2018-08-11 11:22:17
Φωτογραφία για Καρατομήσεις μετά την πυρκαγιά στο Μάτι: Θα υπάρξει πέμπτη αποπομπή;
Ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί την κατεξοχήν περίοδο χαλάρωσης. Όχι όμως για όλους.

Η καμπάνα του ανασχηματισμού θα σημάνει αμέσως μετά την αργία και κατά πάσα πιθανότητα πριν

την 21η Αυγούστου, οπότε λήγει τυπικά το μημονιακό πρόγραμμα. Οι υπουργοί θα κάνουν λοιπόν πολύ πιεσμένες διακοπές. Η πίεση μεγαλώνει από το blame game για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι καρατομήσεις

Υπάρχουν δύο βασικές αρχές στη διαχείριση κρίσεων. Πρώτον, πρέπει να πεις κατευθείαν όλη την αλήθεια. Αυτό δεν το έπραξε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα μια φυσική καταστροφή να εξελιχθεί σε μείζονα πολιτική κρίση. Μια πρόχειρη σύγκριση με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή την αντίστοιχη φυσική καταστροφή στην Ηλία, αναδεικνύει τα πολύ σοβαρά λάθη του κυβερνητικού επιτελείου τις πρώτες μέρες της τραγωδίας.

Η δεύτερη αρχή στη διαχείριση κρίσεων είναι ότι όσο πιο αργά ξεκινήσεις την απόδοση ευθυνών, τόσο πιο ψηλά θα φτάσεις. Η κυβέρνηση αρχικά διακήρυττε ότι δεν χρειάζονται παραιτήσεις. Κάτω όμως από την κοινωνική κατακραυγή, ανέκρουσε πρύμναν. Από το «όχι στις παραιτήσεις» περάσαμε σε σειρά καρατομήσεων.


Μέχρι τώρα η εθνική τραγωδία προκάλεσε τις αποπομπές-παραιτήσεις του υπουργού Προστασία τους Πολίτη Νίκου Τόσκα, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκτη, του αρχηγού της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη.

Η πέμπτη αποπομπή

Το ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι αν θα υπάρξει πέμπτη αποπομπή, δηλαδή αν θα ακολουθήσει τον Νίκο Τόσκα και άλλος υπουργός. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται ένα εν εξελίξει blame game το οποίο δεν συνδέεται μόνο με την πολιτική διαχείριση της εθνικής τραγωδίας, αλλά και με τον συσχετισμό δύναμης των διάφορων πόλων εξουσίας.

Οι δύο υπουργοί που έχουν αναφερθεί σε πρόσφατα δημοσιεύματα είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Πάνος Σκουρλέτης. Ωστόσο, οι θέσεις και των δύο φαίνονται ισχυρές αυτή τη στιγμή. Ο κ. Τζανακόπουλος χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού, ενώ, σύμφωνα με δύο γραμμές πληροφόρησης του Newpost, η πολύ ατυχής αρχική επικοινωνιακή διαχείριση της πυρκαγιάς αποτέλεσε συλλογική απόφαση και όχι προσωπική πρωτοβουλία του κυβερνητικού εκπροσώπου –αυτή η πληροφορία θέτει βέβαια μείζον πολιτικό ζήτημα συνολικά για το κυβερνητικό επιτελείο.

Το δεύτερο όνομα που έχει γραφτεί, είναι αυτό του Πάνου Σκουρλέτη. Όμως ο υπουργός Εσωτερικών δεν είχε την αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας, ενώ διαθέτει ισχυρά εσωκομματικά ερείσματα. Θα μπορούσε βέβαια να επιλέξει έναν διαφορετικό πολιτικό ρόλο, αλλά μια τέτοια επιλογή δεν μοιάζει να έχει εύλογη εξήγηση.

Βεβαίως τις αποφάσεις παίρνει ο Αλέξης Τσίτπρας και κανείς δεν μπορεί να τις προδικάσει.

Αστυνομία και Πυροσβεστική

Πέρα από την κυβέρνηση, blame game εκτυλίσσεται επίσης μεταξύ αστυνομίας και πυροσβεστικής.

Οι δύο υπηρεσίες πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών η μια στην άλλη, μέσω αλληλοσυγκρουόμενων διαρροών στον Τύπο. Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος, δεδομένης και της εισαγγελικής έρευνας. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις πλέον και ανησυχεί την κυβέρνηση.

Το Μαξίμου θέλει να κατευνάσει τα πνεύματα και εξομαλύνει τη σχέση πυροσβεστικής και αστυνομίας, προκειμένου μα μην συρρικνωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Σε αυτόν τον στόχο αναμένεται να συμβάλουν και οι νέοι αρχηγοί των δύο υπηρεσιών.

newpost.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ