2018-08-14 22:21:33
Φωτογραφία για Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D ενοχοποιείται για ασθένεια των πνευμόνων
Καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται, βεβαιωθείτε ότι έχετε εκμεταλλευτεί τις ηλιόλουστες μέρες και αυξήστε τα επίπεδα της βιταμίνης D, καθώς το θρεπτικό αυτό συστατικό συνδέεται με πολλές σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης υγείας. Πρόσφατη έρευνα βρήκε σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D και της διάμεσης πνευμονοπάθειας.

Η διάμεση πνευμονοπάθεια (ILD) είναι μια σειρά σοβαρών πνευμονικών προβλημάτων που επηρεάζουν τη λειτουργία αυτού του αναπνευστικού οργάνου. Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται εύκολα και μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ διερευνά διάφορους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για αυτή την πάθηση. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να εντοπίσουν βιώσιμα προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αρκετά εύκολα. Η ομάδα μπόρεσε να επαληθεύσει ότι άτομα με χαμηλά έως ενδιάμεσα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα ήταν πιο εκτεθειμένα στην ILD από άλλους που είχαν τα συνιστώμενα επίπεδα αυτής της κρίσιμης θρεπτικής ουσίας. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Nutrition.


Ανεπάρκεια βιταμίνης D και πνευμονικές βλάβες

Η Dr. Erin Michos, καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins  και η ομάδα της εξέτασε τα ιατρικά δεδομένα από 6.302 συμμετέχοντες σε μια προηγούμενη μελέτη για την αθηροσκλήρωση. Οι περισσότεροι από αυτούς (53%) ήταν γυναίκες και είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 62 χρόνια.  Το 38% ήταν λευκοί, το 28%  Αφρο-Αμερικανοί, το 22%  ισπανόφωνοι και το υπόλοιπο 12% ήταν κινέζικης καταγωγής. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν πάνω από 10 χρόνια και συλλέχθηκαν δείγματα αίματος ανά διαστήματα. Η ομάδα της Δρ Michos εξέτασε έναν δείκτη της βιταμίνης D που ονομάζεται 25-υδροξυβιταμίνη D (25 [OH] D).  Όσοι είχαν κάτω από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο θεωρήθηκε ότι είχαν ανεπάρκεια και από τους συμμετέχοντες 2..051 άτομα παρουσίασαν τέτοια χαμηλά επίπεδα. Τα 20-30 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο θεωρήθηκαν ως ενδιάμεσα επίπεδα, ενώ τα 30 νανογραμμάρια  ή και περισσότερο ως τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D.

Κατά διαστήματα όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν από εξετάσεις καρδιάς και αξονικές  δεδομένου ότι η αρχική μελέτη για την αθηροσκλήρωση αφορούσε κυρίως την καρδιαγγειακή υγεία και οι εξετάσεις αυτές περιλάμβαναν και μέρος των πνευμόνων. Μετά από 10 χρόνια από τη στιγμή της εγγραφής, 2,668 συμμετέχοντες έκαναν επίσης πλήρεις αξονικές τομογραφίες των πνευμόνων οι οποίες αναλύθηκαν για σημεία πνευμονικής βλάβης ή ανωμαλιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλά ή και ενδιάμεσα επίπεδα βιταμίνης D είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης διάμεσης πνευμονοπάθειας (ILD). «Γνωρίζαμε ότι η ενεργοποιημένη ορμόνη της βιταμίνης D έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο σε περίπτωση ILD, παρουσιάζει προβλήματα», εξηγεί η Δρ Michos. "Στη βιβλιογραφία υπήρχαν επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στις αποφρακτικές πνευμονικές παθήσεις όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια,  και τώρα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει συσχέτιση και με αυτή την ουλώδη μορφή πνευμονικής νόσου», πρόσθεσε.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των πνευμόνων

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι αξονικές σαρώσεις των πνευμόνων όσων δεν είχαν τα κατάλληλα επίπεδα βιταμίνης D εμφάνισαν μεγαλύτερη ποσότητα σημείων του ιστού που υπέστη βλάβη. Οι ερευνητές πήραν υπόψη τους ενδεχόμενους τροποποιητικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, οι συνήθειες του καπνίσματος, η παχυσαρκία ή η έλλειψη τακτικής άσκησης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με έλλειψη βιταμίνης D ήταν 50-60% πιθανότερο να εμφανίσουν πρώιμα συμπτώματα ILD. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι "μπορούμε τώρα να προσθέσουμε την έλλειψη βιταμίνης D στον κατάλογο των παραγόντων που εμπλέκονται στις διαδικασίες της νόσου, μαζί με τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου της ILD, όπως οι περιβαλλοντικές τοξίνες και το κάπνισμα".

Αν και η Δρ Michos εξηγεί ότι η μελέτη τους δείχνει μόνο ένα συσχετισμό και όχι μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος, πιστεύουν ότι περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία ώστε να επιβεβαιωθεί εάν τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από την εμφάνιση της πνευμονικής νόσου, η οποία είναι σήμερα μια ανίατη κατάσταση. Η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D είναι ένα εύκολο προληπτικό μέτρο που απαιτεί μόνο μικρές προσαρμογές στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση περισσότερου χρόνου στο φυσικό φως του ήλιου και η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε αυτό το θρεπτικό συστατικό, όπως τα λιπαρά ψάρια. 
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ