μπορούν να ενταχθούν στο δυναμικό των επιθεωρητών μόλις 4 επιπλέον άτομα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το ερώτημα είναι με τι προσωπικό θα βγουν στην Αττική να κάνουν επιθεωρήσεις και αυτοψίες και να συντάξουν πρωτόκολλα κατεδάφισης οι «Ράμπο» του ΥΠΕΝ τις επόμενες μέρες.
Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων υπήρξε περιορισμένη ανταπόκριση, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι ακόμη και αν υπάρξει η ισχυρή πολιτική βούληση να πέσουν οι μάσκες για τα αυθαίρετα, η κυβέρνηση θα πρέπει να στήσει από το μηδέν τον μηχανισμό κατεδαφίσεων.
Τα κριτήρια των κατεδαφίσεων
Ωστόσο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, με κεντρικό ενορχηστρωτή το Μέγαρο Μαξίμου, εμφανίζονται αποφασισμένα να τιμωρήσουν την αυθαιρεσία και να μην ανακόψουν την κατεδάφιση αυθαιρέτων που από το 2010 έχει περάσει από σαράντα κύματα, καταλήγοντας πάντα στο ίδιο σημείο: αφήνοντας στη μέση τις κατεδαφίσεις, τις περισσότερες φορές με προκλητικές πολιτικές παρεμβάσεις, φαινόμενο που παρατηρείται και επί της σημερινής κυβέρνησης. Το είδαμε να συμβαίνει στο γκρέμισμα της παραλιακής «Φαντασίας» πριν από 8 χρόνια από την ακτιβίστρια υπουργό του ΠΑΣΟΚ Τίνα Μπιρμπίλη, στη μάντρα του ξενοδόχου Παντελή Μαντωνανάκη στα Μάλια, την κατεδάφιση της οποίας σταμάτησε το 2013 τηλεφώνημα ενός υπουργού, ακόμη και στη φιέστα που είχε στηθεί προ τριετίας στα Περιβολάκια της Ραφήνας, όπου και πάλι με εντολή υπουργού και με την επίκληση της κύρωσης των δασικών χαρτών ανακόπηκε αιφνιδίως η επιχείρηση κατεδάφισης. Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος για την πολεοδόμηση στο Μάτι, το οποίο αφανίστηκε από τις φλόγες (τελικά επιλέγεται ως λύση η δημιουργία Ειδικού Χωρικού Σχεδίου), ανακόπηκε από την εντολή Μαξίμου για σάρωση των αυθαιρέτων. Πρόκειται για μέτρα τόσο με ουσιαστικό όσο και με επικοινωνιακό χαρακτήρα, τα οποία η κυβέρνηση θα μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά και στη ΔΕΘ. Για τον λόγο αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες και από αύριο θα ξεκινήσουν να θυροκολλούνται τα ειδοποιητήρια για τις 61 από τις 100 πρώτες κατεδαφίσεις.
Στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται 27 αυθαίρετα στην περιοχή της Μάνδρας εντός ρεμάτων, 21 μάντρες σε παραλίες στον Σαρωνικό, στην Ανάβυσσο και στο Πόρτο Ράφτη και 13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα ένδικων μέσων απευθείας στο ΣτΕ εντός 15 ημερών, χρονικό περιθώριο που θεωρείται πρακτικώς ανεφάρμοστο με τους ρυθμούς που εκδικάζονται οι προσφυγές στο ΣτΕ. Οι γρήγορες διαδικασίες που επιδιώκει να ακολουθήσει το υπουργείο αποτυπώνονται και στα κριτήρια με τα οποία θα ξεκινήσει το γκρέμισμα των αυθαιρέτων. Συνολικά εννέα είναι τα κριτήρια στα οποία εκτιμάται ότι θα πατήσουν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για να ιεραρχήσουν τις αυθαίρετες κατασκευές και να θέσουν τις προτεραιότητες κατεδάφισης: οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, με συντελεστή βαρύτητας 20% (προστατευόμενες περιοχές, Ramsar, Natura, εθνικά πάρκα, αιγιαλός - παραλία και αρχαιολογικός χώρος), οι επιπτώσεις στο οικιστικό περιβάλλον (επικινδυνότητα κατασκευής, παρεμπόδιση πρόσβασης σε κοινόχρηστο χώρο, συγκέντρωση αυθαιρέτων στο παραλιακό μέτωπο κ.ά.), με συντελεστή 10%, οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής (παρεμπόδιση έργων υποδομής, πολεοδομικών σχεδίων, χρήσεων γης κ.ά.), με συντελεστή επίσης 10%, η δυνατότητα ομαδοποίησης και ένταξης σε μαζική κατεδάφιση, με συντελεστή βαρύτητας 20%, το μέγεθος και το είδος των αυθαιρέτων καθώς και η έκταση της παρέμβασης (υλικά, όγκος, είδος κατασκευών) με συντελεστή 20%. Με συντελεστή 5% συνεκτιμώνται αντίστοιχα κριτήρια όπως η δυνατότητα αξιοποίησης ή νομιμοποίησης μιας κατασκευής, η προσβασιμότητα και η παλαιότητα των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.
anatakti
προέβλεπε την αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων, η οποία όμως αποσύρθηκε άρον άρον υπό το βάρος της κατακραυγής
Σε πολιτική για τα μπάζα με αυθαίρετα αφηγήματα και φθηνά επικοινωνιακά σόου καταφεύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να αποκρύψει τις εγκληματικές πολιτικά ευθύνες της για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που προκάλεσε τον θάνατο 89 ανθρώπων.
Αφού απέτυχαν τα σενάρια των εμπρησμών και των ασύμμετρων φαινομένων, το Μέγαρο Μαξίμου μεθοδεύει τη στρατηγική των αυθαίρετων κατασκευών ώστε να εμφανίσει τις μάντρες ως τον βασικό υπεύθυνο της εθνικής τραγωδίας.
Το επικοινωνιακό επιτελείο της πλειοψηφίας επέλεξε να συμμαχήσει με τις μπουλντόζες ελπίζοντας ότι οι εικόνες με το γκρέμισμα μαντρότοιχων θα κρύψουν την εκατόμβη νεκρών και θα φιμώσουν τις σπαρακτικές μαρτυρίες όσων έζησαν την πύρινη φρίκη και καταγγέλλουν τα εγκληματικά λάθη της κρατικής μηχανής
«Ντροπολογία» με άνωθεν εντολή
Την περασμένη Τετάρτη, 9 ημέρες μετά την εγκληματική αδράνεια της κρατικής μηχανής, στο να περιορίσει την πυρκαγιά στο Μάτι και να εκκενώσει άμεσα την περιοχή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. καταθέτει στη Βουλή τροπολογία για την άμεση κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων εντός δασικών περιοχών και αιγιαλού. Πρόκειται για κτίσματα που δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε καμία ρύθμιση τακτοποίησης. Η τροπολογία, αν και έχει προφανή επικοινωνιακό στόχο να περιορίσει τις ευθύνες για τη μαζική καταστροφή στον μαντρότοιχο του οικοπέδου εντός του οποίου βρήκαν τραγικό θάνατο 26 άτομα και να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις δικές της, ψηφίζεται από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης, με την επισήμανση βέβαια ότι θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και θα αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ωστόσο, η ίδια σχεδόν τροπολογία είχε κατατεθεί από την ίδια κυβέρνηση και στις 5 Νοεμβρίου 2015, μόνο που τότε είχε μία λέξη παραπάνω: «αναστολή» πριν από τις κατεδαφίσεις. Ελάχιστα λεπτά πριν από την ψήφιση νομοσχεδίου για τις ενεργειακές αποδόσεις, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης επιχείρησε να αιφνιδιάσει το Σώμα και να περάσει από το παράθυρο ρύθμιση που προέβλεπε την αναστολή κατεδάφισης όλων των αυθαιρέτων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ωσότου κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Αφορούσε ακίνητα που δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε καμία ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων. Δηλαδή έπιανε και τη μάντρα του οικοπέδου στο Μάτι που, όπως ενημέρωσε ο νυν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, αποτελεί διακατεχόμενη δασική έκταση.
Τελικά, η επίμαχη τροπολογία αποσύρθηκε άρον άρον υπό το βάρος της κατακραυγής από ΜΜΕ και αντιπολίτευση.
«Πρόκειται για έκτρωμα της δεκαετίας και συνταγματικό πραξικόπημα. Ξεπερνά κάθε διεστραμμένη φαντασία», ανέφερε τότε ο κ. Γιάννης Μανιάτης, ενώ σήμερα σε επικοινωνία που είχαμε με τον βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. υποστήριξε πως «ο κ. Τσιρώνης με παρακάλεσε τότε να μην κάνω φασαρία, καθώς η τροπολογία του ήρθε με... άνωθεν εντολή».
Τα περί άνωθεν εντολής επιβεβαίωσε επί της ουσίας και ο κ. Τσιρώνης επιχειρώντας τότε να δικαιολογήσει την απόσυρση της ρύθμισης. Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, εμφανίζεται να υποστηρίζει: «Συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό να κατατεθεί η τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο ώστε να δοθεί η ευκαιρία για πιο ουσιαστικό διάλογο. Ελπίζω φυσικά να μη σημαίνει αυτό ότι κάποιος άνθρωπος θα χάσει το σπίτι του εξαιτίας αυτής της ολιγόμηνης καθυστέρησης».
Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεινε το μάτι στα αυθαίρετα
Η υποκρισία, όμως, δεν εντοπίζεται μόνο στη συγκεκριμένη τροπολογία, καθώς πλήθος άλλων εγγράφων αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση, που σήμερα επιθυμεί να εμφανιστεί ως διώκτης των αυθαιρέτων, επί τριάμισι χρόνια ήταν πιστός προστάτης τους.
Εγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που κατατέθηκε στη Βουλή το 2015, στο πλαίσιο ερώτησης του κ. Γιώργου Βλάχου (βουλευτή της Ν.Δ.) για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, είναι χαρακτηριστικό.
Οι υπάλληλοι του αρμόδιου γραφείου καταγράφουν όλες τις εντολές κατεδάφισης στην Ανατολική Αττική που πρέπει να εκτελεστούν εντός του 2015. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ακίνητα και στην περιοχή Σκαλοπάτι Ραφήνας που καταστράφηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά. Τελικά οι κατεδαφίσεις ακυρώθηκαν καθώς, όπως επισημαίνεται στο επίμαχο έγγραφο, ο τότε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «παρακάλεσε» για προσωρινή αναβολή «προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκόμενων πολιτών».
Σε άλλο σημείο, για άλλες αυθαίρετες κατασκευές, η αρμόδια υπηρεσία αναφέρει ότι αναστάλθηκε η κατεδάφισή τους και πάλι μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης.
Η επίμαχη τροπολογία: Είχε κατατεθεί στις 5 Νοεμβρίου του 2015. Οπως αποκαλύπτει ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Γιάννης Μανιάτης, «ο κ. Τσιρώνης με παρακάλεσε τότε να μην κάνω φασαρία, καθώς η τροπολογία του ήρθε με... άνωθεν εντολή»
Υπόσχονται να γκρεμίσουν 3.200 αυθαίρετα με 7 άτομα προσωπικό
Ειδοποιητήρια για 61 ακίνητα σε Πεντέλη, Λαύριο, Σαρωνικό και Μάνδρα - Τα εννέα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι κατεδα φίσεις
Γράφει η Μαριάννα Τζάννε
Με επτά συνολικά επιθεωρητές δόμησης και εντελώς απογυμνωμένο από προσωπικό τον κρατικό μηχανισμό ρίχνει το πυροτέχνημα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων η κυβέρνηση, που καλείται να σηκώσει ένα βαρύ φορτίο 3.200 τελεσίδικων πρωτόκολλων κατεδάφισης αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλό και να ξεπλύνει αμαρτίες δεκαετιών.
Σήμερα η αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με συντονιστή την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο για το δομημένο περιβάλλον, που ψηφίστηκε από τον περασμένο φθινόπωρο (4495/2017), οι κατεδαφίσεις όμως περνούν στις περιφέρειες.
Η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού φαίνεται να αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι στην επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αντιμετωπίσει τον επείγοντα χαρακτήρα των κατεδαφίσεων και τις δυσλειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιστρατεύει τους επιθεωρητές δόμησης και δίνει στην πολιτική ηγεσία τη δυνατότητα έκδοσης πράξεων κατεδάφισης. Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να θέσει σε λειτουργία τα Παρατηρητήρια Δόμησης σε όλη τη χώρα, τα οποία θα επιφορτιστούν με αυτό τον ρόλο και που 9 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου παραμένουν στα χαρτιά. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να στηρίξει το αφήγημα της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης που προβάλλει ως κύρια αιτία της πρόσφατης βιβλικής καταστροφής και της μεγάλης εθνικής τραγωδίας με τον θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες -στελέχη του υπουργείου βέβαια εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μήνες- θα πρέπει να στελεχωθεί με τουλάχιστον 25 άτομα προσωπικό η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών. Από αυτά θεωρείται ότι μπορούν να ενταχθούν στο δυναμικό των επιθεωρητών μόλις 4 επιπλέον άτομα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το ερώτημα είναι με τι προσωπικό θα βγουν στην Αττική να κάνουν επιθεωρήσεις και αυτοψίες και να συντάξουν πρωτόκολλα κατεδάφισης οι «Ράμπο» του ΥΠΕΝ τις επόμενες μέρες.
Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων υπήρξε περιορισμένη ανταπόκριση, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι ακόμη και αν υπάρξει η ισχυρή πολιτική βούληση να πέσουν οι μάσκες για τα αυθαίρετα, η κυβέρνηση θα πρέπει να στήσει από το μηδέν τον μηχανισμό κατεδαφίσεων.
Τα κριτήρια των κατεδαφίσεων
Ωστόσο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, με κεντρικό ενορχηστρωτή το Μέγαρο Μαξίμου, εμφανίζονται αποφασισμένα να τιμωρήσουν την αυθαιρεσία και να μην ανακόψουν την κατεδάφιση αυθαιρέτων που από το 2010 έχει περάσει από σαράντα κύματα, καταλήγοντας πάντα στο ίδιο σημείο: αφήνοντας στη μέση τις κατεδαφίσεις, τις περισσότερες φορές με προκλητικές πολιτικές παρεμβάσεις, φαινόμενο που παρατηρείται και επί της σημερινής κυβέρνησης. Το είδαμε να συμβαίνει στο γκρέμισμα της παραλιακής «Φαντασίας» πριν από 8 χρόνια από την ακτιβίστρια υπουργό του ΠΑΣΟΚ Τίνα Μπιρμπίλη, στη μάντρα του ξενοδόχου Παντελή Μαντωνανάκη στα Μάλια, την κατεδάφιση της οποίας σταμάτησε το 2013 τηλεφώνημα ενός υπουργού, ακόμη και στη φιέστα που είχε στηθεί προ τριετίας στα Περιβολάκια της Ραφήνας, όπου και πάλι με εντολή υπουργού και με την επίκληση της κύρωσης των δασικών χαρτών ανακόπηκε αιφνιδίως η επιχείρηση κατεδάφισης. Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος για την πολεοδόμηση στο Μάτι, το οποίο αφανίστηκε από τις φλόγες (τελικά επιλέγεται ως λύση η δημιουργία Ειδικού Χωρικού Σχεδίου), ανακόπηκε από την εντολή Μαξίμου για σάρωση των αυθαιρέτων. Πρόκειται για μέτρα τόσο με ουσιαστικό όσο και με επικοινωνιακό χαρακτήρα, τα οποία η κυβέρνηση θα μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά και στη ΔΕΘ. Για τον λόγο αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες και από αύριο θα ξεκινήσουν να θυροκολλούνται τα ειδοποιητήρια για τις 61 από τις 100 πρώτες κατεδαφίσεις.
Στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται 27 αυθαίρετα στην περιοχή της Μάνδρας εντός ρεμάτων, 21 μάντρες σε παραλίες στον Σαρωνικό, στην Ανάβυσσο και στο Πόρτο Ράφτη και 13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα ένδικων μέσων απευθείας στο ΣτΕ εντός 15 ημερών, χρονικό περιθώριο που θεωρείται πρακτικώς ανεφάρμοστο με τους ρυθμούς που εκδικάζονται οι προσφυγές στο ΣτΕ. Οι γρήγορες διαδικασίες που επιδιώκει να ακολουθήσει το υπουργείο αποτυπώνονται και στα κριτήρια με τα οποία θα ξεκινήσει το γκρέμισμα των αυθαιρέτων. Συνολικά εννέα είναι τα κριτήρια στα οποία εκτιμάται ότι θα πατήσουν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για να ιεραρχήσουν τις αυθαίρετες κατασκευές και να θέσουν τις προτεραιότητες κατεδάφισης: οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, με συντελεστή βαρύτητας 20% (προστατευόμενες περιοχές, Ramsar, Natura, εθνικά πάρκα, αιγιαλός - παραλία και αρχαιολογικός χώρος), οι επιπτώσεις στο οικιστικό περιβάλλον (επικινδυνότητα κατασκευής, παρεμπόδιση πρόσβασης σε κοινόχρηστο χώρο, συγκέντρωση αυθαιρέτων στο παραλιακό μέτωπο κ.ά.), με συντελεστή 10%, οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής (παρεμπόδιση έργων υποδομής, πολεοδομικών σχεδίων, χρήσεων γης κ.ά.), με συντελεστή επίσης 10%, η δυνατότητα ομαδοποίησης και ένταξης σε μαζική κατεδάφιση, με συντελεστή βαρύτητας 20%, το μέγεθος και το είδος των αυθαιρέτων καθώς και η έκταση της παρέμβασης (υλικά, όγκος, είδος κατασκευών) με συντελεστή 20%. Με συντελεστή 5% συνεκτιμώνται αντίστοιχα κριτήρια όπως η δυνατότητα αξιοποίησης ή νομιμοποίησης μιας κατασκευής, η προσβασιμότητα και η παλαιότητα των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
9 πράγματα που κάνεις με 1 λεμόνι (εκτός από λεμονάδα)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ