2018-08-12 10:35:36
Φωτογραφία για Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΙΜΕΝΗ» Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, «ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ» Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
Για προσχηματική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Πρωθυπουργό για την τραγωδία στο Μάτι κάνει λόγο, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Δένδιας επισημαίνοντας πως όχι μόνο ήταν καθυστερημένη αλλά δεν συνοδεύτηκε τότε από μία, έστω, αποπομπή κυβερνητικού στελέχους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ κατηγορεί την κυβέρνηση πως αντέδρασε καθυστερημένα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς κάνοντας λόγο για διαχειριστική ανεπάρκεια σε όλα τα ζητήματα. «Λυπούμαι να πω ότι η κυβέρνηση, με την αβελτηρία της, την ελλιπή προετοιμασία της, τα λάθη διαχείρισης και την αδυναμία συντονισμού που επιδεικνύει σε κάθε αφορμή, αποδεικνύεται επικίνδυνη» τονίζει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως έγιναν αλλεπάλληλα λάθη στη συγκεκριμένη περίπτωση. 

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια η κυβέρνηση ψάχνει για δικαιολογίες ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί αυθαίρετης δόμησης τονίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που οφείλει να απαντήσει αν ανέστειλε και γιατί, με εντολή ποίου και με ποιο σκεπτικό, πράξεις κατεδάφισης αυθαιρέτων, σε εφαρμογή μάλιστα τελεσίδικων αποφάσεων της Δικαιοσύνης.


«Κυρίως, όμως, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στα αρμόδια Υπουργεία, ότι δεν μπορούν συνεχώς να αντιπολιτεύονται την... αντιπολίτευση όταν υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα, με ημερομηνίες και ονόματα, για τη στάση τους στο ζήτημα των αυθαιρέτων. Μέχρι να δώσουν πειστικές απαντήσεις, στην κυβέρνηση παραμένουν απολογούμενοι και για αυτό το ζήτημα» δηλώνει χαρακτηριστικά στο Πρακτορείο. Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας ο κ. Δένδιας τονίζει πως μετά την 20η Αυγούστου οι πολίτες θα συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι τίποτε δεν αλλάζει στην οικονομία της καθημερινότητας, από την υποτιθέμενη «καθαρή έξοδο». 

Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στην Αττική, είχαμε και την απομάκρυνση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας αλλά και των Αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παρ' όλα αυτά στη Ν.Δ. συνεχίζετε να ζητάτε και άλλες παραιτήσεις «Πολύ λίγο, πολύ αργά» κύριε Κοτταρίδη. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά καθυστερημένη και η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μετά από τέσσερις ολόκληρες ημέρες, σας υπενθυμίζω, ήταν προσχηματική, καθώς δεν συνοδευόταν τότε από μία, έστω, αποπομπή κυβερνητικού στελέχους. Η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού έγινε αποδεκτή μετά από έντεκα ημέρες και οι ηγεσίες του Πυροβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας αντικαταστάθηκαν μετά από δύο εβδομάδες σχεδόν, ενώ ουδέποτε διατυπώθηκε μια συγγνώμη προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους πυρόπληκτους. 

Αλλά και η αναδίπλωση της κυβέρνησης, η οποία εκφράσθηκε με την απομάκρυνση των συγκεκριμένων προσώπων, εκδηλώθηκε δυστυχώς μόνο όταν έγινε ευρέως αντιληπτό πως η προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες ότι όλα έγιναν... «τέλεια» και δεν υπήρξαν λάθη, προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης. 

Για τη Νέα Δημοκρατία σαφώς και το ζήτημα δεν σταματά εδώ και στα συγκεκριμένα μόνο πρόσωπα. Είναι πασιφανής η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα διαχείρισης κρίσης, είτε πρόκειται για φυσικές καταστροφές (όπως οι πλημμύρες στη Μάνδρα) είτε για περιβαλλοντικά ατυχήματα (όπως στον Σαρωνικό). Λυπούμαι να πω ότι η κυβέρνηση, με την αβελτηρία της, την ελλιπή προετοιμασία της, τα λάθη διαχείρισης και την αδυναμία συντονισμού που επιδεικνύει σε κάθε αφορμή, αποδεικνύεται επικίνδυνη. 

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν όμως πως η τραγωδία δεν μπορούσε να αποφευχθεί δεδομένων και των καιρικών συνθηκών...

Τέτοιου είδους δικαιολογίες για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Από τα όσα έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες ημέρες είναι αυταπόδεικτο πλέον ότι έγιναν τεράστια λάθη, σχετικά με τη διάταξη των δυνάμεων, τη μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων στη Δυτική Αττική χωρίς να έχουν διασφαλισθεί εφεδρείες, τη μη αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων, την αδυναμία συντονισμού, τη μη έγκαιρη ειδοποίηση του πληθυσμού και τη μη εκκένωση του οικισμού, αλλά και πολλά άλλα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε, στο Νταού Πεντέλης, όπου ουσιαστικά χάθηκε η μάχη. Είναι γεγονός βεβαίως ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών μπορεί λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μια πυρκαγιά και να περάσουν ημέρες προτού καταστεί δυνατό να ελεγχθεί. Αλλά είναι εγκληματικό να αφήσεις μια φωτιά που διήρκεσε λίγες ώρες να προκαλέσει τέτοια καταστροφή, λόγω αλλεπάλληλων λαθών.

Η κυβέρνηση επικαλείται και την άναρχη δόμησης στην περιοχή...

Αν λάβει κανείς υπόψη τα συγκεκριμένα επιχειρήματα θα πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια κυβέρνηση η οποία προσεγγίζει τα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, πληροφορήθηκε μόλις στις 23 Ιουλίου ότι υπάρχει πρόβλημα αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα! Το κύριο ερώτημα είναι τι έπραξε όλο αυτό το διάστημα η ίδια. Από όσα αποκαλύπτονται πάντως, διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έπραξε αυτό για το οποίο ακριβώς κατηγορεί τις προηγούμενες. 

Και είναι η σημερινή κυβέρνηση αυτή που οφείλει να απαντήσει αν ανέστειλε και γιατί, με εντολή ποίου και με ποιο σκεπτικό, πράξεις κατεδάφισης αυθαιρέτων, σε εφαρμογή μάλιστα τελεσίδικων αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Κυρίως, όμως, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στα αρμόδια Υπουργεία, ότι δεν μπορούν συνεχώς να αντιπολιτεύονται την... αντιπολίτευση όταν υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα, με ημερομηνίες και ονόματα, για τη στάση τους στο ζήτημα των αυθαιρέτων. Μέχρι να δώσουν πειστικές απαντήσεις, στην κυβέρνηση παραμένουν απολογούμενοι και για αυτό το ζήτημα. 

Και στη Ν.Δ. όμως μιλάτε για παθογένειες του συστήματος και εσείς έχετε διατελέσει και Υπουργός Δημόσιας Τάξης κατά το παρελθόν...

Σαφώς και υπάρχουν χρόνιες παθογένειες, τις οποίες όμως οφείλεις ως πολιτική ηγεσία να τις αντιμετωπίζεις από την πρώτη στιγμή και να μην περιμένεις να εξελιχθούν σε τραγωδία. Κύριε Κοτταρίδη, το διάστημα 2012-14, όταν διατέλεσα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ενσωματώσαμε τα λάθη από την εμπειρία του 2007, η οποία πάντως δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε κατ' ελάχιστον ως μέγεθος με τη φωτιά στην Ανατολική Αττική καθώς επρόκειτο για εκατοντάδες εστίες σε όλη την Ελλάδα υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει κάθε χρονιά μείωση των πυρκαγιών κατά 60% σε σύγκριση με την προηγούμενη. Ήταν δύσκολη η δημοσιονομική συγκυρία και τότε. 

Καταφέραμε όμως να πετάξουν και πάλι τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία ήταν καθηλωμένα στο έδαφος και να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ την αγορά νέων πυροσβεστικών οχημάτων. Δημιουργήσαμε επίσης ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας, με τον Νόμο 4249/2014 και εντάξαμε μια σειρά τεχνολογικών μέσων στον σχεδιασμό. Αλλά για όλα αυτά χρειάζεται ανάλυση των προβλημάτων και προνοητικότητα. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διαθέτει καν συγκεκριμένη μέθοδο και ότι αρκείται απλώς σε μια συγκυριακή αντιμετώπισητων προβλημάτων, σε όλους τους τομείς.

Πιστεύετε πως η τραγωδία στην Αττική θα επιταχύνει πιθανές πολιτικές εξελίξεις;

Μέχρι πρότινος εκτιμούσα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχει επιφέρει η πολιτική της στη χώρα, θα επιχειρούσε να γαντζωθεί κατά το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία και ότι οι εκλογές, θα διεξάγονταν το 2019. Μετά τα όσα συνέβησαν όμως, την κατακραυγή και τη συνειδητοποίηση από την κοινή γνώμη της πλήρους διαχειριστικής της ανεπάρκειας, δεν γνωρίζω αν και πόσο μπορεί να αντέξει ακόμα. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε ημέρα που θα περνά μετά την 20η Αυγούστου οι πολίτες θα συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι τίποτε δεν αλλάζει στην οικονομία της καθημερινότητας, από την υποτιθέμενη «καθαρή έξοδο». 

Ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε πρόσφατα την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας και τη σύσταση Εθνικής Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα είναι αξιοκρατική η στελέχωσή της. Το δικό σας σχόλιο; 

Κατ' αρχήν διερωτώμαι αν έπρεπε να υπάρξουν περί τα 100 θύματα από φονική πυρκαγιά για να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας ότι χρειάζεται να παρέμβει στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, παρότι μεσολάβησαν και άλλες προειδοποιήσεις ότι δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε επί της κυβέρνησής του η αρμόδια Γενική Γραμματεία ή αν απλώς αποτελεί προπέτασμα καπνού και αποπροσανατολισμού, για τις ευθύνες του στην επιλογή συγκεκριμένων προσώπων. 

Αναρωτιέμαι επίσης γιατί επί 3,5 χρόνια δεν εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα όσα προέβλεπε ο Νόμος 4249/2014, ο οποίος ψηφίσθηκε από τη Βουλή όταν διατέλεσα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για τη Σύσταση Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο παρόμοιο με αυτό που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και αν έπρεπε να χαθεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Να επισημάνω ότι ο Νόμος αυτός προέβλεπε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ενεργειών και δράσεων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο δεν αξιοποιήθηκε. Όσον αφορά τη διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα για αξιοκρατική επιλογή προσώπων, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω για την υλοποίησή της, αναλογιζόμενος την παλαιοκομματική τακτική διορισμού συγγενών και φίλων που εφαρμόζει κατά κόρον η σημερινή κυβέρνηση. Εύχομαι να διαψευστώ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος του είναι η μείωση των φόρων. Πόσο εφικτό είναι αυτό με δεδομένο ότι υποστηρίζετε στη Ν.Δ. ότι η χώρα δεν βγαίνει από τα μνημόνια και πως θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό στενή επιτήρηση και τα επόμενα χρόνια...

Είναι απολύτως προσδιορισμένο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πότε θα γίνει αυτό, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σε ποιο βαθμό. Βεβαίως, για να υπάρξουν περιθώρια για ακόμη πιο δραστικές αλλαγές στη φορολόγηση, θα πρέπει μειωθεί το απαράδεκτα υψηλό μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Είμαι βέβαιος πως θα πειστούν οι εταίροι ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει η οικονομία με τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη, που σε τελική ανάλυση είναι ο στόχος όλων. Άλλωστε, δεν πρόκειται για παροχές αλλά για στοιχειώδη όρο προσέλκυσης επενδύσεων, τις οποίες χρειάζεται επειγόντως η χώρα προκειμένου να επουλώσει τις πληγές της από τη δεκαετία που πέρασε.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ